icon

Syn 9. měsíců. Od kdy autosedačka po směru jízdy?

denisa515
1. lis 2019

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat od kdy dat dítě v autosedacce po směru jízdy? Par diskusí jsem našla, ale byli staré a treba se něco změnilo, nekde jsem četla ze az od 15.měsíců v nějakém zákoně nebo co, tak nevim. Je mi jasné že dítě musí samo sedět a to pevně. Můj syn má 9.měsíců a přes 10kilo, sam si sedne uz od 7meho měsíce. Ještě do nedávna jsme měli vajíčko, ale pak mu uz začala čouhat hlavička a tak jsem koupili sedacku Espiro Delta. Dá se dat po směru i proti, zatim mame proti, ale ptam se protože maly vubec nedává cesty v autě, jezdí od miminka poměrně casto, nikdy mu to nevadilo, ale co je vetsi, sam si sedne a ted uz si i stoupa, tak v aute place, obcas chytne primo zachvat 🙈😁 pokud nekdo řídí a ja jsem v zadu je to celkeme dobry, ale i tak musime mit rohlik a pohadku a kdyz ridim ja a nikoho tam nema tak je kraval, ani zrdcatko nepomohlo, obcas si rikam jestli mu treba neni špatně, nekomu to dela zle kdyz jede proti směru. Ted pres zimu ho tak jeste nechám určitě, bude náledí a tak, ale pres jaro/leto budeme chtít jezdit na vylety a s křiklounem to moc nejde, nechci ho trapit. Dekuju moc za rady.

Strana
z7
zelenaesmolda
2. lis 2019

@megi89
spis uz ted nez az ted 🙂
jinak na vejce dobra vydrz

lucie_j
2. lis 2019

@odula dočetla jsem jen k tvému komentáři se švagrovou u záchranky a mám dotaz: řeší se u protisměrných sedaček naráz zezadu. Vzhledem k tomu, že auto vzadu nemá takové deformační zóny jako vpředu, se nabízí myšlenka, zda není horší zadní naráz v protisměrné sedačce než čelní v posměrné sedačce?

martiniquest
2. lis 2019

@rebe A vis, ze je mi to jedno? Nemam potrebu se tady pred nikym obhajovat proc a jak jsem co udelala. Vybrala jsem sedacku, ktera pravidelne obsazuje predni mista testu. Jsem molekularni biolog a ne odbornik na autosedacky.

martiniquest
2. lis 2019

@ah1234 Dekuji za tvuj komentar, zcela s nim souznim.

lucie_j
2. lis 2019

@motylcice29 no nevím. K zadním nárazům dochází velmi často, ono stačí když to do vás někdo narve v 50 na semaforu, na dálnici ve velmi vysokých rychlostech dochází určitě častěji k nárazům zezadu. Dynamika nárazu je sice menší, to je fakt, ale zase díky tomu, že auto je konstruováno spíše na čelní nárazy, má vzadu mnohem menší nebo téměř žádné deformační zóny.

pathan
2. lis 2019

@lucie_j Koukala jsem se na to a prý ne, protože právě tím, že se dítě otočí, zranitelné části těla jsou blíž ke středu auta a tím i se zvětšuje ta deformační zóna. Plus se hraje na pravděpodobnost – čelní náraz je prostě mnohem častější.

@zelenaesmolda Při čelním nárazu se auto zastavuje a hlava pokračuje v trajektorii původní rychlostí, z toho důvodu jsou tato poranění flekční. U zadního nárazu se auto začne pohybovat (rychleji), kdežto hlava zůstává na místě a tím se páteř ohne k zadní části auta. Při vyšších energiích pak může dojít ještě k tomu, že když auto opět zastaví, hlava jde pro změnu k přední části auta. Takže opravdu ne, síly které působí na krční páteř, nejsou u zadního a čelního nárazu totožné.

pathan
2. lis 2019

@lucie_j Ale tím, že opravdu hodně jezdíme po dálnici a jsem většinou jediná, kdo dodržuje bezpečnou vzdálenost, bojím se právě zadního nárazu víc. Proto mám pochybnosti, jestli kupovat protisměrnou či nechat posměrnou.
Ale to prostě člověk nikdy neví, občas se stane i to, že nepřipoutaný človék nehodu přežije a připoutaný, co seděl vedle něj zemře právě proto, že se připoutal.

j.a.n.i
2. lis 2019

@kuttu No, upřímně, pokud si ta rodina může dovolit financovat provoz auta, tak technicky není problém dovolit si ani tu sedačku za 6000,- Ono je to spíš o tom, že na to ty lidi peníze dát nechtějí. Je to jejich věc a naše zbytečná starost, ale zas nebudeme tvrdit, že na to nemají...

