zuuuzan
3. dub 2022
93 

Nejkrásnější vzpomínky jsou ty na papíře. Recenze Canon SELPHY Square QX10

Pamatujete si ještě fotoaparáty na klasické filmy? Kdy jste cvakli a doufali, že se fotka povedla a museli počkat, než dofotíte celý film, ten odnést do fotosběrny a čekat několik dní na vyvolání? Ta doba už je dávno pryč. Dnes je samozřejmostí mít mobilní telefon s kvalitním fotoaparátem, fotek pořídíme, kolik chceme, ihned zkontrolujeme, smažeme, případně vyfotíme znovu. Většina fotek ale, bohužel, zůstane pouze v digitální podobě a nikdy se nedostane na papír, což je obrovská škoda. Připravujeme se tím o krásné rodinné chvíle, kdy za nevlídného počasí listujeme starými alby s fotkami z dětství a vzpomínáme. Ale kdo by v dnešní době přetahoval ty stovky fotek, které máme v mobilu, do počítače, probíral je, upravoval a posílal do tisku? Naštěstí však existují chytrá řešení, jako je právě malá přenosná tiskárna od firmy Canon - SELPHY Square QX10, díky které můžeme během chvíle vytisknout jakoukoliv fotku rovnou z mobilního telefonu. 

Miluji vzpomínky na fotografiích, a tak fotím kde co a nejhorší je, že nic nechci smazat, z čehož občas můj manžel šílí, protože máme z jednoho výletu třeba 20 podobných fotek. Jenže pro mě je na každé té fotografii zachycen jiný okamžik, každá časem vyvolá jinou vzpomínku. Možná proto už mám přeplněné i uložiště na Googlu a o paměti telefonu raději nemluvím. Snažím se sice jednou za čas fotky přetáhnout do počítače, roztřídit do jednotlivých složek, upravit a alespoň dvakrát za rok část z nich vytisknout. Jenže najít si na to ten čas, obzvlášť teď, když máme o malého člena domácnosti navíc, je většinou obtížné. Takže když jsem viděla, že je možnost zapojit se do testování o malou přenosnou tiskárnu, ani chvíli jsme neváhala. 

Canon SELPHY square QX10 je kompaktní tiskárna, kterou sbalíte snadno s sebou na jakýkoliv výlet či párty. Existuje v několika barevných variantách. Mně se dostalo do ruky bílé provedení. Součástí balení byly i dva balíčky fotografických papírů. Každý balíček obsahuje 20 papírů, rozdělených zvlášť do dvou pytlíčků, a tiskovou kazetu. Balíčky snadno později samostatně zakoupíte, cena se v současné době pohybuje kolem 350 - 400 korun za balíček. Jedna fotografie tudíž vyjde skoro na 20,- Kč, což samozřejmě není úplně málo na to, že se jedná o malou fotku o rozměrech 68x68 mm. Výhodou je, že všechny papíry jsou opatřeny samolepící vrstvou a fotografie tak mohou sloužit zároveň i jako samolepka. Na tvorbu alba proto nepotřebujete kupovat speciální polepky nebo fotorůžky, pouze za okraj stáhnete a nalepíte, kam potřebujete. Nejen díky svým rozměrům tak může být tiskárna skvělým parťákem na různé oslavy a svatby, kde fotku během chvilinky vytisknete a můžete nalepit třeba do svatebních vzpomínkových knih. 

Canon SELPHY square QX10 pro mě nicméně byla zajímá hlavně jako tiskárna do batůžku na dovolenou a výlety. Je malá, nepříliš těžká a stačí k ní sbalit napájecí kabel, který je součástí balení, a adaptér (není součástí balení), ale použijete jakýkoliv, např. z nabíječky na mobilní telefon, kterou stejně na dovolenou povezete. Vlastní spuštění tiskárny není nijak složité a provedete ho jediným tlačítkem. Před samotným tiskem pak už jen vložíte fotopapír a toner. I s tím vám poradí mobilní aplikace a krok po kroku vám bude říkat, jak postupovat. Vše je uvedeno i v návodu, který je součástí balení.

