Nitroděložní tělísko: Hormonální nebo nehormonální? Vaše zkušenosti
Ahoj holky,
mám po šestinedělí a další miminko už neplánujeme. Uvažuju o nitroděložním tělísku, ale teď řeším jaké, zda hormonální či nehormonální. Jaké máte? Bolí zavedení? Nějaké vedlejší účinky? A jak to je s menstruací? Nikdy jsem ho neměla, tak vůbec nevím, co mě čeká. Slyšela jsem, že nejčastěji se dává mirena. Děkuji za odpověď.
Holky a jak je to, někde jsem četla, zw můžou vykukovat snurky nebo co, jw to pravda?
@ajja87 záleží na doktorovy, jak dlouhé je nechá. Můj je nechává fakt minimálně (prý to vždycky nějak vyndal 😀 ), takže běžně si je vůbec nenahmatám, když se blíží pseudoMS a zkrátí se čípek, tak maličko ano, ale jenom minimálně. První vyndal v pohodě, na druhé jdu teď za pár dní, tak snad ho taky vyndá 😀
Holky a muzu se zeptat, co hormonální telisko a křečové žíly? Mam je dědične uz asi od 10 let(ted je mi 18) a doktorka mi doporučila hormonální telisko, prý ze na to to vliv nemá, máte někdo zkušenosti? Diky
@jut No zatím nic moc. Už před dětmi jsme používali v plodné dny kondom a mimo plodné dny nic a funguje nám to takto už 8. rok, ale je to trochu punk no. Teď po dvou dětech už mám strach takhle riskovat. Jenže pilulky jsou úplně nevhodné, tělísko je lepsi, ale taky se mi do něj nechce z více důvodu, kondom nic moc a ostatnímu moc nevěřím pesary atd.
@jut Časté nežádoucí účinky: mohou se objevit až u 1 z 10 pacientek
Depresivní nálady/deprese
Snížené libido
Migréna
Závrať
Nevolnost
Ztráta vlasů
Infekce horní části pohlavního ústrojí
Bolestivá menstruace
Bolest prsou/nepohodlí
Vypuzení tělíska (kompletní a částečné) – viz následující bod o vypuzení
Výtok z pohlavních orgánů
Zvýšení tělesné hmotnosti
Zeny, po ctvrtecnim rozhovoru s gynekolozkou (ta uz ma druhou Mirenu a velice si ji pochvaluje) začínám uvazovat o Levosertu, ale strasne se to ve mne pere. Aktualne prerusujeme, ale proste to neni ono. Mam dve deti, dalsi nechci. HA jsem brala 7 let jeste pred detmi, to uz nechci ani nahodou. A nacitam zkušenost s teliskem. Samozrejme kdo ma problem, vic o tom na internetu mluvi a clovek nabyva dojmu, ze je telisko vicemene spatne. A kazda jsme individualni a kdo to nezkusi, nezjisti. Tezko se rozhodovat.
@martiniquest přesně jsme každá jiná a každá si to musí vyzkoušet každá mužem napsat svou zkušenost ale vaše tělo nikdo nezná a ani nikdo neví jak vaše tělo zareaguje na jakoukoliv formu HA a proto je lepší vyzkoušet podle sebe já nemám třeba nic proti hormonálního tělísku moje dr mi ho taky doporučila a nakonec mám druhé nehormonalni a jsem nadmíru spokojená 😉
Holky tak dnes jsem byla na nandání teliska Kyleena, je na 5 let. Paní doktorka me fakt ujistila že to nemá vliv na nic mimo, jako třeba na me křečové žíly, akné atd... Ze ma dobré zkušenosti s těmito telisky (kamaradka od ni také má), takže jsem na to zvedava jak bude fungovat a prostě zda budu mit krásných 5 let pokoj.
Zavádění jsem se bala, byla jsem pry celkem stazena, ale vlastně se nebylo čeho bát, jen to malinko stiplo a pohoda. Pak sem mela teda totální nával horka a zamotala se mi hlava, tak jsem si na chvíli lehla, napila se a uz v pořádku. Sestřička i paní doktorka se o me hezky staraly a ještě jsem tam u nich asi 15 minut seděla na gauciku aby byla jistota ze uz někde neomdlim.
Teď teda citim docela intenzivní bolest v podbřišku, prostě jako pri prvním dni ms, tak snad se to srovná. Takže tak. Asi se vážně není čeho bát, budu doufat ze mi sedlo a telo ho přijme.
