icon

Syn 9. měsíců. Od kdy autosedačka po směru jízdy?

denisa515
1. lis 2019

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat od kdy dat dítě v autosedacce po směru jízdy? Par diskusí jsem našla, ale byli staré a treba se něco změnilo, nekde jsem četla ze az od 15.měsíců v nějakém zákoně nebo co, tak nevim. Je mi jasné že dítě musí samo sedět a to pevně. Můj syn má 9.měsíců a přes 10kilo, sam si sedne uz od 7meho měsíce. Ještě do nedávna jsme měli vajíčko, ale pak mu uz začala čouhat hlavička a tak jsem koupili sedacku Espiro Delta. Dá se dat po směru i proti, zatim mame proti, ale ptam se protože maly vubec nedává cesty v autě, jezdí od miminka poměrně casto, nikdy mu to nevadilo, ale co je vetsi, sam si sedne a ted uz si i stoupa, tak v aute place, obcas chytne primo zachvat 🙈😁 pokud nekdo řídí a ja jsem v zadu je to celkeme dobry, ale i tak musime mit rohlik a pohadku a kdyz ridim ja a nikoho tam nema tak je kraval, ani zrdcatko nepomohlo, obcas si rikam jestli mu treba neni špatně, nekomu to dela zle kdyz jede proti směru. Ted pres zimu ho tak jeste nechám určitě, bude náledí a tak, ale pres jaro/leto budeme chtít jezdit na vylety a s křiklounem to moc nejde, nechci ho trapit. Dekuju moc za rady.

Strana
z7
darkwitch
1. lis 2019

@zelenaesmolda zrovna tady chce nechce řeším, protože pokud mi v protismerne prorve cestu a v posmerne je v pohode, tak budu volit nižší riziko nehody a dam ho do posmerne, ale ja jsem cita a kdyz mi dítě řve bouram i s kočárkem

zelenaesmolda
1. lis 2019

@darkwitch
zkousela jsi zpetne zrcatko?delaji se treba drzaky na tablet,ktere se pripevni na sedadlo,dela to tusim besafe,moznosti jak zabavit dite je spousta 🙂

darkwitch
1. lis 2019

@zelenaesmolda zatim nemusím, jezdí jeste ve vajicku a dokud to půjde nechám ji v protisměru, ale ne na úkor řevu

martiniquest
1. lis 2019

@zelenaesmolda Proc nejsi ochotna akceptovat fakt, ze existuji i rodice, kteri dobrovolne zvoli posmernou, at je jejich duvod jakykoli? My posmerni jsme snad vrazi svych deti?
Kdyz byl syn tesne pred prendanim z vajicka, byla kazda jizda horor. Snazili jsme se ho zabavit ruznymi zpusoby. Fungovalo akorat prso do pusy, coz je brutalne nebezpecne, neb jsem musela byt za jizdy odpoutana a to jsem odmitla. Jinak celou cestu rval, jako bysme ho vrazdili. Divim se, ze jsme se nekde nevybourali. Ridit ja a ne manzel, jsme zcela jiste nekde rozmeteni, jsem cholerik. S prechodem na posmernou sedacku jsme konecne zacali byt pojizdni.
Tim chci rict, ze kazdy voli dle sveho uvazeni. A neni to o tom, ze v posmerne se ti dite vzdy zabije a v protismerne vzdycky prezije. Zalezi na konkretni situaci a taky v tomto verim tomu, co je dano. Pokud se mame zabit v aute, tak se to proste stane, i kdyz budeme mit sebelepsi bezpecnostni prvky.

eithelwing
1. lis 2019

Je to především kvůli bezpečnosti dítěte. Naše dcera ale také v protisměru rvala. Takze bud mohla rvat do pobliti nebo jsem ji dala po směru a byl klid. Pro mě byl přednější ten klid, ani ja neridim nejlepe, kdyz dcera vzadu řve jak pavián.

aktakd
1. lis 2019

@lilian2111 Syn (2,5 roku) je take v protismerne sedacce spokojeny. Moc bych nezobecnovala, znam tech spokojenych deti vice.

kuttu
1. lis 2019

@zelenaesmolda Ne každá rodina ma na to koupit protismernou za 10000...kazda sedacka v prodeji,musi splnovat urcite normy a podotykam,ze pokud to do tebe narve nekdo na dalnici v 200 km rychlosti tak ti ani sedacka za 20000 dítě nezachraní

odula
1. lis 2019

Kde ziju je hranice ze zákona 4 roky. A jsem uplne pro. Mám svagrovou u zachranky a trochu mi nastínila co se děje s dítětem při čelním nárazu, když ještě nemá dostatečně posílené krční svaly. Myslím že ta hranice 4 let (cca) je opravdu rozumná. Dají se najít sedačky , které dávají větší prostor nožičkám a jsou ergonomicky vyhovující i pro větší děti.

