icon

Syn 9. měsíců. Od kdy autosedačka po směru jízdy?

denisa515
1. lis 2019

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat od kdy dat dítě v autosedacce po směru jízdy? Par diskusí jsem našla, ale byli staré a treba se něco změnilo, nekde jsem četla ze az od 15.měsíců v nějakém zákoně nebo co, tak nevim. Je mi jasné že dítě musí samo sedět a to pevně. Můj syn má 9.měsíců a přes 10kilo, sam si sedne uz od 7meho měsíce. Ještě do nedávna jsme měli vajíčko, ale pak mu uz začala čouhat hlavička a tak jsem koupili sedacku Espiro Delta. Dá se dat po směru i proti, zatim mame proti, ale ptam se protože maly vubec nedává cesty v autě, jezdí od miminka poměrně casto, nikdy mu to nevadilo, ale co je vetsi, sam si sedne a ted uz si i stoupa, tak v aute place, obcas chytne primo zachvat 🙈😁 pokud nekdo řídí a ja jsem v zadu je to celkeme dobry, ale i tak musime mit rohlik a pohadku a kdyz ridim ja a nikoho tam nema tak je kraval, ani zrdcatko nepomohlo, obcas si rikam jestli mu treba neni špatně, nekomu to dela zle kdyz jede proti směru. Ted pres zimu ho tak jeste nechám určitě, bude náledí a tak, ale pres jaro/leto budeme chtít jezdit na vylety a s křiklounem to moc nejde, nechci ho trapit. Dekuju moc za rady.

Strana
z7
ah1234
2. lis 2019

@rebe hej ja mam teda male dieta (ma v skoro 13 mesiacoch 7.3kila), takze u nas posmerna autosedacka je tabu este pekne nadlho. Ale rodina do mna huci, ze nedavam dieta po smere, ze co su to za moresy. Moj otec ho preto 2x ked ho viezol napriek mojmu nesuhlasu bez mojho vedomia otocil po smere a dieta bolo zrazu v poriadku. On nam place naopak este viac v tej super vytunenej 10 tisicovej autosedacke jak plakaval vo vajci. Takze skutocne nie vzdy je problem nepohodlne vajco.
Je to inak strasne, uz skutocne neviem jak s nim jazdit, sadneme do auta a do 5 minut hysterak.

ah1234
2. lis 2019

@zelenaesmolda casto mam z teba pocit, ze sa chces proste hadat.
Je fajn robit osvetu o protismernych autosedackach, kopa ludi nevie, ze su bezpecnejsie, ale nikoho nepresvedcis tym, ze budes ludi urazat. Takto si to precita 10 ludi a povie si, boze to je nana, co to tu melie ze sa pomaly snazim svoje dieta zabit lebo ho mam po smere (tvoje prispevky tak vyznievaju, namiesto toho aby sa zamysleli na tym, ci nie je skutocne protismerna autosedacka bezpecnejsia.
Na druhej strane by nezaskodilo zobrat do uvahy aj fajn, ze len preto, ze da dieta niekto po smere, z neho este nerobi rodica, ktory si urazky zasluzi 😉 ja som teda zastanca protismeru, ale v prvom rade myslim pozitivne a kedze som za 24 rokov svojho zivota nebola sucastou ziadnej vacsej nehody ako je nejake tuknutie auta na semaforoch, tak si tu nebudem privolavat nejake nebezpecie. Niekedy ked vidim v telke tie havarie, tak si myslim, ze ani najdrahsie autosedacka sveta by nam nepomohla. Tak sa tu nebudeme zase tvarit, ze ten kto da autosedacku po smere je krkavci rodic a ze ten co nekupi drahu autosedacku nemal mat dieta. Ludia robia aj daleko "horsie" veci. Ja ked vidim matky, co do rocnych deti cpu horom dolom sladkosti, tak si tiez myslim svoje, ale je to snad ich vec 😉

