icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

linetka
21. črc 2016

jídelníček bych vložila ale nevím jak☹

martina468
21. črc 2016

Ahoj mamky,tak se zas hlasim.Jako ubytek zadnej,l😁klasika no..od pondeli varim podle brichace tak js zvedava jestli to bude mit ucinek😁Pomalu prestavam.kojit,kojim.uz jen vecer a v noci,tak snad brzy se nam to podari odbourat poradne a ja konecne zhubnu(ale kvuli tomu neodstavuji,za prve syn po castecnem odstaveni konecne basti a uz mi to proste prestava vyhovovat,protoze vstavat 7krat za noc uz je proste na palici)

martina468
21. črc 2016

Jeste se chci zeptat je spatne kdyz presahuju bilkoviny?podle kalorickych mam treba i 120%

crawler
autor
21. črc 2016

@martina468 Martí,nevadi,prebytek bílkovin tělo vyloučí,narozdil od tuků a cukrů.jinak nezoufej,urcite se brzy váha pohne dolů😉
@linetka můžeš prostě jen vypsat třeba to dnešní jídlo nebo zkopírovat z tabulek😉

martina468
21. črc 2016

@crawler dekuji za odpoved😊prosimte a jak.je to s tim kdyz jidelnicek mam podle kalor.tabulek 5855kj a po zapsani aktivit se mi to snizi treba o 1500kj?to se muzu dojist?😁promin za blbej dotaz

kristynahn
21. črc 2016

@crawler
@martina468
Já bych ty bílkoviny taky moc nepřesahovala, je to zátěž na ledviny a játra. Ale jsi dobrá, že přesahuješ bíkoviny, tam mám problém se vůbec dostat nad 90%. Mě to ale počítá 1,8 g bílkoviny na gram váhy, což nevím jestli není zbytečně moc..

martina468
21. črc 2016

@kristynahn ja jim hodne masa,jogurtu...a posledni dobou asi.hodne

kristynahn
21. črc 2016

já dnes takhle, ale co ještě k případné druhé večeři?nic mě nenapadá

blondynka400
21. črc 2016

@martina468 přebytek bílkovin není dlouhodobě dobrý pro ledviny. Ale ono hodně záleží jaký přebytek. Jestliže máš příjem 5800kj a z toho je 120% bílkoviny vůbec bych to neřešila, protože to v celkovém obsahu není nijak tragické. Když chceš hubnout a máš nějakou pohybovou aktivitu, je naopak víc bílkovin pozitivní. Ale nesmí to být třeba 300% 😉

crawler
autor
21. črc 2016

@kristynahn co třeba k druhé večeři odtučněný tvaroh se lžičkou medu? 😉 a jinak pěkné -vyvážené 😉

@martina468 Marti,to vůbec není blbej dotaz- zrovna před pár dny jsem to tu řešila,protože jsem to chápala špatně - když odečteš pohyb, tak je potřeba hlídat,abys pořád neklesla pod bazální met. a pro optimální hubnutí stačí rozdíl v příjmu a výdeji +-2000kj - konkrétněji to ale zjistíš ve svých tabulkách na 1.straně- je tam takový graf-sloupce, tak jukni😉

crawler
autor
21. črc 2016

@kristynahn
@blondynka400 ano, s těma bílkovinama jsem to takto myslela, že nevadí, když přesáhne lehce. Tuším, že příjem nad 2g na kilo hmotnosti dlouhodobě už není pro běžného člověk zdravé - nechci mystifikovat, ale tuším, že takto nějak jsem to četla...? sportovec to bude mít asi o dost jinak...Moji 2 synovci oba cvičí - jeden je zaměstnáním fitness trenér a druhej dělá zvedání těžké váhy (powerlifting a trojboj či jak se to jmenuje) - no a z toho množství bílkovin bych zhebla 😀

blondynka400
21. črc 2016

@crawler jakmile hodně cvičíš a chceš svalovou hmotu, bez bílkovin to nejde. To potvrzuji 🙂 Já už je mám léta překročené (kdysi cvičení, hlavně posilovna a teď se mi s nimi lépe udržuje váha) a nikdy mi to problém nedělalo a krev a stav ledvin mám jako miminko 🙂

crawler
autor
21. črc 2016

@blondynka400 to je jasné 😉 já se teď dívám do svých tabulek a mě to počítá,že mám za den přijmout 63g přičemž vážím 66,5kg a běhám 3* týdně a 2* týdně kratší posilování s vlastní vahou...a méně než 1g na kg?myslíš, že je to optimální?