Aplikace k tiskárně se jmenuje SELPHY Photo Layout a bez problémů ji stáhnete v Google Play či App store a díky ní fotky z tiskárny jednoduše vytisknete. Aplikace je uživatelsky nenáročná, ale je pouze v angličtině. Ihned na úvodní obrazovce aplikace se nabízejí dvě možnosti  - tisk konkrétní fotky z požadované složky v telefonu nebo tvorba koláže. U obou variant je možné doplnit k fotografii jakýkoliv text, datum či rámeček (pouze do oblasti fotky, ne na bílé okraje), fotku si upravit a vybrat oblast tisku. Bílé okraje můžete nastavit na úzké, standardní, či široké. Základní úpravy fotky tak uděláte v aplikaci přímo před tiskem a nemusíte fotografie předtím nijak upravovat v jiném programu. Možnost koláží je skvělá, můžete si vybrat z několika přednastavených rozložení obrázků a určitě vždy najdete takové, které fotkám bude vyhovovat (různé kombinace fotek na výšku a šířku jsou jinak občas oříšek).

Prvotní použití tiskárny bylo zamýšlené hlavně na cestovatelský deník naší malé holčičky. Ještě než se nám narodila malá dcerka a koupili jsme první oblečky, už měla doma cestovatelský deník. Líbil se nám nápad, že jí do něj od narození budeme psát o místech, která jsme společně navštívili, lepit fotografie a vytvářet takovou knihu vzpomínek, do které postupem času bude přispívat sama - kreslit obrázky, lepit vstupenky a časem i psát vlastní postřehy a zážitky z výletu. Zatím to za ni dělá maminka, která má občas ale problém projít všechny fotky z výletu, upravit je a poslat do tisku. Ano, mohu dojít do fotoautomatu a během chvíle tam fotky vytisknout, ale ani tak se k tomu často v prvních týdnech po výletu nedostanu a vzpomínky se pomalu vytrácejí. Takže tiskárnička od Canonu byla ideálním řešením pro náš cestovatelský deník. Přišla akorát v době, kdy jsme odjížděli na jarní prázdniny do Českého Ráje, a tak nebylo lepší možnosti jí otestovat, než přímo tam. Po celém výletním dni jsem večer po uspání malé usedla a mohla v klidu do deníku zapsat všechny čerstvé postřehy z výletů a rovnou k tomu vytisknout i fotku! Navíc se snažím, aby v deníku bylo co nejvíce vzpomínek, ale zároveň, aby deník naší malé holčičce vydržel co nejdéle, a tak nemohu každou dovolenou popisovat na několik stránek. 😀 Koláže mi tento problém vyřešily. Mám spoustu malinkých fotek, které zaberou málo místa.

gffhfh

Jedno z možných rozložení koláže - 4 stejně velké čtvercové obrázky.

Vytvořila jsem různé koláže a obrázky rozstříhala, sloupla z papíru a jednoduše nalepila.

Popisky můžete psát fixem do bílé oblasti fotky nebo rovnou v programu vepsat do obrázku.

Pokud bych to měla shrnout, je Canon SELPHY square QX10 skvělá věc pro ty, kteří milují fotky v papírové podobě a nemají tolik času na to věnovat se jejich úpravám a odesíláním do fotocenter k tisku. Je ideální na tisk fotek na různé akce a oslavy, ale třeba i jen na výlet k babičce, kdy sice odjedete, ale jí na lednici necháte na památku malou fotku z krásného dne. Tvořiví jedinci ocení i možnost úpravy fotek před tiskem přímo v programu a možnost nalepení fotografie. Jedinou nevýhodu vidím v ceně, jak tiskárny, tak papírů, která sice není nijak přemrštěná, i přesto si myslím, že je poměrně vysoká, a tak spousta lidí stejně sklouzne raději ke klasickému vyvolávání fotek jednou za rok. Jenže za fajn věci si člověk musí trochu připlatit. Pokud tedy rádi tvoříte alba nebo vzpomínkové knihy, mohu její koupi jen doporučit. 

#test_canon5 #recenze #recenze_canon_selphy4

Začni psát komentář...

Odešli