icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

crawler
autor
18. črc 2016

@mrkvicka88 mám ho takový...

blondynka400
18. črc 2016

@crawler za mne se ty peníze fakt vyplatí. Zvlášť jestli už za sebou máš nějaké špatné pokusy. Tělo si vše pamatuje, přišlo o část aktivní hmoty....
@dokument já ač nechci hubnout,tak se taky vážím každé ráno. A je mi jedno, že se to nemá. Díky tomu jsem přesně poznala, na co moje tělo reaguje, jak mám výkyvy v rámci měsíčního cyklu a díky tomu se mi daří držet váhu v ideálních číslech 🙂 Jakmile mi to někde ujede, hned to dám do původního stavu. Jedno kilo dáš dolů v pohodě, 5 už je horší a to nemluvím o jiných cifrách, třeba po mých obou porodech.....

anazuzzuzana
18. črc 2016

ahoj.... tak jsem se taky rozhodla, že už ze sebou musím něco udělat... zaujala mě ta diskuze ohledně příjmu atd. Já jsem si na různých webech vypočítala bazál, který mi vyšel nějakých 6900kj, styl života jsem dala lehce aktivní, protože sice jsem tři dny v týdnu v práci v kanclu, ale zbytek týdne se s malým nezastavím a pro hubnutí mi to vychází nějakých 7500kj... když sportuju (mám tepometr a je fakt, že mi to podle kalorických tabulek vychází dost jinak, takže se řídím tím tepomatem), tak o to příjem navýším...minulej týden jsem to pět dnů držela, dva dny jsem byla na drinku, takže to naskákalo hodně nad, ale celkem za minulej týden 1,5kg dole... takže doufám, že to fakt vydržím... myslím, že to půjde dobře, pokud nesklouznu zase k večernímu žraní a čoko závislosti, protože jsem nikdy vlastně žádnou dietu nedržela a dřív hodně sportovala, takže si myslím, že spalování je dobře nastartované.... tak mi držte palce 😉

zuhur
18. črc 2016

@blondynka400 pomazánku někdy zkusím. U nás se na makrelu vrhneme dva dospělí + dvě děti a makrela je pryč. Moje dcera ji vyžaduje tak 1x týdně. Vím, že uzené by tolik neměla, ale sní to ho masa tolik a další uzeniny většinou nemáme, že to snad není takový hřích.
Jenom tedy nízkotučné potraviny tak nějak nejím. Tvaroh radši polotučný apod. Nízkotučný do mě nedostaneš ani jogurt.

zuhur
18. črc 2016

Dneska jsem se relativně snažila, jen teda bych co do počtu kalorií měla prohodit oběd a večeři, ale to je můj častý problém. Prostě musím ty večeře trošku stáhnout.
A mám za dnešek teda sakra málo bílkovin, takže se ještě cpu tvarohem, ale i tak jsem se dostala dnes jen na 70%. To už se mi sakra dlouho nestalo.......

blondynka400
18. črc 2016

@zuhur nízkotučný jogurt je hnus, navíc je to pak plné škrobů. U toho tvarohu je to jinak, dá se udělat přírodní bez tuku (stejně jako řecký jogurt) a chutově to není až takový rozdíl a když ho smícháš s tou makrelou, je to v pohodě... Ono když vemeš makrelu s polotučným tvarohem, je to už dost tuku.
Trošku uzeného nevadí, není na tom nic špatného. Já jí mám taky ráda a jí jí jenom moje mladší. Manžel jí nesnáší, musím jí jíst, jenom, když není doma. Ale tu pomazánku jí ve velkém, jen mu nesmím přiznat, co v tom je 😀 😀

zuhur
18. črc 2016

@crawler tak podle této tabulky vidíš, že třeba dneska máš rozdíl větší než 2000Kj. Prý to může být i víc, ale neměla bys v příjmu klesnout pod 5000Kj.

