Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Holky, třetí den počítám na kalorických tabulkách jídlo i manželovi a furt se mi nedaří docílit toho množství co má sníst. Z jedné strany si říkám, že doteď musel mít snad pořád hlad. Z té druhé strany - teď budu vařit asi fakt pro slona...............
@kompleta a kolik meris a vazis?
@mrkvicka88 168, 129kg, 35 let, dala jsem si tam jako cil 80
@kompleta to mi přijde, že se Tě doktorka snaží umořit hlady... to bych radši věřila těm tabulkám a Hynka pomalu než zhubnout rychle a vzápětí to mít zpět. 5500 Ti přece nemůže stačit. To musíš mít obr hlad😲
@kompleta bazal ti vysel na tabulkach spravne, pri aktualni hmotnosti, ty ale musis pracovat s hmotnosti, kterou chceš dosahnout. Pani dr to spocitala nejspis na ideální hmotnost, protoze neni potreba krmit tuk, navic tuk neni vyrazne metabolicky aktivní. Kdyz sem to spocitala na těch 80kg, tak je to nejakych cca 6500kj. Ale bazalni metabolismus je pouze na udrzovani tela pri zivote, kazdy dalsi pohyb je vydej nad bazalni metabolismus. Takze pri sedavym způsobu zivota budes někde na 7500kj-8000kj.
@kompleta snad sem to napsala srozumitelne
@mrkvicka88 takže to znamená, ze bysme měli jíst tolik kj, kolik potřebujeme při tom ideálním stavu? Když je mi 39 a měřím 168 cm a ideální váha je pro mě 70-72 kg. Tak mít bazál spočítané na tyhle hodnoty???
@broskvicka679 ano. Ale bazal je úplný základ, k tomu se přidává pohyb. Ale je to jen orientační číslo. Záleží i na procentu svalu atd.
@broskvicka6791 ja osobne tohle počítání moc nemusím. Je to dobrý do nemocnice, kde mate člověka pod kontrolou, ale v normalnim zivote mi to příjde moc zatěžující. Kaloricky tabulky jsou fajn, ale taky se nedaji používat celý zivot..
Ahoj holky, ja ted zase par dni nemohla jet podle tabulek a porad cekam sve dny... takze se drzim na stejne vaze, ale jako dobre, jsem spokojena. Pokracuju samozrejme dal. Uz mi zase funguje vaha 😀 Chtela jsem se vas zeptat, jestli nemate nejaky tip na zdrave polevky, ne moc zahustene moukou nebo necim "skodlivym" a ne moc na tuku delane. Docela mi ty polevky chybi, nebo aspon obcas bych si dala.
Jinak jsem se prave vratila z koupaliste a vsimla jsem si tam jedne veci. Byli jsme se synem v zone, kde je hodne maminek s detmi. Maminky, ktere mely vetsi nadvahu, mozna i obezitu, tak jsem videla nejednou s parkem v rohliku v ruce. Vytahla jsem si svoji okurku a krabicku, kde jsem mela dve vejce na tvrdo a zacala loupat.... 😀 no exot... nemela jsem v ruce parek v rohliku... Tak to se pak ale nesmi ti lidi divit, ze jednak pokud nemaji svoji svacinu, nebude na vyber nez z takovych jidel (ale dala jsem si tam gulasovou polevku s chlebem, cert vi, jak ji pripravovali, jestli byla ze sacku, netusim a trapil me jenom ten konzumni chleb 😀 byly jsme tam s kamaradkou a ja si rikala, ze neco tepleho do zaludku, i kdyz mam svacinu, by se hodilo). A takova strava... ja nevim, jednou za cas ano, ale to myslim nebyly ty pripady... Takze clovek do jiste miry by mel byt zodpovedny za ten svuj stav. Ja jsem se zacala lepe stravovat, jak jsem zacala byt vic sobecka. Drive me rozhodil kazdy synuv krik, napred on, pak ja. Dnes ne, napred ja, maximalne zaroven, pak on, vsak chvilku muze pockat. A uz se nesidim. Nekdy je to porad naopak, napred on, ale spis razim tu druhou cestu. Protoze to bych se taky nemusela najist nikdy...porad po mne neco chce.
