icon

Cviceni po 45

odula
Včera v 16:20

Zdravím, je tu někdo, kdo (znovu) začal s cvičením po 45? Já jsem byla poměrně aktivní, pak jsem kvůli okolnostem měla delší pauzu a teď se do toho zase snažím dostat s tím, že je mi jasné, že je to zřejmě moje poslední šance. 😀 Tělo reaguje, ale poněkud pomaleji, než bych čekala – ten věk je opravdu zásadně znát.
Začala některá z vás cvičit takhle pozdě(ji)? Co se vám osvědčilo – strava, typ tréninků, četnost atd.? Kdy jste začaly vidět výsledky? Myslim tim nejakou svalovou hmotu atd. Kdyby někdo chtěl sdílet fotky před a po kvůli motivaci, budu ráda. 🙂
A prosím vás – fakt zkušenosti po čtyřicítce, nejlépe 45+ a ještě lépe 50+. S blížící se menopauzou je ta situace přece jen trochu jiná. Nechci strašit, ale… no. 😀 Díky všem, kdo se budou chtít podělit!

lv
Včera v 18:23

@odula jak já ti rozumím! Jsem na tom podobně, teď jsem zjara byla nemocná, nějak se to táhlo a nemůžu pořádně naskočit do pravidelnosti. A musím, ano, celý život jsem byla štíhlá a teď, no, už ne. Jasně, jsem si vědoma, že jsou horší věci na světě a k věku to patří. Ale dva roky jsem se (i ne v ideální váze) cítila dobře, měla víc síly, vytrvalosti, lepší hodnoty krve, osteoporózy. Je mi 49.

pratensis
Včera v 18:51

Já si tvoji diskusi zapnu a budu sledovat. Děkuji za ni. 🙏V tuhle chvíli bohužel nemám co napsat - snad jen, že v tom nejsi sama. Což ti je houbelec platné, vím... Ale budu taky ráda za tipy a třeba mě to nakopne k větší aktivitě tím správným směrem. 👍

betelgeuzz
Včera v 19:11

Tak cvičit můžeš začít kdykoliv. Chodím do posilky pro ženy a jsou tam i ženy, co začínají kolem 60. Je mi 47, cvičím víc tak 3 roky. Dělám to proto, abych se cítila líp, nefotím se, neporovnávám, jestli jsou vidět svaly.

odula
autor
Včera v 21:43
@betelgeuzz

Tak cvičit můžeš začít kdykoliv. Chodím do posilky pro ženy a jsou tam i ženy, co začínají kolem 60. Je mi 47, cvičím víc tak 3 roky. Dělám to proto, abych se cítila líp, nefotím se, neporovnávám, jestli jsou vidět svaly.

@betelgeuzz jasný, já vím že můžu začít kdykoliv, taky už jsem začala 😉 Psala jsem primárně ne kvůli porovnání, ale s otázkou co se komu nejvíc osvedcilo kdyz se chce clovek hodit do formy po tech 45. Cetnost tréninku, strava, druh tréninku. Kdy byla skutecne citit zmena, prvni pull up, prvnich 5k... atd . To porovnávání - to spis pro motivaci, že to jde i takhle později a s konzistenci přijdou výsledky.
Tak kdyz máš jak píšeš tříletou zkušenost z posilky, tak sem s ní ;) jak často, co, děláš ještě kardio nebo jinej sport, kam te to posunulo... atd ;) to by bylo super kdyby ses podělila 🙂

odula
autor
Včera v 21:52
@lv

@odula jak já ti rozumím! Jsem na tom podobně, teď jsem zjara byla nemocná, nějak se to táhlo a nemůžu pořádně naskočit do pravidelnosti. A musím, ano, celý život jsem byla štíhlá a teď, no, už ne. Jasně, jsem si vědoma, že jsou horší věci na světě a k věku to patří. Ale dva roky jsem se (i ne v ideální váze) cítila dobře, měla víc síly, vytrvalosti, lepší hodnoty krve, osteoporózy. Je mi 49.

@lv a uz je ti lip? Mozna staci ze začátku "bejt na sebe hodnej", jenom 10 minut protahovacky, par drepu, mrtvyho brouka - aby si člověk zas osvojil nejakej rytmus a telo vzpomnelo jak je dobry se hejbat ;) no, já měla pauzu 2 roky ...🤦‍♀️ a to už je kurna znát. Ale i tak mám dojem,,že furt ještě funguje nějaká muscle memory,,nebolí to tak jako bych začínala úplně od nuly. Ale twe... jde to pomalu. Ubehnu sotva 1k a chcipu. Já jsem nebyla nikdy úplně susinka, ale nejde mi primárně o hubnutí. Vím, že když jsem cvičila tak se mi naprosto výborně srovnalo pms, žádný návaly, výkyvy nálad a tak... jak píšeš - je to strašně důležitý zdravotně - a okolo přechodu snad ještě víc než driv

odula
autor
Včera v 21:53
@pratensis

Já si tvoji diskusi zapnu a budu sledovat. Děkuji za ni. 🙏V tuhle chvíli bohužel nemám co napsat - snad jen, že v tom nejsi sama. Což ti je houbelec platné, vím... Ale budu taky ráda za tipy a třeba mě to nakopne k větší aktivitě tím správným směrem. 👍

