Staré dětské vajíčko - bezpečné?
Ahoj maminky,
mimčo nám má přinést čáp na začátku září, tak jsem začala hromadit výbavičku. Zasekla jsem se ale u dětského vajíčka. Brácha mi dal jeho schované, 6 let staré. Na pohled pouhým okem mu nic není, žádné oděrky, promáčkliny, opěrka funguje jak má, ale říkám si, zda u této věci šetřit a využít starou nebo zda je to po těch letech risk a je lepší koupit novou s možnými i nemožnými uvedenými testy... Když jsem se ptala kamarádek a příbuzných, odpovědi vyšly půl na půl a manžel v tomto případě rozhodovat nechce... Jak byste to udělaly vy, popřípadě jste již učinily? Nechci vypadat jako hlupák, v zásadě se přikláním k variantě koupit novou, ale zase mi přijde líto nevyužít sedačku po jednom dítěti...
Předem moc děkuji
@barchen
jenze 9kg dite by vubec po smeru jezdit nemelo,neni to bezpecne,podivej se na crash testy.
ano,ona je sice delana pro nesedici dite,taky mam joie spin,0-18,otocnou,ale porad je pro male miminka lepsi vajicko nez tyhle sedacky.sezenes taky sedacku 9-36 ale to neznamena,ze je nejak extra bezpecna,je tam velke vahove rozpeti a spousta kompromisu
@zelenaesmolda A já to snad rozporuji? Já píšu o tom, že takové sedačky existují a dokonce je to značka, kterou ty ve svém výčtu považuješ za bezpečnou. Že to není jen 0-x, 9-x nebo 9-36 které tady v každé diskuzi pranýřuješ jako největší zlo světa, (mimochodem ADAC mnohé z nich hodnotí výborně 2018/2019). Jsou miminka, které se v 5m do vajíčka nevejdou a jízda v něm je pro ně stejně nebezpečná jako jízda 9kg dítěte po směru. Že člověk o něčem neví, neznačí, že to neexistuje. Stejně tak jako neuvěří tomu, že existují i kočárky s korbou, která je dělaná tak, aby plnila bezpečnostní normy vajíčka a mohla být používaná v autě. Akorát že její cena je cena ojeté fábie a ve střední Evropě se neprodává jelikož by to tady nikdo nekupoval. Já mám na cestování dětí v protisměru stejný názor jako ty ale s přibývajícími zkušenostmi člověk některé věci přehodnotí, což není žádná ostuda si přiznat. Ale rozhodně se bezpečnost sedačky nedá posuzovat podle počtu bouraček řidiče, který tě tak velmi zajímá. Jednoduše statisticky, dítě v nejlepším Cybexu je na tom mnohem hůř s řidičem, který už dvakrát skončil ve škarpě nebo kufru jiného auta i přes všechny adaptivní senzory v autě než dítě, dle tebe v "nevhodném" Chiccu, které řídí rodič léta bez bouračky, co umí předvídat.
@majda113 PS: Autorce dotazu se omlouvám za zbytečnou diskuzi ale když si někdo jede to svoje jako kolovrátek na každý odlišný názor v každé diskuzi, tak je to otravné pro většinu.
Jééje, jsem tu nechtěla rozjet nějaké hádky, to se omlouvám. V tomto případě, asi jako i v mnoha jiných je to na vlastním názoru a pocitu. Jen pro pobavení, stejné téma jsem nadhodila i u nás v baráku mezi maminkami a taky se nemohly shodnout 🙂
@barchen
chtela bych videt mimino,ktere se v 5m nevleze do vajicka :D
to,ze mu trci ven nozky nic neznamena,musi horniho okraje dosahovat hlavicka a to v 5m u sedacky,ktera je do 10 nebo 13kg asi nebude.Pohodli je jina vec.
