xyz123xyz
24. dub 2018
1092 

O mých (ne)plaváčcích

        Když se mi před 5 lety narodil Samuel, hned mě napadla myšlenka, že s ním co nejdříve začnu vyhledávat různé aktivity. První mě napadlo cvičení a plavání s miminky. Jako máma prvorodička, v té době s žádnou dětnou kamarádkou v okolí, jsem chtěla pro svoje dítě více nových, zábavných a stimulujících podnětů a zážitků. Takže aktivita, u které se oba pobavíme, a navíc podpoří vývoj miminka, byla jasná volba.

        Jeden z hlavních důvodů, proč jako první padla volba na plavání, byl hlavně ten, aby měl Samík vodu rád a nebál se jí. Jako já. V Samíkových 6 měsících jsme absolvovali jednu zkušební lekci plavání ve „vaničce“, a protože to u nás mělo úspěch, pustili jsme se zanedlouho do plavání ve „větším“ bazénu. Říkala jsem si, že to je přesně to pravé pro nás oba. Samík pozná vodu a já se jí taky naučím mít ráda.

        Nakoupili jsme si na první lekci zásobu plavkových plenek na koupání a dalších nezbytností.

        A jak jsem na první lekci byla natěšená, tak o to víc jsem z lekce odcházela zklamaná. Hned po vstupu do bazénu mi bylo jasné, že Samík je můj a voda bude problém. A ač jsem se snažila sebevíc, časem jsme se naučili ve vodě fungovat, nýbrž vodu si můj syn nezamiloval. Stejně jako já. Naučil se potápět. Já taky 🙂 Ale nebyl ve vodě šťastný a tak naše snahy o plavání skončily. O rok později se zdálo, že přeci jen vodu bude mít rád, když v moři řádil jak ryba ve vodě. Ale ve 2,5 letech nastal zlom, který nebyl ničím podmíněn a Samík začal vodu nenávidět. Protože svoje děti do ničeho nenutíme, tak se stalo, že plavat s rukávky se Samík naučil až ve 4,5 letech. Prostě není vodní typ. Jako maminka.

        Zpětně si říkám, že jsem možná i nezvolila správné vybavení na plavání. Konkrétně plenky do vody. Protože do bazénu jsem šla s 10 kg dítětem a po minutě jsem vytahovala dítě vážící 15 kg, protože plenka okamžitě nasákla spoustu vody, padala mu dolů a překážela mu v pohybu. Chybami se člověk učí.

        Když se mi narodil druhý syn Theo, po našich zkušenostech jsem už nad kurzy plavání ani neuvažovala. Jaké bylo ale naše překvapení, když nám neplavcům, se narodil malý vodník 🙂 Vodník, který se nebojí absolutně ničeho a adrenalin je jeho druhé jméno.

        Od léta mě kluci přemlouvali, že by chtěli jít „plavat“. Když už polevilo chřipkové období, tak já „nemilovník bazénů“ jsem tedy svolila. Radost obrovská. Plán jasný. A to by nebyl náš Samík, kdyby tentýž den neonemocněl. Theo se už těšil natolik, že jsme pro tentokrát vyrazili alespoň spolu my dva.

        A protože náš Theo nemá čas ani zájem, aby mi oznámil konání své potřeby, musela jsem zapátrat, jaké jsou novinky na trhu v oblasti „plavacích plen“. Přeci jen jsme plavat byli naposledy v létě a do té doby jsme na vhodné koupací plenky nenarazili. Ač jsme vyzkoušeli x značek a typů.

        Jaké bylo moje překvapení, když elastické plenkové kalhotky Huggies Little Swimmers padly Theovi jako na míru vyrobené. Jsou to jednorázové plenky navržené speciálně pro dovádění dětí ve vodě a oproti běžným plenkám se po namočení vodou nenasáknou. Mile mě překvapilo, že mají elastické lemy a dají se opakovaně zapnout a rozepnout. To jsme na bazéně velmi ocenili, když Theo zrovna zahlásil: „Maminkooo čuááát“. Stejně tak tyto plenky mají rozšířené lemy, které zabrání prosakování a malým nehodám.

        Oproti jiným druhům mi přišlo, že Theovi krásně padnou, mají super střih, nikde ho netlačí a umožňují mu svobodný, ničím neomezený pohyb.

        Nebyla jsem si jistá, jakou velikost zvolit, protože Theo váží přesně 12 kg. A tak jsme vyzkoušeli, jak vel.3/4 (7-15 kg), tak i 5/6 (12-18 kg). A kupodivu mu sedí obě. Velikost 5/6 je o dost vyšší v pase, což mi přišlo pohodlnější. Na druhou stranu je pro něj plenka prozatím zbytečně široká, protože je hubeňour. Ale i to jsme lehce vyřešili. Plenku jsme utáhli a přečnívající boční lemy zastrčili za okraje plenky.