@pratensis no, to by bylo super. Mužem se hecovat ;) co máš ráda za sport?

lv
Dnes ve 03:31
@odula

@lv a uz je ti lip? Mozna staci ze začátku "bejt na sebe hodnej", jenom 10 minut protahovacky, par drepu, mrtvyho brouka - aby si člověk zas osvojil nejakej rytmus a telo vzpomnelo jak je dobry se hejbat ;) no, já měla pauzu 2 roky ...🤦‍♀️ a to už je kurna znát. Ale i tak mám dojem,,že furt ještě funguje nějaká muscle memory,,nebolí to tak jako bych začínala úplně od nuly. Ale twe... jde to pomalu. Ubehnu sotva 1k a chcipu. Já jsem nebyla nikdy úplně susinka, ale nejde mi primárně o hubnutí. Vím, že když jsem cvičila tak se mi naprosto výborně srovnalo pms, žádný návaly, výkyvy nálad a tak... jak píšeš - je to strašně důležitý zdravotně - a okolo přechodu snad ještě víc než driv

@odula v říjnu jdu na operaci ramene a nepohnu se, pěkně dlouho, takže v hlavě mi hlodá červíček, že to stejně nemá cenu. Chtěla bych to vrátit k tomu pocitu, který jsem ze cvičení měla, bavilo mě to. A to zdraví, to je priorita číslo jedna. A být na sebe hodná, to je v tomhle (na ho*no) věku nutnost 🙂.

barborka09
Dnes ve 03:36

@odula Tak já se z gauče zvedla před třemi lety ve 46, kdy mi byla dána lékařem poslední šance na zlepšení cholestrolu než mi nasadí léky. Už beru i léky na vysoký tlak. Mám teda mírnou nádváhu (168cm/77kg). Takže v první řadě jsem začla chodit denně z práce pěšky - cca 3km a našla jsem si skupinové cvičení. Chodím dvakrát týdně hodinu cvičit - je to kombinace kardia, posilování, cvičení s vlastní váhou, protahování - prostě každé cvičení je jiné. Byl to pro mne teda pěkný záhul. Poprvé jsem ze cvičení přišla komplet propocená. Trošku jsem změnila i stravovací návyky, přece jenom jsem kvůli tomu cholestrolu některé potraviny co jsem jedla vypustila a našla si jiné varianty. A hlavně jsem začla jíst pravidelně - žádné výmluvy že na to nemám čas. prostě teď je čas na jídlo, tak se jí ať se děje cokoliv. Taky jsem začla chodit 1x za měsíc na masáže - mám sedavé zaměstnání, takže na zádech to bylo znát. A výsledek? Váhově jsem neshodila vůbec nic, ale v pase jsem ubrala 20cm. Chtěla bych víc, ale nějak mi to nejde. Ale jsem spokojená, mám takový hezký pocit, že pro sebe něco dělám. Cítím se fajn, nic mě zásadně nebolí a i ten cholesterol mám v normě. Teď už se těším na září, kdy zase začneme cvičit, jelikož o prázdninách se necvičí a já se doma nejsem moc schopná donutit ke cvičení. Už to moje tělo i cítí, že se dva měsíce moc nehýbalo. Stašně jsem si na ten režim zvykla a už bych ho neměnila. Ale začátky byly těžké, je to podle mě i o nastavení v hlavě. Člověk si musí podle mě v hlavě nastavit, že on je na prvním místě, ne nějaká práce, domácnost, dospívající děti,... Všechno počká, ale zdraví máme jenom jedno.

luhana
Dnes ve 04:46

@odula
Začala jsem před rokem a půl po 40-tce se silovými tréninky ve fitku, pravidelně 3x týdně. Žádné kardio, ale opravdu silové cvičení. Je to moje psychohygiena 🤣 moc mě to baví. Stravu jsem také změnila. Navýšila jsem bílkoviny, jím víc zeleniny, ořechů, tvarohy, suplementuju creatin, hořčík, omega 3. Na váze jsem ubarala jen pár kilo, ale ta postava je úplně jiná, osvalená a pevná. Nejsem huběňourka, mám při 170 cm 68 kg. Ale mám sílu a cítim se líp nez ve 20 letech. Cvičení má nespočet benefitů a nikdy není pozdě začít. Nepřemýšlej a běz do toho 👍😁