lucie_j
2. lis 2019

@pathan jen že zvědavosti: jaké máte auto?

zelenaesmolda
2. lis 2019

@pathan
ano,hlava pokracuje ale v protismeru nema kam pokracovat kdyz ji naraz zatlaci do sedacky,to je prave ten hlavni rozdil oproti posmerce,v posmerce letis do predu,v protismerce te to do ni zatlaci.

j.a.n.i
2. lis 2019

@pathan No asi takhle, pokud zrovna nezůstaneš na té dálnici stát, tak při nárazu zezadu jsou ty nárazové rychlosti celkem nízké, právě protože jedete oba stejným směrem a ten kdo do tebe zezadu narazí ti předá energii v tvém původním směru. A pokud zrovna nemáš místo auta nákupní tašku, tak kufr není úplně malá deformační zóna.

zelenaesmolda
2. lis 2019

@j.a.n.i
presne tak,"nemam na to" je proste jenom neochota dat penize a neschopnost planovat vydaje dopredu.
vsak to sama kuttu psala,ze ji neprijde normalni premyslet nad sedackou uz v tehotenstvi...

odula
2. lis 2019

@lucie_j no to jsem s ni neresila. Kazdopadne kdyz si vezmes mechaniku, tak sily pusobici na pasazery pri celni srazce aut se jsou nasobne vyssi nez pri narazu aut jedoucich za sebou. . takze auto sice nema vzadu takovy deformacni zony, ale prave taky proto,ze narazy ze zadu nejsou takovy prusvihy, jako narazy celni. Navic pokud se tyka vlivu narazu na dite, tak ten nejvetsi problem je setrvacnost pusobici na to dite. Ono je vzhledem k ty vztazny soustave v autu v klidu a najednou dojde k prudkymu zpomaleni ty jeho vztazny soustavy, jenomze to dite (resp. jeho hlava) pokracuje setrvacnosti v ty puvodni rychlosti. Takovy rozdily v rychlostech, aby byly pro dite fatalni, se (prave diky mechanice) pri narazu ze zadu v naprosty vetsine proste nejsou. Ja vubec nevim jestli to dava smysl .... :D :D samozrejme ze se MUZE STAT, ze to do stojiciho auta nekdo napari ze zadu ve 130 - a tehdy by bylo lepsi mit posmernou sedacku. ale to je mnohem min pravdepodobny,nez ze se auta srazi celne. (dokonce existujou i statistiky celnich vs zadnich narazu a celni jednoznacne vedou).

rebe
2. lis 2019

@martiniquest Nemusíš se obhajovat. Ptala jsem se, jestli u vás změna nastala opravdu přechodem na posměr a odpověď vlastně dostala. Ne, nemáš tušení, jestli by zlepšení nepřišlo i ve velké protisměrné sedačce. Máš samozřejmě právo vozit své díě, jak uznáš za vhodné. Ale měla bys přiznat, že jsi to ani nezkusila.

rebe
2. lis 2019

@lucie_j Pokud tě to opravdu zajímá, podrobně zargumentovanou odpověď najdeš zde: https://protismeru.cz/protismerne-autosedacky-a.... Pouze k 9 % úrazů dochází po zadním nárazu (čelní 51 %, boční 17 %). Velmi zajímavá je i tato tabulka, která srovnává množství smrtelně zraněných dětí po autonehodách v Německu a ve Švédsku, kde je povinný protisměr. (tabulka nesrovnává celková čísla, ale upravuje je po dle množství obyvatel v dané zemi, aby srovnání odpovídalo). Jediné srovnatelné je pak zjevně číslo do jednoho roku, kdy jezdí proti směru děti v obou zemích...

j.a.n.i
2. lis 2019

@rebe Přesně tak, je statisticky prokázané, že je protisměrná sedačka bezpečnější než posměrná a je každého věc pro jakou se rozhodne a kdy.

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda To opravdu neprijde,jelikoz řeším veci,ktere potrebuje dite v 1.roce zivota a ne jakpu budu za 2 roky kupovat sedacku...boze,vy jste tak chytrá az je mi z Vas spatne,kolik z vas melo autosedacku v tehotenstvi mejlepe uz doma koupenou...vetsina lidi resi sedacku ve chvili,kdy je to aktualni...taky nesouhlaaim s tim,ze strcim dite do sedacky z Tesca,ale navazet se do rodičů, ze maji posmernou je jako fakt hustý...

zelenaesmolda
2. lis 2019

@kuttu
ty mas opravdu velky problem s pochopenim psaneho textu...ocividne jsi nepochopila nic z toho,co jsem psala.

