xsyrt
29. kvě 2017
2214 

Mechanické metody vyvolání porodu

Máte po termínu? Lékaři se ženám po prvním termínu porodu snaží vyvolat kontrakce, které porod zapříčiní. Tento proces se nazývá jako indukovaný porod. Jaké máte možnosti? Nejčastěji se maminky setkávají s Hamiltonovým hmatem. Dalšími metodami jsou dilatační hydrofilní tyčinky, balónkový katetr a amniotomie.

Hamiltonův hmat - preindukce porodu

Hamiltonův hmat vykonává lékař po termínu porodu z toho důvodu, aby vyvolal porod. Obecně se považuje za šetrnou metodu pro miminko i pro maminku. Nejsou při ní používané žádné látky a jedná se pouze o mechanickou pomoc pro vyvolání porodu. Tato technika se označuje jako preindukce porodu. Jde o to, že lékař uvolní hlenovou zátku a vak blanek pouze tehdy, jestliže je čípek připraený na porod. Některé ženy Hamiltonův hmat vnímají velmi bolestivě, jiné jej popisují jako normální vyšetření u gynekologa. Díky hmatu lékaři nemusí přistoupit k indukovanému, tedy vyvolávanému porodu jinými cestami.

Názory maminek na Hamiltonův hmat a jeho účinnost nebo bolestivost se značně liší. Uživatelka aannidze v diskuzi uvádí: „Mne robili Hamiltona. Nepovedala by som, že to bolelo výrazne viac, než “obyčajné “ vyšetrenie počas tehotenstva (mne to ale k rýchlejšiemu pôrodu nepomohlo).“  Pozitivní zkušenosti s Hamiltonovým hmatem má tamarila: „Mně ho dělali (řekla jsem si o něho) a pomohl mi. Druhý den jsem rodila, bez nástřihu, kleští a dokonce i bez analgetik – byl to takový fofr, že epidurál se nestihl, i když jsem ho původně chtěla.“ „Udělali mi ho, bylo to nepříjemný, ale jsem za něj ráda, protože jsem nemusela na indukci a rodila v termínu“, dodává bella22. Hamiltonův hmat vnímá každá žena jinak. Na čem se všechny maminky z diskuzí shodují, je jeho šetrnost, v porovnání s ostatními metodami vyvolání porodu.

Dilatační hydrofilní tyčinky

Při této metodě zavede lékař do děložního hrdla tyčinky z polyamynitrilu (Dilopan S). Úkolem těchto tyčinek je nasávat okolní tekutiny a zvětšovat svůj objem. Díky této tekutině se pozvolna začne děložní hrdlo otevírat a tvoří se přirozené prostaglandiny (hormony sloužící k vyvolání porodu).

Balónkový katetr

Do zralého čípku se zavádí ženě balónkový katetr. Lékaři jej využívají v těch případech, kdy není možné čerpat z účinků přirozených prostaglandinů. Jde o ženy, které mají zjizvenou dělohu, nejčastěji po císařském řezu.

Amniotomie

Při této metodě lékaři jemně protrhnou vak blan a do dvou hodin po výkonu by měly nastoupit kontrakce. Pokud tomu tak není, dostane těhotná žena infuzi oxytocinu. Tímto výkonem dojde k propíchnutí blanek a k umělému odpuštění plodové vody. Zákrok vnímají ženy různě. Některé jej považují za bolestivý, jiné nikoli. Vše závisí na stavu děložního čípku v době propíchnutí plodových obalů.

Jaké jsou zkušenosti maminek? @iv udává, že zažila amniotomii u obou porodů: „První porod začal pozvolna, rozjížděl se pomalu, čtyři hodiny po příjmu v porodnici mi vysvětlili, že by to mohlo pomoci v postupu porodu, při kontrakci zavedli jakýsi nástroj, nebolelo to vůbec, vody odteklo docela dost s nitkami krve, a postupně odcházela při pohybu dalších snad 10 hodin. Porod byl 11 hodin poté, takže moc rychlé to nebylo. Druhý porod byl sám o sobě o poznání rychlejší, rupnutí vody bylo do hodiny od příjmu, též nebolestivé, dcerka byla do 2 hodin na světě.“

Máte zkušenosti s vyvoláváním porodu? Podělte se s nimi v diskuzi s ostatními maminkami a podívejte se také do Wiki.

Foto: https://pixabay.com/

#porod 

Začni psát komentář...

Odešli