konik_testuje
    8. srp 2022    Čtené 169x

    Vhodná pro děti, které nechtějí sedět v koutě! Vyrůstat s BAAGL znamená vyrůstat s odvahou!

    Je teplé ráno babího léta. Silně mě svírá ruku a já cítím, že se její drobná dlaň potí. Dva zapletené copy jí poskakují v rytmu kroků. Kráčíme potichu. Ledabyle pokládá nožičky jednu za druhou a květovaná sukýnka jí tančí podle jemného vánku. Blížíme se ke školce. Její první den. Mám knedlík v krku, slzy na krajíčku. Kdy tak vyrostla? Nesu to tuším hůř než ona... Ze vzpomínek mě vytrhne nějaký ruch. Protřu si oči. Zadívám se na svou dceru. Hledám v ní kousek té ustráchané školkařky z mých vzpomínek. Zbytečně. Je to už velká slečna. A tentokrát se na svůj první velký den opravdu těší! Čeká nás první školní rok!

    Pokud jste to už zažili, tak mi dáte za pravdu, že výběr školní tašky je fuška. Nenarážím na náročnost našich ratolestí při volbě motivu. I když i to je určitě zkouška trpělivosti. Zorientovat se v široké nabídce na trhu je náročné. Proto mě velmi potěšilo, že jsme do redakce Modrého koníka dostali na testování školní sadu BAAGL Zippy Unicorn Universe - Kreativ.1

    Značka BAAGL je známá svými novými originálními nápady, moderním designem. Reaguje na trendy a přitom pečlivě dbá na kvalitu, ergonomii a především zdraví malých zákazníků. Set se skládá z lehké aktovky Zippy, penálu a sáčku na tělocvik. Aktovka zaujme na první pohled. Je nápaditá a není tuctová. Designově splňuje to, co výrobce deklaruje: „Hodí se pro ty, co nechtějí zůstat v koutě – vyrůstat s BAAGL1 totiž znamená vyrůstat s odvahou!” Super myšlenka.

    Když jsme se do testování aktovky Zippy pustili, měla jsem už leccos – to o taškách - nastudováno. Od vlastností, přes motivy až po ceny. Zjistila jsem, z čeho jsem ochotna polevit, abych za tašku nedala víc, než stojí zachovalá Felda našeho souseda. A naopak, co podle mě dobrá taška musí mít.

    Co nejpohodlnější a nejzdravější nošení školních potřeb

    Školní tašky a batohy BAAGL jsou vyráběny ve spolupráci s předními českými fyzioterapeuty. Už to je pro mě dobré znamení. Kromě poutavého designu splňuje tento set také požadavky na nízkou hmotnost, ergonomii či nastavitelnost popruhů.

    Špatný výběr školní tašky může mít vliv na špatný vývoj dětské páteře, který by mohl vyústit v bolesti zad, hlavy, únavu nebo závažnější problémy. Na to mají čas, až se budou ve středním věku hrbit u počítače. Nízká hmotnost aktovky je tedy základ. Dítě by totiž nemělo nosit na zádech vyšší hmotnost než je 10 % jeho vlastní hmotnosti. Čím nižší hmotnost prázdná aktovka má, tím více prostoru vám zůstane na školní pomůcky.

    Aktovka BAAGL Zippy má 1 100 g. Je tedy opravdu lehká. Ano, na trhu existují i o pár gramů lehčí školní tašky. O něco vyšší hmotnost však připisuji kvalitnímu dnu. Je vyrobeno z pevného materiálu, díky kterému aktovka stabilně a samostatně stojí. Těch pár gramů mi za to stojí. Díky kombinaci lehké konstrukce, která drží tvar aktovky a vyklápěcího systému otevírání na zip, se vkládají či vybírají pomůcky z tašky velmi jednoduše. Taška stabilně stojí, nepadá a malý školák má obě ruce volné.

    Ergonomicky tvarovaná zádová část byla pro mě jedno z nejdůležitějších kritérií. Víte o tom, že nestačí, aby byla aktovka jen správně anatomicky tvarovaná? Logicky musí dítěti dobře sednout. Jen v takovém případě nebude mít negativní vliv na správné držení těla.

    Aktovka BAAGL má posuvný zádový systém ERGO ADJUSTABLE SYSTEM, který umožňuje nastavení optimální polohy popruhů vzhledem k výšce dítěte. A tak taška sedla i 5leté školkařce, i 7leté prvňačce.