1) nikdo nerika,ze mas sedacku koupit uz v tehotenstvi ale ze neni problem ji poridit pokud na ni zacnes setrit s dostatecnym predstihem

2) ze vetsina lidi resi koupi sedacky az v momente kdy ji dite potrebuje je ale jejich problem a spatne financni planovani-opet to neznamena,ze sedacka je financne nedostupna.

3) nikdo se do rodicu,ze maji posmernou nenavazi.pouze jsem napsala proc jsou protismerne sedacky bezpecnejsi a taky to,ze "nemam na protismerku" nebo "nemam na kvalitni sedacku" je proste pouze vymluva toho,kdo je liny najit si informace a neochota dat za to penize.

kuttu
2. lis 2019

@zelenaesmolda Přesně,ja jsem totiz uplne hloupá,neschopna matka,ktera nemá financni gramotnost anechape psaný text...

bassetlady
2. lis 2019

@martiniquest Joie není šíleně drahá je jedna z levnějších

rebe
2. lis 2019

@kuttu Upřímně, spíš to vypadá, že sis do toho vnesla tolik osobních emocí, že kvůli rozčílení neposuzuješ to, co ti @zelenaesmolda píše, ale bráníš se útoku na tebe, který ve skutečnosti neprobíhá.

motylcice29
2. lis 2019

@lucie_j to ze si to Ty myslíš, tak přece neznamená, ze statistika neříká něco jiného. K zadním nárazům dochází cca v 5-10% nehod, drtivá většina připadá na přední naráz, a pak následuje naráz z boku. Btw každý nemá auto ve velikosti Fabie, kde není téměř žádný kufr.....

lucie_j
2. lis 2019

@rebe Děkuji, chápu to dobře, že ve Švédsku od1 do 2 let nebylo žádné úmrtí dítěte. Článek je pěkný. Jen nesouhlasím s tím zvracením. Mohu vidět z okénka skvěle, ale protisměru budu vždy zvracet.

lucie_j
2. lis 2019

@rebe pokud by se takto kultivovaně vyjadřovaly i ostatní zastánkyně protismernych sedaček, možná by i někoho přesvědčila.

kuttu
2. lis 2019

@rebe Další chytrá do party...celou dobu me napadá.Ja jsem jen psala,ze ne kazda rodina si muze dovolit sedacku za 6 tisic a výše a jenom proto ze dite vozim v posmerne,neznamená,ze ho miluji míň....preji hezký vecer.

j.a.n.i
2. lis 2019

@kuttu No, ale to právě není pravda, každý, kdo si může dovolit auto si může dovolit i sedačku za 6000,- a tvrdit opak je jen o tom, že se ti za ní ty peníze dávat nechce a nemáš odvahu to přiznat. Nic víc, nic míň. Jinak je každého věc v jaké sedačce dítě vozí, já je taky nevozila do 4 let proti směru, neb vázat protisměrku na pásy mě prostě prudilo, ale alespoň se nestydím to napsat.

rebe
2. lis 2019

@lucie_j V tom článku chybí ta informace, že existuje jisté procento lidí, kteří trpí tzv. kinetózou a kteří jízdu proti směru opravdu nesnesou. To procento je ale opravdu maličké, naprostá většina lidí to má vsugerováno. Já to měla dlouhé roky stejně, ani ve vlaku jsem nemohla sedět proti směru. Pak jsem tato místa právě kvůli bezpečnosti začala preferovat a najednou... mi nikdy nebyl ani zle. I když jsem si to myslela, ve skuečnosti mezi těmi lidmi nejsem.

@kuttu Nejsem s nikým v žádné partě, na mě útočit nemusíš. Pohledem zvenku se mi prostě jeví, že ona píše obecně, kdežto ty útočíš na ni adresně. Chápu, že se ti nelíbí, co píše. Bohužel, i když je to nepříjemné, je to pravda. Proti nákladům na provoz auta je i drahá autosedačka spíš pakatel. Znám i lidi, kteří raději nejezdí autem, protože nejsou finančně schopni zajistit, aby to bylo pro děti vbezpečné.

lucie_j
2. lis 2019

@rebe Jojo, se nemůžu za jízdy ani podívat do mobilu, na mapu, nebo otočit na dítě,hned je mi blbě.

j.a.n.i
2. lis 2019

@lucie_j To já taky ne, ale je úplně jedno, jestli u toho sedím po směru nebo proti směru...

Strana
z7