konik_testuje
    7. zář 2022    Čtené 180x

    Jednoduchý úklid bez námahy bez ohýbání a bez namáčení rukou

    Při představě, že každý den myju podlahu na kolenou s hadrem v ruce, mě obcházejí mdloby. Člověk, který vymyslel první mop, by si zasloužil Nobelovu cenu za mír. Při rychlosti, jakou dokážou mé děti upatlat čerstvě umytou podlahu, je mop opřen stále v rohu kuchyně, něco jako bílá vlajka ve válce. Je to takový posel míru... S tím svým jsem už docela sžitá a jsme opravdu sehraná parta. Sama jsem byla zvědavá, jak dopadne moje testování jiného typu mopu.

    Do redakce Modrého koníka jsme dostali k testování úklidový set Spontex Express System+.1 V balení se nachází kbelík, rukojeť s odstřeďovacím mechanismem, hlava mopu s návlekem z mikrovlákna a návod. Ten si doporučuji přečíst. Set Spontex Express System+ sice na první pohled vypadá jako běžný mop, kterých jsou na trhu desítky, ve skutečnosti je mnohem zajímavější, než byste od něj čekali.

    Express System+ je plochý mop s obdélníkovou hlavou, s návlekem ze 100% mikrovlákna. Set obsahuje také dvoukomorový kbelík. V jedné se nachází inovativní ždímací systém, který se aktivuje jednoduchým pohybem rukojeti nahoru a dolů. Ve druhé komoře se o důkladné vymáchání násady postará mřížka, která zachycuje veškeré nečistoty z mopu.

    Sestavit tento systém bylo opravdu jednoduché. Čtyřdílná rukojeť s odstřeďovacím mechanismem se skládá jednoduše a intuitivně. V kbelíku není třeba nic skládat. Stačí napustit vodu a pustit se do práce.

    Když chcete mop namočit do kbelíku, stačí jej vzít a vložit kolmo do máchací části. Křidélka hlavy se sama sklopí. Není třeba nic mačkat. Následně hlavu nasadit kolmo na trn uprostřed kbelíku do ždímací komory, na rukojeti odjistit pojistku a pohybem rukojeti nahoru a dolů aktivovat odstředivý 360stupňový mechanismus. Podle toho, kolikrát si hlavou zarotujete, jste schopni regulovat míru vyždímání mopu. Mop je tak vhodný pro všechny druhy podlah.

    Vyždímaný mop stačí položit na zem, nahnout rukojeť a mop se sám rozloží. Není třeba na hlavu šlapat, právě naopak. Mohli byste mop poškodit. Opětovným pootočením rukojeti aktivujete pojistku a můžete pokračovat v mytí.

    Nasazování hlavy mopu do odstředivého mechanismu je, navzdory mým počátečním obavám, jednoduché. Bála jsem se, že si budu muset dát obzvlášť záležet, jestli se trefím správně kolmo na trn uprostřed kbelíku, jak se říká, na první dobrou. Nesnesla bych, kdybych si při ždímání mopu musela dát záležet na každém pohybu. Když uklízím, musí to prostě fičet. Na zdržování není čas.

    Po prvním umytí se v mé hlavě celý proces zautomatizoval. Mop se skládá a rozkládá sám, jediné, na co jsem si musela zvyknout, bylo odjištění pojistky, protože mop, který jsem používala dosud ji měl sice také, ale aktivovala se jiným způsobem. Chvilku trvalo, než jsem v sobě potlačila staré návyky.

    Návlek z mikrovlákna se jednoduše nasazuje, lze ho prát v pračce. Větší tloušťka zajistí, že po přitlačení si mop poradil i s opravdu zašpiněnou podlahou. Boční skládací křidélka nepřilnou na zem naprosto dokonale, ale to je u všech skládacích plochých mopů stejné. Kbelík je protiskluzový, takže na zemi pevně stojí.

    Nejvíce se mi z celého systému líbí princip máchání. Mřížka, o kterou se tře náhrada při máchání zachytí všechny nečistoty. U plochých mopů mi vždy chyběl ten pocit, že se návlek důkladně propere. Mop se většinou jen namočil a vyždímal.  Chybělo mi něco, co by se alespoň snažilo napodobit ruční propláchnutí hadru. Úklidový set Spontex Express System+ má u mě v tomto velké plus. Komora s mřížkou náhradu z mikrovlákna pořádně propere. V podstatě je to stejný princip, jako když naše mámy praly ručně prádlo a třely ho o tzv. prací desku.

    Za redakci Modrého koníka můžeme úklidový set Spontex Express System+ doporučit. Je to chytrý pomocník, který je jiný než mopy, na které jste zvyklí. Pokud máte rády změnu, určitě stojí za povšimnutí.