Problémy po vysazení antikoncepce. Má někdo podobnou zkušenost?

7anonym27
4. bře 2023

Zdravím, před rokem jsem vysadila hormonální antikoncepci. Měla jsem k tomu důvody, které asi nemá smysl teď rozebírat, ale nejednalo se ani o zdravotní důvody, ani snaha o miminko.
Od vysazení se cykly stále prodlužovaly, až menstruace do půl roka zmizela úplně. Moje doktorka není zrovna zastánce nehormonalních způsobu léčby a snažila se mě dotlačit zpět k antikoncepci, že to problém "vyřeší". To jsem odmítla, ale vzhledem k tomu, že mě začala strašit, jsem přistoupila na duphaston, který měl jejími slovy: pomoci tělu si vzpomenout, co má dělat. Dva měsíce to fungovalo, ale čtvrtý měsíc měsíčky nepřišly ani po něm. Nakonec jsme se domluvily, že přeci jen vyzkouším něco přírodního a to agnucaston. Podle různých diskuzí, třeba i tady, to některým ženám opravdu pomohlo, ale já začínám být nervózní. Měsíčky stále nikde. Přeci jen už je to rok. Těhotná nejsem, dělám si testy. Mohla bych se zeptat, jestli nemá někdo podobnou zkušenost? Že to tělu trvalo takhle dlouho se zase srovnat? Brala jsem antikoncepci 2 roky. Je mi jen 22 a doktorka mě straší, že bych nemusela měsíčky už nikdy bez prášků dostat a mohla bych mít problémy otěhotnět.

Děkuji za každou odpověď a možnou zkušenost, o kterou byste se mohly podělit.

hasara33
4. bře 2023

@7anonym27 to je pěkný no 🙄 v první řadě bych si začala hledat novou doktorku, protože léčit ztrátu menstruace po vysazení HA zpětným nasazením HA nebo dalšími hormony je pitomost, která problém nevyřeší a pro mě by takový lékař ztratil důvěryhodnost, navíc tě ještě straší neplodností 🤦🏼‍♀️.....jinak já zkušenost nemám, ale doporučila bych ti, pokud máš instagram, profil s názvem zenska.cyklicnost, kde se paní právě všemi těmito ženskými problémy zaobírá a věřím, že by ti dokázala pomoct, když se na ní obrátíš 😊 přeji hodně štěstí 🍀🍀

7anonym27
autor
4. bře 2023

@hasara33 Děkuji moc za tak rychlou odpověď. 😇 Nad změnou doktorky jsem již uvažovala, ale trochu se toho bojím. Přijde mi, že po některých zkušenostech je to na dost místech podobné. Na instagramovy profil se určitě podívám a doufám, že bych tam mohla najít něco, co mi pomůže. 🍀

lencaa11
4. bře 2023

@7anonym27 určitě bych změnila lékaře v první řadě jste mladá na to aby vaše tělo se nečistilo a neměla jste Ms což bych třeba vyzkoušela ženský čaj ,Gynex nějaký vytaminy + vyšetření atd...https://www.antikoncepce.cz/nemam-menstruaci

te_reza
4. bře 2023

Nemít ve 22 menzes mě přijde jako problém, který by se měl řešit jinak než antikoncepcí. Změn doktorku a nech se prohnat vším možným a nemožným.

hasara33
4. bře 2023

@7anonym27 jasně tomu rozumím, ono bohužel to tak je a je těžké najít lékaře, který uznává i jiné metody než ty konvenční 🙄 si ale mladá, takže se neboj, všechno nakonec jistě bude v pořádku 🍀🌸

7anonym27
autor
4. bře 2023

Děkuji za další skvělé rady. O gynexu už jsem slyšela. Můžu se jen zeptat. Myslíte, že i v bylinné sféře může platit, že čeho je moc, toho je moc? V rámci kombinování třeba?

gbp
4. bře 2023

@7anonym27 ja sem nemela trictvrte roku vubec 🙄 a pak postupne po ruzne dlouhych cyklech se to obnovilo. doktor mi na to rekl, ze se o tom moc nemluvi, ale bohuzel je to normalni 🤦🏼‍♀️ at pockam, ze mi muze nabidnout leda vyvolavacku. pak sem se prestehovala a zmenila i doktora a ten mi taky chtel napsat novou antikoncepci 🤦🏼‍♀️ a nejakym alternativam a prirodnim vecem se uplne vysmal 🙄 dala sem si detox, jidlem i chlorella a i nejake dalsi veci a pila kontryhel. ten mi po trech mesicich pomohl. kazdemu ale funguje neco jineho. se mnou treba vubec nehnul gynex a hodne se chvali 🤷🏼‍♀️ drzim palce, doktorku bych zmenila a zkusila nejprve nejaky ten detox, bylinky, akupunkturu, cviceni - moc doporucuju hormonalni jogu.

