Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Ahoj holky, tak zase nakukuji, co je u vás nového. K tomu bazálnímu metabolismu. Když jsem začala se změnou, měla jsem ho 6997 kJ a dle mého dosavadního jídelníčku jsem měla příjem energie +- 5700 kJ. A nehubla jsem. Příjem jsem začala navyšovat a teď mám bazál 6640 kJ a příjem +- 6800 kJ a hubnu 🙂.
Jogurty moc nejím a když už, tak mám oblíbený bíly Activa (do 3% tuku) nebo bílý Hollandia. Tvaroh používám polotučný. Jako svačinu mám občas ovocný tvaroh od Milko.
Zkusím tu drožďovou pomazánku, díky za typ. Pamatuji si ji z dětství, že mi nechutnala, ale třeba se to změnilo 🙂. Jinak droždí doma používám 1x za rok na Vánoce do štoly 🙂. Jinak nic kynutého nepeču.
@dokument já mám ráda z pohanky tento recept, dělám si to občas k večeři. 50g syrové pohanky, 30g rajčat sušených v oleji, 100g rajčat, 60g sýr cottage a 60g tuňák ve vlastní šťávě. Mně to chutná.
@blondynka400 tak jogurt míváme často tedy ten 10% - zase mi ho děti jí bílý a klidně jen s rozinkami. Ale i ten klasicky 3,5%. Mléko tedy dostávají plnotučné. Polotučné krávě z vemene taky neteče. Já to mám jednoduché - mléko nepiju a můj oblíbený kefír mám jen 1,1% tuku 😉 Ten pijí také obě děti a také bílý.
@zuhur ale to sis napsala sama, ano pijí plnotučné mléko, ne smetanu. Z mléka rovnou od krávy je přírodní jogurt (cca 2-4 % tuku), určitě ne smetanový, ten už je "uměle" udělaný ze smetany...
Chuť jogurtu není o tuku 🙂
Já uznávám, že jsem ale lehce vysazená na nasycený mléčný tuk, přijde mi zbytečného ho do sebe rvát a ještě víc do dětí a s tím, že si většina lidí myslí, jak jim tím prospívá (tím nemyslím tebe .-) ). Zase si nemyslím, že to jednou za čas lidem neublíží, ale ně několikrát do týdne 🙂
@blondynka400 muj kluk treba, 2,5 roku, ten smetanovy rad nema. Navaluje se mu z nej. I kdyz...je to nejedlik a navaluje se mu z vic veci. Dlouho jsem mu davala Florian ovocny, aby vubec jedl jogurty (zacal ale bilyma, pak si zacal vymyslet). A ted se sam prirozene vratil, vyzaduje to, ke klasice 3,5% bily jogurt. To huste mu nejede proste a jeste to vyzvraci (zadnou alergii na mleko nepozoruju, ta konzistence mu vadi a nechutna mu to). I kdyz by asi deti mely mit vic tuku nez my, do nejakeho veku, tak zase ten tuk ma i jinde. Ja jsem rada, ze se vratil k bilemu jogurtu sam od sebe. Mne u nej vadi a davam si na to pozor, premira cukru. Kvuli zubum, kvuli obezite (aby ji nemel). To hlidam. Ale bohuzel okoli sladkosti kupuje, nebo na tatinka umi kluk hodne zapusobit, ze mu to kindervajicko proste koupi. Ale treba nedavam a nikdy jsem nedavala sladke piti, nicim neprislazuju, bud vodu, mleko nebo caj bez niceho. A taky z duvodu stravovacich navyku nechci, aby jedl moc sladkosti.
@dokument když ono podle mne není problém ani tak ten bílý cukr, ten za mne tolik neškodí, když se nejí na kila (a na zuby sám o sobě taky nevadí, to jsou větší zla). Horší jsou glukozo-fruktozové sirupy a všechny podobné věci, obvykle ve spojitosti se ztuženými tuky, které jsou průmyslové sladkosti plné. Zase na druhou stranu pro děti je sladká chuť přirozená, chtějí jí a když jí nebudou mít regulovaně, stejně se k tomu dostanou a pak se to může zbytečně zvrhnout.... Ale jinak souhlasím, taky se se snažím sladké regulovat a k pití pouze voda. Džusíky a pod jenom hodně občas a hned poté zapít vodou.
A tuk a děti. To že ho malé děti potřebují je fakt největší omyl. Do 3 let ani náhodou a pak jedině tehdy, když je dítě hodně aktivní a to ještě ne určitě každý den (myslím tím smetanové jogurty, lipánky a další tučné věci). A hodně vybírat jaký, ten živočišný zrovna ve větším množství dvakrát ideální opravdu není. A když si člověk veme, kde všude ho člověk konzumuje,,,,
@blondynka400 teď už míváme jogurt ten 3,5%. Ale tu desítku jsem měla ráda - dělala jsem si z něj tzatziky a nahrazovala jím často majonézu. Chuť jogurtu určitě není o tuku.
@dokument mě zase děti jeden čas nechtěly ty 3,5% protože byly příliš řídké. Ale teď jsou zvyklí si tam přisypat rozinky, syn občas vločky a ovoce, takže si ho tím zase "zahustí" a jsou spokojení.
