Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
@zuhur tak s rybama mam uplne stejny pocit... ze je to hrozne malo a kdybych mela varit dostatecne pro najezeni i pro manzela jako, tak musim koupit minimalne dvakrat tolik. A celkove... pry to neni drahy ta zdrava strava. Pritom koupim trochu zeleniny, maso, tkery muizui je vzdycky drazsi nez nejaky veprovy a mlety mix... manzel to neji - je vybiravej a prahne po nezdrave strave, tak ja mu nevarim, ma jist to, co varim. A on to neji, takze je to blby, bud ma hlad a je na nervy,l nebo si zajede do hospody najist se... ale ja to odmitam jist ty veci co chce on. A on by taky nemel, ma daleko vetsi nadvahu nez jsem mela ja a problemy s tlakem, prave to ted resi. A resi to bohuzel hladovenim. To tady nebudu rozebirat. Proste celkove ted nakupuju za vic penez, je to drahy a ty ryby tuplem :-/
@zuhur tuhle jsem mela zbytek file, jednu tu kostku, tak jsem si k tomu udelala cuketu na platky, na to 30% syr eidam, posypala korenim a k tomu trochu brambor a dusene zeleniny z toho file jeste (dusila jsem jen na vode) a najedla jsem se dobre - ten syr. akorat ta ryba ty tuky v ni jsou asi zdravejsi nez v tom syru.
@mrkvicka88
Mohla bych být tak drzá a poprosit o zaslání stránky s využití olejů ještě jednou?Pravá polovina je rozmazaná a nejde přečíst. jinak moc děkuji za článek. velmi zajimavyý 🙂
@dokument tak to máme doma podobné. Jen s tím, že já manželovi teda vařím 😅 Nicméně se snažím aby to bylo aspoň trošku zdravější.
Manžel se snaží hubnout jen pohybem a argumentuje tím, že nějaký základ pro ty svaly mít musí. Mě by stačilo kdyby dal dolů tak 10kg a zbytek ať je klidně základ pro svaly 😀 😀 😀
@zuhur tak ja jako varim pro nas vsechny, i jidla, co ji, masa, co ji, ale on to pak stejne neji... spis pro malyho musim navic jiny jidla, nekdy. Tak nebudu varit 3 hlavni jidla, to se na to muzu vykaslat, nedelala bych nic jinyho. Vis, on muj manzel prijde, otevre lednicku a zase ji smutne zavre. Pritom v lednicce je vsechno, co ma 😀 Aby si ani neumel ukrojit chleba a namazat si ho syrem nebo pomazankou, to je na me uz moc... je dospelej. A sekanou a jitrnice, to teda fakt ted jist nechci, kdyz hubnu. On ma rad takovy vylozene "zavadny" jidla. Tucny, moucny, smetana v omacce, omacky celkove rada nemam, jen neco snesu a to jeste se snazim zdraveji. Polivky, dokud jsem zahustovala bilou moukou, jedl, ted, kdyz zahustim zitnou nebo pohankovou nebo do ni nahazim jecne vlocky, tak to neji. Zacala jsem varit zdraveji, ale chutove uplne stejne, jen treba zahustim bramborou misto mouky, a on to proste nechce. Nebo ted jsem delala kureci maso - na to mi rekl uz driv, ze ho nema moc rad. Sni ho, ale jednou za cas. Hovezi je drahy, nekdy ho koupim. Ryby ji, file treba neji, jen nekdy. Nedelam obaleny a nesmazim, dusim to se zeleninou. Sekanou - tu by jedl denne. Ja ne. Nekdy mu ji udelam a on sni cely plech na posezeni a pak zase chodi koukat do lednicky, ze mu neuvarim...Nebo sni pres noc uplne vsechno co najde a ja muzu zase rano valit na nakup. Tak jako nejsem otrok...
@angipe zkusím ještě ofotit
Nápisu ti můj jídelníček, který mi prichystala ma nutriční poradkyně, hlavně se nedeste na velikosti porci, ono to takhle fakt správně funguje 🙂 s hubnutim jsem začala nakonci března s vahou 82, na začátku června jsem vážila 74 🙂 ted nevím kolik vazim, pac nemám váhu. 🙂 ale stačí mi si měřit cm a ty jdou rapidně dolu 🙂 vážit se budu az v srpnu na kontrole u lékařky a vůbec mi to neva hrozné se tesim. A ted můj jídelníček 🙂
SNÍDANĚ: 50g bílkovin - šunka 95% masa, 40g sacharidů- žitný chléb, 100g zeleniny- rajčata.
