Bunda v autosedačce. Také svlékáte dítěti?
Dobrý večer, ročnímu dítěti sundávám bundu v autosedačce teď v chladnu. Děláte to i vy?
@kuttu
jakoze zaplatpanbuh,ze nekdo vozi schvalne spatne utazene deti v sedacce i kdyz vi,ze jim tim muze vazne ohrozit zivot?tak to snad ne...
Mam tri deti a bundy nechavam (i sobe). Ano, z lenosti a ze strachu, ze mi jeden skoci pod auto drive, nez vysvlecu ty dalsi dva. A u vystupovani taky tak. Jo a mame pultikove sedacky...to je v dnesni dobe taky pry uplne spatne. 😂
@kuttu tak víšco, ono by stačilo, kdyby sis přečetla oficiální návod k atuosedačce...to není nic, co by se dalo tak dobře rozporovat, jako je konzumace cukru. je celkem daný, jak se chová dítě v autosedačce bez bundy a s bundou. jsou o tom natočený i crash testy. tak to klidně vesele ignoruj a ospravedlňuj se, že holt neděláš všecko dokonale. tohle je ale trochu jiná liga.
Já jsem zkrátka zvyklá dodržovat pravidla a zrovna tohle považuji za prioritu. Vím, že takovou chybu bych si opravdu vyčítala. Ve vašem okolí se ještě nikdo nikdy nevyboural, že k tomu máte tak laxní přístup? Vždyť se to stává každý den tolika lidem, ta pravděpodobnost že do vás někdo třeba jen ťukne je obrovská. Jinak se vlastně považuji za línou matku a taky dost věcí dělám špatně, nebo tolik neřeším. Je mi jasné, že nikdy své dítě neochráním na 100 %, ale chci pro to udělat maximum a zrovna tohle je maličkost, kterou jsem schopná ohlídat.
@kuttu to ale přeci není o tom, že to někdo řekl. Mrkněte na crashtesty a uvidíte, co "bunda" umí. To přeci není o dokonalosti. Spíš jen dokola obhajujete své chování, které víte, že není správné (dle toho co jste napsala před chvíli).... Klasika, místo toho se zamyslet, jak to dělat lépe, radši budu vymýšlet tisíc argumentů proč to nejde a kopat kolem sebe...
@alcar proč jsou pultíkové sedačky úplně špatně? Já už tedy teď sedačky úplně nesleduji, ale vždy to byl naopak trend, jak jsou super ne? Já je tedy nikdy moc nemusela, přijdou mi omezující,ale že jsou špatné slyším prvně 😀
@zelenaesmolda Proč schválně???
@blondynka400 no ja si to nemyslim, ale tvrdi to vesmes lide preferujici jizdu proti smeru. Pry nema rollover testy. A ja rikam, ano nema, ale tusiz nikdo nemuze roct, jak by se ta sedacka pri pretoceni auta opravdu chovala (kdyz na to nejsou testy). Aktualne odpovida standardnim bezpecnostnim normam a v testech je stale na prednich prickach. My jsme s nima spokojeni, decka si zvykly. Dokonce jsem i nekde cetla (par let tady nekde v diskuzi), ze u pultikovych sedacek ty bundy az tak nevadi. Ale to nemohu posoudit.
@blondynka400 Nejsou protismerne
@kuttu
protoze kdyz vi,ze je to nebezpecne a dela to dal tak je to schvalne
@alcar
mozna v ADAC testu,ktery je ale z hlediska bezpecnosti uplne k nicemu.Pokud chces mit jistotu,ze je sedacka opravdu bezpecna tak se divej jestli ma plus test 🙂
@zelenaesmolda Pokud vim,psala jsi,ze auto nemas,ze si ho pujcujes do rodičů,tudíž predpokladam,ze nejezdis dnes a denne...ja ano,musim jet cca 3 km autem do mesta,ne vždy potrebuji jen do jednoho obchodu a s autem prejizdim a ano neumim si predstavit ze 10 x sundam a nandam bundu navic do studeneho auta,ktere se mi logicky nestihne ohřát...