zuhur
18. črc 2016

@blondynka400 tak doplním půlku jogurtem jako vždy - já ty nízkotučné věci fakt nedávám 😅 Navíc to ode mě často jí i děti a těm to dávat nechci vůbec.

blondynka400
18. črc 2016

@zuhur a v čem by měl být nízkotučný tvaroh špatný? 🙂 Ten neublíží ani dětem 😉
Než to kazit jogurtem, tak bych tam dala radši ten polotučný 😉 Navíc jogurt versus polotučný tvaroh je na tom co se týče obsahu tuku skoro stejně.

zuhur
19. črc 2016

@blondynka400 já nevím, já mám prostě proti těm nízkotučným výrobkům averzi. Asi to budu muset lépe nastudovat. Jogurtem ladím pomazánky vždycky 😉

zuhur
19. črc 2016

Jinak po dalších deseti dnech hlídání si jídla a cvičení a dnešního nástupu MS: váha stejná jako před týdnem, úbytky na cm jsou minimální nebo žádné 😖 😖 Takže budu doufat, že až bude za týden klid, tak to bude lepší. Protože jsem tedy po dnešním ránu dost otrávená.

crawler
autor
19. črc 2016

@zuhur zrovna tvaroh je v odtučněné variantě nejlepší - nejlepší poměr bílkovin vs. tuky - pamatuji, že to říkala Cajthamlová s Havlíčkem - já taky light výrobky nekupuji, ale odtuč. tvaroh je výjimka 😉

crawler
autor
19. črc 2016

@anazuzzuzana máš dobré výchozí podmínky - já jsem přesný opak -za sebou řadu diet a předtím jsem nikdy nesportovala 😝 ale 1,5kg za týden je mazec - jsi se asi odvodnila, ne?

crawler
autor
19. črc 2016

@blondynka400 díky, fakt se zkusím objednat, ale ještě si musím zjistit, který z těch programů mi bude stačit...

zuhur
19. črc 2016

@crawler ok, já se na to podívám 😉 Já jsem ty nízkotučné věci prostě "nahrnula" do jedné společné skupiny "Fuj" a přestala je řešit.

dokument
19. črc 2016

taky kupuju pro sebe hlavne odtucneny. Toho tuku v ostatni strave je nekdy tolik, ze se pak hodi neco, co ho neobsahuje, nema na ukor toho zvysenou hodnotu cukru a ma to hodne bilkovin - odtucneny tvaroh, tvaruzky.

A co kvasnice? Pry by se nemelo casto, ale je to dobry zdroj bilkovin. Manzel tady vzdy omdliva, kdyz si delam pomazanku 😅 Ja ji miluju, uz od detstvi 🙂 Sem tam si udelam a je dost vydatna.

zuhur
19. črc 2016

@dokument tak tu do mě nedostaneš 😀 Ale jinak kvasnice používám často, protože peču domácí rohlíky.

mrkvicka88
19. črc 2016

@crawler a co ti tam k tomu píšou? tady je můj a píšou mi- Při hubnutí musí být váš příjem energie o 1 502 kJ nižší než výdej energie. a ty ten příjem máš nižší než výdej, což je podle mě nejdůležitější. akorát toho 18.7. máš ten příjem moc malej.

dokument
19. črc 2016

@mrkvicka88 mne to hlasi ty 2000 😅 a mam nastaveno taky sedavy. Asi se to meni zase podle ubytku, podle vahy.

mrkvicka88
19. črc 2016

@crawler Jak píše @zuhur neměla bys v příjmu klesnout pod 5000kj. a já teda nízkotučný věci taky nekupuju. On i plnotučnej tvaroh má ve 100g míň tuku, než lučina nebo pomazánkový máslo. (mimochodem lučina má 27g tuku na 100g a pomazánkové máslo od madety 31g, což není velký rozdíl). Podle mě idál jsou polotučný věci a jogurty do 3% tuku.

