Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Ahoj spolubojovnice 😊tak.jsem prisla na jednu vec;cim vic kojim,tim mam vetsi hlad,ted mam syna nemocneho a kojim fakt hodne,ale o to vetsi hlad je,prijde mi ze me nic nezasyti 😈ach jo,predstava,ze budu jeste koule tak rok je hrozna
Ahoj holky, ráda bych se k vám přidala. Vždycky jsem hodně sportovala, ale během posledních 5 let, kdy mám sedavé zaměstnání, se má váha při výšce 182cm vyhoupla až na úctyhodných 98 kg. Dost mě tohle číslo vyděsilo, takže jsem si řekla dost. Kamarádka se okrajově věnuje výživovému poradenství, takže mi pomohla sestavit vyvážený jídelníček. Začala jsem s ním 16.4. a po dnešním převážení hlásím úbytek 3,2kg. Jde to pomalu, ale jistě. Minulé pondělí jsem ještě začala cvičit Jillian Michaels Beginner Shred, tak doufám, že nejenom zhubnu, ale také naberu trochu svalové hmoty 🙂
@martina468 tak se tim nestresuj. To je ta dnesni poblbla doba, kazdej se ukazuje s plochym brichem dva dny po porodu... Mne to neprijde normalni. Proste kojis a to k tomu patri. Neni to bezny stav. Az dokojis, tak zhubnes. Ja jsem se taky takhle trapila a jeste jsem pribirala, to bylo hrozne. Hlavne ty kecy okoli, jestli cekam druhe dite, gratulovali mi rovnou. Paneboze! Z jakyho duvodu by vlastne mel clovek byt jak kost a kuze? Vzdyt kojis a potrebujes to mliko z neceho vyrabet. Telo se potrebuje i samo nejak zaridit, aby to vsechno zvladlo. Ten tlak okoli je proste hrozny a je to tak spatne. Vetsinou tito lidi nekoji, tim uz se nikdo nechlubi. Taky jsem mela obrovsky hlad. Snad nonstop. Syn se chtel kojit casto, do roku kazde dve hodiny pres den. Myslis, ze by ses takto stresovala, kdyby nebyl takovy tlak, ze maji byt zenske stihle, jako kdyby nikdy nerodily? Ja urcite ne.
Ahoj holky, taky se moc ráda přidám a nasbírám inspiraci. Jsem taky ještě kojící. Takže nějaké radikální záležitosti nechci řešit. Spíš správný jídelníček a cvičení nebo spíše pohyb. Je fakt, že jsem dala dolů od porodu už 4 kila, ale ráda bych dala ještě dolů 5 kilo. Abych se cítila dobře sama se sebou. ;) Kazí mi to moje slabá vůle. Občas mám neskutečnou chuť na mléčné výrobky, takže jich do sebe nabouchám neskutečné množství. Pak zase vydržím cca 2 dny držet jídelníček a pak zase přijde pro změnu neskutečný hlad. :( A nedej bože když do toho onemocním nebo mi tam spadne hodně práce.... :( připadám si nemožná. Celý život si musím hlídat linii a nikdy mi to nedělalo problémy... vždy jsem měla sebekázeň... musím říct, že velký zlom přišel, když jsem si pořídila 2 děti ;). Ale chci taky o sebe dbát a líbit se sama sobě....
@martina468 mám stejný pocit. Nechci být koule celý rok než přestanu kojit. 🙂 Kamarádka mě uklidňuje, že to chce jen vydržet a udržovat si nějaký pohyb a snaha o zapojení hodně zeleniny a ovoce do jídelníčku. 🙂
@dokument ani nevis,jak si me povzbudila..naprosto s tebou souhlasim.Lidi jsou nekdy strasny,a tady,kde bydlim je to des.Byvala jsem hubena,a ted po porodu mi zustalo 15kg a lidi maji z toho radost.Me spis obtezuji tim jestli uz jsem zhubla..Jako abych ti pravdu rekla,tak je mam na haku..Spis se necitim,clovek se nemuze vsechno na sebe vzit...tez si myslim,ze dokud budu kojit,proste nezhubnu...
@martina468 hlavne, ze nepribiras. Pak to pujde snadno, nebudes mit chute ani hlad, me to okamzite preslo s odstavenim. A ted (uz rok nekojim) je to pro me snadne dodrzovat nejaky rezim. Tehdy to vubec neslo. Ani nevim, jestli kdybych jedla lepe, vyzivneji, jestli by mi to pomohlo. Podle me je to hodne ovlivneno hormony. Kdyz jsem kdysi zacala brat antikoncepci, tak jsem zhubla bez jakehokoliv snazeni. Taky jsem prestala mit chut na nektera jidla, prestala mi chutnat. Pak v dobe kojeni to zase bylo nezvladatelne ty chute. Ted to mam zase jinak, protoze uz nekojim. Spis se snaz jist tak, aby ti nechybely ziviny. Ale mnozstvi neomezuj, kdyz mas hlad, tak se najez /ale dobre, ja jedla blbe, a proto jsem ted takova jaka jsem, taky mam navic 15 kg...ted uz vlastne "jen" 10 😅 )
@dokument a vis co je zajimavy?poprvnim porodu jsem kojenim zhubla 20kg!a ted ani deko.
