wahu
30. říj 2016
115 

Jack O'Lantern

Jack O´Lantern

Legenda vypráví o irském kováři Jackovi, který v noci o svátku Halloween popíjel s Ďáblem. Jack byl zlý a lakomý člověk, ale také byl velmi chytrý – věděl, že Ďábel přišel, aby si odnesl jeho duši. Tak si rychle vymyslel plán. Když došlo na placení hostinskému, Jack řekl Ďáblovi: „Vím, že na sebe můžeš vzít podobu čehokoli chceš. Proměň se tedy ve stříbrnou minci a  nechej mě jí zaplatit naše účty, potom se proměníš zpět a vezmeš si mou duši.“
Ďábel souhlasil a proměnil se ve stříbrnou minci. Jack ji rychle strčil do kapsy, kde měl schovaný také malý kříž. Ďábel nebyl schopen proměnit se zpět, a tak mu Jack učinil návrh:
„Když mi slíbíš, že mě tu necháš ještě deset let, propustím tě!“ Ďábel neměl jinak na výběr než souhlasit.
Po deseti letech se Ďábel vrátil pro Jackovu duši. „Samozřejmě si můžeš mou duši odnést,“ řekl Jack: „ale mohl bys, prosím tě, ještě vylézt na jabloň a přinést mi poslední jablko?“ Ďábel si pomyslel, že nemá co ztratit s vylezl na jabloň. Jack rychle vyndal nůž a do kmene jabloně vyřezal kříž. Tak byl Ďábel znovu v pasti a Jack mu navrhl dohodu: „Jestli mi slíbíš, že se pro mou duši už nikdy nevrátíš, nechám tě jít.“ A tak Ďábel znovu nemohl jinak než souhlasit a pro Jackovu duši se již nikdy nevrátil.
O mnoho let později Jack zemřel. Vydal se do nebe, ale nebyl tam vpuštěn, protože po celý svůj život byl zlý a lakomý. Tak to šel Jack zkusit do pekla, ale ani tam mu nedovolili zůstat, protože obelstil Ďábla. Namísto toho byl Jack poslán zpátky na zem. Dostal žhavý uhlík, jako světýlko, které jej mělo provázet. Jack si dal uhlík do vydlabaného tuřínu, který nosil jako lucernu, a vydal se zpátky na zem, kde už od nepaměti sám bloudí temnotou.
Jach a jeho lucerna se stali symbolem ztracených a proklatých duší. Aby tyto zlé duchy odehnali, začali si lidé v Irsku vyřezávat do tuřínů obličeje a rozsvícené tuříny umisťovali do oken nebo před vchod do domu. Irští přistěhovalci v Americe později začali Jack O´Lanterns vyřezávat z dýní – plodiny typické pro Ameriku.

volně přeloženo z ego4u.com

wahu
autor

@apacheee

30. říj 2016

Začni psát komentář...

Odešli