7anonym27
autor
4. bře 2023

@gbp Moc děkuji za sdílení zkušenosti! O hormonální józe jsem již slyšela, ale byla jsem k ní taková skeptická. Ale čím víc zjišťuji, tím víc pozitivních zkušeností se hromadí, takže určitě vyzkouším.

levandule_k
4. bře 2023

Pane Bože, to se mi snad zdá, jak může lékař na problém nemenstruování chtít napsat antikoncepci s tím, že se problém "vyřeší". Problém se pouze překryje, při braní HA krvácení není pravá menstruace, ale ze spádu. Je to pohodlné, doktorka nemusí řešit, kde je problém.

V prvé řadě je potřeba, zjistit, kde je problém. Štítnou žlázu máš v pořádku? Střílím od boku, nejsem doktorka, ale vím, že štítná žláza souvisí s hormony.

Mně v nějakých 16 letech začala chodit ms čtvtletně. Důvod byl PCOS, léčba HA, možná se to někdy spraví samo, nic moc se s tím nedá dělat. V 16 mi nevadilo, že jsem brala HA, zlepšila se mi pleť, zhubla jsem 1-2 kg při stejném životním stylu. No a pak jsem ji vysadil a nic, tak jsem ji začala brát znova, asi v 24-25 jsem ji přestala brát a ms přišla normálně a chodí mi pravidelně bez problémů. Když jsem se na gyndě ptala pomalu vyděšeně jaktože mi chodí normálně po vysazení HA, tak mi dr. řekla, že mám být ráda.

Udělala jsem pár změn, vyřadila jsem margaríny a začala jíst máslo (někde jsem vyčetla, že správné tuky jsou důležité pro tvorbu hormonů, pila jsem kontryhel, nijak pravidelně, dle chuti a mátový čaj (v nějakém testu na krysách bylo prokázáno, že snižuje testosteron, toho máš nadbytek v případě pcos.). Také jsem se zabývala osobním rozvojem (četla knížky z oblasti populární psychologie, osobního rozvoje, občas nějaká přednáška na netu, nic extrémního.) a zjistila jsem, že potlačuji svoji ženskost a naučila jsem se přijímat taková jaká jsem, že se nemusím nikomu zavděčit. Chloreu jsem jedla také nějakou dobu. Myslím si, že každá věc přidala střípek, že už nemám pcos a normální cyklus.

Bylinek je celá řada, každá je něco jiného, jsou i směsovky.

Jelikož nevíme, co ti je, tak to budeš muset pojmout trochu experimentálně metodou pokus omyl a dát tomu čas, někdy trvá než to zabere. Pokud je pro tebe čaj nepitelný, sežeň si tinkturu.

Ke každé bylince si něco nastuduj, pokud budeš cítit, že ti nedělá dobře, nepij ji, asi není určená pro tebe. Na druhou stranu já jsem si chtěla koupit řepík a přehmátla jsem se a koupila jsem si řebříček. Bylo mi líto ho vyhodit. Ten čaj byl poměrně hnusný, ale cítila jsem, že mi dělá dobře. Tak jsem ho pila dál a pomohl mi kvasinky. Než jsem dopila balení začal mi chutnat, ale kolegyni když jí ho dávala ochutnat, tak říkala, že jí chutná, já se k němu musela propít 🙂

Já čerpám info z téhle stránky vede ji jeden lékař, který je nadšenec do bylinek.

U tebe bych šáhla spíš než po kontryhelu po řebříčku, ale jen má intuice. Řebříček je na amenoreu, nepravidelnou menstruaci. https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-st...

Pokud půjdeš do kontryhelu dej si tam při pití třeba po 3 týdnech pauzu 14 dní nepití, protože kontryhel může při nepřetržitém pití posunout nebo vymazat ovulaci.

Poklad je drmek. Ten se pije od druhé poloviny cyklu, ale zase si po určité sobě dej pauzu.

Tady jsou nejdůležitější byliny na cyklus https://www.bylinkyprovsechny.cz/nemoci/ruzne-n...