barus18
2. lis 2019

Holky zkuste si uvedomit, ze staci maly tukanec na dalnici a doapwly clovek ma limec n krku, protoze ma pohnutou krcni pater... Deti ca do 4 let maji hlavu v pomeru k telu az 3x tezsi!!! Dokazete si predatvit co to a tou krcni pateri udela pri malem tukanci ve meste, nedej boze v 90tce nebo 130 na dalnici.... Nase dcera ma 21m,v protismeru se vozi porad. Mame isofix, z okna vidi a kouka, ale protoze ju nebaví dlouho sedet, tak potom taky rve... V protismeru bude minimalne jeste rok, nez preda stavajici sedacku mladaimu sourozenci.
@lilian2111 tak hlavne ze vy mate klid a prijde ti to pitomy... Preju vam a hlavne tem detem, abyste nikdy nepoznali anatomii pri bouracce v praxi, at jste porad spokojeni 😉
@zelenaesmolda samozrejme ze ve vajicku ty deti rvou, protoze v drtive většině vajicek sedi pod urovni okna, takze nic nevidí, vsechny ostatni sedacky jsou vyssi a z okna vidi i ty v protismeru.

@denisa515 dobre to zvazte, jjsem striktni zastance protiamernych sedacek, pokud je dite akcni, bude ti rvat v jakekoliv sedacce na delsi trase, uvedom si kolik jste s manzelem ochotni zaplatit treba za novy mobil, televizi, kolo, kavovar, vysavac, prostě cokoliv co ti zivot vlastne jenom zjednodušuje nebo zprijemnuje a pak si uvedom, ze ty sedacky zachranuji zivoty a rodice na nich v 90% pripadu stale šetří a upřednostňují sve pohodlí... Kamaradi koupili posmernou, maly ma rok, jeden z argumentu byl, ze ve vajicku rve, protoze nic nevidi.. Maji roemer king II... Rve jim tam porad, tetelili se blahem jak usetrili a za tyden od koupe sedacky vyplazli 10tis za klimatizaci a divne jim to nepřišlo... Je to vase volba, ale ja bych rozhodně doporucovala zrovna na tomhle nesetrit, projit si informace, clanky a crash testy protismernych sedacek a vymyslet zpusob, jak dite zbabavim na dlouhe ceste i jinak... My jezdime tak, aby tam spala (jakoze spi v aute jenim hodinu), pak zpivame, poustime pisnicky a velmi brzo asi poridime tablet a budem ji tam poustet pohadky... Radsi budu mit zive a zdrave dite co se kouka v aute na tablet, než treba dozivotne zmrzacene nebi nedej boze mrtve...
Jo a abys me pochopila... Sama jsem byla ucastnikem 2 nehod (vsechny nastesti driv, nez jsme meli maliu) , ani jednu jsme nezavinili a my a nastesti to byly vzdycky jenom ty pitome tukance... Z 1 jsem mela pohlou pater... Dokud to clovek nezazije na vlastni kuzi, tak bude vymyslet miliardu vymluv proc je to nebo ono lepsi.... Dneska je na silnicich tolik arogantnich volu, ze nevis dne ani hodiny, kdy to do tebe naperou, takze oreju stastnou volbu, a mnoho kilometru bez nehod 😉

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
promin,ale z ceho chce rodina,ktera neni schopna odlozit mesicne 200kc to dite uzivit?
kdyz na to nemaji kdyz oba pracuji tak jak to chteji utahnout z jedne prace a rodicaku?a ze to dite stoji vice jak 200kc mesicne a to fest.
co je spatneho na tom,zacit setrit na sedacku uz pri planovani ditete?kdo nechce,hleda duvod,kdo chce tak hleda duvod.
Ja jsem nikoho neurazela,nauc se cist.To,ze pokud nedokazes mesicne bez ditete odlozit 200kc tak zijes na hranici (a pravdepodobne pod) chudoby neni urazka,to je prosty fakt.Matematika prvni tridy.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@pathan
neni nebezpecnejsi protoze i pri narazu ze zadu te porad zatlaci do sedacky narozdil od protismerky kde ti telo leti,je jedno jestli naraz prijde ze zadu nebo celne,auto porad leti smerem do predu a tim padem i krk a telo ditete 🙂

rebe
2. lis 2019

@ah1234 Neřkám, že vždy je problém jen ve vajíčku, to rozhodně ne! Ale podle mě často, hodně se zlepšil i tím, že dítě vyroste, líp to chápe, vidí ven... Ve spoustě případů je dítěti směr jedno, jen najednou vidí na mámu...