lilian2111
1. lis 2019

@aktakd A já těch co plakaly celou cestu... ono jak se tu už píše se ne úplně dobře řídí když dítě brečí celou cestu někam 🙂

odula
1. lis 2019

Jen tak o těch rvoucich dětech. Dcera taky určitou dobu rvala. No - rvala. A zvykla si. Po pár týdnech. Lepší nez se spolihat na to ze pri případný nehode se snad najde někdo kdo pridrzi dítěti hlavu na krku dokud nepřijede záchranka. https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/20...

zelenaesmolda
1. lis 2019

@kuttu
co se financi tyce tak to jsou jenom vymluvy rodicu a lenost hledat reseni.tys ocividne vyprdla jako argument prvni co te napadlo aniz by ses treba jenom rychle podivala na net protoze jinak bys vedela,ze protismerka rozhodne nemusi stat 10 tisic.uz jsem to psala vys,ze joie stages stoji kolem 4k.my mame joie spin a stala 6.5 tusim.Pokud neni nekdo schopny nasetrit za 2 roky treba tech 6 tisic na sedacku tak pak nechapu proc si porizuje dite protoze zije na hranici chudoby.Bud mi na bezpecnosti ditete zalezi a neco si o tom zjistim nebo nezalezi a pouziju argument typu "nemam na to" a "kdyz se to prodava tak je to bezpecne".
kazdy vi,ze sedacka bude potreba.tehotenstvi trva nez se zadari,pak 9 mesicu trva a dejme tomu rok co je dite ve vajicku.takze mas na nasetreni na sedacku dva roky,ne-li vic.

zelenaesmolda
1. lis 2019

@martiniquest
a co kdyz ti ten lepsi bezpecnostni prvek zachrani zivot?nebo predejde zavaznemu zraneni?
pro me je bezpecnost na prvnim miste takze ne,fakt nepochopim,ze v dobe internetu a dostupnych informaci rodice zvoli pro dite mene bezpecnou variantu a jeste si za tim tvrdohlave stoji.tim nemyslim tebe,mluvim obecne.porad se bohuzel najde spousta rodicu,kteri ti budou tvrdit jak je sedacka nania super bezpecna protoze "je na trhu".

kuttu
1. lis 2019

@zelenaesmolda Jsem pro,aby radsi deti sedely doma na zadku a v aute vubec nejezdily....nemluvim o sobě, ale jsou rodiny pro ktere je 6000 za sedacku fakt jako moc,a nemusi byt nutně na hranici chudoby...nemusis hned takovy rodiny urážet,vsechni chceme byt dobrymi rodici a nemyslim si,ze pokud nemam protismernou sedacku tak sve dite miluju méně a neni pro me dulezita bezpečnost

zelenaesmolda
1. lis 2019

@kuttu
cetlas to poradne?pokud nejsi schopna nasetrit 6 tisic za DVA ROKY tak je sakra neco hodne spatne.jak teda ti lide ziji kdyz nejsou schopni usetrit 250kc mesicne?nikdo je neurazi,to je proste fakt,si to rozpocitej.ja si treba myslim,ze pokud nekdo neni schopny usetrit penize na neco o cem vi,ze to bude potrebovat hodne dlouho dopredu a ze to muze diteti zachranit zivot tak mu na tom asi zase tolik nezalezi.pokud narves ani ne rocni dite do posmerne sedacky tak ho ohrozujes na zdravi v pripade nehody a bezpecnost nebude tvoji prioritou.
mimochodem "nemam na to" je prvni argument kazdeho,kdo koupi levnou sedacku v supermarketu.pritom je to jenom o neznalosti,lenosti a neschopnosti vychazet s penezi.
posmernou sedacku koupis i za mene nez tech 6 tisic,uz jsem to psala,ze joie stages je za cca 4 tisice,to mas 166kc mesicne kdyz to rozpocitam na dva roky takze mi prosimte netvrd jak je kvalitni sedacka financne nedostupna protoze to je proste blabol.

journals
1. lis 2019

@zelenaesmolda Nejsi se vším vždy moc brzy hotová?
Kdo nemá takovou a makovou sedačku, dítě dost nemiluje...
Kdo nespí s dítětem v posteli, dítě dost nemiluje...
Kdo...... dítě dost nemiluje.