    Díky nastavitelným ramenním, prsním, bočním a horním zvedacím popruhům se aktovka krásně přizpůsobila oběma postavám. Jak to zjistit? Školní aktovka by měla dítěti dobře sedět zejména v oblasti zad a kopírovat páteř, neměla by být širší, než je šířka ramen, a po nastavení ramenních popruhů by spodní část aktovky neměla přesahovat vrchol křížové kosti.

    Popruhy jsou dostatečně široké, kvalitně polstrované a tak netahají, neřežou a ani netlačí. Jednoduše a rychle se nastavují. Hrudní spona se klasicky „zacvakává“, a tak její zapnutí či rozepnutí zvládne hravě každý školák. Výšku hrudní spony si dítě snadno nastaví posunutím popruhu v kolejničce.

    Oceňuji i měkký síťovaný soft touch materiál, ze kterého jsou zádový systém a vnitřní strana popruhů vyrobeny. Měl by zajistit dostatečnou cirkulaci vzduchu.

    Na detailech záleží

    Tělo je vyrobeno z voděodolného materiálu. Všechny sešity a učebnice jsou tak v bezpečí před případnými nehodami. Pokud bude dcera jen z poloviny po mně, tak jich bude hromada. Tašku lze umýt. A celkově by měla být méně náchylná ke znečištění díky použitému materiálu. Což však zjistíme, až když nám skončí prázdniny a aktovka bude denně využívána.

    Uvnitř aktovky je průhledná kapsa s rozvrhem, malý organizér na různé drobnosti, kapsa na mobil, karabina na klíče či místo k napsání jména a adresy žáka. Moc se mi líbí vnitřní organizér umožňující rovnoměrné rozložení hmotnosti, který je doplněný gumičkou kvůli fixaci. Tento organizér umožňuje vložit těžší předměty, jako knihy a sešity, do kapsy, která je umístěna co nejblíže k zádům. Váha knih je tak přenášena na tělo a záda tolik netrpí.

    Boční kapsy z pevné síťoviny jsou vhodné pro láhev na pití a nebo třeba deštník. Izolovaná prostorná přední kapsa se zapínáním na přezku je ideální na svačinu.

    Třešničkou na dortu jsou odznaky na suchý zip, které může dítě libovolně připevňovat na klopu přední kapsy.

    Ale také peněženka, do které lze nepotřebné odznaky odložit, nebo využít pro první drobné do školního automatu. Ten se naučí obsluhovat dříve, než se dostanou ve slabikáři na 15. stranu. Samozřejmostí jsou reflexní prvky, které zvyšují bezpečnost dítěte. Pevné ucho na tašce se dobře drží jak dospělému, tak dítěti.

    Součástí setu je také vak Baagl Unicorn Universe. Rovněž vyroben z pevného omyvatelného materiálu. V jeho spodní části je umístěna praktická kapsa na zip, do které se vejdou i prvňácké tenisky. Vak využijeme asi k úboru na tělesnou výchovu. Zatahuje se pomocí pevných šňůrek, které zároveň umožňují nošení na zádech.

    Klasický dvouklopový penál BAAGL Unicorn Universe je ideální pro prvňáka, kterému stačí barvičky, obyčejná tužka, guma, ořezávátko a později pero či zmizík.

    Velmi se mi líbí vnitřní kapsa na zip, do které se vejde vše atypické, na což by se v penálu nenašlo standardní místo.

    Součástí penálu je také průhledná kapsa na rozvrh hodin. Zip je na penálu kvalitní, zoubky jsou dostatečně velké a jezdec také. Vypadá, že by měl přežít i to nejhrubší prvňácké zacházení.

    Za redakci Modrého koníka můžeme sadu BAAGL Zippy Unicorn Universe - Kreativ doporučit. Jeho výběrem určitě neuděláte krok vedle. Splňuje opravdu vše, co by podle nás měla dobrá aktovka splňovat. Takových značek je určitě více. Značka BAAGL je nám kromě toho, že pečlivě dbá na kvalitu, sympatická i svým designem, odvážnými a originálními nápady, reakcí na aktuální trendy. Aktovka byla testována a certifikována v akreditovaných zkušebních laboratořích a splňuje vše, co by podle kritérií na kvalitní školní tašku měla mít.