wrtulka
12. zář 2016
5978 

O adopci trochu jinak

Díky blogu, který právě čtete, jsem dostala velmi zajímavou reakci. Nepsal mi žádný adoptivní rodič ani čekatel. Psala mi budoucí adoptivní teta. Dotaz byl velmi zvláštní a pro mě nádherný - empatický.

Budoucí teta chtěla vědět, jak může pomoci adoptivní mamince v čekání  - jestli se má ptát nebo neptat.  Co je vlastně před a po schválení čeká? Chtěla celému procesu rozumět. A jako poslední věc ji zajímalo, jak nejlépe jednou, až ta chvíle přijde, vyjádřit tu radost a přijetí adoptovaného dítka do rodiny.

Celé mě to donutilo zamyslet se nad tím, jak jsem to tenkrát měla já? A co přesně jsem potřebovala? Co naopak ne?

Velmi dobře si vybavuji období, kdy jsme podávali žádost o adopci. Dalo by se říci, že jsem moc chtěla sdělit okolí hlavně blízkým, přátelům, jaký krok právě podnikáme. Nicméně tím, že jsem byla ve svém okolí jediná neplodná a bezdětná žena žádající s partnerem o adopci, byl to docela problém. Co jim říct? Že už jsme takoví zoufalci z hlediska snahy o dítě, že už zkoušíme i adopci?

Vyprávět jim o psychotestech? Kde si člověk připadá, že nemůže tím vším prověřováním snad ani projít, protože mu určitě najdou jednu nebo hned několik psychických poruch, které budou adopci znemožňovat?

Příprava žadatelů o osvojení, aneb pocit že se nacházíte v „kruhu anonymních alkoholiků“. „Ahoj, já se jmenuji tak a tak a chystám se vypít vodku na ex, ehm tedy adoptovat dítě.“

Jak vyprávět o zážitcích z návštěvy kojeneckého ústavu? Dodnes si vzpomenu na velký pokoj plný malinkých postýlek. Všechny byly prázdné,  až na jednu. V té ležela maličká holčička. Mohlo jí být jen pár týdnů. Plakala a plakala. Ten pocit se asi nedá přenést.

Tenkrát by mi určitě moc pomohlo mluvit o tom s někým, kdo už to celé zažil. Nicméně svěření se dobré kamarádce, která se ptá, má zájem, nesoudí a chce poslouchat, by bylo také moc prima.

Čeho jsem se tenkrát bála a na tyto otázky nerada odpovídám dodnes, jsou otázky typu: „A ty se nebojíš těch genů? Nebojíš se, co z těch dětí vyroste? Ty jsi nečetla tu a tu knihu o adopci, kde to skončilo špatně?“

V takové chvíli se vždy zastavím a zeptám se dotyčného, zda ho problematika opravdu zajímá a chce odpovědi věnovat více než pár minut. Protože tohle opravdu není lehké konverzační téma, na které se zeptáte náhradního rodiče na zastávce autobusu.

Ještě jedna otázka týkající se toho celého byla vlastně velmi zvláštní a nepříjemná. Je to otázka vystihující bohužel vše výše zmíněné. Je úplně prostinká: „A proč chcete vlastně adoptovat dítě?“

V té chvíli Vám v hlavě proběhnou miliony myšlenek: „Jak proč? Chceme být rodina, není to zřejmé? Chceme pomoct dítěti bez rodičů. Nemůžeme mít děti a i kdybychom je mít mohli, proč ne? Proč neadoptovat?“

Poslední otázka budoucí tety mě opravdu mile překvapila: „Jak nejlépe vyjádřit radost a přijetí adoptovaného dítka z její strany?“

Myslím, že odpovědí by mohl být příběh, který se nám stal.

Dceru jsme si přivezli, jak už jsem psala jinde, na dlouhodobou návštěvu z KÚ v době, kdy jí bylo něco kolem 3 týdnů. O tom, že máme doma miminko, jsme moc nemluvili, nic nebylo jisté. Nicméně i přes to se zpráva šířila mezi přáteli a známými i bez našeho přičinění.

Ta obrovská radost, to jak nám to štěstí všichni přejí, se dalo hmatatelně cítit.

Přešlo těch pár kritických týdnů a my jeli s manželem podepsat formuláře, které z nás dělali oficiálně rodiče (dostali jsme dceru do preadopční péče).

Po návratu na nás čekalo před domem velké překvapení.