mrkvicka88
19. črc 2016

@dokument Já tam měla už i 1000kj. Ale já měla bazál nastavený na 5000kj a ted na 5400kj. tak asi proto

dokument
19. črc 2016

Holky, uz jste slysely? http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3656493 rika tam kolik kJ kdo prumerne ma prijmout. mimo jine

dokument
19. črc 2016

@mrkvicka88 aha, ja nic sama nenastavovala, tak to mam asi jak to maji pro vsechny automaticky

anazuzzuzana
19. črc 2016

@crawler asi určitě to bude hodně voda... ale tak jsem ráda, že jsem se zvládla týden kontrolovat, k čemuž jsem se odhodlávala už rok, takže třeba i nějaké sádílko se s tou vodou svezlo 🙂

crawler
autor
19. črc 2016

@dokument já ji miluju miluju,manžel taky a omdlívají děti 😀 Já ji nedělám často ca 1*za 3 týdny- vždy 1kostka kvasnic, 2 vejce, cibulka,špetka soli a pepře- mňamýý 😵 jsi mě inspirovala- dnes koupím droždí a budek večeři 😵

@mrkvicka88 já tam mám napsané o 1824kj nižší než výdej...včera se mi nedařilo ☹ měla jsem hlad,ale neměla v práci jídlo☹ a když mi to kleslo pod těch 5000kj, tak to je laicky řečeno právě tak akorát na jojáč, že? ☹

crawler
autor
19. črc 2016

@anazuzzuzana tak to určitě-jen tak dál- já závidím hlavně to, že nemáš tělo doblbnutý dietama a půjde ti to určitě krásně😉 a jaký sport jsi dělala?

crawler
autor
19. črc 2016

@dokument doma poslechnu, díky za odkaz!

anazuzzuzana
19. črc 2016

@crawler tak já hrála dvanáct let házenou... pak jsem kolem dvacítky hodně zlenivěla, ale tak před osmi lety se zase do sportu pustila... běhala, power joga, squash, kolo, nejezdila výtahem atd... bylo toho hodně... tak neměla jsem děti a měla peníze.. teď je to naopak, ale to jsou výmluvy... strašně jsem zlenivěla 🙂

mrkvicka88
19. črc 2016

@crawler hladovění je pro tělo stres. A dlouhodobě se nedá udržovat příjem pod hranicí bazalního metabolismu. To, že ti to jeden den nevyjde nic neznamená. Hlavní je, že teď víc spálíš než příjmeš. JOJO efekt je často u lidí, co se hodně omezí, vydrží to chvíli, rychle zhubnou, pak je to přestane bavit a začnou zas "žrát". Ono i když hubneš pomalu, tak stejně už musíš dodržovat určitej režim napořád.

dokument
19. črc 2016

nejlepsi je asi hubnout s podobnym rezimem, jako bys nehubla - jist to, co mas rada. Ale zase asi je hodne lidi, co ji fakt otresne, tak u tech nevim...ti by si asi meli dlouhodobe navykat na jednotlive potraviny a zavadet je pomalu a natrvalo do jidelnicku.

Napr. kvasnicova pomazanka 😀 😀 zaradit po trosickach a az si clovek zvykne, uz mu to chutna (pry) 😀
@zuhur Ja si ji dala k snidani dneska 🙂))

ja treba nejak nemuzu prijit na chut jahlam a pohance. Ta pohanka je strasne zdrava, mam krecove zily, pry rutin je na zily dobry. Ten je v pohance. Ale vsechno, krome pohankovych instatnich vlocek na sladko, je pro me tak silene hnusne! 😅 Chtela bych spis nejaka jidla na slano, tady z tech surovin. Kuskus mi prijde fuj, to je jak testoviny, to nejim. Ale ty jahly a pohanka, to bych chtela. Bohuzel jsem zatim neobjevila jejich kouzlo 😀

Strana