Kolik vás stojí úklid a žehlení?

bayt
7. led 2019

Prosím, svěřily byste se s tím, z jakého kraje pocházíte, jak dlouho uklízečce trvá úklid a kolik vás měsíčně stojí? A zda je v tom i žehlení. Díky - chci si udělat představu, když teď poptáváme paní na úklid.

hankaviki
7. led 2019

Dáváme 1OO Kč na 1 hodinu. Chodí jednou týdně, úklid jí trvá 3 hodiny. Je to velký barák. Bez žehlení.

ladie
7. led 2019

Praha - 500,- za úklid (za max.3 hodiny má hotovo)

terry1512
7. led 2019

Chodila jsem uklízet menší apartmán cca 55m2
Za 200,- na hodinu. Byl to pronájem zahraničním hostům.
Brno.
Pod 150,- bych nešla. Když člověk odečte náklady na cestu atd.... Tak cistyho je to tak ta 100,-

berenika39
7. led 2019

300,- za úklid, rodinný domek kousek u Prahy ...cca 2,5 hodiny. 3+1, Vysát, vytřít, dvě koupelny, dvě wc. Prach, zrcadla. Podotýkám, že pořádek udržuji i přes týden, takže to není nic náročného.
Pokud chci něco mimo běžný úklid, přidám koruny .
Bez žehlení.

bayt
autor
7. led 2019

holky a žehlit si teda nedáváte?

sudylichozrout
7. led 2019

@bayt Čaf, chodila nám uklízet paní za 150 Kč/hod, byla u nás 2 hodinky a chodila 1x týdně. Nežehlila, protože u nás se nežehlí. Resp. se žehlí jen košile a těch zas muž nepotřebuje tolik a tak často. Paní byla Češka, stírala prach, luxovala, vytírala, umyla koupelnu a nádobí. Toaletu jsem ji mýt nenechala, bylo mi to žinantní... to jsem zvládala já v pohodě. Vždy, když přišla jsem byla buď pryč s Bětkou, nebo jsem Bětuli měla v ohrádce a pracovala, zatímco ona čarovala 😃 Když jsme s mužem nezvládali druhý úklid v týdnu, tak přišla taky, takže někdy chodila tedy 2x v týdnu. Byly to rok 2016 a 2017. Teď bych brala zas někoho, ale tahle paní už nemůže a já ještě nevybrala novou.
Jsem natolik líná, že si ani paní na úklid nejsem schopná vybrat 😀 (vtip) 🙂

bayt
autor
7. led 2019

@sudylichozrout no muž spotřebuje děsně košil a hlavně trvá i na žehlení ostatních věcí...mně by to bodlo víc jak v podstatě ten úklid

sudylichozrout
7. led 2019

@bayt Manžel právě košile standardně nepotřebuje, takže žehlení jde úplně mimo mě... A když náhodou jo, tak mu nějakou přežehlím sama. Dokonce jsem si kvůli tomu koupila před dvěma lety žehličku 😃 A použila jsem ji snad 10x (divadla, pohřby...). Takže s tím zkušenost nemám. Vím, že sousedovi, ještě když jsem bydlela na Vinohradech, chodila paní na úklid a žehlení, protože dělal v bance a potřeboval mít košile. Brala tuším 180 kč/hod, ale protože bydlel v garsonce, tak ta cena byla taky víc asi o žehlení, protože uklízet skoro nebylo co. To byl rok 2012 třeba.

brookmichaela
7. led 2019

Praha: Mame filipinskou hospodyni, byt 300m2, platime 250/h. Je v tom i zehleni, prani. Chodi k Nam 2xtydne. Hospodyne ktere jsme meli pred touhle jsme platili 200kc/h. Mame je ale pres agenturu a ten se plati vzdy vic nez normalne na ruku.

ssluniiii
7. led 2019

Jsem z moravskoslezského kraje, za žehlení dávám 300 Kč, což je v průměru za 3 plné pračky

meronym
7. led 2019

Bydlime v Brne - uklid 3p bytu - 600 Kc (trva to asi 3hod), zehleni 500,- Kc (rovnez cca 3hod). Pani chodi jednou tydne, jeden tyden uklizi, druhy zehli.

bayt
autor
7. led 2019

@ssluniiii takze jedna pracka - jedna hodina?

bayt
autor
7. led 2019

@meronym dobry system!

bayt
autor
7. led 2019

@brookmichaela hele a co je na te filipince o tolik lepsi? uz si druha, co ma filipinku, a taky nadprumerna cena...

