Hubnutí při kojení a nevyspání

ronja55
29. pro 2018

Hezký den, od nového roku bych se sebou chtěla něco udělat. Chci zhubnout alespoň 20 kg. Ale stále kojím X krát denně mého 15 měsíčniho syna a v noci se skoro nevyspim. Budi se mi co hodinu. Tak že to přes den zajidam únavu sladkým. Bojím se ale že i když budu lépe jist tělo je tak vyčerpané že prostě nepůjde zhubnout nebo že nebudu mít vůbec žádnou energii. Zhubl jste někdo při kojení a i když jste měli dítě nespavce?

misicka1988
29. pro 2018

@ronja55 Ano, zhubla jsem při kojeni cca 10kg. Každý den jsem cvičila, jídelníček zapisovala do kalorických tabulek. ( snažila jsem se mít stravu vyváženou ) Podařilo se mi shodit kila za cca 4 měsíce. Dcerka se budila v noci na kojení kolikrát i 10x, v jejích 16ti měsících jsem to ale ukončila, protože jsem to už nedávala. Přes den jsem ale kojila dál, do jejích 21 měsíců.

monaluza
29. pro 2018

Je to tezky, mam to same, akorat shodit "potrebuju" jen deset a syn jeno mesic starsi 😉. Taky v posledni dobe jim jak zjednana, protoze ta energie se dvema detmi proste chybi... Mam v planu psat do kalorickych tabulek (uz kdysi se mi to pri planovani redukcniho jidelnicku velmi osvedcilo) a zamerit se na bilkoviny, protoze prave jejich nedostatek ma vliv na zkratovite prejidani sacharidy... Holt si ted budu davat misto pulky cokolady kus sunky, zpocatku to vypada jako blbost, ale casem ta chut na sladke fakt vymizi, jan vydrzet 😉. Plus pridat aktivitu, aspon tu beznou - chuze s kocarkem misto jizd autem atd. Preji hodne stesti a pevnou vuli!

bayt
29. pro 2018

Já potřebuju shodit jen tři kila, ale bohužel. Nejsem schopná nejíst sladké, jsem strašně utahaná.

merope
29. pro 2018

Mé doporučení - pokud jsi unavená, jak popisuješ, a zajídáš únavu sladkým, tak se na hubnutí vykašli a hlavně si hlídej váhu, ať nepřibíráš a kvalitu toho, co jíš (občas to tělu stačí a začne hubnout samo, když ho začneš krmit kvalitním jídlem).

Synovi je 15 měsíců, počkala bych minimálně do března, jak bude všude dost levné zeleniny. Potom pomáhá něco, čemu já říkala "krabicová dieta" - jela jsem do obchodu a koupila krabici zeleniny. Takže doma byla pořád nějaká zelenina a když mě honila mlsná, potkala jsem nejdříve právě tu zeleninu a teprve potom něco jiného. A samozřejmě sladkosti poschovávat tak, aby ses k nim dostávala opravdu složitě. V 15 měsících ani dítě ještě žádné nepotřebuje. Nemít je nikde po ruce po miskách a pokud, tak někde, kde k nim musíš opravdu dojít a vždy brát jeden kousek (myšleno třeba teď na Vánoce cukroví). Ještě hodně pomáhá blíž než to cukroví mít nakrájené jablko (vykrájené, nachystané hned k jídlu) případně mrkev (to stejné - nachystaná k jídlu) nebo aspoň oříšky. Obojí je sladké, možná si řekneš, že jako "hnusné cukry", ale klíčové je, že nedojdeš až k cukroví a cukry z ovoce jsou rozhodně mnohem lepší.

Aspoň to jsou mé různé triky, kdy jsem v rámci IVF brala hormony a řešila s doktorkou přibírání - a tím zjistila, že hormony v rámci IVF vůbec nezpůsobují tloustnutí, ale způsobují zvýšenou chuť k jídlu (tzn. v podstatě totéž, co mi dělá únava), takže kdykoli jsem brala hormony nebo měla příliš práce v práci a byla unavená, tak jsem nehubla, ale hlídala si váhu, abych nepřibírala. Na začátku IVF jsem tak nabrala asi 7 kilo a pak v dalších letech těchto 7 shodila a návdavkem potom dalších víc jak 10 (ale to už bylo po psychoterapii, kdy jsem se naučila mít ráda sama sebe).