blondynka400
21. črc 2016

@crawler za mne je to málo. Ideál pro tvůj pohyb a to, že chceš hubnout je tak 1,1 - 1,3g bílkovin na 1kg hmotnosti.
Já mám víc pohybu než ty, hubnout nechci a příjem bílkovin mám cca kolem těch 1,3g. Když mám jednou za čas den, kdy se urvu tak na dvě hodiny do posilovny, tak 1,5-1,7g.
Ale větší příjem bílkovin, tím víc musíš pít.

crawler
autor
21. črc 2016

@blondynka400 díky moc za názor! já je často dle tabulek překračuju třeba na 110%, takže mohu klidně i o fous víc tedy...Co se týče pití, tak vypiji za den asi 2l (voda a zelený čaj)...někdy tedy víc a někdy bohužel i míň...ale postupně piji víc a víc - čaje jsem nikdy nesladila, ale přiznám se, že vodu jsem se naučila pít teprve před těmi 3měsíci- jinak jsem pila jen sladkou štávu (sirupy helou apod. 😝)

blondynka400
21. črc 2016

@crawler fakt můžeš, vůbec bych to nebrala, že je to špatně. A to pití, ono když je víc bílkoviny, tělu větší příjem tekutin pomáhá, protože se pak lépe vyplavuje močovina a tedy se neničí ledviny. Jinak tu módu, že musíš vypít bůhví kolik, aby byl člověk "zdravý" moc neuznávám 😝 😀
2l úplně stačí, sirupy s glukozofruktozou komentovat nebudu 😀 Nej je prostě voda, ale chápu, že k ní někteří lidé mají odpor a musí k ní dojít..... 🙂

crawler
autor
21. črc 2016

@blondynka400 jéé,konečně někdo s normálním názorem na pitný režim 😵 to mě těší...jinak voda pro mě byla v minulosti fakt hrozná muka - nakopávala mě na zvracení...ale před těmi 3měsíci jsem se ji během týdne naučila pít - sirupu jsem dávala míň a míň až tam nebyl vůbec cítit a pila jsem čistou vodu - netušila jsem, že to bude tak snadné 😵 postupně učíme i děti, tak snad se taky zadaří 🙂

blondynka400
21. črc 2016

@crawler tak dík 😵
Já kdysi hodně dávno taky nebyla zvyklá, za nás byl prostě standart sirup. Když už tak jedině perlivou... Ale postupně jsem se dopracovala jenom k vodě a teď už si neumím představit, že bych měla pít na běžné pití něco jiného. A i ve vodě je chuťově šílený rozdíl. Není voda jako voda 🙂

crawler
autor
21. črc 2016

@blondynka400 to máš pravdu- já jsem zvyklá tady na naši a když jsem najednou pila někde na návštěvě, tak mi tam nechutnala -navíc jsem jakoby cítila chlor,což u naší neznám 😲

crawler
autor
21. črc 2016

a k hubnutí je potřeba zdravý spánek, že? 🙂 tak valím spát, dobrou noc všem 😵

martina468
22. črc 2016

@crawler ahojky tak jsem.koukala na ten graf,a mam kolikrat rozdil prijmu a vydeje az 4000kj,to je dost ze..kdyz pri hubnuti by to melo byt 2000...jestli mi rozumis

crawler
autor
22. črc 2016

@martina468 no tak to už je moc určitě - dost možná právě proto nehubneš - protože to je přílišný deficit, tak tělo nechce upustit tuk navíc...musíš přidat na jídle😉 což je pozitivnější než kdybys měla ubrat 😉

