icon

Nitroděložní tělísko: Hormonální nebo nehormonální? Vaše zkušenosti

niliho
18. říj 2022

Ahoj holky,
mám po šestinedělí a další miminko už neplánujeme. Uvažuju o nitroděložním tělísku, ale teď řeším jaké, zda hormonální či nehormonální. Jaké máte? Bolí zavedení? Nějaké vedlejší účinky? A jak to je s menstruací? Nikdy jsem ho neměla, tak vůbec nevím, co mě čeká. Slyšela jsem, že nejčastěji se dává mirena. Děkuji za odpověď.

Strana
z2
niliho
autor
22. říj 2022

@thinkes Uf tak to je mi moc líto. Tak hlavně, ať to dobře dopadne

ajja87
23. říj 2022

Holky a jak je to, někde jsem četla, zw můžou vykukovat snurky nebo co, jw to pravda?

agneska7
23. říj 2022

@ajja87 ano musí , aby se dalo vytahnout , ale je to prostě jen kousek ,,šňurky ,, který čouhá z čípku ( zjednodušeně řečeno)

lencaa11
23. říj 2022

@ajja87 tak úplně že by byli venku to ne lékař je hned zkracuje jen je může nechat delsi o kousek a pak je může muž cítit a může to ještě o něco málo zkrátit jinak je může cítit sama když si kontroluje te sama tesliko ...

blondynka400
23. říj 2022

@ajja87 záleží na doktorovy, jak dlouhé je nechá. Můj je nechává fakt minimálně (prý to vždycky nějak vyndal 😀 ), takže běžně si je vůbec nenahmatám, když se blíží pseudoMS a zkrátí se čípek, tak maličko ano, ale jenom minimálně. První vyndal v pohodě, na druhé jdu teď za pár dní, tak snad ho taky vyndá 😀

jut
26. říj 2022

Holky a muzu se zeptat, co hormonální telisko a křečové žíly? Mam je dědične uz asi od 10 let(ted je mi 18) a doktorka mi doporučila hormonální telisko, prý ze na to to vliv nemá, máte někdo zkušenosti? Diky

fram
26. říj 2022

@kkrubova já mám Mirenu a tampón jsem běžně používala, měla jsem středně silné krvácení.. Teď (po 3 letech s Mirenou) to vypadá, že konečně menstruace skončila.

lencaa11
26. říj 2022

@jut na to vliv nemá na křečové žíly pokud to i lékař doporučil

radkan91
26. říj 2022

@jut Hormonální tělísko bohužel má vliv na křečové zily. Ale zátěž na žíly je menší než třeba u pilulek. Také je mam, tak to dost řeším.

sammie34
26. říj 2022

@jut mě naopak bylo doporučeno, že vliv na křečové žíly nemá stejně jako na moji trombofilni mutaci tím, že působí pouze lokálně.

nnnadja
26. říj 2022

@sammie34 me to bylo taky doporuceno,ale vybehly mi okamzite :/

sammie34
26. říj 2022

@nnnadja já je právě mám po 3 těhotenstvích a půjdu na jejich odstranění. Moc se mi to ale nezdá, že by to bylo teliskem, než křečová žíla vznikne, chvíli to trvá. Nemůže to být spíš jen souhra okolností?🤷‍♀️

jut
27. říj 2022

@radkan91 a jak jste to třeba vyřešila co se tyce ochrany? Snad nevadí ze se ptam.

jut
27. říj 2022

@sammie34 a máte ho tedy a jste spokojená? Ja je mam právě uz dost vylezly, tak se bojim aby se to nezhorsovalo ještě více... A nehormonalni telisko pry neni tak spolehlive, tak nevím no...

lencaa11
27. říj 2022

@jut spolehlive jsou obě stejně člověk musí sám vyzkoušet a bohužel nebrat v potaz úplně co slyší na to taky slyším to na oboje tělíska a já mám teda druhé nehormonalni a neměnila bych 😉🤗

radkan91
27. říj 2022

@jut No zatím nic moc. Už před dětmi jsme používali v plodné dny kondom a mimo plodné dny nic a funguje nám to takto už 8. rok, ale je to trochu punk no. Teď po dvou dětech už mám strach takhle riskovat. Jenže pilulky jsou úplně nevhodné, tělísko je lepsi, ale taky se mi do něj nechce z více důvodu, kondom nic moc a ostatnímu moc nevěřím pesary atd.

