Staré dětské vajíčko - bezpečné?
Ahoj maminky,
mimčo nám má přinést čáp na začátku září, tak jsem začala hromadit výbavičku. Zasekla jsem se ale u dětského vajíčka. Brácha mi dal jeho schované, 6 let staré. Na pohled pouhým okem mu nic není, žádné oděrky, promáčkliny, opěrka funguje jak má, ale říkám si, zda u této věci šetřit a využít starou nebo zda je to po těch letech risk a je lepší koupit novou s možnými i nemožnými uvedenými testy... Když jsem se ptala kamarádek a příbuzných, odpovědi vyšly půl na půl a manžel v tomto případě rozhodovat nechce... Jak byste to udělaly vy, popřípadě jste již učinily? Nechci vypadat jako hlupák, v zásadě se přikláním k variantě koupit novou, ale zase mi přijde líto nevyužít sedačku po jednom dítěti...
Předem moc děkuji
@barchen
co tobe prislo nebo neprislo je tvuj osobni pocit,drz se faktu.
vajicka jsou proste pro novorozence a male mimina nejbezpecnejsi,proto se taky pro ne delaji,jinak by se rovnou mohly delat sedacky kategorie 1 a vajicka by se nedelaly vubec.Jeste jsi jmenovala maxi cosi-to taky neni zrovna top znacka co se sedacek tyce.top jsou axkid minikid,klippan,cybex,babysafe,britax romer ale rozhodne ne maxi cosi nebo chicco a jine zname znacky.
jinak vajicko poutane pasy je opruz,obzvlast pokud jsou kratke...
@zelenaesmolda Já se držím faktu a zkušeností. O Maxi Cosi jsem nepsala nic, já zmiňovala Cybex a doma mám i BeSafe, asi se ti to už plete. Autorce jsem napsala svůj názor na situaci a ty si na to zareagovala, vlastně jako na všechny dle tebe "nevhodné" odpovědi.
@barchen
ja vim,ze jsi zminovala ne maxicosi ale chicco,to je na jedno brdo
kolikrat ze jsi s ditetem bourala,ze se drzis zkusenosti? 🙂
@zelenaesmolda Nezmiňovala, se podívej na první stranu. Řidičské zkušenosti se posuzují dle počtu bouraček? Jestli ano, tak to pak nepomůže ani ta nejdražší autosedačka a to bych s takovým člověkem dítě do auta ani nedávala. 🙂
@barchen autosedacky poutane na pas jsou stejně bezpečné jak té montovane na isofix. Samozřejmě pokud je to kvalitní autosedačka, která má něco víc než jen homologaci ECE R44/04 (mimohodem teď je v platnosti homologace i-Size). Isofix prostě jen vylučuje možnost špatného připoutáni sedačky.
@barchen
ne,ale kvalita sedacky se projevi pri bouracce,rikas,ze mluvis ze zkusenosti tak se ptam kolikrat jsi bourala
@magdadunajova to nevím, já jsem četla, že když se dělaly jakési testy, tak ty max. parametry ale byly vždycky při užití isofixu, při jeho nepoužití to dopadlo hůř
@zelenaesmolda Můžu se zeptat, jaký máte konkrétně automobil?
@magdadunajova
ano,momentalne jsou platne obe normy,jak R44 tak R129 (isize),hlavni rozdil je v tom,ze podle nove normy musi dite jezdit v protismeru do 15m narozdil od stare kdy muze jezdit v posmerne sedacce od 9kg
@zelenaesmolda ano, já to vím 🙂
@magdadunajova
ale ostatni treba ne,tak na vysvetlenou 🙂
@bayt Focuse
@zelenaesmolda Nebourala jsem za 18 let akt. řízení. Ty zkušenosti jsem nasbírala montováním a upevňováním dětí do autosedaček různých značek a policistou v domácnosti. Poutám tři děti, ty jedno 😉, třeba se přesvědčíš časem sama, že to je trochu rozdíl. Rozhodně souhlasím, že kvalitní autosedačka může zachránit dítěti život ale často je to o štěstí. Je to 10 dní co na Teplicku sešrotoval kamion malého Renaulta. Dle mnohých nebezpečné a papírové auto. Posádka přežila. A přežila zřejmě proto, že to bylo tak malé a nízké auto a kabina kamionu je nezabila ale vlezli pod ní. Kdyby to bylo SUV, tak u stejné nehody posádce nepomůže nic. Na netu jsou obrázky z nehody, kdyby tě to zajímalo.