        Huggies Little Swimmers jsou k dispozici ve třech velikostech a jsou dokonce barevně rozlišené.

  • Vel. 2/3 pro nejmenší děti vážící 3 - 8kg (12 ks ve žlutém balení),
  • vel. 3/4 (7 - 15kg), 12ks v zeleném balení,
  • vel. 5/6 (12-18kg), 11ks v oranžovém balení.

        Co Theo hodně ocenil, byl design plenek. Měl opravdu velký problém, zda zvolit rybku Dory nebo Nema, protože oba obrázky vypadají skvěle a zároveň vzhledem nahrazují plavky.

        Hlavní důvody, proč tyto plenkové kalhotky doporučujeme:

1. Plávání bez nehod

2. Jednoduché sundávání, znovu upínací boky

3. Unikátní absorpční materiál, který nenasákne vodu/nezvětší objem

4. Pružné boční strany a lemy kolem nožek

5. Veselý Disney® design s 2 druhy obrázků v balení, vypadají jako opravdové plavky

6. Velikost pro děti od 3 do 18 kg

7. Jasné, barevné rozlišení velikostí

        O jejich oblíbenosti svědčí i to, že tváří Huggies Little Swimmers je Michael Phelps se svým synem Boomerem.

        Takže bazén jsme si maximálně a v pohodlí užili. Theo potvrdil své vodnické sklony. A brzo nás to evidentně čeká znovu. Tentokrát už i se Samíkem.

Plavání zdar a tomu pohodlnému obzvlášť! 🙂

-------

Tento článek vyšel s podporou Huggies

Začínalo to jako pěkný článek o tom, jak nenutit děti plavat, že některé si k tomu dojdou časem (jako můj 6 letý syn) a některé třeba vůbec (a stačí, když pak zvládnou aspoň nějaký základ, jak se neutopit, ale plavci z nich nebudou). Ale ona se z toho vyklubala reklama :(. Zajímalo by mě, co rodičům brání používat např. neoprenové plavky. Jakou tak úžasnou a nepřekonatelnou výhodu mají "plavky" na jedno použití?

18. dub 2018

@verdos Co třeba cena? Víte co, třeba u nás, kteří se do bazénu dostaneme 3x do roka, jsou prostě pohodlné, lehko sehnatelné a cenově dostupné plavky plenkové 😉 Nehledě na to, že u plenkových jsem v klidu, ze opravdu žádná nehoda nebude omezovat další návštěvníky bazénu 😉 Nejsem si jista, že jinym bych tak mohla věřit. Ale je to každého volba, trh je v dnešní době velký a každý si může zvolit, co je pro něj to nejlepší ☺️

18. dub 2018

@xyz123xyz Cena? Dají se jednorázovky koupit po jednom kuse? Pokud jdete do bazénu 3x do roka, pravděpodobně Vám zbytek balení zbyde. Jasně, můžete ho prodat - ale to "nejednorázové" plavky taky ;).
U neoprenu se také žádná nehoda nedostane do bazénu. Nedokážu si představit, jak by se to mohlo stát. Je to jen tím, že jste to nevyzkoušela ;). Samozřejmě Vám do volby nechci zasahovat, jen jsem chtěla vědět, jestli je opravdu nějaký argument pro jednoráz (a zatím tedy žádný nevidím).

18. dub 2018

@verdos tak vzhledem k tomu, ze jednorázové plenky se daji koupit v cca rozmezi 150-200 Kc a ty, ktere zminujete jsem nasla za 380 Kc, tak pro me to uspora penez je.behem jednoho dne na bazene jich spotrebujeme vic, nez jednu, takze to baleni nam momentalne vydrzi treba rok. Nehlede na to, ze me osobne je pohodlnější plenu sundat, vyhodit a neresit, kdyz dite z bazenu (treba na dovolene) vyleze, koupat se uz nechce, plavky mu sundam, ono si to po nejake chvili rozmysli a ja mu mam natáhnout mokre plavky? To se nelibi ani me, natoz diteti. Jednorazovku vyhodim, dostane suchou, hotovo. Kazdy ať si voli dle svych preferenci a zvyklosti. Nejsem tu od toho, abych Vas o necem přesvědčovala 😉

18. dub 2018

@xyz123xyz Copak tvrdím, že jste tu o přesvěčování :D (mimochodem, kdyby jo, měla byste fakt těžkou práci... ;)). Jen jsem chtěla vědět, jaké důvody lidi pro tohle mají. Já jsem třeba jedny jen párkrát použité prodávala docela nedávno za 250 - poslouží a paní je v klidu může zase třeba za 200 nebo 150 poslat dál... (takže ji to bude stát ve výsledku 50-100 Kč). Takže to je pro mě úspora peněz. Ano, mokré neoprenové plavky se nandávají znatelně hůře, ale upřímně, toto se nám stalo jen několikrát. Samotné mokro plavek ale jinak nevadí - vždyť jde dítě stejně do vody, takže jde jen o to oblékání. A pokud se dítě neotočí během pěti minut, že chce zase, i když zrovna vylezlo, tak ty plavky i trošku poschnou mezitím. Alespoň teda v létě pokud je teplo 🙂. To nepíšu, abych vás přesvědčovala, jen aby tady byly i informace (a argumenty) k jiné možnosti...

