Je hormonální antikoncepce pro tělo záhul?
Ahoj holky, měla bych na vás jednu otázečku ...
už sedm let v kuse beru HA a mám už pocit, že to pro moje tělo musí být hrozný záhul...je to jen můj pocit nebo je to opravdu tak ? přemýšlím nad tím, že bych jí už vysadila, jelikož plánujeme na příští rok početí tak by jsme se do té doby mohli chránit i jinak 🙂 ....mívám občas i negativní pohled na sex a to mě pěkně štve :( tak poraďte prosím 🙂
@cherry_cola5 Ahoj, na Tvém místě bych už klidně vysadila.... 🙂 já se po vysazení cítím daleko líp, celkově a nechuť na sex jsem měla dlouhodobě, už jsem si připadala že nejsem normální a po vysazení mě manžel nepoznává 😀 😀 😀 😀 chutě se zlepšily o 100000% toť má zkušenost... 😉
Já brala antikoncepci 9 měsíců a nikdy víc. Rozhodilo mi to cyklus, rozhodilo zdraví, pleť, imunitu, psychiku... později mi zjistili trombofilii takže mám jasno, HA už nikdy nesmím. A vůbec, myslím si, že stále nejsou jednoznačné výsledky výzkumů potvrzujících, zda je či není HA škodlivá a nakolik je např. přenositelná z mateřského organismu na dítě. Osobně si třeba nemyslím, že je "normální" pět let nemenstruovat při hormonálním tělísku. Ale je to můj soukromý názor.
@cherry_cola5 pravdou je i to, že mě nebolívá hlava, přesně jak píše
@happylenulka 😉 na to jsem skoro zapomněla....
@cherry_cola5 Tohle by mohlo být krásně výbušné téma a konkrétní odpovědi se stejně nedočkáš.
Já osobně jsem umírněně zarytý nepřítel hormonální antikoncepce, což vychází prvně z mých osobních zkušeností a následně z určitého studia daného tématu a nalezení několika nepříjemných faktů. Kromě toho mi to prostě přijde nepřirozený. A frigidiní jsem po tom byla taky 😀
Zas teda já jí brala ani ne rok a otěhotnět jsem se začala snažit až asi pět let potom a jsou to už 4 roky a dítě nemám. A najdeš zas tunu žen, které otehotněly hned první cyklus potom. Bohužel na tohle prostě nikde nejsou jasné info. Proto ti doporučuju to udělat tak, jak to ty cítíš.
Já to hodnotím podle toho, jak se cítím. A cítím se s HA dobře, mám mírnou MS, lepší pleť, chuť na sex neustále, žádné zavodnění nebo výkyvy nálad, chutí a váhy nepozoruji. Beru HA 7 let bez jediného problému, vysazovat zatím nehodlám, to teprve až budeme plánovat potomka. Za mě vidím jen samá pozitiva, ale pokud se s ní necítíš dobře, vysaď. Ale taky se může stát to, že ti negativní příznaky nezmizí, protože mají jiný původ.
Nechci tu HA obhajhovat jako všespásný zázrak, ani na ni házet špínu. Nemám ráda hlášky typu "je to svibstvo" ani "je to boží". Každému jak to sedne, každému jak se rozhodne. Jen dodám, že nemohu používat ani tělísko, ani kondomy, ani spermicidy a metodám plodných a neplodných dnů jako antikoncepci nevěřím.
Já brala taky HA 7 let a před rokem a půl jsem vysadila. Jsem za to neskutečně ráda, že jsem to udělala. Zlepšila se mi chut na sex a to je docela důležité ve vztahu. Pak se mi teda zhoršila plet. Cyklus mám celkem pravidelný. Už nikdy víc HA.
@cherry_cola5 Tak ono je to asi případ od případu... Znám holky, které HA berou 15 let, pak vysadí, hned otěhotní a po porodu pokračují vesele dál bez jediného problému, naopak si to hrozně chválí, že bez HA mají bolestivou a silnou menstruaci, akné atd... Za mě: Já brala HA "jen" 5 let a i když jsem po dvou letech měnila značku za slabší, tak jsem prostě cítila, že to vůbec není ono, že mi to škodí. Pak jsem do sebe ty pilule rvala s odporem a nechutí, všechno ve mně křičelo DOST! Tak jsem vysadila a bylo to. Rok jsme se chránili jinak, pak jsem zjistila, že zbytečně, protože jsem neměla ovulaci, ale naštěstí to šlo snadno napravit. No a teď už to neřeším vůbec, protože jsem ze zdravotních důvodů musela podstoupit sterilizaci... Ale kdybych jí nepodstoupila, řešila bych to opět jinak než HA - tu už fakt nikdy víc, takže Tvoje pocity jsou nejspíš správné... 🙂 Dej na ně a řiď se jimi!
Já brala depo proveru, to je injekce, na kterou jdes jednou za tři mesice, stojí 120 Kč a nemáš po ní menstruaci,pak jsem si přečetla příbalový leták, zdesila jsem se a s depo proverou přestala. Ale musím říct, ze jsem žádné problémy nepocitovala. Rok trvalo, než se mi srovnal cyklus. Asi 4 roky jsme se chránili kondomem nebo tím druhým způsobem. Pak jsme se rozhodli, že chcem mimi a po půl roce se podařilo.

@cherry_cola5 za mě osobně je HA svinstvo a vydělávají na tom hlavně farmaceutické firmy... znám ze svého okolí spoustu mladých holek, které bez problémů braly HA a následně po vysazení měli obrovské problémy otěhotnět, neplodnost, změna MS, problémy s hormony,....
já HA brala, ale jak jsem začala se zdravým životním stylem (před 2,5 roky), rozhodla jsem se, že skončím i s HA.... trvalo mi asi rok než se mi srovnal cyklus (jednou jsem to dostala po 16 dnech, pak po 38,...) než se mi cyklus ustálil... před otěhotněním jsem měla cyklus už jak hodinky... přesně po 28 - 29 dnech ;)
na HA jsem měla menses 2 - 3 dny, bez HA 5 - 6 dnů....
ale co musím vyzdvihnout po vysazení HA jsem začala mít chuť na sex, sex mě baví, nebolívá mě hlava před MS, cítím se dobře....
co se týče ochrany před otěhotněním... přes dva roky jsme se chránili v době ovu kondom, mimo ovu bez a bylo to v pohodě. pokud máš stálého partnera, máte se rádi a bavíte se o takovýchto věcech spolu, tak je to naprosto normální a jde to i bez HA ;)
k tomu, že chceš za rok miminko... určitě vysaď HA co nejdřív a zkus své tělo nějak pročistit.... nějaký půst, chlorellu, spirulinu, hodně ovo zelu, doporučuji třeba měsíc veganské stravy, bez mléčných výrobků se ti zprůchodní orgány, všechno 🙂
z přírodních doplňků doporučuji např. gynex, ten hodně pomáhá.
;) držím palce 🙂
hezký den