Nebuď tak zbytečně radikální. Však to není tvoje zodpovědnost, starost ani tvoje trápení 🙂 ať si každý dělá co chce. Věřím, že každá z nás pečuje o dítě nejlíp jak ve své situaci umí. Tohle odsuzování je úplně zbytečné.
(jinak s protisměrem souhlasím, se šetřením taky, jen ta forma jakou podáváš všechny své příspěvky se mi nelíbí)

zelenaesmolda
1. lis 2019

@journals
ja jsem nerekla,ze dite dost nemiluje ale ze mu nezalezi na jeho bezpeci at uz z lenosti najit si informace nebo zacit setrit s predstihem.co si budeme povidat,vetsina tech co krici "ja na to nemam" vykouri denne krabku cigaret nebo chodi chlastat do hospody.nemluvim ted jenom o sedackach ale obecne.Kuttu se tady ohanela tim,jak je protismerka draha ale kdyz si to rozpoctes tak to vyjde na cca 200kc mesicne coz ten argument o nedostupnosti z financnich duvodu smete ze stolu a stejne ti dalsich deset lidi napise,ze "na to nemaji".
srovnavat sedacku se spanim v posteli je dost mimo,pokud vim tak v postylce mu zadne nebezpeci nehrozi narozdil od nekvalitni sedacky.
Mas pravdu,ze to neni sice moje zodpovednost ale to,ze nekdo dobrovolne da dite do naprosto nevhodne sedacky a jeste si za tim stoji,prestoze mu ukazes vsechny argumenty proc ne tak to me vytaci,je mi tech deti proste lito protoze ony na to doplati a pritom za nic nemuzou.
Forma mych prispevku se ti libit nemusi,ja pisu tak,jak mi zobak narostl,nejsem zadny diplomat a nikdy nebudu 🙂

journals
1. lis 2019

@zelenaesmolda jenze ono to tak dost vyzniva...
S tim nenadelas nic. Ja bych treba zase nedala dite do autosedacky z no name trojkombinace. Ale neni to moje vec, neresim do ceho kdo svoje dite cpe. A takovych veci je milion. Prvni prikrmy, ockovani, hracky, nositka/satky... 🤷🏻‍♀️

zelenaesmolda
1. lis 2019

@journals
taky bych nedala dite do no name sedacky,ani z 3k ani pokracovaci.
me to teda vytaci kdyz vidim,ze nekdo svym jednanim muze diteti ublizit.Je mi putna jestli ma na piskovisti teplacky z pepca nebo od versaceho ale potencialne nebezpecne veci ( a hloupost) nekterych rodicu me teda chladnou nenechavaji.
Nedejboze,aby to ti rodice,kteri koupi sedacku protoze ma obrazek Frozen,poznali jednou na vlastni kuzi jake nasledky muze mit nehoda v nekvalitni sedacce....

lucianek123
1. lis 2019

Syn 2 roky a 3 měsíce jezdí stále v protisměru a ještě dlouho bude...záleží na sedačce a autu... Ne každá protisměrka se vleze do pidi auta... My máme Superba a sedačku BeSafe Modular a mladý pán si tam hoví jako král... Máme i potah na sedačku, kde má i otvor na tablet, takže kouká na pohádky a je spokojený 😌 Nohy má buď pokrčené, jednu nataženou a druhou opřenou o dveře,určitě mi to přijde 100x pohodlňejší, než aby mi nohy visely dolů 😉 Ale ať si jezdí jak chce, každý svého štěstí strůjce 🙂

rebe
1. lis 2019

Mně při rozhodování hodně pomohl tento obrázek. Dospělí mají i po nehodě ve velmi malé rychlosti pochroumaný krk natolik, že musí nosit krunýř. Jakou šanci má dítě, udržet tu obrovskou hlavu na krku bez poranění? My jsme na posměr přecházeli ve čtyřech letech. Máme besafe, do těch čyř let měli natažené nohy opřené o opěradlo sedadla nebo sklopené mezi sedačku a sedadlo. Na opěradle jsme měli ochrannou plachtu. Od té doby, co jezdí po směru, musíme zastavovat častěji, protože je bolí nohy, jak jim visí dolů a nemají si je kde opřít.

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Ty jsi fakt natvrdlá,nevim kde zijes,ale opravdu jsou rodiny,co nemaji z ceho šetřit....