@dokument manžel se právě rozhodl, že to s tabulkami zkusí. Nicméně, je to stejně nejvíc moje práce, že? 😀 A fakt jsem z toho zoufalá. Na to aby zhubnul má sníst přes 9000 kj a to je fakt šílený. Samotné mi to dělá hrozný problém vymyslet co mu ještě dát. Píšu mu to třetí den, takže je mi jasné, že to časem vypiluju, ale musím brát ohled na to, že snídani, oběd + minimálně jednu svačinu musí brát s sebou do práce - takže do batohu (jezdí na kole). A to kolo je další problém. Když si odpočítá co spálí tak jsem zase nahraná, nedejbože, když si ještě zacvičí doma.
Všude jsou jídelníčky pro ženský, ale pro pořádnýho chlapa (187cm a momentálně cca 116kg) prostě jídelníček není 😅
A to nemluvím o tom, co všechno nejí..............
@dokument recepty na polévky asi nedodám - já mám nejradši vývar s nudlemi nebo játrovými knedlíčky 😅
Max. můžu napsat recept na hráškovou popř. rybí polívku. Jo a zeleninovou a to je stejně jen povařená zelenina.
Pokud je to možné zahustím třeba tak, že část polévky rozmixuju tyčákem. Nebo používám na zahuštění hrašku.
@dokument ano. Ztráta pohybu se na něm bohužel podepsala hodně. Je bývalý házenkář a bohužel svaly zmizely, ale nahradily je tuky. Teď propadl kolu. Baví ho to a já jsem fakt ráda. O víkendu ho většinou pošlu aspoň jeden den na několikahodinový výlet. Ve výsledku je spokojený on i my, protože pak se hodně věnuje dětem.
Polívky ničím nehustím, taky prijedu tyčovým-lehce, aby zůstali kousky a je to zajištěný. Dělám tak bramboračku, fazolovou, hrachovou a jsou moc dobrý.
Bože ten telefon si píše co chce. Budete si myslet, ze jsem tatar🙂. Mějte se tu, jdu cvičit🙂
@zuhur nemas po zahusteni hraskou pocit,ze vsechno chutna jako hrachova kase? Ja prave jo 😀
@matysikovad vůbec. Ale já ji používám málo. Zahušťuju většinou jen tím rozmixováním tyčákem.
@zuhur jo tak 🙂
@broskvicka6791
@kompleta opět další příklad,kdy jsou lékaři toho názoru, že stačí nežrat ☹ zdej si své údaje do tabulek a řiď se jimi, myslím, že kolem těch 8tis. to určo bude 😉
Holky, volné dny jsou za trest fakt 😀
jen pro pobavení - já si říkám, že jsem si dnes hezky nakopla metabolismus 😀 alibismus...
sn: hollandia bílá, 35g musli bez cukru, 5g chia,kiwi, frapé domácí
sv: houska 50g, lučina linie 8g, okurka plátek šunky a sýra
sv2: houska 50g se sýrem
o: kuřecí hamburger,malinovka
sv: magnum double chocolate
ve: rohlík se šunkou a pravým máslem(ale hodně zlehka-tak 5g), půl sklenky smoothie se řepou, banánem a kiwi,hrst arašídů
nutno podotknout, že od svačiny jsme byli na koupališti, sváči jsme měli namazané, ale prvak samé pečivo jíst nechci a druhak děti housky zbaštily, jak byly vyhládlé z vody, tak jdeme ke stánku a tam: párek v rohlíku, hranolky, klobása, smažák a kuřecí hamburger...fakt žádná zdravá alternativa, tak jsem si aspoň vybrala to nejmenší zlo a dokonce obsahovalo i zeleninu 😀 to magnum už neokecám - prostě jsem ho chtěla zkusit a stááálo to za tóóó - měla jsem ho poprvé a luxusní 😵
@crawler dobře si s tím magnumem udělala. Já nad ním dnes slintala v letáku. Ještě že nebyl žádnej v mrazáku, protože by to měl za sebou🙂))
@dokument ja polivky taky nezahustuju, kdyžtak červenou cockou, mixlou zeleninou, nebo i mixnutyma ovesnyma vlockama

@kompleta ja to mam spocitane na kcal a mam teda 1160 nebo tak nejak na chudnuti a kolem 1260 kcal na udrzeni vahy po schudnuti , ale ja spis mrkam na hodnoty bilkovin,tuku,sacharidu a vlakniny