Nekombinuj všechny bylinky dohromady, zkouše postupně, co ti zabere, eventuálně nějakou směs, která je známá třeba čaj báby Radnické na podporu otěhotnění.
https://www.bylinkyprovsechny.cz/nemoci/ruzne-n...

Čaj luhuj 15 minut. 2-3 minuty je málo. 2 minuty luhovala bylinkářka Maria Treben, ale ona měla takovou zvláštní silu v rukách, že ten účinek z bylin dokázala vytáhnout, když ten čaj připravovala takhle rychle.

Tady je online přednáška o bylinkách a ženském zdraví, ale je placená https://webinarezlouky.cz/webinare-sp/online-pr...

Gynex někomu pomohl, někdo na něj nadává, pozor, že někomu se po něm zhorší pleť atp., jak se tělo začne detoxikovat. Pokud budeš brát gynex, už bych nebrala nic moc jiného, ať to nepřepálíš. Dej tělu i prostor se zregenerovat.

Další možností je cvičení, hormonální jóga, cviky na pánevní dno.

Já jsem si našla na netu tohle a i jsem podle toho cvičila http://www.ditevitano.cz/tajemstvi-panevniho-dn... Je to jednoduché cvičení na pánevní dno, kdy aktivuješ svaly. Při cvičení se ti může zkrátit cyklus takže, dostaneš ms třeba o 14 dní dříve, ale další už přijde normálně. (Mně přišla ms o týden dříve.)
Líbí se mi ta myšlenka, že pánevní dno procvičíš, ono se prokrví a nastartuje se ti ms.
Tohle už je trochu ezo, ale já mám tenhle směr ráda. Autorka tam říká, že do pánevního dna se ukládají emoce, takže naše nezpracovaná traumata se tam uloží a pak to může dělat problém. Je tam i meditace, kde se máš nacítit na pánevního dno a pročistit si vaječníky. (Mně se je podařilo "uvidět" a byly tmavě šedé, jak v nějaké slupce, kterou měla potřebu sloupnout.)

Projeď si emoce, traumata, jak se přijímáš jako žena, máš prostor pro regeneraci, nebo jedeš dlouhou dobu na 120%, jsi v kolektivu, kde jakýkoliv ženský emocionální projev je vnímán špatně např. tvrdé konkurenční prostředí v práci, nechtěl otec třeba syna a ty nevědomky potlačuješ sama sebe, abys mu udělala radost, neprodělala jsi nějakou vyčerpávající nemoc, partnerský vztah máš nemáš, jsi tam spokojená? Cítíš se unavená, bez energie, nebo se cítíš svěží a fit? Na to mi odpovídat nemusíš, hlavně si na to odpověz upřímně sama sobě.

Hlavně nepanikař, o plodnost nepřijdeš, tohle ber jenom jako varovný signál, že ti tělo chce něco říct, že máš dělat něco jinak.

Nemám zkušenost kombinace umělých hormonů a bylinek, ale nekombinovala bych to, protože ty bylinky obsahují látky podobné ženským hormonům.

cherie24
4. bře 2023

@7anonym27 já to měla dost podobné. Na gyndu jsem se prvně dostavila po 3 měsících bez MS. Vysadila jsem, přišla "MS" a pak už nic. Dostala jsem injekci na vyvolání + vynadáno, že jsem natolik nezodpovědná, že odmítám brát antikoncepci, když neplánuji miminko. Vůbec to nechtěla pochopit, že jsem antikoncepci vysadila. Vyvolávačka sice zabrala, ale pak zas nic, takže další injekce po 3 měsících. Pak to bylo takové všelijaké, někdy to přišlo po měsíci, jindy po 2 měsících, ještě jednou i proběhla vyvolávačka a pak se řešilo, co teda s tím. Myslím, že mi tenkrát napsala taky duphaston (název je mi povědomý). Vím, že jsem si ho i vyzvedla v lékárně a když se začala zajímat, o co vlastně jde, nikdy jsem ho nevzala. Fakt si nejsem jistá, jestli to bylo přímo tohle, ale napsala mi hormony, které mám brát"v druhé půlce cyklu", abych to dostala. Mě na tom vadilo to, že jsem vysadila jedny hormony, abych do sebe cpala jiné, které jsou na témže principu - zajistí mi akorát pravidelnou menstruaci, ale nikoli cyklus s ovulací. Bez ovulace = neplodnost. Moc mi nedávalo smysl, proč bych se měla těšit z pravidelné MS, když bych byla neplodná... Nechala jsem to být a doufala, že se s tím tělo vypořádá samo a smířila se s nepravidelným cyklem. Měla jsem to fakt pokaždé jinak a to ne v řádu dnů, ale týdnů. ALE začala sama od sebe probíhat ovulace, kterou jsem byla na sobě i schopná poznat a potvrzovala jsem si to testy. Tenkrát jsem i začala řešit bylinnou kůru, kterou míchá jedna paní přímo na míru každému člověku a problému, aby se cyklus upravil. No a na tu nedošlo, protože pak jsem otěhotněla přes kondom i prášek po 😁 Sice s dost nevhodným partnerem, ale můžu říct, tenkrát jsem si vlastně neskutečně oddechla, že nejsem neplodná. 🙏 Teď už mám děti 2, druhá plánovaná na první dobrou. 🙂