zelenaesmolda
2. lis 2019

@ah1234
nepretacej to.ja jsem nerekla,ze kdo da dite do posmerky by si ho porizovat nemel.kdybys cetla poradne tak jsem psala,ze by si nemel porizovat dite clovek,ktery tvrdi,ze posmerna sedacka je financne nedostupna protoze kdyz to rozpocitas na dva roky (tehotenstvi,doba ve vejci) tak to vyjde na cca 200kc mesicne.Pokud nekdo nezvladne ani tohle tak by opravdu dite mit nemel protoze ho nedokaze financne zabezpecit.
Navic spousta lidi hleda akorat duvody proc to nejde misto aby zamysleli nad tim jak tou delat, aby to slo.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@rebe
ano,dcera taky rvala ve vejci,presla do pokracovaci protismerky,vidi ven a je spokojena

zelenaesmolda
2. lis 2019

@ah1234
a co se tveho otce tyce tak bud bude respektovat tve rozhodnuti nebo bych mu dite nesverila protoze to je nehorazna drzost podle me zrovna v tomhle porusit rozhodnuti rodicu,kteri za dite maji zodpovednost.Tady nemuvime o tom,ze dal diteti potaji cokoladu i kdyz to by me asi taky nastvalo.
Na to,co rikaji jini nehled,spis jim ukaz crash testy,treba je to umlci.

ah1234
2. lis 2019

@rebe tak mojemu je podla mna fakt proti smere zle. Ale tak co s tym clovek narobi, ani nie v 7.5kg ho po smere neotocim ani keby som nebola zastanca jazdenia proti smere snad do maturity. Taky blazon sa tu snad uz nenajde..

zelenaesmolda
2. lis 2019

@ah1234
tak to by ses divila,ale najde...casto vidis rodice hlavne na bazarech kupovat sedacku 9-36kg,no name znacka,hlavne ze ma obrazek cars nebo frozen.a ze je sedacka nevhodna?nevadi,je levna prece 🙂

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Co si me sakra beres porad do pusy,ja jsem nic o tom,ze nejsem schopna uzivit sve dítě. Tak treba priklad,co maminka samozivitelka,kde otec nefunguje jak ma....myslis,ze ta koupí sedacku za 6000??Ne,koupí tu,kterou si muze dovolit,aby mohla sve dítě vzit na vylet,za rodici ci dojet jen na nakup

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Nejsem zadnej negramot,za to ty jsi asi moc slusneho chovani nepobrala...umis jen urážet

1eso1
2. lis 2019

Tady se můžou hádat všichni donekonečna jakou autosedačku. Ale když vidím, jak rodiče vozí děti ve 30 let starém autě... Myslím, že tam žádná autosedačka nepomůže. To bych raději jezdila autobusem. Chápu, že ne každý má na auto, které má alespoň základní bezpečnostní prvky.

ah1234
2. lis 2019

@1eso1 hovoris mi z duse..

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda umis taky neco jineho nez prepocitavat??Myslim,ze žádná znas neni debil,co by si to neumel spocitat a upřímně,kdyz jsme se s manzelem snazili o dítě a ze nase cesta byla trnitá,jsem fakt nepremyslela nad tim,jakou koupime sedacku a pokud ty ano,tak jako sorry,ale normalni mi to neprijde...samozřejmě,ze jsem premysleli jak to budeme dělat,az ubyde muj plat,neco nasetrili,ale premyslet nad autosedackou me teda jakp fakt nenapadlo...uprimne jsem ani nevedela,ze neco jako protismerna sedacka je,jelikoz jsem ji u nikoho nevidela