Kocarky,ktere maji korbu pouzitelnou jako autosedacku se delaji,dela to treba peg perego a neni pravda,ze by se nedaly sehnat nebo byly nejak cenove nedostupne.nejake normy splnovat musi ale dite bych do toho nedala,rozhodne to nebude stejne bezpecne jako vajicko.
Schopnosti ridice jsou samozrejme dulezite ale pri samotne bouracce uz je to pak jedno jak zkuseny je,obzvlast pokud nehodu nezavini.Tam pak zalezi na sedacce hodne.
Co se týče autosedacek četla jsem článek,že hranice pro bezpečnost je nových autosedacek a vajíček 10 let,že ty materiály už jsou kvalitnější,u starších se uvádělo těch 5-6 let takže bych se řídila dle toho ..
@marcicek84
porad se uvadi max 7 let a nekdo v jine diskuzi dokonce psal,ze v Kanade nesmi byt vajicko starsi nez 4 roky 🙂
@zelenaesmolda Tyto egocentrické názory, já to nemám, já to neznám, tak to neexistuje. To je jako říct, já nekradu, tak nekrade nikdo. Já nepodvádím, takže nepodvádí nikdo. Atd.
@zelenaesmolda obecná zivotnost je 8 let,ale pokud je dobre skladovana až 11 let. Nevim co kde čteš ja čtu toto a i bych tomu věřila,nemyslím si,že vajíčko můžeš po 6 letech vyhodit,to zas je marketingový tah,protože chtějí prodat,těch 10 let je adekvátní dýl bych měla strach kvůli těch plastu...vlastně si tak odchovaná 2 děti věkově dál od sebe...po 2 dětech jsou tyto věci stejně skoro neprodejné...možná tak za symbolickou cenu...
@marcicek84
tak 10 nebo 11 let starou sedacku bych fakt nepouzila,to uz je hazard.z jakeho zdroje cerpas informace?
@zelenaesmolda normálně z webu z diskuzí s odborníky např. Sama doma,Česká televize apod. Tak já zas nebrala tu nejvyšší hraniční hodnotu...ty dnešní plasty mají nějakou životnost ale je vážně větší jak pouhých 6 let,hazardem bych nazvala vozit dítě v 15 let staré autosedacce,to jo,ale třeba u té 6 let staré asi ne,ve vajicku je navíc to dítě rok tak tam i je nějaká rezerva...
@marcicek84
tak treba britax ma pro sedacky pro mimina zivotnost 6 let
https://us.britax.com/tips-advice/why-do-car-se...
@zelenaesmolda jenže my nevíme jakou značku má autorka diskuze...když ti odborník napíše za 8 let tak budou i takové které vydrží dýl,pak asi bude zapotřebí hledat na stránkách výrobce dane konkrétní značky...
@zelenaesmolda já si myslím, že spíš jde o to, že se dítě nevleze do vajíčka na šířku, že je mu to vajíčko těsně. A to se stává. Některé značky mají ty vajíčka trošku užší, a když dítě je trošku víc baculate tak je možné, že se tam nevejde. A právě pro takové případy jsou ty sedačky od 0. Nicméně určitě vajíčko je pro takové malé mimco ta nejlepší volba.
A ještě k té korbě, one jsou dělané většinou pro nemocné děti, které nesmí být v poloze jakou určuje vajíčko.
@majda113 nová vajíčka mají nové atesty (i-Size - ochrana při nárazu z boku je stará 2 roky) apod. Nejlepší je mít základnu připevněnou na ISOFIX a na tom mít vajíčko (při otočení auta na střechu je nejbezpečnější). Levnější vajíčka jsou,, pouze,, z plastu a ty dražší mají pod plastem ocelovou výstuž.

@zelenaesmolda Ano to vím, ale např i Besafe má sedačky na styl 2 v 1, sedačku 0-18 s tím, že 0-9 protisměr, 9-18 po směru. Dle českého distributora i výrobce je pro věk od 0+ a pro nesedící dítě. Není to vajíčko ale je to pro novorozence. Ta sedačka stojí cca 17.000 Kč.