@martina468 asi ma vzdy jiny podminky. Telo jako 😀 . jsi o neco starsi nez s prvnim, to taky muze hrat roli.
@mmartinam @faabien @vostrandalucka ahoj holky vítám vás tu 🙂 snad Vám to půjde a pomůžem si tu navzájem 🙂
Tak, včera jsem se měřila a vážila. A výsledek? Od 1.února změna jídelníčku + cvičení a 10 kg dole:o)
🙂 🙂 🙂 jen tak dál.
@martina468
když jsem kojila tak jsem tloustla. Hodně ženských prý kojením hubne, no já nevím. A hlavně jsem to neřešila. Jakmile jsem dokojila, vrhla jsem se na změnu....
Ahoj holky, moc prosím o radu.
Doteď jsem se stravovala stylem ráno něco sladkého, pak nějaké ovoce, místo oběda rohlík se šunkou nebo tousty, pak dlouho nic, protože lítáme venku a hlad si tak nějak nepřipouštím nebo se snažím přepít a večer, až šly děti spát nevím, co bych snědla. 🙄
Dnes jsem snídala jogurt s vlákninou, pak jablko a caro s mlékem od snídaně, na oběd rýži s masem a zeleninou a už mám zase hlad. Je mi jasné, že časem si tělo zvykne na malé porce pravidelně, ale co do té doby. Mám po celý den nalitou v láhvi vodu s citronem a mátou a jen vždy doplňuji vodu, protože pitný režim je taky věčný boj, ale nemůžu se nalívat zase moc, mám pocit, že prasknu. 🙄 Moc děkuji za rady.. Pěkný den
@mmartinam tak základ je úplne zabudnúť na sacharidové snídaně, po ktorých vybehne GI ale za chvíľku si hladná a telo vôbec nepáli, lebo bojuje s cukrom.. a jedálniček by mal vyzerať takto nejako: raňajky - buď vajíčka a 100 g zeleniny, alebo 100g šunka, hrsť orechov a 100 g zeleniny, alebo cottage cheese, alebo tvaroh.. proste bielkoviny a zelenina.. dopolední svačina biely jogurt (ideálne bez ovocia, ale keď človek nechce výrazne chudnúť a má chuť na sladké, tak potom s ovocím), obed: mäso, veľa zeleniny a k tomu mini príloha (pozor, prílohy áno, ale vo veľmi malom množstve) svačina: kľudne 60g pečiva, šunka 100g, maslo prípadne iná bielkovinová svačina, večera: mäso, veľa zeleniny a mini príloha. Prípadne zeleninový šalát s balkánskym syrom, alebo vajíčka so zeleninou.. už netlačiť do seba sacharidy.. a pred spaním, ak je hlad, tak kľudne mozzarella, tvaroh, syr.. zase bielkovny. A nie je možné, aby sa váha nepohla, ty budeš určite najedená a spokojná s dostatkom energie.. a pozor, hlavne nepiť pri tom pivo atď.. veľa cukru.. a pečivo obmedziť.
@mmartinam první omyl je vynechat na snídani sacharidy. Tělo ze sacharidů získává energii, kterou se potřebuje hlavně ráno nakopnout. Takže snídaně by měla být vždy bílkoviny + sacharidy. Tzn například : vločky+ mléko (voda) + ovoce , vejce + žitné pečivo + zelenina atd.
Svačinu můžeš mít lehčí, ale stejně je lepší mít rozpočítané sacharidy na celý den. To samé oběd. Nevynechávat sacharidy. Pomůžou udržet tělo celou noc nehladovět a ráno se lépe snídá.
Je dobré najít si na internetu od spolehlivých zdrojů pár rad. Klidně kouknout na staré díly jste to co jíte, nebo na stream kouknout na pořad zpátky na vrchol ty jejich první díly ( staré ) kde mluví o stravovaní. A opravdu to funguje. Já to vím jen díky tomuto a hubnu 🙂
holky, ešte mi to nedá, pretože tiež sa snažím aj pri kojení po pôrode hubnúť.. vidím tie vaše snídane typu ovesné vločky, musli, ovocie.. všetko toto sú sacharidové snídaně, ktoré Vám to hubnutí spomaľujú. Musli absolútne by som nedoporučovala v prípade, že sa snažíte zbaviť tuku, pretože tuky ktoré máme na tele pochádzajú zo sacharidov (cukrov) a nie z tukov.. takže keď sa ráno hneď zasýtite cukrami, telo ich spaľuje namiesto toho, aby Vám spalovalo tie už uložené, ktoré na sebe máte v podobe tukov. Kľudne pozrite na google, ale je to tak.. 😒 telo funguje aj z tukov a bielkovín, nie je pravda, že na raňajky sú nutné sacharidy. To fakt nesúhlasím. Inak tu je len jeden z odkazov. http://www.lidovky.cz/doslazena-instantni-ovesn... ale každému samozrejme sedí niečo iné.
