Kalorické tabulky. Jak do sebe dostat bílkoviny a vlákninu?
Ahoj holky, začínám si upravovat jídelníček pomocí kalorickych tabulek, protože potřebuji zhubnout.
Téměř vždy ale přesáhnu tuky a sacharidy a vlákniny a bílkovin mám málo.
Snížit tuky a sacharidy by neměl být problém, ale nějak si nevím rady, jak do sebe dostat ty bílkoviny a vlákninu.
Co jíst?
Moc díky za vaše zkušenosti a rady.
@radkovy koukám tak na ten tvůj jídelníček ohledně vložené snídaně a svačiny. Za mne je to tedy úplně špatně, musli plné sacharidů, obyčejný jogurt, opět velká část sacharidů (proč nevyměníš jak tvaroh, řecký nebo skyr), a svačina opět samé sacharidy a nic víc..... Ani se nedivím, že to chybí bílkoviny a máš moc sacharidů. Za mne je na tomto snad vše špatně.....
@radkovy na bílkoviny doporučuji skyr a řecký jogurt (ten netučný), jím různé knackenbroty, žitné krekry (toho člověk nesní tolik, jako klasického pečiva a je to dobré) k tomu kvalitní kuřecí šunku, vejce a klidně hromada zeleniny (poměr sacharidů, tuků, vlákniny a bílkovin je dobrý). Vyhla bych se zapečenému musli, ovoce klidně (jen pozor na množství u těch sladších druhů), na večeře si dělávám grilovánou zeleninu, k tomu můžeš přihodit plátek libové masa (spojí bílkovinu a vlákninou), luštěninové polévky bez zahuštění jsou také dobré, pokud jsem měla na něco chuť, upekla jsem si odlehčenpu bábovku (bez tuku, na jogurtovém nebo tvarohovém základě, místo cukru jsem dala méně medu, hladkou celozrnnou špaldovou mouku, která je trochu lepší než klasická, ale i tak člověk může sníst kousek, ale lepšího než drátem do oka🤣). Já taky začínala pokud omyl, co vyjde a co ne. Časem získáš představu, které potraviny co dělají. Hlavně ono nejde všechno vyřadit hned (nebo aspoň já to neuměla useknout, musela jsem postupně a učit se nahrazovat věci a i tak jsem si občas dopřála něco méně zdravého)
@blondynka400 však říkám, že teprve zjišťuji a orientují se v potravinách. Dřív jsem jídlo vůbec neresila, mohla jsem jist cokoliv. A taky jsem cokoliv jedla a asi dost nezdrave.
Teď už snídám domácí musli. A učím se jíst zdraveji. A vařit zdraveji.
Co bys doporucila na svačinu? Myslela jsem, že ovoce a zelenina je v pohodě.
@marketa2016 děkuji za rady. Jak jsem psala výše, jedla jsem doposud asi velmi nezdrave. Takže si taky postupně zvykem na jiný způsob. Mám to zažité odjakživa, tak bude těžké to změnit. Ale už jsem se rozhodla, tak chci vytrvat.
Horší bude prevychovat i manžela. Ale potřebujeme to oba. A aspoň snad naučíme děti lepšímu stravování.
Můžu ještě poprosit o odkaz na nějaké zdravé vaření? Děkuji
@radkovy nenech se rozhodit, že teď lusknutím prstů všechno není podle tabulek, ono to půjde, hlavně já osobně se popravdě na vždy neumím vzdát úplně všeho, zdravé jídlo mám ráda, ale popravdě si občas objednáme pizzu (sice člověk ji nesmí sežrat celou 🤣a musí třeba zbytek dne vybrat hodně dobře potraviny, ale prostě nechci být úplný fanatik, že si už nikdy nic nedám). Hlavně doporučím ty tabulky používat hodně s rozumem, aby se z toho nestala posedlost, prostě když se občas jedno políčko zbarví červeně, tak si z toho vzít max rozšíření přehledu, že člověk už ví, co tedy přes den nesmí kombinovat, ale nesmí z toho být přehnané výčitky.
@marketa2016 souhlasím a díky
Holky kdy jste viděly první vysledky? Musím snížit hlavně cukry, ake pořád mi prijde, že žádný výsledek. Takte jsem z nervů snědla dnes studentskou pečeť 😐 chtěla bych 10kg dolu! V březnu jdu do více práce, tak bych chtěla aspoň 5 kg dát teď. Problém. Jsou obědy, ideálně musím nit něco rychlého a nejlíp na dva dny
Planuj jídlo den předem, začni číst etikety, sleduj obsah jednotlivých živin. Jídla skladej tak, že vymyslis bílkovinu a pak teprve doskladej přílohu, zeleninu atd. Na bílkoviny bohaté jsou vejce, tvaruzky, tvaroh, skyr, řecký jogurt ( neslazene varianty, ochutis si doma), tofu, tempeh, pak samozřejmě maso, ryby, vysokoprocentni šunka. Super příloha jsou lusteninove těstoviny. Obecně luštěniny jsou taky super zdroj bilkovin , jen je potřeba v jednom jídle nakombinovat víc zdrojů. Super je zařadit různá semínka, ořechy, střídat různé obiloviny, luštěniny, hlavně pestrost. Pak tělu nic nechybí a je mu dobře.
@nnnadja tak jsem se mrkla a 5kg, který mi nešly dolů po porodu, jsem s tabulkami zhubla asi za 2 měsíce
@malinkaelinka díky 🙂
@radkovy za mne ani domácí musli není nic extra, alr na to už může mít každý svůj pohled. Ovoce je docela problém. Ted záleží hodně jaký druh a kdy ho konzumuješ, ale musíš si uvědomit, že to jsou v podstatě opět jenom sacharidy a chce to s ním být hodně a hodně opatrná. To samé i s některým druhem zeleniny, a to tzv. sladká zelenina, a to je třeba mrkev. Když si vezmeš tuto svačinu, tak totálně nevhodná, jenom sacharidy, bílkoviny žádné tuk též, GI též tedy nic moc.