Jinak já jsem těhotná, na podzim šílený záhul v práci, únava, nezvládala jsem se moc hlídat a za měsíc jsem přibrala 3 kila a gynekoložka mi kladla na srdce, jak si mám dávat na Vánoce pozor, protože přibrat další 3 kila přes Vánoce by znamenalo aspirovat za těhotenství na 30 kilo celkem a to by opravdu nebylo dobré (to vím teda i bez ní - smím přibrat max cca 20 kilo celkem a i to už mě budou bolet klouby i při chůzi). Takže se snažím pořád mít u ruky nějaké rozumné jídlo, abych nekoukala po blbostech a když už se zvednu k misce s cukrovím, uvažuji, jestli není lepší jít si udělat nějaké to ovoce, oběd, pořádnou svačinu a tak. Přibrala jsem přes svátky kilo, což je tak něco, co jsem si "dovolila" a teď se už držím nastejno.

A ještě jedno, co mi dost pomáhalo na únavu, ale ne vždy to jde použít - pokud jsi unavená, tak zvaž, zda sladké, jenom pití nebo si jít prostě lehnout (je mi jasné, že s dítětem to poslední zpravidla moc nejde). Anebo v 15 měsících dítěte, pokud nepiješ pravidelně kafe, občas pomůže i to kafe (trochu, ideálně hned po kojení, ať se do dalšího kojení odbourá).

Snad jsem aspoň trošku poradila různé triky, co jsem si tak vypozorovala a podaří se v zimě aspoň nepřibírat a na jaře potom kupa zeleniny, svěží vítr ve vzduchu - to se hubne fajn. Aspoň podle mě je "novoroční předsevzetí" hubnutí blbost - protože nejlíp se začíná prostě na jaře, v zimě i ten organismus ještě spí. Tak taková ta příprava "nepřibírání" je podle mě lepší.

merope
29. pro 2018

A ještě mě napadlo jedno - máme tady už pár let skupinku holek "potřebuji zhubnout aspoň 20 kilo", většina z nás v průběhu fungování skupinky otěhotněla, vesměs už mají prcky doma, přibraly a tak se po novém roce chtějí zase pustit do společného hubnutí a myslím, že by parťačku braly. A ty věky dětí budou dost podobné, tak kdybys měla zájem, budeš určitě vítaná.

daasqua
29. pro 2018

Já všechna kila hned vykojila a to jsem jedla zhruba o 60% více než v těhotenství. První dva měsíce, kdy malá nespala celou noc, jsem dokonce hubla rychleji, jak tělo bralo energii z tukových zásob, člověk by docela vyšťavený. Nyní mám o 5 kilo méně než můj celkem štíhlý standard a pořád jím hodně, i dost sladkého a ovoce, jedu na cukry 😀 Ono taky když člověk denně vykojí tak litr cukrů 😀 Myslím, že je to hooodně dané metabolismem organismu, někdo zhubne hned a někdo se s tím holt trápí plno let. Mně kdysi fungovalo zjistit, co na můj metabolismum fungovalo - zda úprava jídelníčku a jaká či zda naopak více pohybu a jakého. U mně osobně funguje pravidelnost jídla a jíst spíš zeleninové věci než masité, sport mi to zas tolik neovlivnil. Samozřejmě s neúnavným prckem na krku je složité něco vymýšlet a kontrolovat si, to si dovedu představit... taky mám někdy dny, kdy jím strašně, protože jinak se to stíhat nedá a holt něco do břichu musím nacpat, aby nekručel... Na rychlé zajídání mám doma třeba domácí křížaly či banány. Jinak souhlasím, že v zimě si organismus dělá spíš zásoby a je to i tak přirozené, aspoň člověku není zima 😀 Stejně je ale hlavní, že jsou prcci zdraví a spokojení, nějaké kilo navíc, co má maminka, je jim jedno 😉

ronja55
autor
29. pro 2018

@merope díky za obsáhlé rady 😊, určitě něco použiji. Já momentálně nepribirám. Snažím se to alespoň držet ale už se sobě fakt nelíbím a chci to už začít řešit. Pohybu mám fakt hodně. Máme hospodářstvi a koně a několikrát týdně jezdím na koních, chodime na dlouhé procházky se psem. Prostě to chce akorát porěšit to jídlo. Mám sestavený jídelníček od výživové poradkyně a je tam zohledněno i to že kojím, tak že by to mělo jít dolů, ale bojím se že to bez toho sladkého nedám a že nebudu mít vůbec žádnou energii.

