Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Nějake návody na sestavení jídelníčku? Myslím na netu kde čerpáte nejvíce diky
@linetka jsem samouk a samozkoušeč. Na každého platí něco jiného a každému něco jiného chutná. Doporucuju knížku Břicháče toma. Tam je takový pěkný a jednoduchý rámec. A pak třeba stránku www.jimechytre.cz paní tam má moc dobré a jednoduché recepty. A kaloricjetabulky.
To mi připomíná, ze jsem teď 2 dny odbývala jídlo a už mi to moje tělo dalo sežrat: právě jsem snědla 6 bebe sušenek🙂
Holky zdejsi 🙂 ach jo, ja Vas uz dlouho potajmu sleduju 😀 a musim vam konecne vzdat hold 🙂 jste fakt dobry! To ja na to jdu uplne blbe, hubnu ted tak, ze sice jim téměř vse ale davam si fakt mini porce, to bude jojo jak vysitej. I když zas moc asi hubnout nepotrebuju mam 182 cm a 70kg.
@terezapetrova jé,no to mít takovou váhu na takovou výšku, tak si hvízdám 😉 já jsem míša kulička alias 160cm a aktuálně kolem 66,5kg 😀
@crawler njn ale mozna na tom budes lepe, když se zdrave stravujes a sportuješ. Ja uz mam podle me uplne rozhazenej metabolismus vecnejma dietama nekdy od 14ti let /nyní 36/ a to jsem ani tehdy schodit nepotrebovala, jen mi uplne zblbla hlavu ma tehdejjsi tridni učitelka, která vsem holkam ve gtride porad radila věci uplne mimo osnovy 🙂 jakoze "všechny holky bez ohledu na postavu musí drzet dietu aby byly k svetu" 🙂 a tak , no myslim, ze si na nas lecila asi nejake svoje komplexy
@crawler mrkla jsem k Tobe do profilu 🙂 mas krasne deti a Ty jsi hezka zenska 🙂
@terezapetrova jé, děkuji - se červenám 😵 No - to si můžeme podat ruce - já hubla dřív vždy hladověním - poprvé asi ve 13 letech,pak na gymplu,kdy jsem měla příjem ca 2500kj atd. zdravě jsem začala hubnout až v 19letech...no a nyní zhazuji nastřádaná kilečka po dětech,ale pořád mám tendence si jídla spíš ubírat a mám rozhašený metabolismus... Ale peru se s tím - nechci už žádný jojo efekt - už jsem jich zažila dost na to, že mi není třicet ☹ a jak jíš Ty?
@crawler 🙂 no vidíš mely bychom o cem povídat 😀 to bych si vlastne mohla rict, ze jsem zazila dost jojo efektu když mi není ještě 40 to je des ta cislovka 🙂 ale stejne dnes jsem videla mou babicku 93 let opalena, cerstve od holice no na ten vek kocka 🙂 to ja uz tady nebudu 🙂 to jsem odbočila.. muj desny jídelníček- snidane mezi 5,20-9h /ty mam ještě obri oproti ostatnimu/jak to vyjde 1 krajic chleba, + napr 3 platky sunky, 1 kolac, jogurt, 2 kosticky mlecne cokolady, obri hrnek kafe s mlekem, necela sklenice juice, neuveritelny co, pak - svacina cca 10h 1 jogurt nebo krajicek pufovaneho chleba, obed cca 12h minikousek peciva, kousíček rizku /tretina az pulka maleho/třeba, svacina 15-16h stejna jak dopo, vecere 18-19,30h obdoba obeda
@terezapetrova nic si z toho nedelej. U me je vyvazeny jidelnicek take vzacnost, ale inspiruji se tady od holek a jsem toho nazoru, ze i maly krucek je cenny. A jde hlavne o zdravi, hubnuti je bonus🙂 Jinak u me k jojo efektum nedochazi a taky hubnu tim, ze se proste omezim. Mozna to bude tim, ze hubnu pomalicku, zadny hladoveni, spis proste jim do polosyta🙂 Po navratu z porodnice pred tremi mesici pet kilo dole pricemz ted uz davam dolu kilo za tri tydny. Jeste mam pred sebou pet, myslim, ze to mam tak akorat do dalsiho tehotenstvi🙂 Drzim palce!
@kaja2016 mas ode mne palec nahoru 🙂 ja ted davam dolu tak cca 400gr za 5 dnu prijde mi to malo na to ze mi cely den kruci v zaludku 😎 no urcite na to jdu uplne spatne ale stejne si rikam, ze třeba mi to nejde vic i protože jsem starsi atak
@kaja2016 však to je jediné rozumné,pomalinku polehounku - jen tak dál,jdeš na to skvěle 😉
@terezapetrova ta snídaně- to sníš to všechno vyjmenované nebo jen vždy tu 1 věc? no,je toho málo...☹ a máš hlad nebo už hlady netrpíš? co by ti dělalo zvětšení porcí?zvládla bys to fyzicky i psychicky?