@magdadunajova
@zelenaesmola Vážně je vajíčko na pásy stejně bezpečné jako vajíčko na isofix? Proč mám tedy pocit, že když upevním vajíčko pouze na pásy, tak se tam viklá, je to takové chatrné na rozdíl od toho, když mám vajíčko na isofix, se základnou, to zacvaknu a do základy vajíčko? Mám doma i-Size od BeSafe od 6m, resp. 6kg. Když srovnám tuto sedačku s jakýmkoliv lepším vajíčkem, tak vidím vizuálně tuto i-Size sedačku robustnější, masivnější, je mnohem těžší, konstrukce je kov a plast. Fakt mne to zajímá, třeba mám jenom zkreslený pohled z nějakého důvodu. Děkuji.
@barchen ale Besafe Modular to už je větší autosedačka, sice výrobce uvádí, že od 6kg ale bohužel ne všechny děti budou tam správně pripoutane. Hlavně nemělo by se tam dávat dítě, které samostatně nesedí. Proto se ti zdá masivnější, nejde ji srovnávat s typickým vajíčkem.
Pro novorozeně vajíčko je opravdu ta nejlepší volba 🙂 já mám pro syna (16 mesicu) Besafe Izi Plus, je to protismer 0-25 kg ale novorozeně tam prostě nepatří.
A ještě pro zajímavost. Měla jsem pro obě děti vajíčko Safty 1st (v podstatě je to stejná autosedačka jako Maxi Cosi citi), byla jen na pás a opravdu seděla dobře, vůbec se nehybala. Jen tady je to o tom, jak se utahně pas.
@magdadunajova Nebavím se o novorozeňátku ale např. 5m. dítě. Přímo prodejce (jeden z největších) mi tvrdil, že toto je jedna z mála sedaček, která je dělaná i pro nesedící dítě. Myslím, že i na webu zahran. distributorů to stojí. I na obrázcích jsou malá miminka v této autosedačce.
@barchen já si myslím, že je to spíš pro dítě, které z nějakého důvodu se už do vajíčka nevejde.
@zelenaesmolda No jen že je pěkné řešit autosedačku, ale když se zeptáš jakéhokoliv hasiče, tak nejlíp stejně dopadají při havárce BMW nebo Audiny....
Ja na mladsiho syna použila sedacku 6let starou ☝️ a byl ve vajicku pul roku, pak byl velky, tak sel do te vetsi 😉nebala bych se toho.
@majda113 Já kupovala na 1 dítě nové a nejezdili v něm pravidelně. Navíc byl drobný, tak se do něho vešel do 14 měsíců věku. Pak za 2,5 roku jsem v něm vozila dceru a byla úplně v klidu. Na vašem místě bych taky investovala nyní do nového, třeba pak využijete na druhé dítė a navíc budete v klidu.
@barchen
sedacky 0-x kg jsou delane pro nesedici deti,narozdil od 9-x,v tech musi dite uz samo sedet 🙂
@bayt to je sice mozne,ale nemuzeme mit vsichni audiny a bmwcka a proto je dulezita kvalitni sedacka 🙂
Takze kdyz mam 7 let stary auto, tak mi uz nebude fungovat airbag a praskne po prejeti diry palubovka? Si blbost. Kazdopadne sedacky nynejsi jsou na tom funkcne, designove atd o dost lepe. Takze jit do nove, za me top Cybex. Klidne vezmi i z druhe ruky. V tomhle znackam verim
@makronka222
z druhe ruky bych sedacku nebrala,nevite jestli nebyla bourana
@zelenaesmolda Stejně jako každej nemůže mít Cybexy a Romery...
@bayt
tak je rozdil koupit si auto nebo sedacku,navic kazdy vi,ze sedacku bude potrebovat tak proc si na ni nenasetri?tehotenstvi trva devet mesicu,pak dejme tomu rok je dite ve vajicku,za tu dobu se da krasne na kvalitni sedacku nasetrit.
setrit se da na spouste vecech ale na bezpecnosti deti by se setrit nemelo
@zelenaesmolda Každej ví, že bude potřebovat auto, proč si na něj nenašetří? Na bezpečí žádného pasažéra by se nemělo šetřit.
@bayt
je rozdil nasetrit deset litru nebo pul mega...

@zelenaesmolda Chápu tvojí obsesi bezpečností dětí ale jsem velice aktivní řidička a žádné vyzkoušené vajíčko poutané pásy mi nepřišlo bezpečnější než i-Size modular. Já osobně jsem měla vždy vajíčko pouze na pár jízd, z porodnice a pak do poradny.