rigousek
28. čer 2017
554 

Slevy na dani – školkovné. Zjistěte si důležité informace

V lednu 2015 začal platit poměrně velký balík novel a zákonů, které v nějaké formě ovlivnily každého z nás. Velkou novinkou a pro rodiče určitě pozitivní bylo zavedení i tzv. školkovného. Možná také přesně nevíte, jak postupovat v jeho uplatnění nebo jak by měl vypadat formulář pro školkovné. Odpovědi na nejčastější otázky vám chceme nabídnout právě v tomto článku.

Co znamená školkovné?

V první řadě je nutné si uvědomit, čemu se říká „školkovné“. V podstatě je to částka, kterou vy zaplatíte za to, že vaše dítě prokazatelně navštěvuje předškolní zařízení. Tuto částku vám pak stát vrátí v daních. Důležité je, že je to „sleva“ na dani, proto si můžete částku sice odečíst od celkové daně, ale rozhodně se vám nevrací její „přeplatek“, pokud by výše slevy byla větší než celková daň.

V jaké výši je školkovné v roce 2017

Konkrétní suma, kterou je možné si odečíst, je limitována a vždy se odvíjí od základní mzdy. V roce 2014 to činilo 8 500 Kč, v roce 2015 9 200 Kč a v roce 2016 9 900 Kč.

Je jasné, že na zmiňovanou slevu musíte mít nárok. Důležité je mít k dispozici faktury, či daňové doklady o tom, že v předškolním zařízení doopravdy platíte. Jestliže nebudete mít částku čím podložit, není možné na slevu dosáhnout. Počítejte také s tím, že sleva se vztahuje jen na náklady na umístění dítěte do zařízení a nic jiného. Nepočítá se strava, doprava, výlety, apod.

Máte více dětí?

Tuto slevu může odečítat pouze jeden z rodičů a ideálně by to měl být ten, kdo platí větší daně a využije celou zmíněnou částku 9 900 Kč. Slevu je možné uplatit i pro více dětí, které navštěvují předškolní zařízení.

Například: Máte tři děti a platíte na jedno dítě za školku 1000 Kč měsíčně. Děti budou chodit do školky pravidelně 10 měsíců v roce, tudíž celkem zaplatíte 10 000 Kč za jedno dítě. U všech dětí dosáhnete na plnou výši slevy.

Školka nebo něco jiného

Rodiče se také velmi často ptají, zda je možné vybrat si různá předškolní zařízení. Odpověď zní ano, zákon je poměrně benevolentní. Je v podstatě zcela na vás, kam dítě umístíte, zda do státní školky, soukromé školky, firemní školky, do jeslí či do lesní školky.

Zákony o tom hovoří jasně: Předškolním zařízením se podle § 35bb odst. 6 zákona o daních z příjmů rozumí:

a) mateřská škola podle školského zákona nebo obdobné zařízení v zahraničí,

b) zařízení služby péče o dítě v dětské skupině a

c) zařízení péče o dítě předškolního věku provozovaná na základě živnostenského oprávnění, pokud charakter takto poskytované péče je srovnatelný s péčí poskytovanou – 1. zařízením služby péče o dítě v dětské skupině, nebo 2. mateřskou školou podle školského zákona.

Dítě v náhradní péči

Jak je to v situaci, kdy o dítě pečují prarodiče, tety, strýčkové apod.? Zde platí podmínka, že dítě musí být v péči zmíněného opatrovníka a je nutné, aby s ním bydlelo ve společné domácnosti.

Jak slevu uplatnit?

A kde slevu uplatnit? Jednoduše na řádku 69a ve formuláři k dani z příjmu fyzických osob. Do tohoto formuláře přiložte konkrétní faktury či daňové doklady, které získáte v předškolním zařízení, a které vám potvrzují, že jste částku skutečně zaplatili. Nezapomeňte tyto doklady okopírovat a vložit i do druhého daňového přiznání. Tedy v případě, že vám daně nedělá zaměstnavatel. Ve druhém případě doklad o zaplacení školkovného dáte účetní v práci či na personální oddělení. Zkrátka tomu, kdo má tyto věci na starosti.

Vyřídit si slevu na školku není vlastně vůbec složité. Stačí jen vědět, jak na to a znát základní fakta.

Zdroj obrázku: www.pixabay.com

Zdroj informací: www.skolkovne.cz, www.mpsv.cz, finance.idnes.cz

#materstvi #dane #penize_a_urady

Začni psát komentář...

Odešli