nnnadja
28. říj 2022

@sammie34 nevim. Jsem trombofilni. Do te doby nez jsem telisko nemela,jsem je viditelnevnemela. Cca po ctvrt roce ji mam viditelnou + otoky.

nnnadja
28. říj 2022

@jut mela jsem nehormonalni 5 let a vse ok. Za me lepsi nez hormonalni - ale kazde telo reaguje jinak no

jut
30. říj 2022

@ellyem můžu se zeptat, dostavily se s kyleenou nějaké vedlejší úcinky, nebo vše v pořádku? například co se týče vypadávání vlasů, nabírání na váze, atd..., děkuji

lencaa11
30. říj 2022

@jut dej te do lupy je to takové 50/50 může a nemusí

lencaa11
30. říj 2022

@jut Časté nežádoucí účinky: mohou se objevit až u 1 z 10 pacientek

Depresivní nálady/deprese
Snížené libido
Migréna
Závrať
Nevolnost
Ztráta vlasů
Infekce horní části pohlavního ústrojí
Bolestivá menstruace
Bolest prsou/nepohodlí
Vypuzení tělíska (kompletní a částečné) – viz následující bod o vypuzení
Výtok z pohlavních orgánů
Zvýšení tělesné hmotnosti

ellyem
30. říj 2022

@jut Zatím na sobě nic nepociťuji. A to ho mám přes rok.

jut
30. říj 2022

@lencaa11 děkuji, ja jsem tohle právě také četla, tak jsem chtěla vědět ještě více názorů. No uvidím, ještě mam cas si to pořádně promyslet.

martiniquest
30. říj 2022

Zeny, po ctvrtecnim rozhovoru s gynekolozkou (ta uz ma druhou Mirenu a velice si ji pochvaluje) začínám uvazovat o Levosertu, ale strasne se to ve mne pere. Aktualne prerusujeme, ale proste to neni ono. Mam dve deti, dalsi nechci. HA jsem brala 7 let jeste pred detmi, to uz nechci ani nahodou. A nacitam zkušenost s teliskem. Samozrejme kdo ma problem, vic o tom na internetu mluvi a clovek nabyva dojmu, ze je telisko vicemene spatne. A kazda jsme individualni a kdo to nezkusi, nezjisti. Tezko se rozhodovat.

lencaa11
30. říj 2022

@martiniquest přesně jsme každá jiná a každá si to musí vyzkoušet každá mužem napsat svou zkušenost ale vaše tělo nikdo nezná a ani nikdo neví jak vaše tělo zareaguje na jakoukoliv formu HA a proto je lepší vyzkoušet podle sebe já nemám třeba nic proti hormonálního tělísku moje dr mi ho taky doporučila a nakonec mám druhé nehormonalni a jsem nadmíru spokojená 😉

jut
9. lis 2022

Holky tak dnes jsem byla na nandání teliska Kyleena, je na 5 let. Paní doktorka me fakt ujistila že to nemá vliv na nic mimo, jako třeba na me křečové žíly, akné atd... Ze ma dobré zkušenosti s těmito telisky (kamaradka od ni také má), takže jsem na to zvedava jak bude fungovat a prostě zda budu mit krásných 5 let pokoj.
Zavádění jsem se bala, byla jsem pry celkem stazena, ale vlastně se nebylo čeho bát, jen to malinko stiplo a pohoda. Pak sem mela teda totální nával horka a zamotala se mi hlava, tak jsem si na chvíli lehla, napila se a uz v pořádku. Sestřička i paní doktorka se o me hezky staraly a ještě jsem tam u nich asi 15 minut seděla na gauciku aby byla jistota ze uz někde neomdlim.
Teď teda citim docela intenzivní bolest v podbřišku, prostě jako pri prvním dni ms, tak snad se to srovná. Takže tak. Asi se vážně není čeho bát, budu doufat ze mi sedlo a telo ho přijme.

