Jaký je váš jídelníček při hubnutí?
Ahoj holky. Je mi 25 let, jsem 1 rok po porodu a stále jen přibírám. Nevím jak mám začít a co jíst atd.. Jak se stravujete vy aby jste hubli a udržovali si váhu? Předem děkuji.
Ja si teda osobne myslim, ze vsetky tie low carb, paleo diety a pusty su zdraviu neprospesne. Prospesne je mat VYVAZENY jedalnicek, zlozeny jak z kvalitnych tukov, tak z kvalitnych sacharidov, aj z kvalitnych bielkovin. Potrebujeme vsetky mineraly a vitaminy a vyzivove latky, nie sme stavani na nejake obmedzovanie sa v jednej oblasti. Post je nezdravy a odbornici sa zhodnu na tom, ze v long-rune nepomoze.
Myslim si, ze kaloricke tabulky na zaciatok su cestou, ako pochopit vlastny jedalnicek. Clovek je prekvapeny, kolko je napriklad tukov, jednoduchych cukrov a podobne. A potom si zistit, co su zdrave a vyzivne potraviny. Castokrat si ani neuvedomime, ake porcie jeme a jak nevyvazenu stravu mame.
Vseobecne si myslim, ze jest 5x denne, nejest 2 hodiny pred spanim, rano sa najprv napit pohara vlaznej vody, dodrziavat rozostupy medzi jedlami, nedocpavat sa sladkym po jedle, naberat si porcie na maly tanier a pripadne si dolozit, jedlo dusit a nie vyprazat, davat si pozor na to, aby clovek radsej mal na tanieri kybel zeleniny ako kybel peciva/prilohy a k tomu zdravy pohyb a uspech sa casom dostavi. Ale nebude to hned, jak pri nezmyselnych postoch a paleo dietach, ale zato to bude dlhodobe a vytvoria sa zdrave stravovacie navyky bez toho, aby mal clovek potrebu sa dozrat Milkou.
@mia255 tak ja treba jist vickrat nez 3x denne, tak se pobleju. jist nejpozdeji v 17 tak umru hlady. :D presne jak pises, kazdej si musi najit to, co mu vyhovuje. Ja hledala dlouho, nakonec jsem proste jenom omezila sladkosti a vyrobky z bily mouky a drzim "prerusovany pust". v uvozovka proto, ze kdyby mi to tu nekdo kdysi nenapsal, tak ani nevim, ze se to tak jmenuje. Proste mam mezi poslednim a prvnim jidlem 14-16h pauzu. Zhubla jsem 13 kg a drzim je dole - ale proste proto, ze jsem si nasla to, co mymu telu a mymu metabolismu vyhovuje. teda - obecne asi kazdymu metabolismu vyhovuje nezrat prilis a nejist sladky/jist zdrave a hybat se - ale jak konkretne to poskladat, to je opravdu hodne individualni. autorce preju, at si to svoje najde co nejdriv 🙂
@odula ano suhlasim, ze metabolizmus je kazdy iny. Ja napriklad zo sacharidov nepriberam az tak jak z tukov. Sladkych vod mozem vypit hektolitre (niezeby som to robila) a nepriberiem ani gram. Ale jest kazdy den tucne vyrobky, tak je zo mna gula do polroka. Ale ono obecne je problem dnesnej doby, ze ludia "zeru proste moc" a malo sa hybu. V restike ti daju 5 knedlikov a trochu omacky... ono aj ta ceska strava je bohuzial taka tazka, na priberanie vhodna...
@kevi1 ceska strava je strava, a doufam ze se nikdo neurazi, sedlaku a drevorubcu v mirnym podnebnym pasmu. proste lidi, kteri museli dobre prezit zimu a pres leto hodne, ale opravdu hodne makat. Jen se dotoho ted zapomnelo, ze toho masa tolik nebylo, jedlo se spoustu kysela, zeli, cibule, lustenin... takze ted nam zbyly samý "sváteční" jídla - třeba svíčková, moukou a smetanou zahustena s knedlikem (a k tomu mala miska oslazeny mrkve nebo okurkovyho salatu.) jako trochu prehanim, kazda generalizace je nepresna. Ale ceska kuchyne je ted opravdu velmi... rekneme jednostranna. Ale clovek je na to zvyklej, tezko se to lame.
@odula moju svokru skoro nedonutis, aby skusila azijsku kuchynu. A ked si uz nieco taki ludia daju, casto maju pocit, ze sa nenajedli. Podla mna uz su zvyknuti na taky ten "tazky" pocit v zaludku. Najoblubenejsie jedlo slovakov je smazak. V CR to bude nieco podobne. To nemoze robit ani zaludu, ani zdraviu, ani vahe dobre. Ale ano, tazko sa od toho odnaucuje, ja tiez milujem smazene pirohy so zelim, lebo som na tom vyrastla.
Doporucuji kaloricke tabulky.Shodila jsem s nimi za 15 m 35 kg,musi se tam zapisovat co jis a ono zi to ukaze kolik ceho jis moc a pak uz to jede sami 🤩
Ahoj, rad na netu je spousta. I tak mi to nešlo a váha se držela na 83 kg, pak začala stoupat. Vyhledala jsem pomoc výživového poradce. Ty rady si tu vlastně četla, ale mě to prostě pomáhá. Hubnu kvůli sobě, ale mám nad sebou bič.
Já jedla fakt hodně. Začala jsem si to psát do kalorickych tabulek a byla to fakt hrůza. Já mám hodnoty bazalniho metabolismu, sacharidu, tuků apod zaměřené od toho poradce. Ale hezká kalkulačka je na paleosnadno.cz
Tak si tam zadej, ať víš, kolik čeho za den sníst. I my tam přišly zajímavé recepty. Další zajímavé rady jsem našla v knize Brichac Tom.
Já měla málo bilkovin, mám 2 proteinové napoje denně. K obědu a večeří maso nebo vejce a hodně zeleniny, snídaně hrst ovoce a hrst oříšků. Je to ale nastaveno na rychlé hubnutí, po 3 týdnech budeme jidelnicek měnit.
Zkus si k obědu dát polovinu talíře zeleniny, flák masa a půl dlaně přílohy. Večer už bez přílohy. A samozřejmě snídaně a, svačiny. Ale hlidej si v těch kalorickych tabulkach, ať nemáš prijem nizzsi nez je tvůj bazalni metabolismus. Ty porce mám fakt velké, jsem dost najedená, ale kalorie v tom moc nejsou, tím že jím fakt hodně zelenimy.
Já jsem nevěřila tomu, že kdyz nebudu mít prilohu, ze nebudu mít hlad. Ale nemám.

@andelka ahoj, tak to tě můžu podpořit, ze to půjde. Ja jsem s nimi začala na začátku února a už mám 4kg dole a pomalu hubnu dál. A to nehladovim, stravuji se zdraveji a baví mě to. Hlídám si 1800kcal za den.