Ke svačině potřebuješ něco, kde budou bílkoviny a i tuky. Co třeba skyr s troškou ořechů, případně i s nastrouhaným jablkem, trošku skořice a pod.... Možností je spousta...
Já osobně jsem spíš než na kalorické tabulky příznivcem lowcarb, přijde mi to jako lepší směr.... Hlavně nejde jenom o váhu, ale o stavbu těla.
@blondynka400 mně zase ty kaloricke tabulky přijdou fajn, že se člověk zorientuje v potravinách a velikosti porcí
Nečetla jsem diskuzi, ale v Tabulkách jsem už mazák, tak poradím, co funguje mně:
- nastavit si režim "budovat svaly", ne "hubnutí", doporučila mi ho nutriční terapeutka jako nejvíce vyvážený a těch bílkovin tam není tak brutálně moc
- vyvážit všechna jídla a nejlépe plánovat celý den předem, ať na večeři nejíš nějaké podivnosti, aby se ti to tam vešlo
- bílkoviny zvyšuju libovým masem (kuřecí, ryby, libové hovězí, šunka) a nízkotučnými mléčnými výrobky (bomba je skyr, podmáslí, tvarůžky, mozzarella light, cottage light, hermelín figura), pak ušetříš fakt hodně tuků a dost si pochutnáš
- často jím i vejce, v kombinaci s luštěninami získáš taky dost bílkovin
- 400 g zeleniny a 200 g ovoce denně
- no a v každém jídle musí být všechny ty složky rovnoměrně, tak to plánuju, začínám bílkovinou a zeleninou, pak celozrnná příloha a nakonec trochu tuku (např. kousky kuřecích prsou, cherry rajčata, celozrnné těstoviny a lžička majonézy)
@radkovy tak ono já obsah energie znám snad cca u každé potraviny. Takže to pro mne není problém si to cca spočítat a vědět, kde se asi pohybuji. Celkově je to ale za mne totální opruz, jídlo vážit, zkoumat, když vaříš, tak zkoumat, kolik jsi do toho přesně dala.... I stejně pojmenované jídlo může být v rámci obsažené energie sakra rozdíl.
@nnnadja ono je LC a LC. Záleží, jakou hodnotu si nastavíš. Souhlas, že třeba 30g nejde dlouhodobě vydržet (ač na vyrýsování postavy je to bomba). Ale když si hranici nastavíš dobře, určitě je to dlouhodobě bázi udržitelnější než kalorické tabulky. A sorry, fakt to není o tom, že si nemůžeš dát ani jablko 😀 To je hodně mimo.... Hlavně při tomto způsobu stravování ani nevadí, když třeba na týden na dovolené najedeš na "normální režim", s tělem to vůbec nic neudělá, protože metabolismus funguje jak funguje a není utlumen jako u počítání energie bez dalších věcí....
Ja si nejvic bilkovin nacpu do snidane. Delam si kazdy den teda to same ale obmenuji chute. Delam si palacinky muj vlastni vytipovany recept. Ale je fakt ze k tomu mam bilkovinovy protein. Dam nizkotucny tvaroh pulku bananu nebo jineho ovoce stevii ovesny vlocky a ten protein. Navrch marmosku bez cukru a recky jogurt a tohle bastim. Diky tomu nazenu bilkoviny hned z rana a nebojim se ze bych jich mela extra malo. Jinak k svacine tvaroh a vecere uz nebyva problem. Jim proteinovy chleb z alberta k veceri a k tomu samozrejme bilkoviny i zeleninu, je bozi takovej hutnej trochu jako ty zitny. Jinak malo tuku temer nula maji olomoucky tvaruzky. Ale ja to mam tezsi protoze jsem vegetarianka. Sladim stevii nebo cekankovym sirupem. Protoze by se ty tvarohy sami nedali jist, nebo si tam dam vanilkovy protein ale jak rikam ja ty proteiny mam protoze nejim maso. Zhubnula jsem kolem 24 kg nejednou timto stylem. Ale bacha chce to casem pomalicku rozvolnovat aby si to telo moc nezvyklo protoze tahle dieta je rozjezdny stav neda se to tak vecne.
@radkovy dá se s tím skvěle zhubnout, po pravdě ani nevím, jak hubnout bez tabulek 😀
Já to dělám tak, že vůbec nezadávám aktivity, jedu si natvrdo svoji zadanou hodnotu kalorií na den (třeba 1800 kcal), sleduju, abych hubla pomalu a když je to moc rychle nebo se blížím k cíli, začnu pomalu přidávat, třeba 50 kcal týdně a tím najíždím na udržovací režim bez nějakého skoku.
A sem tam si dopřeju i něco nezdravého, klidně si zvážím kus bábovky v neděli a ostatní jídla upravím, aby to vyšlo 🙂
@baraskaska
@antoinet
Taky moc děkuji za zkušenost. Zjistila jsem díky kalorickym tabulkam, že jim opravdu hlavně sacharidy a tuky.
Chci tedy změnit stravování sebe a tím, že varim, tak i manžela a děti.
Ale bude to asi pozvolny proces. Musím se naučit jinak nakupovat, najít si svoje potraviny a naučit se s nimi pracovat.
Pak to jídlo samotné už snad nebude takový problém. I když chutě jsou chutě. Ale když nebudou doma nezdravé věci, tak nebude co mlsat. 🙂
Holky, jste pro mě všechny motivaci. Díky

@odula myslím, že hodnocení není k memu jídelníčku 😉