SVAČINA: 100g (sacharidů) ovoce ( tech 100g nedodržují protozr nechci vyhazovat zbytek bananu nebo jablka, vždy prostě sním jeden kus ovoce) - banán.
OBĚD: 100g bilkoviny- kureci prirodni platek, 150g zeleniny- paprika, sacharidy - ty jsou pole toho co si dávám když: brambory- 100g, testoviny - 80g, ryze -70g bramborová kaše 130g, houskovy knedlik- 70g. + 10g rostlinného tuku na přípravu zeleniny nebo salátu ( tento tuk je důležitý kvůli omega 3 mastnym kyselinám - tuk velmi důležitý pro naše tělo).
SVAČINA: 100ml kefiru,
nebo 30 g bilkoviny- sýr eidam 30% a k tomu sacharidy: 20g žitného pečiva.
VEČEŘE : (tunakový salát)- bílkoviny 100g : tuňak ve vlastni šťávě, zelenina 150g- rajčata, papriky, okurky, ledový salát, sacharidy: bud 80g žitného pečiva, nebo 70g testovin (nebo pokud chceme jinou přílohu tak použijeme stejne gramaze jako u oběda) + 10g tuku na přípravu zeleninoveho salatu.
Tak to je můj jídelníček vše mi stačí abych nemela hlad i když ze začátku jsem mela dost problém s hladem ale to bylo proto ze sem mela roztazeny žaludek 🙂 je to pro inspiraci je jasný ze každý bude mít gramaze jinak, takže jen zkuste jídla tento jídelníček je pro mou postavu: 166cm, 75 kg, takže kdo je na tom stejně nebo podobně může si to rovnou vyzkoušet 🙂 držím pěsti a hlavně hodně pít vody 🙂
@editkaromana to je min nez jim ja... mela bych hlad. 70 g ryze nebo 20 g zitneho peciva - proste peciva...
@chris co na to rikas? 🙂
@editkaromana ale jinak pekne, to ano, ja jsem asi nejaky nenajidek... 😅
@zuhur @document Damy, ctu o Vasich muzich. Ani nevim, co je lepsi. Jestli ti vasi, kterym by prospelo jist zdrave, aby zhubli a byli zdravejsi a nebo ten muj s hyperfunkci stitne zlazy, ktery kdyz si neda kazdej vecer maso a hromadu prilohy, tak hubne na kost.
@document Fakt me pobavilo to o tvem muzi a jeho exkurxich do lednicky. 😀 A zase, podivej, ten muj vari rad a casto a navic je pri tom desne peclivej. Takze kdyz uvarim ja, tak si celej vdecnej nesedne a proste to nesfutruje, ale misto toho zacne: "A to jsi napred tu cibuli osmazila a pak tam dala maso, nebo jsi ji pridala az potom?". Uz jsem se naucila lhat podle toho, co vim, ze sice by zabralo o dvacet minut dyl, ale je to spravny postup. 😀
@dokument no jak říkám mela jsem s tím ze začátku problem, ono je to tak schválně aby se žaludek scvrkl, mela jsem ho roztazeny, já na začátku kdyz mela hlad mezi jídly tak jsem si dala rajče nebo papriku a pomohlo a ted už nepotřebují ani to, taky me udivovaly ty gramaze, ale bohužel tak to mám naordinovane a opravdu to jde, jen si říkám ze když mám fakt rychlý metabolismus tak, ze to dodrzim do chvile kdy dosáhnou sve vysnene vahy, pak budu jist stejně jen si nedam 20 gramu ale třeba 60, i když si zas rikam, ze az budu mít tu vysnenou váhu, tak ze už si ani víc toho jídla nedam, protože už ted jsem zvyknuta 🙂 a to je dobře aspoň se neprejidam 🙂
@dokument já bych měla taky hlad 😉
@editkaromana jídelníček pěkný,ale mě by to nestačilo 😲 (160cm a 66,5kg)
@dokument nemysli si - taky ráda jím 😀
Mimochodem, dneska jsem byla odpoledne pryč a bohužel skoro nic nesnědla, takže večeře byla větší 😅 ale stejně jsem si ten balkán užila 😵 😵
Blbý je, že zítra a možná celý týden budu dělat garde sestře - blíží se jí termín porodu a nějak nechci po rodině příliš šířit, že hubnu, takže váhu si s sebou fakt nepřibalím. Trošku se bojím jak to za těch pár dní zase celé zkazím. Snídaně si pohlídám. Svačiny snad orientačně taky, ale ty obědy ne a v oku to fakt nemám.
