Jak omezit chutě a příjem stravy, máte zkušenosti?
Ahoj,moc všechny zdravím 🙂 Přišla jsem sem pro radu, jde totiž o to že se mi nedaří hubnout a tuším že je s tím je spojená i chu
ť k jídlu nebo na sladké kterou chci omezit. Myslím si to proto, jelikož cvičím a kojím a jím pravidelně ale někdy se večer odměním nějakou dobrůtkou, beru to jako odměnu za celý den kdy jsem pořád v pozoru a v jednom kole, jelikož mám Zlatíčko které je 11 měsíců, spousta z Vás určitě ví o čem mluvím 😕 člověk nemá čas sám na sebe tak si aspon něco dá 😀 Poporodní kila se mi podařila shodit během šestinedělí ,to jsem taky hodně kojila jenže potom jsem začala brat HA,něco zbaštila no a šlo to nahoru ted mám 5 kg nahoře a snažím se s tím naložit-chodím na procházky s kočárem,cvičím Jillian a kojím stále, ted když cvičím tak se mi zda že ten objem ještě nabývá,našla jsem na netu velmi dobré ohlasy na přípravek Obethin který snižuje chutě na sladké a celkově člověk sní menší porce,jenže problém je ten že se nemůže při kojení.Nemáte někdo zkušenosti s jiným produktem kterému kojení nevadi a je opravdu účinný?Chci to řešit touhle cestou jelikož si myslím že dělam max-pohybu mám dost, pravidelná strava taky akorát bych se měla zbavit toho "přežírání" to mi jaxi nejdeeee 😒
@espada Paleo primal je s mlecnymi vyrobky. Ketoza nehrozi pri vyvazene strave a zarazovani sacharidove zeleniny(repa, dyne, bataty). O co je lepsi rohlik na veceri, nez napr batatova kase a pecene maso?
@espada Do ketozy se dostane opravdu jen velice zkuseny sportovec, ktery si pocita sacharidy a ji jednou denne a ani to se mu kolikrat nepodari.
@rybickamalicka a jojo efekt jakby smet. tak tento princip stravování- když už ,tak zhubnete, ale držet se toho napořád, jakmile začnete přijímat více sacharidů je to tak akorát na jojoefekt, jo znám takové co zkoušely různé "vychytávky" a ted jsou dva krát širší a hlavně neštastní, to štěstí je jen na chvíli dokud zase nezobnete něco jineho pak se přibira i ze vzduchu. Tímto bych asi to moje jak říkáte špatné stravovaní moc nevylepšila,chce to se řídit zdravým selským rozumem a normálně počítat příjem výdej,akorát je to na dlouho ale bohužel, ze dne na den se mi ta kila taky neobjevila zcela nahodou
@rybickamalicka moje známá tímhle prošla, jo sice byla za rok poloviční ale ted je zase zpátky.. takže žádne diety už prosím ani náhodou...
@sabini To neni dieta, ale zivotni styl. Jde o to nervat do sebe sacharidy (pecivo, testoviny) hlava nehlava, ale uvazovat nad tim, co jite. V cem jsou sacharidy prinosne (jako pecivo napr)?
Byla to rada, kazdy at si ji co chce. Ale logicky, kdyz je prijem (coz na sacharidech je velky), chce to i vydej. Ale chte nechte, cviceni je prima, ale pekne telo dela ze 70% strava.
@sabini lepsi zmenit stravovaci navyky (zelenina, bilkovina, ovoce, zdrave tuky), nez do sebe rvat chemii.
@sabini je to hodně o dvou věcech:
1. psychika - únava, nevyspání, stres, nižší sebevědomí, netrpělivost, nerozhodnost atd... na MD se to těmihle pocity jen hemží, navíc dostupnost jídla je kvůli vaření a nakupování větší.... na tyhle psychické příčiny jsou výborné Bachovy esence, nejlépe fungují namíchané na míru
2. výživa - pokud je tělo dobře vyživené, tak člověk nemívá moc chutě, protože tělu nic nechybí....
ono můžeme mít kila navíc, ale to neříká nic o tom na jaké úrovni jsou vyživené naše buňky, naše tělo...mnoho lidí jí věci, které jim nic nepřináší, takže tělo je ve skutečnosti paradoxně podvyživené... nedostatek minerálů prokazatelně pak zvyšuje také chutě (jde hlavně o chrom, ale také o hořčík a další)....
dobré je užívat koloidní minerály (přírodní tekutá forma, výborně vstřebatelné) nebo např. zelený ječmen (živé enzymy, chlorofyl, vitamíny)....
když je tělo opravdu dobře vyživované, nelítají chutě nahoru a dolů
rozhodně nedoporučuji drastické diety, většinou dojde k jojo efektu a organismus výkyvy váhy zatěžují, není to zdravé....