sudylichozrout
7. led 2019

@bayt (nadsázka) Já tedy nechci být nijak impertinentní, ale hospodyně z Filipín se mi jeví jednoznačně jako lepší deklarace sociálního statusu než uklízečka z Letňan nebo Ukrajiny 🙂 Čím víc exotično, tím víc Adidas 🙂 (/nadsázka)

bayt
autor
7. led 2019

@sudylichozrout No právě že třeba nemluví tak dobře česky, ne? Ta známá ji má ale i na hlídání dětí, bydlí u nich, a vaří jim asijský jídla, tak to chápu, protože v podstatě dělá vše. Ale jim vyhovuje, že mluví anglicky na děti. Tak proto se ptám...

sudylichozrout
7. led 2019

@bayt Jsem v tomhle asi trochu zpátečnická, ale pokud někdo žije tady a partner je Čech (čili dítě nežije v bilingvinním prostředí), tak by mě bral ďas z těch pokusů o světovost, zejména pletením hlavy malého dítěte, které sotva umí mluvit česky, (špatnou) angličtinou, když ji vůbec nepotřebuje.

bayt
autor
7. led 2019

@sudylichozrout No druhá věc jako je, že ta filipínská angličtina mi teda nepřišla úplně vždy srozumitelná...ale zvažuju to taky, to jo. Jen teda nechápu, zda ta angličtina je to, proč jsou tak drahé nebo co.

ssluniiii
7. led 2019

@bayt asi ano

sudylichozrout
7. led 2019

@bayt Já si myslím (ale je to jen můj názor), že Filipínky jsou všeobecně dražší, protože jsou zkrátka exotičtější. Ukrajina, Mongolsko, Bulharsko... to je takový ten "běžný" a levný východ. Filipíny jsou daleko, těm holkám se musí vyplatit sem přijet a pracovat tu. Navíc opravdu umí anglicky a většinou jsou hezčí než padesátileté a stopadesátikilové Ukrajinky, které tady tyhle služby nabízí (řečeno nekorektně). Tohle všechno asi zvyšuje cenu. A myslím si, že pokud někdo bydlí v luxusním domě, kde i role toaleťáku stojí stovku, tak chce mít prostě i luxusní hospodyni. Víc bych v tom nehledala 🙂

bayt
autor
7. led 2019

@ladie Prosím tě, a to je jak velké bydlení a co vše dělá?

pabka
7. led 2019

@bayt kousek od Prahy rodinný dům, máme 240m2, slečna dělá klasický, ale trochu hlubší úklid (napr umyje sprchac a také v něm vyčistí odpad atd), dáváme 150,-/hod., je tu cca 5 hodin, nezehli, u nás se nezehli téměř nic (susicka).

brookmichaela
7. led 2019

@bayt za 6let co mame hospodyne jsme jich vystridali opravdu hodne. Meli jsme cesky i ukrajinky. Zadny z nich dlouho nevydrzi. Vsechny po case zacnou uklid odbyvat. Ukrajinky zacnou byt drze. Naposled se mi stalo ze mi ukrajinka prisla domu nalita a to byla pro me cervena. Pote mi byla z agentury nabidnuta filipinka, normalne by me to ani nenapdalo kdyby mi ji nenabidli. Je fakt ze je drazsi ale vsecny prazske agentury jsou drahe. Rozdil je i takovy ze filipinka je mila, do niceho ti nestrka nos, uklizi perfektne a celkove natura je to uplne jina. My jsme s pani moc spokojeni.

bayt
autor
8. led 2019

@brookmichaela aha víš co, třeba u ní taky skončíme, nebudu platit za špatnou práci, že jo...

amazonka.k
8. led 2019

@bayt Jestli vyžaduje žehlení, tak ať si vyžehlí 🙂 My nežehlíme, ale manžel skládá prádlo ze sušičky velmi často. S tím, že vyžaduje žehlení by u mě neuspěl, docílil by leda tak pravého opaku 😀

zuzekk
8. led 2019

Žehlení je naceňovano jinak, proto ho běžný úklid většinou nezahrnuje

rencinka87
8. led 2019

Ja teda trochu mimo tema - obdivuju, ze jste dokazaly najit zenskou, co dokaze fakt perfektne uklidit - mam kolem sebe tri domacnosti, kde uklizi uklizecka a kdyz to vidim, tak nechapu, za co berou prachy.. A to minimalne v jedne dmacnosti mi bylo receno, ze vybirali hooodne dlouho a trvalo, nez nasli tu dobrou, pak vidim prach na polici, utreny jen zepredu, aniz by sd zvedly veci, jednou jsem jednu videla i v “akci”, jak vytira, a to by clovek zaplakal..