denybarty
24. čer 2025

Ja jsem dnes byla poprvé na zavedení tělíska Mirena jako nerodička, 27 let a stalo mě to 6 tisíc Kč. Můžu říci že tak extrémní bolest jsem dlouho nezažila ( a to mám celá záda potetovaná, byla jsem na vypalování bradavic v oblasti vaginy). Takže jsem celkem zvyklá na bolest. Rada bych také upozornila na vedlejší účinky. Spousta žen si stěžuje na migrény a deprese a nechuť k sexu. Což upřímně je blbý, pokud zavadíte tělísko proto, abyste nemusela používat kondom při sexu a po zavedení tělíska žádný sex nechcete…za mě nejhorší rozhodnutí, zatím jsem používala antikoncepci a přeci jen, pokud vám nesedne, tak vysadíte. U tělíska je to náročnější, musíte vyjmout a dle informaci je bolest při zavádění stejná jako pro odstranění a tato nepříjemná zkušenost me jen čeká. Nedoporučuji a radši volím přerušovaný sex, který má své riziko ale lze ovlivnit bez zbytečných bolesti a závažných onemocnění. Nehledě na to, že pokud si přečtete příbalový leták, pro nerodičky, Mirena není preferovaná protože procpat 3,2 cm tělíska skrz 2-3 mm děložní trubici opravdu bolí. Ja u toho řvala jak prase na porážku a nechci to znovu zažít. Přečtěte si opravdu příbalový leták, kde časté příčiny zažít opravdu nechcete

lencaa11
25. čer 2025
@denybarty

Ja jsem dnes byla poprvé na zavedení tělíska Mirena jako nerodička, 27 let a stalo mě to 6 tisíc Kč. Můžu říci že tak extrémní bolest jsem dlouho nezažila ( a to mám celá záda potetovaná, byla jsem na vypalování bradavic v oblasti vaginy). Takže jsem celkem zvyklá na bolest. Rada bych také upozornila na vedlejší účinky. Spousta žen si stěžuje na migrény a deprese a nechuť k sexu. Což upřímně je blbý, pokud zavadíte tělísko proto, abyste nemusela používat kondom při sexu a po zavedení tělíska žádný sex nechcete…za mě nejhorší rozhodnutí, zatím jsem používala antikoncepci a přeci jen, pokud vám nesedne, tak vysadíte. U tělíska je to náročnější, musíte vyjmout a dle informaci je bolest při zavádění stejná jako pro odstranění a tato nepříjemná zkušenost me jen čeká. Nedoporučuji a radši volím přerušovaný sex, který má své riziko ale lze ovlivnit bez zbytečných bolesti a závažných onemocnění. Nehledě na to, že pokud si přečtete příbalový leták, pro nerodičky, Mirena není preferovaná protože procpat 3,2 cm tělíska skrz 2-3 mm děložní trubici opravdu bolí. Ja u toho řvala jak prase na porážku a nechci to znovu zažít. Přečtěte si opravdu příbalový leták, kde časté příčiny zažít opravdu nechcete

@denybarty ono taky záleží na lékaři a taky na době kdy se zavádí tělísko a taky je i jiný tvar pro ženy které nerodili ..a už vůbec bych tady neradila přerušovaný sex tak jste si ho měla praktikovat sama hlavně tělísko má aplikátor viděla jste video jak se tělísko zavádí ...a vyndání tělíska nemusí vůbec bolet to není nikde psáno a vedlejší účinky může mít každa žena

lencaa11
25. čer 2025
@denybarty

@denybarty 🫣🫣

aaaa15
25. čer 2025
@denybarty

@denybarty Omlouvám se, ale píšete, že Vám ho včera zavedli a hned víte, že ho budete vyndavat a jaké má na Vás nežádoucí účinky.
Mně tělísko pro nerodící zaváděla doktorka před 9 lety (antikoncepci nemůžu). Ano, chvíli to bolelo, ale doktorka to měla hotové snad za 30s. Pak si to chvilku sedalo (14 dni), ale další 3 roky jsem to měla úplně v pořádku. Vyndání nebolelo vůbec, doktorka měla hotovo během 10s. Já to ani nepostřehla.
Teď mám tělísko 3,5 roku od posledního porodu. Zavedení nebolelo vůbec (a to dělala jiná doktorka a trvalo ji to tak 3 minuty). Opět si to cca 14 dni sedalo a od té doby je vše v pořádku. Ven půjde za 2,5 roku.
Nepopírám, že někomu to může nasednout a musí to ven, ale poznat to hned ten den? Já jsem velké "bebíčko", takže si myslím, že u zavedení asi i záleží na lékaři a správném načasování. Mně ho před těmi lety zaváděli 3. den menstruace (prý je čípek otevřenější - ale nevím, nerozumím tomu).
Držím palce, ať si to sedne. Rozhodně bych to hned neodsuzovala a hlavně nemyslela na nežádoucí účinky- Já osobně bych si je hned vyvolala sama 🤣.Vydržela bych aspoň do kontroly u lékaře. Mně tělísko kontrolovala vždy po 6 týdnech, jestli si správně sedlo.

Strana
z2