u kojení je to i nevhodné, protože pak probíhá detoxikace a toxiny jsou v mateřském mléce...
omezovat je samozřejmě naopak vhodné věci jako uzeniny, sladkosti, alkohol, bílé pečivo... to každému jen prospěje, bez ohledu na věk nebo zdravotní stav 😉
nejde o to zhubnout rychle, ale trvale... podívat se na příčiny stresu, nudy, chaosu, netrpělivosti, nerozhodnosti = příčiny impulzivního stravování a příčiny toho, že se nemůžeme odhodlat s tím něco udělat
víc můj blog
@sabini jinak co se týká Obethinu - v zásadě je to jeden z produktů, které nemají špatné složení, ale žádný zázrak to také není 😉
obsah chromu není nijak závratný a mimoto u mnoha lidí nejsou chutě způsobené nedostatek chromu 😉
myslím, že mnohem levnější a zdravější varianta by byla jíst více vlákniny (např. zelenina, ovesné vločky apod.), která zaplní žaludek, přitom jde o přirozenou a zdravou věc... zkuste během dne dvakrát až třikrát navýšit příjem zeleniny, možná se budete divit jak se hlad sníží... ale je potřeba mít opravdu výběr zeleniny, jednou vařenou, podruhé jinou třeba grilovanou....
jinak na zaplnění jsou také dobrá např. namočená chia semínka, dají se přidat do koktejlů, smoothie apod., nabydou hodně a zaplní žaludek, navíc jsou velmi zdravá
@rybickamalicka a kdo říká že se cpu sacharidama ? 😀 vždyt vubec nevíte jakou mám skladbu jídelničku, a jeje ... můžem se bavit dale kolik chemie je v dnešní době v jídle, v bílkovinách-v mase, a zelenina-chemicky ošetřena a nebo maso naladované hormonama atd atd , msao ve velkém množství není vůbec zdravé a způsobuje rakovinu pokud jste se o tohle někdy vůbec zajímala,ale na tohle tema tady vážně diskuze není. šlo mi o to snížit chutě, ale koukám že to tady nabírá jiný směr, každy kdo změní stravu v tom že se dá jiným směrem si bude zastávat té své teorie, at už je to dukanovka, paleo, vegetarian,vegan nebo jakokoliv jiné omezení stravy
@sabini já jsem pochopila jinak co říká rybička 🙂, nejde o omezení stravy, ale p její vyvazeni. Když budete vyrovnané jist, žádné chutě mít nebudete. Když budete jíst např.hodně sacharidů (což si osobně myslím, že je nejčastější chyba - asi se doma.málokdo cpe.na chuť máslem nebo vajickama po kilech), pak Vám.stoupne inzulin a vy budete mít nezrizrnou chuť na sladké. A na to jste se ptala ne?
pokud se někdo opravdu cpe sacharidama tak s tímto souhlasím, že by měl spíše konzum. maso zeleninu a ovoce ale vše v rozumném množství,já sem zhubla asi šest let zpět na tomto principu 10 kg, ale pak jsem si opravdu musela dávat bacha co jím,at už rohlík,těstoviny nebo kousek chleba, pak je člověk ve stresu něco z toho strčit do pusy aby zase nenabral, mám to odzkoušeno na sobě že jakmile zase sacharidy začnete jist - i když postupně,tak to jde pomalu ale jistě nahoru(za půl roku 10 kg zpět) a při dlouhe zateži bilkovinama je to zapřah na ledviny. ptala jsem se na tohle dokonce i jednoho pracovníka co propaguje ketodietu a ten mi potvrdil že pokud se tohle nedodržuje trvale tak je to učinne jen na nějakou chvíli. Tělo čerpá zásoby z tuku a svalů tím že nemá sacharidy a krasne se zhubne ale pak ? kamaradka měla potíže s ledvinama a stejně všechno zase nabrala dva krát víc. Takže opravdu vím a mám vyzkoušeno a nejen na sobě - pro rybickumalickou
@sabini aha už chápu. Takže řekněte mi jak si to predstavujte, to udržení váhy/hubnutí? Vezměte si prášek s chromem a budete ho pojídat celý.život? Aby jste neměla chute? Vy tady mluvíte o extremech. Jako je keto. Vegan, nebo nikdy si nedám kus chleba. Já si myslím, že cesta je v tom jíst vyvazene. Trvalé, cvičit a nic neprehanet. To mám zase osvědčené já. Taky jsem.držela kde co, ale prostě naučit se.správně jíst je základ a neznamená to, že mě chleba nebo knedlík zabije. Je tu jedna diskuze snažíme se vyvážené jíst? Tam dávají holky hezké příspěvky.