Sladké mají rádi oba - jako asi skoro každé dítě, ale pijí převážně čistou vodu, kefír nebo neslazený čaj. O víkendu teda kakao (většinou z granka, ale občas z klasického kakaa). Teď mám doma bezový sirup co jsem dělala, ale i ten mají povolený jednu skleničku denně. Buchta apod. peču doma a dávám většinou méně cukru než je uvedeno v receptu. Taky je hlídám. A musím zaťukat - oba mají zoubky jako perličky, syn je hubeňour a dcera je podle tabulek "v normálu", ale zase je furt kojená. Předpokládám, že potom z ní bude taky podobný hubeňour.
Kindervája a pod. kraviny mají tak málo, že to určitě neublíží a jinak to babičky řeší spíš Haribem.
Jo a k tomu Granku - normálně mě zarazilo dávkování na krabici - já dávám na klasický hrnek (250ml) jednu lžičku a v návodu je na stejné množství mléka 4 - 6 lžiček - to si ani nedovedu představit.
@zuhur ale to jsme u toho, když je to jednou za čas na tzaziky tak proč ne. Ty já mám třeba ráda ze zakysané smetany. Ale nejím to každý den 🙂
Ne každý jogurt je s 3% řídký, třeba Holandie, nebo jihočeský ve skle 🙂
Když to je právě ta zrada u dětí. To, že jsou hubené ještě neznamená, že se jim metabolismus zakládá, tak jak by měl ☹ Viz třeba můj synovec. to cca 6 let byl jako špejlička a jak vypadá teď ☹ I dospělý člověk, který je hubený, vůbec nemusí jíst dobře mít hodnoty v pohodě....
S tím grankem to jako fakt? 😕 😀
@blondynka400 to jako fakt 😀 já jsem myslela, že se složím, když jsem to četla na té krabici.
Vím, že to není jasné, že takto budou vypadat pořád. Ale doufám, že základy budou mít z domu dobré. Dle mého vařím rozumně a to i přes to, že párkrát v roce udělám i ty hranolky. Spoustu klasických jídel se snažím upravit do lehčí a zdravější verze, takže se nemusíme vyhýbat ani jim.
A pidi úspěch dnešního dne - dcera poprvé snědla čočku k obědu - tu fakt dřív nechávala na talíři.
@crawler diky moc 🙂
@dokument jak to fotite celý? Vim,ze jste to resily, ale unikla mi odpověď. 🙂
@mrkvicka88 alt + print screen a pak vlozim do nejake fotky v malovani (fotku smazu a ulozim jako) klasicky ctrl + V
@mrkvicka88 nebo stáhnout prográmek fast stone capture - je to asi jednodušší - na jeden krok...
a můj dnešní 🙂
@zuhur asi to má rád někdo sladké no 😝 😀
Hranolky a podobné věci jednou za čas nevadí. Děti to podle mého musí znáz´t a brát jako běžné potraviny. Jen se tím nesmí krmit každý den 🙂
Děvčata, nedelate si někdo na svačinku třeba smoothie?
@palosek já Pavli jo, ne denně (ale muž ano) ...dělávám buď ovoce+ tvaroh a semínka nebo zeleninovo ovocné - např. https://www.modrykonik.cz/blog/crawler/album/zd...
@crawler mne prijde, ze by clovek musel s prominutim jenom zrat a zrat a zrat....
A to nejsem zadna hladovejici dietarka. U tech zen naseho veku a "typu" 😀 jako ne tezka prace, mi to prislo ok. Ale muj manzel, ten je tezce podvizivenej. Chce zhubnout, tak zvolil hladoveni, omezuje se, na pocit hladu si tak zvykl, ze hlad uz nema... To bych nedelala nic jinyho, nez mu nakupovala a varila. Fakt cely den bych musela. A vubec, moje zodpovednost to neni, je dospely. Mne to hrozne psychicky zatezuje, ze bych se mela starat, aby zhubl. Protoze ja jsem ta, kdo doma vari. Ale on me kolikrat odmitne, je neprijemnej, ze snidat nebude, ze vi sam, at ho necham. No a pak hladovi. A ja kdyz jsem slysela ta cisla vcera, tak to na me zase padlo 😅 Protoze to je tak 4 - 5x vic, nez on bezne ji. No a co se tyce me, tak ja nevim, to je asi trosku zprumerovany, ne? Ja bych to snedla, cisla jsou neco jinyho, nez objem, zalezi co jis. Dala bych si svoji oblibenou buchtu a k tomu neco co mi to vyvazi na bilkoviny a uplne v pohode bych se k tomu cislu dostala. Taky zalezi jak se kdo pohybuje, muj manzel, ten se vubec nehybe. Ale fakt vubec. Nechodi uz ani na zastavku mhd. Jenom cely den sedi u pc, doma si lehne na zem, kdyz si s malym hraje, na prochazky nechodi, vylety nenavidi (chodim s mou mati a synem).