U nás je totiž zvykem stavět nově narozeným dětem před dům máj. Je to takový výraz radosti a štěstí z nově narozeného človíčka, kterou sdílí s rodinou kamarádi a známí. Staví se v době, kdy je maminka s miminkem ještě v porodnici a její stavění provází většinou velká oslava.

Ano, rozumíte správně, naše dcera dostala svou první máj …

http://adopce-donaha.infoblog.cz/

Krasny clanek, ale te poslední vete nerozumim?

12. zář 2016
wrtulka
autor

aha vidíš to 🙂 no kamarádi postalvili zatím co jsme byli pryč u plotu dceři májku (máj)

12. zář 2016

@wrtulka aha, omlouvam se, pro slzy jsem preskocila predposledni odstavec :-/ o tom zvyku slysim poprve 🙂

12. zář 2016
wrtulka
autor

@ireniq aha u nás se májky staví na 1 máje všem slečnám 🙂 když se někdo žení/vdává ale to už je spíš brána..a naposledy když se narodí dítě - dcera májku neměla při narození ale když se oficiálně stala naší dcerou. Májku mám vyfocenou a má ji v knize života. Je to takový důkaz toho jak moc jsme všichni byli šťasní že k nám přišla..
Co tě rozplakalo můžu -li se zeptat? To me upřímně trošku překvapilo

12. zář 2016

U nas se majka (brizka ozdobena pentlema) obcas vidi na střeše novyho domu, jinak moc ne, mozna pri nejakych folklornich slavnostech v kvetnu.
Co mam malyho, tak me rozplace kazda zminka ohledne deti v KU. Casto me napada adoptovat druhatko, ale nepripada to v uvahu.

12. zář 2016
wrtulka
autor

@ireniq To je škoda (že to nepřipadá v úvahu) a co pěstounská péče asi by doma neprošlo že?

12. zář 2016

@wrtulka nádherný článek 🙂 také čekáme. Mohu se zeptat na ten ku? Vy jste si ji vybraly či vám zavolal někdo z úřadu..?

12. zář 2016

Tak me taky sly slzy do oci. U vety, kdy jste byli oficialne rodice 🙂

Mam kolem sebe nekolik lidi,kteri adoptovali mimco. Je to uzasne a soucasne narocne. Rovnou dostali mimi a bylo to. I kdyz cekali rok a to je celkem kratka doba, stejne byli prekvapeni.

My udelali po americku shower party.

12. zář 2016

Krásně napsáno. DĚKUJI

12. zář 2016

#navrh
Moc krásný příběh, poslední odstavec mě moc dojal 🙂

12. zář 2016
wrtulka
autor

@jarcatko děkuji 🙂

13. zář 2016
wrtulka
autor

@darus25 volali nám z úřadu - ani fotku jsme před tím neviděli prostě "maminko tady máte vaše miminko" 😀

13. zář 2016

Musím říct, že celé mé to chytlo za srdce a také tu brečím... je to krásné... a vaši kamarádi jsou super, že tohle udělali a vy naprosto úžasní, dáváte možnost malému stvořeníčku změnit život😘

13. zář 2016

Moc vám tleskám!!
Celý náš systém s "odloženými" dětmi mi občas přijde padlý na hlavu a proto jsem moc ráda když slyším, že se zadařilo a dítě má rodinu. Kéž by takových dětí bylo víc a víc!!

13. zář 2016

@wrtulka krásné....a u té majovky jsem si pobrečela...nádherný zvyk a vaši přátelé jsou opravdový!

14. zář 2016

krásný...

14. zář 2016

To je krásný článek,až mi slzička ukápla jak jí všichni krásně přijali a přivítali. Moc hezké. Ať vám dcerka dělá jen samou radost.

15. zář 2016
wrtulka
autor

@maminapaja28 děkuju! Dělá! Jsme velmi šťasní a vděční rodiče !

15. zář 2016

Nádherný článek! Posílám srdíčko a ptám se, jestli bych mohla sdílet odkaz na něj i na facebook MK, prosím? 🙂 Kdyžtak koukni na nastavení článku, jestli bys ho chtěla dát viditelný pro všechny 🙂

22. zář 2016
wrtulka
autor

@janysevka Děkuji za srdíčko. Ano článek můžete sdílet také na facebooku MK 🙂 čím víc lidí se o adopci něco dozví tím líp pro naše děti 🙂

22. zář 2016
22. zář 2016

Začni psát komentář...

Odešli