1 / 1

    Já si lámu hlavu, proč pěti. Vysvětlíš? 🙏🏼

    20. lis 2023

    @b91 ta 5. Symbolizuje Krista a zapaluje se na Štědrý den a Boží hod.

    20. lis 2023

    @nikola38 Taky ji zapalujeme, ale ne na věnci, ale zvlášť. 🙂

    20. lis 2023

    @nikola38 děkuju, nezná to ani manžel a to je věřící 🙏🏼. Zeptám se ještě tchyně, zda zná 🙂.

    20. lis 2023

    @b91 Ano, je to tak, jak píše
    @nikola38 🙂 My pátou svíčku bílé barvy zapalujeme také na Štědrý den, já ji mám uprostřed kulatého věnce, ale když nad tím uvažuji, přesně nevím, jak by měla být umístěna, respektive zda to má nějaké pravidlo.

    20. lis 2023

    @b91 já to taky neznala. Hledala sem si svíčky a jejich význam, když sem učila ve školce. Měli jsme každe pondělí takovou chvilku u věnce. ☺️

    20. lis 2023

    @b91
    @nikola38 děkuji za vysvětlení.
    Ano, symbolizuje Krista, jsme věřící, ale o páté svíčce to znám asi jen tři roky. Mimochodem úplně první adventní věnec měl 24 svíček, udělal ho jeden německý učitel, aby dětem zpříjemnil adventní čas,a aby se furt neptali kdy už budou Vánoce. 😉
    Navíc u nás zapalují svíčky děti a když jich je pět 😉

    20. lis 2023

    @nikola38 to je pěkné

    20. lis 2023

    @leiladelly správně má být uprostřed věnce, svíčky by se prý měly zapalovat proti směru hodinových ručiček

    20. lis 2023

    @wendulka ano, my to tak děláme, ale umísťovala jsem ji spíše intuitivně doprostřed 🙂 Jinak určitě, jak se komu líbí, vánoce jsou o pocitech 🙂

    20. lis 2023

    @wendulka přesně jak píšeš. Těch 24. To se mi moc líbilo. Ale nechtěla jsem dětem ukazovat něco, co doma znát nebudou. měla jsem malé 2,3 lete prcky. Tak jsme jeli klasiku 4 svíčky. ☺️

    20. lis 2023

    @nikola38 přemýšlela jsem že bych ho jednou chtěla doma udělat, ale asi by to chtělo takové ty hubené vysoké svíčky

    20. lis 2023

    @leiladelly přesně, já mám ráda tu atmosféru a radost dětí

    20. lis 2023

    @wendulka Já také. Plus společné tvoření, které ještě stále přetrvává 🙂

    20. lis 2023

    @leiladelly doufám, že u nás společné tvoření taky vydrží co nejdéle

    20. lis 2023

    Já jsem četla, že mají být fialové a 3.růžová a žádné novodobé tvary, ale kruhový věnec. O těch 5ti svíčkách jsem nikdy neslyšela. Ale je to hezké. Děkuju za vysvětlení. 💫🫶✨

    20. lis 2023

    @leiladelly a jak to bude letos, když je 4.adventní neděle zároveň Štědrým dnem? Budete pálit dvě najednou? 🌸

    20. lis 2023

    @b91 Přiznám se, že úplně nevím, ale vypadá to tak, že asi dvě najednou 🙂

    20. lis 2023

    My máme věnce většinou takové. Vyrábíme vždy kulaté🍀

    20. lis 2023

    @leiladelly tak to je krása, po tomto servisu koukám už nějakou dobu, ale manžel je kategoricky proti (prý zbytečnost mít jeden servis čistě jen na Vánoce). Možná ho jednou přesvědčím. Jen jednou jsme měli místo věnce tácek, bylo to pěkné, ale nebylo to ono.

    20. lis 2023

    @wendulka Já jsem si to také dříve myslela, že je to zbytečné, ale kamarád mi rok co rok dal nějaký kousek, postupně mám vánoční servis a máme ho moc rádi, evokuje to dětství, všechny ty obrázky na talířích.... Ano, my také děláme vždy kulaté, v tomto jsme tradiční 🙂

    20. lis 2023

    @b91 My třeba pálíme jinak... první neděli hoří jedna svíčka, druhou dvě, třetí tři, čtvrtou čtyři a pak ještě na Štědrý den taky čtyři - máme velkou spotřebu (letos teda o 4 míň). 😀 Ale naučil mě to tak chlap a líbí se nám to všem. 🙂 A musí být klasika - živý, kulatý, do červena. 🙂

    20. lis 2023

    @leiladelly vidíš, až se vrátím do práce tak bych vždy mohla koupit po talířku. A za pár let se to sejde. 😉 Taky zjišťuji, že čím jsem starší tím víc vyhledávám tradice. Trochu mě mrzí, že se už nedrží Barborky, Lucie a Štěpán.