@crawler k snidani to vse, ja vim je to cele na palici. Hlad celkem mam. A radost z jidla téměř zadna mimo snidane 🙂 Zvetseni porci by prave bylo narocne na psychiku 😕
@dokument klidně ti jídelníček vyfotim a uvidí s ze něco pres 5000, mám to tam vepsané 🙂 a cvičila jsem, ted už ne ted chodim jen běhat.
@mrkvicka88 ano v nemocnici, jde to skvěle vůbec nic mi nechybi dokonce když si dam něco co jsem dlouho neměla třeba něco sladkyho je mi po tom špatně :D takže už ani nemusím to co bylo před několika měsíci moje oblíbená pochoutka a za to jsem rada 🙂 zbubla jsem cca 10 kilo za 3 měsíce
@crawler nevím jak to děláš - jídelníček si píšu stejně dlouho jako ty a úbytek mám půl kila. A to se snažím dodržet poměr sacharidy - tuky - bílkoviny. A až na malé výkyvy - úspěšně. Stejně tak se mi daří držet rozdíl mezi příjmem a výdejem na 2000kj. Asi jsem fakt marná..........
@terezapetrova psychika je sviňa (omlouvám se za ten výraz ☹ ) pokud bys to chtěla opravdu řešit, tak si myslím nejvíce pomůže někdo,kdo má zkušenosti s PPP (poruchy příjmu potravy). Já osobně- laicky - bych si prostě ze zdravotních důvodů naordinovala malilinkaté zvětšení porcí a třeba po 14 dnech další a další...až tak, že Ti bude příjemně, když se najíš...Asi bych si zkusila vše i zvážit - opravdu poctivě a zapsat do kal. tabulek, abys viděla nefalšovaný denní příjem...držím pěsti😉
@zuhur no a není to tedy moc velký rozdíl těch 2000kj? Já mám ten příjem plus mínus na úrovní bazálu ale k tomu ob den cvičím- resp. běhám, druhý den posiluji s vlastní vahou,pilates nebo něco podobného,ale děti mě nechají max. 30minut. Každopádně za týden naběhám 15km a myslím,že mi to celkově zrychluje metabolismus. Protože já jsem jinak typ, co vždy hubnul strašně obtížně - tím, že jsem vždy hladověla, tak to tělo moc nechce pouštět nasyslené špeky ☹, ale od toho konce března hubnu průměrně kolem 0,5kg týdně - některý týden nic a pak mě to třeba hupsne dolů o kilo...
@terezapetrova Dekuju 🙂 Take drzim palce! 🙂 A neni tech pul kila za tyden moc? Ja teda jsem schopna za tyden normalne schodit dve kila, ale to jde pouze pokud jde opravdu jen o ty dve kila a pak uz najedu na normalni rezim. Normalni vahu jsem mivala mezi 52-56kg na 164vysku. Vic ani min jsem nikdy nemela, tak tehdy jsem schazovani resila treba tim, ze jsem si nedala jednou veceri a dvakrat si sla zabehat. A dve kilca byla dole. Ale v nejakem dlouhodobem rezimu by me hladoveni vycerpalo. Schazujes po detech? Jaka byla tvoje puvodni vaha, respektive kolik chces shodit? A sportujes? Pred mesicem, kdyz se me to schazovani zastavilo tak jsem se taky zkusila vic omezit v jidle a nebylo me dobre, takze jsem to hned zavrhla....
@crawler Diky 😉 Jinak pozoruju tvoje bezecke usili a musim rict, ze kdyz jsem zacinala pred lety behat, tak jsem mela podobne zacatky. Myslela jsem, ze je snad se mnou neco v neporadku. Ale je to fakt o zvyk. A kazdy bezec vi, jak behani prinasi sladky pocit 🙂 Uz se tesim, az mala trosku povyroste a vratim se k tomu 🙂
A holky, co hřešící den. Stalo se Vám, že jste měly při hubnutí žravku? Já se půl roku držím a včera večer jsem si dala navíc bagetu se šunkou a k telce velkou hrst brambůrek. Pak jsem se na sebe zlobila. Ale nešlo to jinak. Tělo jako by se zaseklo a jedlo se.
Asi to bylo tím, že jsem přes den málo jedla, hodně cvičila a večer to přišlo.
No, snad se to nikde nepodepíše. Dneska jsem si už dala kolo, teď jdu na extreme shed level 2, abych tu včerejší hrůzu aspoň spálila:o))))
Jinak od února do dnešního dne mám 15 kg dole a stojím....
