zebra2009
2. dub 2017
5972 

JARNÍ CHARITATIVNÍ DRAŽBA - dražba pro ty, kterým ještě můžeme pomoci...

Když jsem ve čtvrtek psala článek o malém Filípkovi, neměla jsem nejmenší tušení, jak může být život krutý, jak ne nadarmo se říká, naděje umírá poslední... Tato dražba měla být především o pomoci malé Nelince, která potřebuje speciální kočárek, a Filípkovi, který potřeboval finanční prostředky na alternativní léčbu diagnózy osteosarkom.

Přiznám se, že mě Filípkův příběh neskutečně chytnul za srdce. Byl pro mne důkazem, jak se z minuty na minutu může pro rodinu změnit celý život, hodnoty, to, na čem skutečně záleží. Věřila jsem, že tato dražba mu pomůže v boji s touto diagnózou. Bohužel Filípek tento pátek 31.03.2017 svůj boj s nemocí prohrál. Protože si myslím, že v tuto chvíli jsou všechna slova zbytečná, chtěla bych touto cestou především celé rodině vyjádřit upřímnou soustrast a hodně sil...

Výtěžek celé jarní charitativní dražby bude věnován na speciální kočárek Nelinky, kterou jsme Vám již představili, a Štěpánce, o které její maminka @pospisilovaluca napsala následující příběh:

"Štěpánka (význam jména: má vlastnost vítězů, odhodlání, vůle a odvaha) se narodila 16.10.2014 v 7:03 a rozhodla se bojovat a všem dokázat, že vlastnosti, které souvisí s jejím jménem, naplní ze všech sil. Její příběh začal být neobyčejný již v těhotenství. Po prvních testech v těhotenství a po podstoupení vyšetření plodové vody testy vyšly v pořádku, ale kolem 20. tt bylo podezření na zvětšené mozkové komory (hydrocefalus), což se v 22. tt nepotvrdilo. A přišla velká úleva.

Pak přišlo vyšetření ve 30. tt a tam byl potvrzený hydrocefalus. Porod byl v termínu a 10 dní po porodu byla Štěpánka na operaci, kdy jí do mozku zavedli hadičku, která vede do bříška, a pomocí té hadičky jí odtéká mozkomíšní mok, který se v hlavě hromadil a díky tomu se zvětšovaly komory a byl utlačován mozek, který se nemohl vyvíjet. To způsobilo další diagnózu a to hypotonii, oční a sluchovou vadu, poruchu příjmu potravy. Další diagnóza je genetická chromosomální nebalancovaná přestavba, která je nevratná, a nikdo neví, co způsobí. Tato kombinace je ojedinělá a v dostupných genetických databází není specifikována, tím pádem vlastně nevíme, s čím bojujeme a co nám přinese budoucnost.

Na základě doporučení jsme se Štěpánkou chtěli absolvovat rehabilitační pobyt, ale po 4 dnech se vinou přetížení Štěpánce spustila epilepsie. V současnosti ve dvou letech dělá pokroky, ale velmi pomalu. Potřebuje posílit svalstvo cvičením a intenzivní individuální rehabilitací, zatím nesedí (jsou to zatím první pokusy), leze, ale špatným pohybovým vzorcem, nemluví, nereaguje na výzvy a po této stránce je na úrovni 8měsíčního dítěte. Je to smíšek a je na ní vidět obrovská snaha, ale limituje ji její vlastní tělo. Je velmi těžké s ní komunikovat, jelikož neukazuje, nemluví a ani nedává zpětnou vazbu, tudíž komunikace je spíše intuitivní.

Je na ní vidět potenciál a obrovská motivace, ale neumí s tím pracovat. Momentálně Štěpánka musí rehabilitovat velmi opatrně, aby opět nedostala epileptické záchvaty (i když jsme již trvale pod medikamenty), velmi pomáhá rehabilitace typu hipoterapie, kterou již několikrát úspěšně absolvovala, canisterapie atd. Velkým cílem je logoterapie, aby se rozmluvila a jednou jsme z jejích úst slyšeli mama, tata ....

Štěpánka potřebuje individuální přístup cvičení a péče na rehabilitačních pobytech, který nabízejí soukromé kliniky a sanatoria, které bohužel pojišťovny neproplácí, i když jsou prokazatelné výsledky. I přesto minimálně další 2 roky pojišťovny odmítají možnost alespoň částečně na tuto léčbu přispívat. I přes všechny diagnózy má Štěpánka šanci se do budoucna začlenit do běžného života, byť s menším či větším omezením. Náklady na rehabilitace a péči o Štěpánku jsou vysoké a bez pomoci ostatních se to nedá zvládnout. Oslovujeme nadace, zatím bez úspěchu.

A co nás tedy čeká? Minimálně 2x ročně nutnost absolvování rehabilitačních pobytů, (pokud se Štěpánce nepodaří zpevnit svalstvo ) pořídit speciální zdravotní kočárek případně invalidní vozík, potřeba budou i pomůcky pro koupání, rozvoj motoriky, logopedické pobyty a v neposlední řadě vybudovat Štěpánce speciální místnost pro domácí rehabilitaci, stimulaci a podporu vývoje atd. Věříme, že se vše podaří a Štěpánce v jejím boji pomůže spousta lidí, kterým lidská solidarita není cizí, protože největším darem pro nás všechny je Štěpánčin úsměv a každý posun."

V tuto chvíli již probíhá první kolo jarní charitativní dražby, které končí 3. dubna 2017 v 22 hodin včetně. Každá pomoc se počítá, přispět lze jakoukoliv částkou i mimo dražbu. Veškeré podrobnosti najdete ve skupině Charitativní dražba.

☹ Je mi to moc moc líto a jak píšete, slova nestačí.. ☹ Upřímnou soustrast rodině a příbuzným. ☹

3. dub 2017

Začni psát komentář...

Odešli