ronja55
autor
29. pro 2018

@daasqua já právě kojením vubec nehubnu, spíše mi to jde nahoru. Nikdy jsem nebyla uplny hubeňour měla jsem před těhotenstvím 65 kg na 170 cm a teď mám přes 80 kg a už se mi to fakt nelíbí. Bohužel můj metabolizmus je hodně špatný a vždy jsem si musela hlídat každé sousto jinak bych měla 100 kg. Tak snad se mi něco podaří zhubnout.

lida9
29. pro 2018

ja bych se na to podivala z druhe strany... to co snis malemu vpodstate prefiltrujes do stravy... proc nespi? no treba proto, ze maminka se laduje cokoladou a maly je tudiz taky naspidovany onemi cukry z cokolady... zkus zmenit svuj jidelnicek, malemu nepredas tolik energie v podobe rychlych cukru a on by (asi ne okamzite ale behem par dni) mel byt i klidnejsi🙂 jedno souvisi s druhym... drzim palce

urtica
29. pro 2018

@daasqua Tohle jsem měla taky, ale neřekla bych, že jsem na tom měla nějakou vlastní zásluhu - prostě jsem asi jen typ co při kojení hubne (a to jsem byla většinu života spíš oplácaná, žádné tintítko). Během kojení jsem jedla za dva a cpala se sladkým, protože jinak bych to bývala asi nedala - klobouk dolů před těmi, co při kojení a s nespavým dítětem zvládnou ještě cvičit a jíst vyváženou stravu...já měla pocit, že jsem ráda, že přežívám.

ronja55
autor
29. pro 2018

@lida9 tim to určitě není. . A spí takhle spatně od narození a hůře jím poslední 4 měsíce hlavně taky kvůli nemoci manžela. A aby si tu zase někdo nemyslel že sním tunu sladkého. Dám si jednu susenku nebo jedno sladké péčivo denně. Spíš jim nevyvazene a nepravidelně.

lida9
29. pro 2018

@ronja55 ja kdyz kojila a dala si treba i jen slaby cerny caj, tak maly nespal.... dala jsem si banan, maly mel boleni bricha... za me vsechno ci clovek sni, tak prefiltruje za nejakou dobu do mleka a tudiz do ditete... u me byl maly trochu extrem, tak abych se vyspala, tak jsem byla na vode a presnidavkach, vse ostatni mu delalo minimalne zezacatku fakt problemy.... Drzim palce at najdes jakekoliv reseni, byt nevyspala je silene☹ A taky at se da manzel brzy dohromady! Jinak s tou pravidelnosti myslim, ze mame smulu tak minimalne na nasledujicich 5let... kdo ji s malym ditetem pravidelne, tak klobouk dolu a tleskam, neb nechapu jak to ty maminky zvladaji😀

dokument
24. led 2019

@ronja55 ja byte tebou, tak si dam spis velky pozor na prijem stravy - hlavne slozeni - jakmile prestanes kojit. Behem kojeni bych se na to vykaslala. Nemusis se s nikym srovnavat. Ale jak dokojis, chvili bych pockala, tri az sest mesicu, a pokud jsem zdrava, tak si kontrolovala na kalorickych tabulkach vyvazenost stravy. Velke mnozstvi zen, ktere si pochvaluji jak diky kojeni hubnou (casto predtim obezni zeny) jsou pak prekvapene a priberou dvakrat tolik po ukonceni kojeni. Ja jsem pri kojeni tloustla! Jak jsem prestala kojit, prestala jsem tloustnout, samovolne. A pak jsem se dala do hubnuti. Slysela jsem takove ty "rady" - mas to v hlave. To neni samozrejme pravda. V hlave muzes mit co chces, vuli jakou chces, zalezi proste na tom, zda nejsi podvyzivena. Muzes mit obrovskou vuli a nevedet jak na to hubnuti. Takze pak kecy o tom, ze to je v hlave a ty to v hlave mas.. to je k nicemu. A naopak, nemusi se z tebe stat blazen, co mysli jen na hubnuti, abys upravila vahu. Neni treba to tak zrat. Spis je dobry byt na sebe hodna a trosku se snazit, ale delat a zit i vsechny ostatni veci 🙂