Já si taky říkala ze mi to stačit nebude a opravdu stačí 🙂 a hubne se po tom paradne hlavně jsem rada za ty porce, aspoň už nejim jako prasatko :D a jo mimochodem s tvou výškou a vahou si myslím, ze bys mela nejspíš ještě menší gramaze než mám já :D
@kaja2016
@dokument a já mám 3.typ chlapa---žere žere a je furt hubenej :-O Navíc - miluje pečivo,kynuté buchty, krupičnou kaši,pudink,...prostě obecně miluje sladká jídla- takže vařte mu a samotné si nedejte,no☹ Naštěstí,co jsem v březnu najela na zdravější jídelníček,tak neremcá a jí to,co já,nicméně-v práci žere bonboniéry,jinak by asi vyhubl na kost-ale co dělá v práci nevidím, tak mě to tak nebolí 😀to je spravedlnost 😠
jojo, malo jist moc nefunguje. Ja pribiram v ty dny, kdy vlastne ani nevim, co jsem snedla. Ted kdyz to pozoruju, tak to jim malo a tucne a... chleba....Me se teda skvele hubne na jidle s malym mnozstvim proteinu, ale me vyhovovala i vegetarianska/veganska strava, tak to bude tim....
@editkaromana A drzim palce s tema krabickama!
@editkaromana a hubneš jakým tempem?...já ti nevím, hlavně abys pak neměla jojo efekt - já už z toho mám respekt - zažila jsem jich několik.já mám mít příjem (dle kalor. tabulek) kolem 6000- 7000kj (sportuji) a tohle bych tipla tak na 5tisíc? od oka?
@crawler haha, no asi jsem to spatne napsala. Muj prave take zere a zere a hubne. Sladke sice neji moc, ale po veceri vzdycky a chodi a hlasi: Nemame neco sladkeho?. Ale to maso no, to ji faaaakt hodne. Jojo, to znam, udelat radost muzi znamena sama pribrat....nedej si s nim, to proste nejde, respektive jde, ale ne me 😀
@zuhur ja prave nikdy moc nejedla, ale casto. Nebyla a jeste nejsem schopna snist porci hlavniho jidla v restauraci. Kdyz to jde, dam si detskou porci. A ono to i odpovida tomu memu doporucenemu prijmu. Vsichni mi rikaji (pisou, tady ve skupinach o hubnuti treba), ze mam toho jidla malo. To si nemslim, kdyz se nehybu, je to akorat. A toto by mi proste nestacilo. Obed teda odpovida, vecere mozna taky jeste jo, zbytek je tak polovina toho, co jim. A mam prijem 5 tis kJ na hubnuti. Kdybych cvicila a vic se hybala, mela bych mit tak o 2 tis navic, to je asi tak normalni mnozstvi pro zenu me vysky a vahy, aby se dostatecne najedla. Nikdy jsem nehladovela, nikdy jsem nedrzela dietu. Jak nemam svacinu, je mi zle z hladu.
@editkaromana
@editkaromana na kolik je to kj? Odhadem tak max 5000. A kde to sestavili?

@dokument tak mě je teprve 32 a chci taky ještě chvíli vypadat dobře 😀
Jinak zjišťuju, že s tím jídlem furt tápu. Dnes jsem dělala k obědu tresku (koupila jsem 400g balení) a mám to jen pro sebe a děti. Obávám se, že bychom zvládli i víc. Po upečení má moje ryba 80g. Ještěže děti nechtěly ta pečená rajčata.............. 😀 😀 😀 😀 😀 Nicméně - musela jsem to dohnat bramborama. Jinak bych pošla hlady 😅