Ja jsem dnes byla poprvé na zavedení tělíska Mirena jako nerodička, 27 let a stalo mě to 6 tisíc Kč. Můžu říci že tak extrémní bolest jsem dlouho nezažila ( a to mám celá záda potetovaná, byla jsem na vypalování bradavic v oblasti vaginy). Takže jsem celkem zvyklá na bolest. Rada bych také upozornila na vedlejší účinky. Spousta žen si stěžuje na migrény a deprese a nechuť k sexu. Což upřímně je blbý, pokud zavadíte tělísko proto, abyste nemusela používat kondom při sexu a po zavedení tělíska žádný sex nechcete…za mě nejhorší rozhodnutí, zatím jsem používala antikoncepci a přeci jen, pokud vám nesedne, tak vysadíte. U tělíska je to náročnější, musíte vyjmout a dle informaci je bolest při zavádění stejná jako pro odstranění a tato nepříjemná zkušenost me jen čeká. Nedoporučuji a radši volím přerušovaný sex, který má své riziko ale lze ovlivnit bez zbytečných bolesti a závažných onemocnění. Nehledě na to, že pokud si přečtete příbalový leták, pro nerodičky, Mirena není preferovaná protože procpat 3,2 cm tělíska skrz 2-3 mm děložní trubici opravdu bolí. Ja u toho řvala jak prase na porážku a nechci to znovu zažít. Přečtěte si opravdu příbalový leták, kde časté příčiny zažít opravdu nechcete
Ja jsem dnes byla poprvé na zavedení tělíska Mirena jako nerodička, 27 let a stalo mě to 6 tisíc Kč. Můžu říci že tak extrémní bolest jsem dlouho nezažila ( a to mám celá záda potetovaná, byla jsem na vypalování bradavic v oblasti vaginy). Takže jsem celkem zvyklá na bolest. Rada bych také upozornila na vedlejší účinky. Spousta žen si stěžuje na migrény a deprese a nechuť k sexu. Což upřímně je blbý, pokud zavadíte tělísko proto, abyste nemusela používat kondom při sexu a po zavedení tělíska žádný sex nechcete…za mě nejhorší rozhodnutí, zatím jsem používala antikoncepci a přeci jen, pokud vám nesedne, tak vysadíte. U tělíska je to náročnější, musíte vyjmout a dle informaci je bolest při zavádění stejná jako pro odstranění a tato nepříjemná zkušenost me jen čeká. Nedoporučuji a radši volím přerušovaný sex, který má své riziko ale lze ovlivnit bez zbytečných bolesti a závažných onemocnění. Nehledě na to, že pokud si přečtete příbalový leták, pro nerodičky, Mirena není preferovaná protože procpat 3,2 cm tělíska skrz 2-3 mm děložní trubici opravdu bolí. Ja u toho řvala jak prase na porážku a nechci to znovu zažít. Přečtěte si opravdu příbalový leták, kde časté příčiny zažít opravdu nechcete
@denybarty ono taky záleží na lékaři a taky na době kdy se zavádí tělísko a taky je i jiný tvar pro ženy které nerodili ..a už vůbec bych tady neradila přerušovaný sex tak jste si ho měla praktikovat sama hlavně tělísko má aplikátor viděla jste video jak se tělísko zavádí ...a vyndání tělíska nemusí vůbec bolet to není nikde psáno a vedlejší účinky může mít každa žena
@denybarty 🫣🫣
@denybarty Omlouvám se, ale píšete, že Vám ho včera zavedli a hned víte, že ho budete vyndavat a jaké má na Vás nežádoucí účinky.
Mně tělísko pro nerodící zaváděla doktorka před 9 lety (antikoncepci nemůžu). Ano, chvíli to bolelo, ale doktorka to měla hotové snad za 30s. Pak si to chvilku sedalo (14 dni), ale další 3 roky jsem to měla úplně v pořádku. Vyndání nebolelo vůbec, doktorka měla hotovo během 10s. Já to ani nepostřehla.
Teď mám tělísko 3,5 roku od posledního porodu. Zavedení nebolelo vůbec (a to dělala jiná doktorka a trvalo ji to tak 3 minuty). Opět si to cca 14 dni sedalo a od té doby je vše v pořádku. Ven půjde za 2,5 roku.
Nepopírám, že někomu to může nasednout a musí to ven, ale poznat to hned ten den? Já jsem velké "bebíčko", takže si myslím, že u zavedení asi i záleží na lékaři a správném načasování. Mně ho před těmi lety zaváděli 3. den menstruace (prý je čípek otevřenější - ale nevím, nerozumím tomu).
Držím palce, ať si to sedne. Rozhodně bych to hned neodsuzovala a hlavně nemyslela na nežádoucí účinky- Já osobně bych si je hned vyvolala sama 🤣.Vydržela bych aspoň do kontroly u lékaře. Mně tělísko kontrolovala vždy po 6 týdnech, jestli si správně sedlo.

@thinkes Uf tak to je mi moc líto. Tak hlavně, ať to dobře dopadne