dokument
22. črc 2016

Tak ja mela vcera zraci den. Do obeda to bylo dobre. Pak po odpoledni svacine jsem se svezla a snedla jsem malymu susenku, takovou velkou jako dlan, domaci, sice koupenou, ale takovou proste domaci a nemohla jsem se ovladnout ☹ Byla dobra 😅 Pak jsem se zacala zase vselijak dojidat, ta svacina mi byla malo. Takze hrstka orechu. Udelala jsem si veceri a zase jsem mela chut na to a na to .... sla jsem spat pozde a zacvicila si jednu sestavu Kynychove, kvuli spatnymu svedomi (to cviceni, to ponocovani ne). Pak jsem si rekla, ze se na to muzu vykaslat a dala jsem si dalsi orechy a hrsticku piskotku, mleko... tesne pred spanim jsem si ulomila rozek rohliku 😀 Mela jsem desnou chut na neco tucneho po te odpoledni svacine, porad jsem se citila nedojezena. No a rano mam zase o neco min 😀 Nebudu se tim trapit, podle data je to zase asi predzvest...

crawler
autor
22. črc 2016

@dokument jó, takovéto dny důvěrně znám, vůbec to neřeš 😉 ale samotnou mě taky štve to plácání - když mě to postihne,že vlastně pořád něco zobu a jsem pořád nespokojená a nevím,co bych do té pusy strčila - obvykle to mívám taky v rámci pms nebo když nestíhám jíst a přijdu z práce a... už se vezu ☹

crawler
autor
22. črc 2016

@blondynka400 včera jsem krapet mystifikovala - v základním přehledu mám sice nastaveno dop.příjem bílkovin na 63g, ale mám také zatržené přizpůsobovat DDD, takže bílkoviny mám běžně ve cvičící dny vyšplhané kolem 90g bílkovin za den...předtím jsem si toho nevšimla, že se ty hodnoty mění dle mé aktivity...trubka jsem no...

martina468
22. črc 2016

@crawler ja uz nevim,co tam pridat 😁ono jak ted jim fakt zdraveji,tak se muzu nacpat vic jak predtim,protoze predtim.jak jsem si dala.klasicky cesky jidlo,tak uz mi.kolikrat nezbyly KJ na veceri😁a furt sem.neco presahovala

blondynka400
22. črc 2016

@crawler tak to je tak navýšené cca co jsem říkala. I tak bych se nějakým lehkým navýšením netrápila. Když budeš pít, tělo si s tím poradí 🙂
@dokument to bych vůbec neřešila, jednou za čas.... Mně se včera taky vedlo. Dopo poměrně velké množství sušenek v práci (když tak v té zasedačce byly, nevem si že 😅 ), po večeři čokoláda s dětma, opět ne malé množstí 🤐 a někdy kolem 23 pak ještě dva bílé rohlíky (normálně pečivo skoro nejím) s máslem a šunkovým salámem, co jsem našla v lednici a k tomu velkou sklenici utopenců a za celý večer jsem to zalila skoro celou lahví vína. 🤐 😀 Takže neboj, nebyla jsi sama. A taky to svádím na datum a předzvěst 😀 😀

crawler
autor
22. črc 2016

@blondynka400 husté...taky si tedy umíš dát do bříška,co? přiznám se, že objemově bych ten večer nezvládla 😀 to sladké předtím určitě ano 😵

blondynka400
22. črc 2016

@crawler já toho s ním docela dost 😅 A když mám žrací den, tak vůbec... S objemem problém nemám 😀 Já mám zase větší problém se sladkým, toho nějak větší množství v kuse nemusím.
Ale dneska už jedu ve standartním režimu, jsem v blbé fázi cyklu a tam je to žraní sakra vidět 😅

crawler
autor
22. črc 2016

Holky,poprvé,co zapisuji - tedy 22dní se mi podařilo sníst víc než 5000kj i po zapsání pohybu! ta muffina je domácí s jablkem-třtinový cukr a částečně celozrnná mouka,ale tak netuším,kolik je opravdová hodnota, tak jsem zadala štrúdl...

Strana