Cviky na posílení břicha po porodu. Jak začít?
Čau holky, jsem 3 měsíce po porodu a chci konečně dostat břicho z kondice měkouše. Jsem hubená, ale ta břisní stěna je z těhotenství úplně oslabená. Mám nějaké cviky vhodné po porodu z porodnice, ale do teď jsem je cvičila minimálně kvůli různým komplikacím. Chci se tedy zeptat jakožto posilováním nepolíbená osoba - bude lepší cvičit ty lehké cviky z porodnice, třeba i víckrát denně, když to vyjde, nebo mám teď už klidně najet nějaké pořádnějši cviky na břicho třeba párkrát do týdne?
Díky za rady🙂
Doporučuji Ivu Fiškandlovou. Napsala i knihu o břiše po porodu.
Klasické posilovnové cviky typu třeba lehsedů fakt ne. ... nevím, co přesně ti doporučili v porodnici, ale dechová cvičení a takové to různé přitahování stydké spony k pupíku a podobně klidně desetkrát denně. ... Měkké břícho po porodu obvykle není o tom břichu, ale hlavně o pánevním dnu, no. ... takže pokud koukat na něco z "klasických" cviků, tak cviky na "core". ... Ale fakt vřele doporučuju toho fyzioterapeuta, klidně jen 2-3 konzultace, nemusí to být úplně dlouhodobá péče, ale vysvětlit ten začátek.
Hlavně ne klasické sedy-lehy, kór na přímé břišní svaly. Nech si od nějakého kvalitního fyzioterapeuta zkontrolovat rozestup břišních svalů, jestli nemáš-má ho většina žen krátce po porodu, zejména pokud bylo bříško hodně vystouplé. Pokud budeš mít rozestup v pohodě nebo jen malý, začni lehkými cviky na střed těla-core a následně později můžeš přidat šikmé břišní svaly. Fakt to ale konzultuj s nějakou fyzio, která se zaměřuje přímo na ženy po porodu. To tělo prostě fakt pracuje jinak a 3 měsíce po porodu může být ještě hodně brzy (ano, jsou šťastlivky, které mají po šestinedělí ploché a pevné bříško, jako by nikdy narodily, spíš jich ale bude menšina)
Taky bych začala pomalu, cviky které Vám dali v porodnici a třeba obden. Pokud vše bude o.k., navyšovala bych zátěž postupně. Držím palce, po porodu to není jednoduché 🙂
@sarkavelka moc děkuju🙂
Po internetu si nechat radit ohledně cvičení na břicho je Ruská ruleta. Nikdo nevíme, v jakém stavu je pánevní dno, jestli se zatáhla diastáza, jak je na tom střed těla. Musí na vás kouknout fyzioterapeut a podle vašeho stavu těla určí, co můžete a co ne. Klidně vám může zadat do začátku pouze dechová cvičení. Jsou i placené státem, ale z vlastní zkušenosti po porodu bych už na proplácené fyzio nešla. Ztráta času akorát a se soukromou fyzio se to nedá vůbec srovnávat.
Ahoj, cvičila jsem až po roce po prvním porodu 6let. Břicho jsem cvičila minimálně, přesto jsem ho zpevnila. Jsou komplexní cviky, jako dřepy, vypady, nadhazování kettlebellem z podřepu, rozpažky, mrtvé tahy, aj. kde zároveň posilujeme i bříško 😉 k tomu patří správné dýchání. Říkám si, že tělo se měnilo 9 měsíců a minimálně by se mu mělo nechat 9 měsíců na to, aby se dalo zpátky do pořádku. Teď začala jemnými cviky z porodnice teda jestli máš, ale opravdu žádné sedy lehy. Záměr se na střed těla jako je plank aj.
No k tomu, žádné sedy-lehy.. většina lidi by zrovna ty sedy lehy neměla cvičit ani kdyz jsou netěhotní a nerodili .. je to tak na odrovnáni zad.. na břicho existují i lepsi cviky.. a jinak .. zacala bych zjištěním jestli mas diastazu nebo ne.. a nejaky cviky na zpevnění středu těla ..
Ještě bych zdůraznila, co tu už jednou padlo, ale ať to nezapadne, přitom je to mega důležité. Nechat si zkontrolovat postoj a způsob chůze, těhotenství tě většinou nutí břicho vyvalit, změnit těžiště, břišní stěna se oslabí, váha těla je jinde, než by měla být, "dupe" se přes patu a pod.. K tomu je důležité upravit postoj a posílit ten střed těla +pánevní dno (když se posílí střed těla, tak se pak trochu sama upraví i ta chůze...a mj. opticky se i zatáhne to povolené bříško 🙂
A taky dát tomu čas...u obou dětí trvalo cca rok než se tělo (po vnější stránce) dostalo do stavu před porodem..

Bude lepší najít si dobrou fyzio 😉