@mmartinam za mě ti můžu říct, že musíš začít nejdříve v hlavě. Myslím, že baštíš špatně. Měla byjsi dodržovat interval 2,5 - 3 hodiny, pravidelně. Není to o malých porcích, myslím, že jím docela dost. Taky jsem se toho bála. Představa, že nebudu jíst čokošku u kávy? no děs. Ale tím, že jíš fakt pravidelně a přidáš zeleninu, nemívám na ni ani chuť. A když jo, dám si dva čtverečky a stačí to. Dopoledne jez ovoce a k obědu a od oběda zeleninu, sniž přílohy.
Večer už jím lehce, třeba knackebrot wasa, žervé, plátek šunky a zelenina.
A pít se musí:o)
@mcellinka je to paráda, že:o)))))přeju ať se daří:o)
Ještě potřebuju dát dolů 6 kg.....ale rády bych pomalu a v klidu....
V těhotenství jsem přibrala 23 kg....měla jsem 87 kg, pak jsem 17 měsíců kojila, vážila jsem kolem 77 kg a pak jsem se rozhodla pro změnu a teď vážím 66 kg. Chtěla bych to dát na těch 60 kg. Jsem prcek, tak jde vidět každé kg navíc.
@ababunk Je to pravda, já vím, že se sebou musím něco udělat, je mi ze sebe zle, ale nevím, jak začít. Jím hrozně špatně a jak píšeš, mám pak hroznou chuť na sladké. 🙄 Projížděla jsem ale celou vaši diskuzi a sepíšu si základní pravidla a to by bylo, aby nebylo, musí.. Ty máš výsledky úžasné, já si zatím vůbec nedovedu představit, že se jednou vrátím ke své původní váze.
@mmartinam Myslela jsem si, že nikdy nezhubnu.Že abych zhubla musela bych jíst jen papírové ubrousky a brát pervitin jako modelky a pak upravit fotku ve photoshopu 🙂 Pak jsem našla stobklub a kaloricketabulky,cz. Tam si zapisuju opravdu všechno co sním a ono ti to ukazuje jak jsi na tom.
Pro mě bylo základní toto:
odbourat pečivo(ale celozrnné si občas dám)
odbourat sladkosti(a že jsem jich pojedla, třeba i margotku denně 😀
víc pít
jíst zeleninu, hodně
snížit přílohy
ovoce jen dopoledne(jím skoro každé ráno banán - takže sacharid jako hrom a v pohodě)
cvičit, teď už cvičím cca 4-5 x do týdne - kolo, banish, švihadlo, cardia a 6w6p od Jill
A víš co mě vyhecovalo? Pohled do zrcadla a to , že mi nešly sundat prstýnky z rukou. Řekla jsem a dost.A za 4 měsíce, což není zas tak dlouhá doba, jsou vidět výsledky. U cvičení s Jill jdou vidět rychle.
Ale musíš si říct, že to tak chceš, pro sebe, pro tvůj fajn pocit, ne kvůli někomu, pro někoho.
Půjde to, uvidíš. Držím palce, moc:o)
A hlavu vzhůru.... 😉
Ahoj holky, včera jsem byla u lékaře, se kterým řeším svoje opakované nemoci a nastydnutí. V zásadě vydržím tak cca týden max 2 zdravá a pak zase dokolečka. No a ten mi řekl po odběrech a vůbec vyšetřeních, že je to pouze ve stravě. Musím prý jíst hodně, hodně zeleniny (říkal kilo na mě a kilo za malého) a do toho ještě spousty mléčných výrobků. Tak jsem včera začala více zařazovat do jídelníčku zeleninu a uvidíme. Hlavně musím najít způsob, jak to udělat abych u toho dlouhodobě vydržela. Máte nějakou inspiraci? Mě napadly saláty (okurkový, šopský, s balsamikem) a to je vše. Ještě dám samotnou okurku a papriku a baby špenát, ale jinak nevím. Vzhledem k tomu, že při kojení nemůžu cibuli a česnek. Napadá Vás ještě nějaký salát? Děkuji za rady
@ababunk Moc děkuji, pěkně jsi to napsala, chci to udělat hlavně kvůli sobě. 😔
Tobě moc přeji, že se Ti tak pěkně daří. A děkuji za základní info, co Ti pomohlo, já budu muset na ten stobklub taky mrknout. U mě je ještě problém cvičení, jsem hned mrtvá a zpocená až na zadeli. 😝 Nevím, s čím začít. A dalším mým problémem v jídelníčku je to, že skoro nejím maso, tak nevím, čím ho nahradit. 😕

Ahoj holky, moc ráda bych se k vám přidala..
Jmenuji se Martina, je mi 31let, mám dvě děti - 2,5 a 8let a během těch 8let se na mě nalepilo cca 17kg, kvůli kterým je mi ze sebe zle, ale zároveň se ne a ne dokopat s nimi nějak hnout.
Tak doufám, že se mi to díky inspiracím vašich jídelníčků a vašich váhových úbytků podaří nějak setřepat a udělat ze sebe zase člověka.