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
no vidis,me zase prijde naprosto normalni na veci,o kterych vim,ze jsou drazsi ale budu je potrebovat setrit predem.Rika se tomu financni planovani a je to naprosto normalni pokud nechces zit z ruky do huby.A zes o tom nevedela opet dokazuje,ze ses nad vyberem sedacky moc nezamyslela protoze jinak bys na protismerky chte nechte pri zkoumani internetu musela narazit 🙂
Vetsina mamin zdlouhave vybira kocar ale nad vyberem sedacky cas neztraci.Proc?
Jinak rozpocetla jsem ti to protoze ses tady ohanela tim,jak na to nemas tak jsem se ti jenom snazila ukazat,ze tvuj argument o financni nedostupnosti je mimo misu.
Ty porad hledas vymluvy proc to nejde.Nejdriv "nemam na to".Kdyz jsem ti to rozpocetla tak jsi me sprdla,ze proc to rozpocitavam.Mozna proto,abys videla,ze to zase takovy financni zaprah neni.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
muzes mi rict,kde jsem nekoho urazila?co je urazejiciho na tom,ze kdyz nekdo neni schopny odlozit 200kc mesicne kdyz oba pracuji tak zije na hranici chudoby a dite s takovym prijmem proste neuzivi?to neni urazka ale prosta matematika....ja jsem nemluvila o tobe kdybys cetla poradne ale mluvim obecne.
A kdyz otec nefunguje tak od toho mame soudy,pridavky na deti,pridavky na bydleni,hmotnou nouzi atd.
Nechapu proc si to beres tak osobne...

zelenaesmolda
2. lis 2019

@1eso1
souhlasim s tebou ale ono je rozdil nasetrit 4 tisice a 200 tisic.

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda aha,tvl,vůbec netusis jak tyhke soudy,pridavky funguji...vrat se na zem

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Prave ze,neustale poukazujes,ze já nejsme schopna usetrit,premyslet atd atd...jsi jako kolovrat.

j.a.n.i
2. lis 2019

@1eso1 No, ono zas je auto a auto... je spousta 30 let starých aut, která sice nemají různé moderní bezpečnostní prvky, ale ochrání posádku velmi slušně. Ono fyziku neukecáš, takže váha a síla plechu hraje taky roli.

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Vis ty vubec kolik je hmotna nouze??Kolik je takovy pridavek na dite,bydleni??Ze soudy o alimenty se tahnou mnohdy roky??A ve finale nedostnes nic protože otec nema??Kdyz ho zavřou,tak co??

kristyn.g
2. lis 2019

Myslíš že by po směru pomohlo? Určitě jsou i sedačky kde je vidět ven

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
jsem jako kolovrat protoze ty neustale opakujes jak je kvalitni sedacka financne nedostupna.
mozna,kdybys nemela problem s pochopenim kontextu psaneho textu tak bys pochopila,ze mluvim obecne a ne primo na tebe...
Nevim proc do toho tahas matky samozivitelky protoze o tom tady rec vubec nebyla...

kristyn.g
2. lis 2019

Já viděla Crash testy porovnání a rozhodla jsem se že vydržíme ještě co to půjde proti směru.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kristyn.g
my mame treba joie spin a mala krasne ven vidi 🙂

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Ja přece ale nic takoveho neřekla,jen ze otocna sedacka je dražší nez posměr a ne každá rodina si sedacku za 6000 muze dovolit,to je vse a muzes se rozcilovat jak chces.Koncim diskuzi..at si rodice vozi v cem chteji,je to na jejich možnostech a svědomí...a rozhodně jsem nerekla,ze nemas pravdu jen by jsi se to mohla naucit podavat jinym zpusobem...on ne každej člověk,co je na tom financne treba hure nez ty,nemusi byt nutne kuřák,alkoholil a gambler

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
a proc by si to ta rodina nemohla dovolit kdyz zacne setrit uz pri planovani ditete?je to o prioritach.bud mi na bezpeci zalezi a setrim s predstihem nebo se na to vyprdnu a koupim sedacku za litr v tescu az v momente kdy ji dite bude potrebovat...
na dovolene nebo vanoce si pujcuje spousta lidi ale pujcit si na kvalitni sedacku by je ani nenapadlo,smutna realita 🙂

megi89
2. lis 2019

Malý šel po směru jízdy až teď v 19 měsících. Jinak byl ve vajíčku 🙂))))

Strana
z7