18. dub 2018

@verdos me osobne by se tedy pricilo svemu dítěti dat pouzite "spodní prádlo". Moje děti jsou, presne jak uvadite, otaceci. Nehlede na to, ze se treba na koupališti namoci a pak si chteji jen brouzdat nohy, nebo si na brehu hrat atd. takze plavky nestale sundavat a natahovat by nebylo nic pro me. Ale kazdemu nam je pohodlné neco jiného a tak je to spravne, alespoň se muze ekonomika tocit 😂mejte hezky den ☺️

18. dub 2018

No myslím ze článek by se měl jmenovat spíš plenky do vody mých (ne)plavacku. Hezky to začalo a pak mě zklamala reklama. 😔

18. dub 2018

@verdos Souhlasím s Vámi 🙂 máme koupené látkové plavky, do bazénu už od 3 měsíců (dceři je 14 měsíců a ještě se nestalo že by nějaká nehoda unikla ) používali jsme i v létě. Rychle schnou , a nandavali se mi celkem dobře. Plavkové kalhotky nemá nacucané a vše v pohodě. Ještě podotku, že nemáme neoprenové, ale plavkové kalhotky pro děti od x měsíců (pořízené přímo od provozovatelů bazénu, které s tím mají své zkušenosti) neoprenové malé nesedí střhově. A co se týče ceny tak máme plavky nové (kupované v bazénu kam chodíme pravidelně plavat) první ve slevě cca 150 Kč, další z lonské kolekce 100 a teď jsme kupovala nové (z letošní kolekce) za 220Kč.

24. dub 2018

@avlin super, ani jsem nevěděla, že jsou i takové tak dobře funkční a takhle levné 🙂.

25. dub 2018

@verdos jo jsou 😉 jak jsem říkala, nejsou to neoprenové, dceři nesedí. Plaveme už skoro rok od úplného minika a nikdy žádný problém. A výběrem plavek mi pomáhali tamní " cvičitelky" aby dobře seděli a právě neunikla nehoda

25. dub 2018

Máme tyto, prodávají je u nás v bazénu, tedy když jim přijde nová kolekce tak zlevňují ty starší kousky ( foto půjčené ze stánek výrobce)

25. dub 2018

@avlin Jo, moji kluci dlouho "plavali" jen u babičky nebo na přehradě a teď chodíme do wellness bazénu jakože na plavání rodičů s dětmi, na klasický bazén zatím nechodíme. Takže ani nebylo kde by nám někdo takové plavky nabízel či prodával 🙂.

25. dub 2018

@verdos tak to my chodíme plavat od prvních chvíli co to šlo 🙂 malá vodu zatím miluje a doufám že ji to vydrží 🙂 nejprve chodila plavat na vaničkování ( tam byla na Evu- bez plavek, bez plen) a tam nám i poradili s výběrem plavek ty pak měla na léto a vydrželi dlouho. Teď jsem kupovala nové ( i vícero) aby jsme měli na střídání.

25. dub 2018

@avlin Jasně, u nás to dlouho nešlo, ale myslím, že to bylo to úplně nejsprávnější (i proto jsem původně myslela, že tenhle článek je přesně o podobné zkušenosti). Začali jsme v kurzu plavat teď na jaře na žádost nejstaršího, že se chce naučit plavat, a moc si to užívá. Hned druhou hodinu se chtěl potápět, ničeho se nebojí, těší se, co nového se naučí, skvěle reaguje (přiměřeně tomu, jak to dokáže). Jsem nadšená a jsem ráda, že jsme počkala, až na to byl připravený a chtěl sám.
Jeho mladší bráchové tedy neměli na výběr a začali chodit taky, ale oni nemají žádný jiný problém, než že jsou velcí "mamánci" (myšleno v dobrém). A navíc pokud by je to nebavilo, tak bych je nenutila. Ale těší se všichni, takže to je báječné.

25. dub 2018

@verdos
@avlin Holky, děkuji za vaše reakce ohledně plavek a další debaty, vás poprosím, veďte dále mezi sebou např. v soukromých zprávách. Děkuji za pochopení 😉

25. dub 2018

Začni psát komentář...

Odešli