pabka
8. led 2019

@rencinka87 my měli jednu Ukrajinku a ta uklizela perfektně, měli jsme ji 2 roky, pak odjela na Ukrajinu. Pak Česku, ta byla úplně nej, ale jednoho dne nepřišla, nezavolala a už se nikdy neozvala. Teď máme Slovensku a je v pohodě, i když malé zlepšení by nevadilo 🙂
Ale ze by nezvedaly věci nebo podobně to se mi ještě nikdy nestalo.

barchen
8. led 2019

@rencinka87 Moje řeč. Měla jsem a pouze jedna mladá Ukrajinka zvládla úklid jaký jsem si představovala a to jsem jí dávala víc peněz, než si říkala. Pod úklidem si představím vyluxovat všechno i rohy místností nejenom prostředek, vytřít podlahu tak, že práh a špínu nerozetřu, hadrem nešmrdlikám jen tak po nábytku ale setřu to. Nabízím podstatně víc peněz než okolí ale zase nechci nechat cizího v bytě samotného, takže asi jsem náročná ale nemůžu nikoho sehnat. Pro tchýni zařizuju úklid přes agenturu, chci mít krytí na škody a doklad o úklidu, který občas stejně nedostanu ani od agentury.
@brookmichaela @sudylichozrout Filipínky jsou pokornější a pracovitější, jsou zvyklé na jiné prac. tempo. Hodně Filipínců dělá v Jižní Koreji manuální práce a to tempo tam je jiné než v Evropě, hodně jiné. Tady ale těch Filipínek není moc. A také jsou dražší proto, že jsou tady povětšinou legálně, (přece jenom vypadají jinak než Vietnamci a jsou jaksi viditelnější). A všechny Ukrajinky i ty z agentur jsou tady jaksi bez povolení, mají pouze polské víza na které tady nesmí pracovat, takže žádné pojištění ani odvody, fakt nevím, jak tohle firmy dělají. Ale pracují, agentury je normálně takhle zaměstnají a klidně posílají k zákazníkům. (Asi ty pokuty na tyto pracovníky jsou tak nízké, že se jim to vyplatí a nebo se to jednoduše nekontroluje a všem je to šumafuk). Vím to proto, že se narovinu ptám těch ženských a holek, povětšinou také něco uklízím s nimi a oni se pak rozpovídají.
@bayt Já osobně raději říkám cenu za úklid - odvedenou práci, ne za hodiny. Např. za 4kk a dvě koupelny nabízím 500-600 Kč (chci pouze vyluxovat, vytřít, umýt koupelny, setřít práh), s tím, že hračky ani nic jiného se na zemi už neválí, kuchyň. linku také není třeba, nádobí není potřeba skládat do myčky ani prádlo. A také se domluvit na čase, ideálně přes týden dopoledne...

sudylichozrout
8. led 2019

@barchen no jo, to mas mozna pravdu, ale vis co me desi? Zkus si to po sobe precist jeste jednou. Nevytykam to ted tobe, ale pisu to jako obecne zamysleni. Pises, ze jsou pokornejsi, pracovitejsi, jedna holka vyse zase o tom, ze Ukrajinky jsou drze. To je desive. Ja preci u pomoci v domacnosti, kor placene, nepotrebuji pokoru, poslouchani na slovo a oslovovani madam ci moje pani. To, o cem pises, mi pripomina klasicke sluzky, u kterych se vyzadovala pokora, sluzka byla mnohdy mene nez pes na dvore a kdyz pujdu ad absurdum, tak otrokyne. Od takove sluzby ocekavam jen to, zda bude provedena k me spokojenosti, coz ocekavam i od instalatera, zahradniho architekta, lekare ci kadernice. A je mi jedno, zda je pokorny. Zkratka mam z toho vaseho (ne adresne tveho, nebo jinak. Nejen tveho) pocit, ze si nenajimate pomoc, ale socialne hure postavene sluzky, na ktere lecktere koukate skrz prsty a vyzadujete po nich poslusnost, pokoru. A to se mi nelibi. Ony totoz ty Ukrajinky mohou mit klidne vyssi vzdelani a vice rozhledu nez tri jejich klienti dohromady. Jen maji smulu, ze se narodily v zemi, kde je desny bordel. Obcas mam pocit, ze kdo tu u nas cuchnul k penezum (obzvlaste panicky svych dovre vydelavajicich manzelu), ztraci lidskost.