@kuttu
tak proc mu tu bundu vubec davas?je uplne jedno jak casto jezdis,nehoda se ti muze stat kdykoliv a i na tom 3km useku,to neni vymluva.a v aute se da pres dite prehodit deka 🙂
Něco prostě není jen věc názoru, ale je třeba pracovat s fakty. A všechno je otázkou priorit. Jsem schopná co pět minut opravovat čepici, aby mu seděla na uších, ale v autě bunda ne. Kdysi jsme taky kvůli pěti minutám nesundali kombinézu a v té autosedačce úplně klouzal...Osobně hodně bojuju s únavou, s tím si něco ulehčit,...celkově, každodenně, ale tady to, co je v sázce, když si to člověk uvědomí, tak to udělá, jak má. Ale jsou mezi námi lidi, co by na krátkou vzdálenost nedali ani autosedačku. My jezdili přeci bez....jenže auta i provoz už jsou úplně jinde.
@zelenaesmolda Promin,ja nevim jak ty,ale ja v zime zimni bundu taky nosim...
@kuttu
a taky jezdis v autosedacce?ja ne...
ja nevim proc se porad hadas.bunda do autosedacky proste nepatri protoze nemuzes spravne utahnout pasy,to je holy fakt i kdyz si myslis pravy opak...
Tahle diskuze mi vlastně připomíná nedávnou debatu s kamarádkou, která mě přesvědčovala, že je normální používat za jízdy mobil a psát SMS, nebo zprávy na Messengeru, dělá to prý při každé jízdě, šetří čas. Prý je to v pohodě, hlavně ve městě kde se jezdí pomalu 😟. Vážně si troufnete vjet do provozu mezi takové lidi s takovými názory, když máte v autě dítě, které není správné zabezpečené? Mě to teda na klidu nepřidalo. Každý má evidentně zcela jiný smysl pro zodpovědnost. 🤔🤔🤔
@kuttu
@zelenaesmolda ono je úplně jedno, zda je to autosedačka a nebo pás od auta a dospělý člověk. Princip, proč je to špatně je úplně stejný... A ani jedno být nesmí.
@blondynka400
priznavam,ze to,ze to vadi i u dospeleho jsem nevedela,diky za info,dam si pozor 🙂
@zelenaesmolda ano da,jenze si zkus dite porad svlékat a zase oblekat do bundy,je videt,ze to nedelas je rozdil dat dite do auta,dat pres nej deku a za pul hodiny deku sundat a jet takhle hodinu dvě...staci mi,ze kdyz dceru dceru po několikáté poutam pri přejíždění z obchlsu do obchodu,uz ji musim dat kolikrát na zadek...no ted me ukamenujete,ze tyram sve dítě,protoze se mi prohyba do luku...ne vzdy je doma chlap,abych si obchody projela v klidu sama
@blondynka400 ano, pultikovky se v protismeru nedelaji. Tam nejde dat nijak ten pas. Ale ja vzdycky tvrdim. Nez mit dite zapasane v sedacce s pasama spatne (coz vidam tak v 50% pripadu), tak radsi pultikovku. Ale jinou pultikovou, nez od Cybexu bych nekoupila.
@zelenaesmolda Jak tu bylo řečeno,v autoškole nas ucili,ze i my si mame sindat ored jizdou bundu,jako zkontrolovat světla,blinkry a podobne...taaak,a ted si sahněte do svedomi,kolik z vas to dělá...spatne osvětlené auto je taky zivotu nebezpečné
@zelenaesmolda ano mas pravdu,jen to jako spousta jinych matek na krátké useky nedelam...tp je taky holy fakt
@alcar souhlas, že u pultíkové je možnost blbého "připoutání" téměř minimalizovaná. Moje děti byly vždy akční, pultikovku jsem zkoušela jednou a fakt to nešlo... Takže měly klasiku od Romer (správně používanou) a nemůžu říct křivého slova.... I když ono se to pozná až v případě těžší nehody, do té doby je vlastně v pohodě vše, i jezdit v bundě.
@kuttu tak to je snad normálka ne? Bundu si sundám stejně jako dítě a ostatní se kontroluje samo, když něco nefunguje, auto mi to napíše 🙂. Kdysi, když ještě "chytrá" auta nebyly, vždy jsem to kontrolovala. Stále další a další argumenty proč to nejde, místo toho se zkusit zamyslet, proč to jde.
Ještě by mne zajímalo, proč je potřeba denně objet tolik obchodů? 😀

Ono je dneska nebezpečné uplne vše,ja prece nerikam,ze to neni nebezpečné,ale zároveň se priznam,ze dělám něco špatně,nebo to nddelam tak,jak nekdo rekl,ze by se to delat mělo...nejsem dokonalá a zaplať pánbůh je nas víc