Chtela bych si vic veci delat doma a protoze se blizi novy rok, rikala jsem si, ze si to dam jako novorocni predsevzeti. A pak jsem si rekla: "Sarko, ty blbko! Precetla jsi tolik motivacnich knih. Ctyri dohidy mas jako ebook v telefonu a premyslis tu nad predsevzetim jednou?" A tak vam predstavuji svoji prvni vlastovku. Kvasit bude tyden v teple, pak 21 dni potme a nakonci by mely byt tri litry jablecneho octa. Kdybyste jako ja, meli doma premiru jablicek, ktery uz trosku starnou a strudl se vam zajida, tady do toho jich uplatnite kilo, a ted zbistri lini, davaji se tam CELE, vcetne slupky a jadrincu.
    Tak mi drzte palce.
    .
    Taky jsem si zadelala na kminku. Jednoduse proto, ze mam rada Finfarum 🙈.
    .
    A zacinam sbirat slupky na octovo-citrusovy domaci univerzalni cistic. Alespon je upotrebim, nez poleti do kose (ano, citrusove slupky nepatri do kompostu)
    Recept na ocet: 1 kilo nastrouhanych celych jablek, 3 litry vody. Jablka zalejt vodou, nadobu zavrit. Tyden nechat stat v teple, 2x denne michat drevem! Pak precedit, vymackat jablka a nechat dalsich 21 dni v suchu a temnu a pak by to melo byt epes grades.
    .
    Kminka: 3 lzice kminu, 125g cukru, 200ml vodky, 1 litr vody h lzice cukru: kmin, 125g cukru a vodku dame do sklenice na 10 dni. Kazdy den tim zakvrdlame. Pak svarime cukr s vodou nechame vychladnout, kminovy vylih precedime do vody, zamichame a ulozime do lednice.
    .
    Stamprdlicku pred jidlem a bude v brisku jako v pokojicku 😉.
    .
    #domaci #housewiferocks #delamesitosami #doma #udelane #kminka #jablecnyocet #ocet #jablka #kmin #recept ig:@sarka_ma_deti