Jaké máte zkušenosti s léky na hubnutí?
Ahoj holky, poslední dobou na mě všude naskakují ty nové léky na hubnutí jako Ozempic nebo Saxenda a úplně mě zarazilo, kolik za to lidi u nás vůbec utratí. Píše se, že Češi dají ročně dohromady stovky milionů až skoro miliardu a přitom to pojišťovna vůbec nehradí. Sama s váhou dlouho bojuju, tak jsem si o tom něco četla a zjistila, že měsíčně to stojí 4–6 tisíc, což mi přijde šílené, protože kdo si tohle může dovolit dlouhodobě? Na druhou stranu slyším, že to fakt pomáhá, prý to snižuje chuť k jídlu a trávení je pomalejší, takže člověk jí míň. Zajímá mě, jestli jste to některá zkoušela – pomohlo vám to? Nebo jste do toho radši nešly? A jak jste to řešily finančně, jestli jste do toho šly? Budu ráda za jakoukoli zkušenost, přijde mi, že se o tom hodně mluví potichu, ale týká se to spousty žen.
Vůbec bych o takových s prominutím s*račkách nepřemýšlela. I kdybych byla sebelínější. Já teda líná docela jsem ,ale věřím, že můj čas nahodit nějakou formu ještě přijde 😄.
Jen pro upřesnění, neda se rict, ze to pojistovna vubec nehradí, za určitých podmínek to částečně hradí tuším diabetikum... jinak verim že pro nekoho to ma smysl, ale určitě jen jako součást celkove změny životního stylu.
Víš co, doktorka mi to taky mezi řečí nabízela. Tak jsem nad tím hodně přemýšlela, pár měsíců bych to asi finančně utáhla. Ale co dál? Co bude až s tím přestaneš? Zase znovu ztloustneš? A to nemluvím o tom, jaké to bude mít i zdravotní následky, které se teprve objevují. Nevím, radši jsem si teda zaplatila výživovou poradkyni a jógu na herohero a snažím se tímto způsobem. Asi to nejde tak rychle, ale určitě je to udržitelnější.
Zmen stravu a hybej se. Prasky to je vsechno spatne.
Jako lék na morbidní obezitu, s cukrovkou a neúspěšnými pokusy zhubnout, tam to považuji za správné řešení i za cenu té investice.
Záleží na tom, kolik potřebuješ zhubnout. Když se budeš rok léčit na obezitologii, bývalo to hrazené. Já bych do toho nikdy nešla. Kamarádka si píchala Saxendu, chuť k jídlu 0, šílené výkyvy nálad, průjmy. Zhubla za rok 20kg, za ten rok se měla naučit zdravě stravovat a hýbat se. Stravu neupravila, ale pravidelně cvičí. Je to novinka, nikdo neví, zda ti za pár let neodejdou játra.
Pred mnoha lety byl na trhu lek Meridia. Obsahu nerozumim, ale rekla bych, ze to bylo neco podobneho jako ty dnesni. Dnes uz Meridia neni legalni. Brala jsem ji nekolik mesicu. Na jidlo jsem vubec nemyslela, ani jsem nevedela, ze exisuje. Nasledek byl ten, ze me silene bolela hlava, protoze jsem proste vubec nejedla. Zaroven jsem ani nepila. Telo bylo tak otupene, ze necitilo, hlad ani zizen, za cely den si vubec nevzpomnelo. 🤷🏻♀️
Za prvni dva mesice 16 kg dole, pak to slo uz pomaleji. Po vysazení ihned zpatky nahore.
Kamaradka brala nekolik mesicu Ozempic, melo to ty uvadene efekty, moc tohi nesnedla, zhubla. Chtela se v te dobe naucit lepsimu zivotnimu stylu, aby se ji pak s lehci vahou lepe zacalo cvicit. Jenze jakmile vysadila, bylo vse ve starych kolejich.

Za mě je to nejhorší možné řešení. Pro lenochy, kteří nejsou pro sebe ochotni něco udělat nebo slevit ze svých zvyků a hlavně návyků. Než dát 4litry měsíčně za chemii, radši si za ty samý peníze zaplatím trenéra a moje tělo mi bude v budoucnu daleko vděčnější. Osobně vůbec nechápu, že takovou variantu někdo zvažuje. Možná tak pro někoho, kdo nemůže zhubnout z lékařského hlediska, ale takových případů je rozhodně méně, než těch liných pro sebe něco udělat.