@zuhur no třeba když se koukneš na mé jídeláky, tak už po odečtu sportu mám ten rozdíl jen nějakých 800kj takže mi těch 2000kj přijde moc - jakože pro tělo už deficit a třeba proto nechce hubnout? já nevím - střílím od boku na základě těch zkušeností,co mám já,ale každý jsme jiný...takže být tebou zkusila bych přidat-hlavně asi vlákninu + bílkoviny - když jich sníš zbytečně moc, tak je tělo vyloučí- na rozdíl od tuků a sachrů
@kaja2016 jé,no super, že další běžec 😀 věřím, že to musí chybět -běhám chvíli a už jsem nesvá, když mi to nevyjde - moje první pozitivní závislost 😵 já mám před sebou ještě dlouhou cestu - chtěla bych zvládnout 10km bez zastavení a v tempu kolem 7min. na km - říkám, že snad do roka a do dne 🙂
@ababunk jé no prasečí dny mám naprosto pravidelně- 1*týdně 😀 bez výčitek si dám sladký kafe, buchtu, k obědu co hrdlo ráčí a absolutně to neřeším a hubnu i tak- chci si udržet zdravý rozum a nechci být přehnaně striktní a přeci jen-každou chvíli je oslava nebo nějaký sraz s přáteli a nechci vysvětlovat, že to nejím/nepiju a to taky ne, takže tyto příležitosti beru jako prasečí dny a hotovo - ostatní dny se pak bez problému držím svého režimu a nemám chutě bo vím, že brzy bude zase nějaký prasečinec- konkrétně zítra - narozeninová garden párty 5lidí 😀
@crawler jenomže jak to chápu já - a uznávám, že to může být blbě - pokud si nastavíš, že se DDD přizpůsobuje podle sportu, tak máš podle mě větší rozdíl než ty 2000Kj.
Na první záložce "Přehledy" máš "Graf příjmu a výdeje energie v kJ" a dle mého by ten rozdíl 2000Kj měl být vidět tam. Já tomu rozumím tak, že pokud se podívám k tobě, tak bys i po odečtu příjmu od výdeje měla mít zkonzumováno těch 5650kj. Ale uznávám, že to můžu chápat špatně a díky tomu mi kila neubývají.
@crawler byla, ale s programem neporadím. Já se k němu dostala přes známou, takže jsem měla udělané jenom na míru to, co jsem chtěla vědět. V reálu byl fakt fajn, možná někdo může říct, že to bylo proto, že jsem nebyla jen tak člověk z ulice, ale myslím si, že on je takový i normálně. Mně tedy nevadil nikdy ani v televizi...
A to udržení váhy, prostě jíst normálně (to co máš teď v "dietním" režimu, jen to člověk nemusí tak úzkostlivě hlídat) + občas prostě jíst to, na co má člověk chuť. To že člověk občas jí jako prase je normální, ale nemůže to být každý den 🙂 A zvlášť když se k tomu bude hýbat nehrozí, že nějak moc nabereš.
@crawler ja vim no. muzu se zeptat Ty mas s PPP zkusenosti? skoro bych z toho mela depresi když mam cas nad tim premyslet :( asi mam mozna trochu zkreslene predstavy o množství jidla a mozna i o me postave :( Mozna nastesti to jsou jen obdobi. Ale no. Uz ted resim jak to budu delat o dovolene kam za par dnu s rodinou jedeme, když budeme veceret v restauraci mohlo by byt manzelovi divny, ze malo jim . : ( A další paradox - manzel je prave ćastecne vyzivovy poradce ale znas to kovarova kobyla..

@broskvicka6791 k tomu běhu - poprvé jsem vyběhla loni v létě -střídala jsem běh a chůzi - tzv.indiána,ale s podzimem a prvníma plískanicema jsem skončila, takže jsem moc natrénovat nestihla,ale bavilo mě to. Vrátila jsem se k němu letos na konci března,kdy jsem v kuse zvládla uběhnout 300m - tzn. nějaké 2,5 minuty? Víc jsem neudýchala (73kg na 160cm)...no, takže opět spíše rychlá chůze,ale chodím opravdu 3-4x týdně a dech se mi neuvěřitelně zlepšuje. Dneska zrovna jsem uběhla osobní rekord - 5km za 39minut a 59 sec. 😀 Vím,pořád jsem jako želva (je to tempo kolem 8minut na 1km, trénovaní lidé běhají kolem 3-4minut na km) - nicméně - téměř z nuly uběhnu 5,5km aniž bych musela přejít do chůze - tohle jsem zvládla po 2 měsících tréninků. Teď nějakému zlepšování moc nepřeje počasí - když je hic a dusno, tak se mi dýchá výrazně hůř a nezvládám zrychlit. Běhám s aplikací, tak mě to krásně motivuje 🙂