cherie24
4. bře 2023

@7anonym27 jo a ještě mi tenkrát říkal můj obvoďák, že to není nic výjimečného. Já jsem u něho tenkrát byla na vstupní prohlídce, tak jsem se o svém problémů zmínila (už to byl rok a pořád se z toho tělo nesrovnalo) a on mi k tomu řekl, že z antikoncepce se dostává tělo i víc jak 2 roky. Že už tam měl pár ženských, které vysadily a myslely si, jak budou mít ideálně další měsíc 2 čárky na testu a pak zoufalé běhaly 2 roky po doktorech, že se nemůžou dát dohromady. Že jsem pro sebe nemohla nic lepšího udělat, než to svinstvo vysadit 🙂. A jen tak pro zajímavost, já začínala s práškama na střední škole a odrovnalo mi to žaludek. Jakože úplně, vážila jsem tenkrát 45 kilo se svými 172cm a nebyla schopna sníst ani jablko. Po každém jídle jsem 3/4 hodiny brečela bolestí. Po vysazení antikoncepce zmizely akutní problémy, ale setrvalo to v chornické potíže, táhnoucí se roky. Na ten popud jsem přešla na antikoncepční kroužky a po těch jsem myslela, že zůstanu neplodná. A pak se to všude propaguje, jak je to super vynález ta antikoncepce 👌🙂

gbp
5. bře 2023

@7anonym27 urcite doporucuju nejaky kurz. ja jsem byla jen na vikendovem, ale pro pochopeni a korekci lektorky to stacilo a dostala sem materialy podle kterych uz jsem to zvladala doma. je to dost specificke cviceni, dulezite je dychani a neni to nejake ezo, ikdyz v hlave je to samozrejme taky, ale masiruje to ty spravne organy 👍

7anonym27
autor
5. bře 2023

@cherie24 Opravdu moc děkuji za sdílení vaší zkušenosti a za typy, které z ní plynou. Bohužel mám s doktorkou úplně stejnou zkušenost, když jsem jí řekla, že jsem jí vysadila, protože je hormonální, tak se mi prakticky vysmála, že to není pro tělo vůbec nic špatného. S čímž teda po zjištění všech informací zásadně nesouhlasím. Budu tedy trpělivá, zkusím dát tělu co nejvíce času a zkusím mu při tom i trochu pomoci.

7anonym27
autor
5. bře 2023

@levandule_k Děkuji moc za tolik skvělých tipů! Se štítnou žlázou bych nic mít neměla. Nebo o tom alespoň nevím. Koukala jsem se, že různé ženské čaje mají v sobě řebříček i kontryhel, takže bych to mohla dostat obojí v předem schválené kombinaci. O zdravější stravě jsem taky uvažovala. Už teď jsem ji lehce změnila, ale možná by to chtělo jíst ještě o něco lépe. A různá cvičení určitě vyzkouším. Ta myšlenka se mi začíná líbit čím dál více. Takže ještě jednou moc děkuji za rady 😇

levandule_k
5. bře 2023

@7anonym27 No vzhledem k tomu, že nevíme, co ti je, tak nevíme, co potřebuješ a v jakém množství, někdo potřebuje pít dva šálky denně po dobu x dní, někdo jeden šálek po dobu xy dní. U čajů nevíš, kolik je tam účinných látek (stářím se ztrácí jejich účinnost) a také bylinkáři říkají, že třeba sběř za slunného dne nebo kolem určitého data je nej, protože má bylinka v sobě největší sílu 🙂. Tím, neříkám, že nepít bylinkové čaje, ale bude to chtít trpělivost, kdy budeš hledat, co ti pomáhá. Nečekej, že vypiješ jedno balení a bude ok, i když stát se to může, ale spíš je to běh na delší trať.