Výsledky vyhledávání pro slovo “#mamasrokolac”

Klasický, jablečný koláč jako od babičky
Když se řekne „babička“, co se Vám vybaví jako první?
Prošedivělé vlasy, stažené do úhledného copu, vždy se zástěrou stejně jako s milým slovem a něčím dobrým na zub?
Když si vzpomenu na svojí babičku, vidím ženu, která mě tolik naučila. O tom, co je důležité v životě, jak se mám chovat k ostatním a čeho si vážit.
V malém pokojíku na staré televizi, měla skleněnou, zelenou dózičku a v ní mentolky, které zavoněly ihned, jakmile jsem odklopila víčko.
Mentolky a vůně jablečného koláče.
Toho poctivého, s překládaným těstem, plným jablek a skořice. A taky rozinek. Voněl po celém domě a slehla se po něm zem tak rychle, že často nestačil ani vychladnout 🙂
To jsou moje vzpomínky na babičku, které jsem si uchovala ve svém srdci a které se mnou půjdou dál životem.
A protože je stále ještě sezóna jablíček, přináším Vám náš rodinný recept na jablečný koláč. Milujete koláče a které nejvíce? U mě s příchodem podzimu a zimy rozhodně vede jablečný a pak dýňový. Recept na něj ještě dolaďuji 🙂
Co budete potřebovat:
- Těsto na koláč: Vždycky jsem chtěla upéct koláč z vlastního těsta a musím říct, že když ho dělala babička, přišlo mi to celé jednodušší 🙂 Ale recept mám a příště Vám ho prozradím, slibuju 🙂 V dnešním receptu ale můžete použít klidně kupované těsto. V regálech jsem našla přímo těsto na koláč, je lepší, než klasické, listové těsto. Budete potřebovat dvě těsta.
- 7 hrnků nakrájených jablek na plátky(cca 840 g): Nejlépe se do receptu hodí trošku nakyslá jablka v kombinaci se sladšími, která dodají koláči svěžest. Já nejčastěji používám Granny smith a Jonagold, ale jakákoliv jablíčka jsou dobrá. Zkuste obměnit druhy a určitě najdete své oblíbence. Jablíčka nakrájím na asi centimetr tenké plátky. Zkoušela jsem je i nastrouhat, ale pak jsou hodně změklá a po upečení kašovitá. Tato varianta je ale výborná, pokud máte malé děti.
- 1 lžíce citrónové šťávy: Pokud máte hodně sladká jablka, můžete přidat trochu čerstvé, citrónové šťávy a určitě vynechejte cukr níže. Citrónová šťáva jablíčkům zvýrazní jejich chuť.
- 1/2 hrnku hnědého cukru: Do koláče nejlépe pasují trošku natrpklá jablíčka jako Granny smith nebo jiné druhy, aby ale nebyla příliš kyselá, je dobré přidat hnědý cukr. Vždy ale dejte na vlastní chuť. Cukr také způsobí, že jablíčka zkaramelizují a to je teprve dobrota. S vanilkou si rozumí ještě o trochu líp 🙂
- 5 lžic špaldové mouky: Moje máma vždy dávala na štrůdl strouhanku, zkusila jsem to také, ale musím říct, že mouka funguje mnohem lépe. smícháte jablečnou vrstvu s trochou mouky, jemně se zahustí a těsto nerozmáčí. Pokud ale máte sušší jablíčka, mouku vynechejte.
- 1 lžíce skořice a 1/4 lžičky muškátového oříšku: Používám kombinaci skořice (hodně skořice) a trochu muškátového oříšku. Ale použít můžete cokoliv, co máte po ruce.
- 1 lžíce másla: Máslo je v receptu taková, tajná ingredience. Vystačíte si i bez něj, ale moje babička vždycky dávala lžíci másla přímo na jablečnou směs, ještě před položením vrchní vrstvy těsta. Máslo dodá koláči nádhernou vůni.
- 1 Vejce & 1 lžíce mléka: Smícháním jednoho vejce a trochu mléka vznikne směs, která koláči dodá nádhernou, zlatavou barvu. Mléko použijte dle preferencí, bezlaktózy, mandlové, ovesné nebo klasické 🙂
- Moučkový cukr: U nás doma milujeme, když si koláč poprášíme trochou moučkového cukru. Pro obzvláštnění, můžete přimíchat trochu vanilky. Mňam!