Zeny, po dnesnim rannim prevazeni jsem nasla odvahu ozkouset svoje obleceni. Zatim jen sukne 😅 Do kalhot se urcite nevejdu. Vrsky jsou mi vsechny maly kvuli prsum, porad se mi po kojeni nezmensuji :-/ Jako neni to spatne, vypada to pekne, ale pulku hader muzu vyhodit. No a mam radost! Ja se teda temer nemerim, nejak se neumim zmerit, takze to beru spis podle toho obleceni. A?! Do vsech se uz vejdu!!! To je pro me zlomovy bod 🙂)) Uz v nich nejsem ani tak narvana jako pred dvema mesici, je to az neuveritelne, ze to jde porad dolu. Jako mi prislo neuveritelne, kdyz to slo nahoru 😀 Jen doufam, ze mi to vydrzi 🙂
@dokument úžasný, gratuluju! 😵 a určitě vydrží😉 ty pozvolný změny je snazší udržet nastálo😉 A k tomu příjmu - jasný,pokud bych najela na stravu jako kdysi - čili dost pečiva, buchty - prostě cokoli, co by mi chutnalo, tak nějakých 7-8000kj dám v pohodě, ale moc si to nedovedu představit při zdravé stravě, ta je objemová- ovoce, zelenina, luštěniny, tvarohy atd. - nedokážu toho sníst moc naráz - tzn., že bych musela jíst asi co 2hodiny - mít odpoledne 2 svačiny a druhou večeři...No..asi by se člověk k tomu postupně projedl...nevím...jsem rozhodnutá se do konce roku objednat k Havlíčkovi, tak mě bude velice zajímat, jak by měl konkrétně můj jídelníček vypadat 😲
A co se týče tvého muže-jeto tedy mrzuté,když víš, že tímto způsobem jedině nakyne a nedá si říct...Můj muž je taky odkázaný,co uvařím a taky jí málo, ale geneticky má supr spalování, takže když má dny,kdy se krmí jako čuník, tak je pořád hubený a jeho těla zvládá tuny pečiva a kynutého těsta...já bych byla už 3* taková jíst jako on...ale jí strašně málo masa, skoro nesnídá...
@dokument určitě to vydržíš. To, že člověk ty změny vidí ho motivuje - nebo aspoň mě hodně. Já sice cvičím a hlídám se chvilku - teprve ty tři týdny, ale už teď vidím, že se mi trošku vyhladily stehna a jak řekl manžel - když mě plácne po zadku, netřepe se ještě hodinu, ale už jen třičtvrtě 😀 😀 😀
@zuhur vtipálek jeden 😀
Jinak našla jsem zajímavá krátká videa-možná znáte - já je ještě neshlédla, ale dávám odkaz, protože jsou z důvěryhodného zdroje: https://www.youtube.com/user/kanalCPH
@zuhur taky musím uznat, že jsem se pobavila 😀 Takto v práci po obědě, když se mi nechce nic dělat 😅
@dokument no jo, s chlapy a s hubnutím je to občas boj no. Taky mám doma takového, který když už váží moc, zahájí hladovku a nechce si to nechat vysvětlit. Tedy abych mu nekřivdila, občas ano, s tím, že když mu jídlo připravuji na celé dny, jde i cvičit a o víkendu mu naplánuji hodně práce na zahradě a pohybu s dětma, během měsíce vypadá fakt k světu. Jenže pak už mu přijde, že dobrý a nemusí to řešit a zase skloune k těm svým blbým navykům, jako že celé dopo nejí, sladké večer, cola, bilé rohlíky, a další prasárny a je to pak jasné, jak to dopadne. Naštěstí nemám jojo efekt, vždy se vrátí ke své maximální váze, kde chvíli funguje, pak ho to začne štvát a celé se to takto cyklicky opakuje. Někdy si nechá poradit, někdy je to hladovka....
Přitom já nevařím doma tak, aby z toho měl nadváhu, ale přes den je mimo kontrolu a doma někdy tajně jí, když jdu večer dát děti spát a nebo pak když nejsem doma. To toho vyluxuje.... :-/

@zuhur k ostatním pomazánkám mi jogurt nevadí. Ale k té rybě, to pak ztratí tu správnou strukturu a nakyslá chuť se k tomu taky úplně nehodí.
A ty nízkotučné výrobky, souhlas, že většina light výrobků fakt ne, je to plné škrobů a umělých sladidel. Ale netučný tvaroh je naprosto přirozený, stejně tak jako třeba řecký jogurt. Když si koupíš třeba ten od Milka bez tuku, v životě by jsi neřekla, že v tom řádný tuk není a škroby a dodatečné sacharidy v tom taky nejsou. Takže bych odhodila zbytečnou averzi.
Ad ty tuky pro děti, já nesouhlasím s tím, že děti mají jíst plnotučné výrobky. Pak to vypadá jak to vypadá a nesou si špatné stravovací stereotypy do dospělosti. Ano, určitě ne uměle odtučněné hnusy, ale na druhou stranu ani ne uměle udělané smetanové jogurty a další nesmysly. Nejlepší jsou přírodní věci 🙂
@crawler zkus to prostudovat a sama si říct, co od toho chceš 🙂