@radka8888 Presne tak jsem to myslela....ale pani chce slyset asi neco jineho. Ale snazila jsem se.
@sabini Tak to pardon, priste uz vam neporadim a vy se cpete sladkostma!
@rybickamalicka akorat to neumíte podat když jste říkala že se cpu pečivem a těstovinama hlava nehlava a ted i sladkostma? Kde jste na tohle přišla? Tohle mně uráží protože tohle nedělam a evidentně nečtete od začátku všechny příspěvky,tak prosím važte slova 😒
@sabini no jasne. nic nevylucovat. Teda treba si dva litry koly nejsou uplne to prave. Ale celkovy objem dennich makrozivin je takovy XXX. Cast jsou sacharidy a ty je nutne snist. Takze testoviny, brambory, ryze, vlocky vse je dobre v primerenem mnozstvi. Ja treba miluju cokoladu a kdysi na kurzu STOB nam lektorka rikala: Kazdy den si muzu dat kousek cokolady do konce zivota. Neni duvod snist celou nebude na zitra 🙂 Osobne se snazim kazdy den mit dve velka jidla, ktera jsou vyvazena tj. maso, zelenina, priloha a pak to doplnuju nakym vlockama,ovocem, jogurtem, toastem, vajickama...proste aby to bylo pestre. Kdyz k obedu nemam zeleninu, tak si dam treba nejake smoothie, nebo si nakrajim okurku, papriku na chroupani..rposte snazim se jist pestre, nic neprehanet a neblbnout. Kdyz si jednou za tyden dam pizzu, kebab nebo u babicky svickovou, tak se nehroutim. Obecne jim dobre dle meho, takze jedno jidlo obezitu nedela 🙂))))
@radka8888 jo jistě,rozumín. Je to i o tom jaké ma člověk spalovani metabolismus,někdo sní toho kupu a nenabere a někdo 0,0nic a kila jdou nahoru.Nevím jestli máte děti nebo jste někdy kojila-nemate nic na profilu,tohle se probíralo na začátku jak má vliv jedno s druhým. Já taky nejím sacharidy na talíře a taky se snažím o poloviční porce,ale jsou tady ruzne nazory ohledně hubnutí spojitost i s antikoncepci , kojenim atd ..
@sabini ono je lepší si to co jis zkontrolovat. Taky jsem si myslela, ze jim zdravé. Jedla jsem pravidelně, ale to složení... Same těstoviny, ryze na sladko i na slano, malo masa, žádná nebo malo zeleniny, same banány sladké jogurty a litry mléka... Bílé pečivo, hodně másla...
Po antikoncepci jsem
Hubla.
@sabini mam dve deti. Mladsi pul roku kojim. Starsi jsem kojila rok. Po antikoncepci jsem nebribirala. respektive byla jsem pekne oplacana, ale nebylo to rozhodne antikoncepci 🙂))) Od ty doby, co jsem se naucila jist, tak aby memu telu to vyhovovalo a nemam problem s vahou. Tehotna netehotna, kojii nekojici. Jakmile zacnu chodit do prace a jim stylem susenka k svacine, obed ve 4 zacnu pribirat a mam porad hlad. Kdyz jim poradne pravidelne, tak si drzim vahu. Neni univerzalni recept, ale me tahle cesta pijde pro moje telo nejprijemnejsi.
@rybickamalicka Hmmm narvat do sebe sacharidy, ale bataty na veceri klidne? Považuji to za zase nějaký dietní výmysl. Zas někdo potřebuje prodávat knížky a kuchařky. To zakladatelka nepotřebuje.
PS: Víš, že se lidé v paleolitu dožívali cca 30 let? 😀
@rybickamalicka myslela jsem nervat ne narvat....
@rybickamalicka ja si nemyslim, ze hlad a chute jsou z toho, ze clovek spatne ji. Ja mam treba ozkousene, ze telo si pamatuje moji posledni dlouhodobou vahu a hlad a chute jsou proste signal od meho tela, kterym mi rika, dej si neco abys na te vaze zustala. Ja teda pri hubnuti mela vzdycky trochu chute, ono to jde hodne utlumit sportem a dobrou zivotospravou, protoze to podporuje ty spravny hormony v tele, ktery ti rikaj, ses v pohode...
Jinak ja znam hodne lidi, co na te paleliticke diete zhubli, ale myslim, ze to je fakt masakr pro telo. Ja bych do toho teda nesla.

@rybickamalicka Tak takovou nizkosacharidovou stravu a navíc bez mléčných výrobků a ani lusteniny se nesmí, ro rozhodne nee. A už vůbec nee při kojení. To je zas výmysl .... Ketóza jak vyšitá ...