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Aha...takze zacnu planovat dite a zacnu si šetřit 200 kc měsíčně na sedacku...no tvl...doprdele ja nemluvila o osobě....nemame no name sedacku,ale neni protismerná,mam na to zase svuj nazor...a uprimne,byt tebou radsi s ditetem nechodim nikam,na hriste,do herny...tam se zase muze nakazit nwjakou chorobou....nemusis hned nekoho urazet...ja ti tvuj nazor neberu....

lenbo
2. lis 2019

Ahoj, necetla jsem celou diskusi, ale smernice EU rika, ze dite by melo jezdit v protismeru alespon do 15 mesicu. V CR to zakonem stanoveno neni, ale nekterych statech ano a to i do vyssiho veku. Nevim, jestli mate v planu jezdit do zahranici. My jsme koupili otocnou sedacku (i kdyz byla dost draha). Syn bude mit za mesic 2 roky a zatim jezdi v protismeru, mame tam zrcatko, takze na neho vidime a i on se nim trochu zabavi. Co se tyka bezpecnosti, tak nejlepe v testech vychazeji protismerne sedacky az 4 let veku. Ale to jsme nekupovali, ponevadz jsme nevedeli, zda do 4 let v protismeru vydrzi 🙂.

vendes
2. lis 2019

Dcera (2 roky) jezdí proti i posměru a se střídáním nemá problém. Doma má protisměrnou, u prarodičů, kam jezdíme vlakem, posměrnou. Nebudu nutit rodiče kupovat protisměrnou, když už mají posměrnou. Na delší cesty kvůli pohodlí a bezpečnosti jezdíme vlakem celá rodina.
Okolí vozí po i proti a je to JEJICH věc, nebudu je kvůli tomu ostrakizovat.
Jinak zelenaesmolda je protisměrný fašista. Nic ve zlém. Ji prostě nepřesvědčíte ničím.

pathan
2. lis 2019

@zelenaesmolda V době, kdy jsem kupovala sedačku v kategorii 9-18 pro starší, tak tolik informací nebylo, takže jsem koupila posměrnou. Teď asi budeme pro další kupovat protisměr, ale selský rozum mi nedá: není pak protismérná sedačka mnohem nebezpečnější při nárazu zezadu než posměrná? Taky moc nerozumím tomu, proč je čistý protisměr dvakrát tak dražší než posměr, když jde pořád o vypolstrovaný výlisek z plastu opatřený isofixovým upevněním.

astyna88
2. lis 2019

To je tady odborniku. Ja mit tolik casu co vy, uz mate udelany obed? 😀

motylcice29
2. lis 2019

@pathan obecně k zadními nárazu nedochází tak často a tuším je tam jiná dynamika toho narázu (ale to jsem někde četla 🙂) , opravdu nejčastěji dochází k nárazu zepředu, nebo z boku a tam je protismer nejbezpečnější. Myslím, ze částečně tam bude hrát roli marketing, dal pak různé testy, kterými prochází při testování...a nemyslím si, ze jsou až o tolik dražší, jasný jsou levnější než no name z Tedka, ale třeba Joie už jsou poměrně dobre dostupné.

barchen
2. lis 2019

@zelenaesmolda Mnohé víme, že tvojí největší životní mantrou v současnosti jsou protisměrné autosedačky. Většina z nás ti to nebere, byť na to některé mají odlišný názor ale zamysli se nad tím, jak tuto tvojí obseci podáváš dál. Stavíš se pořád a dokola do role spasitele a všechny, co se vymykají tvojim "tabulkám", by si nejradši eliminovala ze společnosti. Pokud chceš někoho přesvědčovat, zvol jinou cestu. Osočováním, obviňováním a nadáváním na skupinu lidí, kteří si dovolí dát dítě do jiné, než podle těch "správných lidí" "vhodné" autosedačky, nedocílíš vůbec nic, spíš naopak. Teda pokud je tvým záměrem doopravdy osvěta českých matek v tématu protisměrných autosedaček.
PS: Když tady bude možnost být ambasadorkou sedačky zn. Joie, tak se přihlaš, takovou zanícenou ambasadorku by tato značka rozhodně ocenila.🙂😉

rebe
2. lis 2019

@darkwitch Ten řev je častý argument, ale opravdu všichni, kterým dítě přestalo řvát až po směru, zkoušeli dát dítě do velké protisměrné sedačky? U nás bylo ve vajíčku skoro nemožné jezdit autem: jsou tam moc zabalení, je jim horko, nevidí ven. Vše se zázrakem změnilo po přechodu do velké sedačky, koukali z okýnka a bylo fajn. To, že zůstali proti směru nebyl problém. A není moc důvod, aby to byl problém, reálně protisměrné vadí pár procentům lidí s kinetózou. Jinak je spíš výhoda, že krajina neubíhá tak rychle a dítě má čas si vše prohlédnout.

rebe
2. lis 2019

@martiniquest O tomhle jsem zrovna uvažovala. Píšeš, že přestala řvát až přechodem na posměr. Ale zkoušeli jste velkou protisměrnou? Nemohlo to být tak, že situaci zlepšil přechod z vajíčka do velké sedačky?

Strana
z7