    20. lis 2023
    Autor komentář smazal

    @b91 buď dvě nebo tu poslední až 25.

    20. lis 2023

    @wendulka Ono je to i hezké, kupovat postupně, těšit se, nám to trvalo snad 20 let do vytvoření vánočního servisu 🙂 Ale tak, co se týká dalších tradic, držet je můžete i tak, tady Barborka se trochu drží, zbytek už ne.

    20. lis 2023

    @wendulka ja nechci bejt za pisisvora rejpala. asi moje OCD... :D Venec nadhernej, svicky taky (super ta pata!!) jenom. ehm... ta ruzova svicka byva treti v poradi (podle treti nedele adventni - gaudete) no... tak jenom tak. 🙈

    20. lis 2023

    @leiladelly my akorát trháme větvičky.
    Např. v 19. století chodily po mnoha vesnicích ženy převlečené do bílých šatů nebo prostěradel. Říkalo se jim Barborky a byly představitelky ženských duchů. Na hlavě měly závoj, jinde nosily rozpuštěné vlasy s věnečkem na hlavě. Někde se snažily vypadat strašidelně, a tak si přes obličej načesaly vlasy nebo poprášily obličej od mouky. V ruce nosily košík s ovocem a cukrovím pro hodné děti, pro zlobivé vařečku, metlu nebo proutek. Barborky obcházely domy podobně jako Mikuláš, který je tradicí i v dnešní době, a děti strašily huhláním „mulisi, mulisi…“, což byla zkomolenina „modli se, modli se…“ Jestli byly děti hodné určovalo také to, jestli se modlí. Barborky chodily 3. prosince, v předvečer svého svátku.

    20. lis 2023

    @odula
    Barvy svíček pro katolíky, protestanty, luterány i anglikány
    Rozdíly jsou patrné v barvách a počtu svíček. U nás je adventní liturgickou barvou fialová, a tudíž by se měly používat svíčky a stuhy fialové. Tato barva symbolizuje noblesu, důstojnost, rozjímání a pokání. Tři fialové svíčky doplňuje čtvrtá růžová – barva naděje a zrození.
    Pátá bílá svíčka uprostřed na Kristovo narození. Bílá barva je symbolem duchovní čistoty a Vánoc, i samotného Ježíše Krista.

    20. lis 2023

    @wendulka Děkuji za podrobné informace, to jsem nevěděla, že takové tradice v minulosti byly 🙂

    20. lis 2023

    @leiladelly I Lucie chodívaly, ty zase kontrolovaly jestli je uklizeno a jestli hospodyně ten den nepředala, to se nesmělo.
    Babička jednou vyprávěla že chodívaly na Štěpánskou koledu, ale že v Čechách se s touto tradici nesetkala. Babi se narodila v Rumunsku a tam na tradice prý hodně dbali (bavíme se o letech před a během 2.sv.v.)

    20. lis 2023

    @wendulka kolegyně mi říkala, že u nich v rodině se vždy na Barboru dávají dětem za okno brambory. Prý, aby měly co na večeři.

    20. lis 2023

    @wendulka u nás jsme dávaly na okno punčocháče a do nich dostaly nadílku (od Barbory).

    20. lis 2023

    @wendulka a ještě jsem nedávno četla, proč se to slaví v předvečer svátku, údajně je to proto, že dříve nový den začínal se západem slunce dne předchozího.

    20. lis 2023

    @velkabublina To praktikujeme pořád, s punčochou. 🙂

    20. lis 2023

    @wendulka no, u nas taky. Akorat ta ruzova je u nas třetí nedele adventní. A kdyz to máte tak pěkně v řadě no. Tak mi to nedalo.

    21. lis 2023

    @velkabublina ano to jsem taky celá četla, proto je v naší společnosti zažitý Štědrý večer 24.12. a ne 25. na Boží hod

    21. lis 2023

    @odula tento věnec byl letos v rukách dětí, jak ho nazdobily tak ho mají. 😉

    21. lis 2023

    @velkabublina V křesťanské tradici to platí jen pro sváteční dny. (Myslím, že v židovské tradici to tak je každý den, ale nechci mystifikovat.) Např. u nás se adventní svíčky zapalují už v předvečer, tedy v sobotu po setmění. Proto bys se štědrovečerní večeří měl čekat až do setmění, v tu chvíli vlastně začíná Boží hod.

    21. lis 2023

    @lokesa paráda, díky za upřesnění

    21. lis 2023