icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

broskvicka6791
12. zář 2016

Já hlásím celkový úbytek 10,6 kg🙂. A taky hlásím nechuť do kopat se ke cvičení. Potrebuju změnu- nemáte nějaké tipy na cvičo okolo 30 minut a zuby to bylo volně na YouTube???

mandarinkka
12. zář 2016

Ahoj holky, snad nevadí, když se taky přidám do diskuze🙂 Od března do května se mi povedlo díky změně stravy zhubnout 14 kg, bohužel jsem se pak vrátila k přejídání, pár měsíců jsem s tím bojovala a váha stála, nakonec mě to ale přemohlo a skoro 6 kg mám zpět... Znovu přejídat jsem se začala v době, kdy jsem začala cvičit, ale jedla jsem přitom pořád stejně, takže jsem asi měla příjem navýšit, že jo? Dřív jsem necvičila a příjem jsem držela okolo 8000 kj (kojím) a hubla jsem docela rychle. Teď jsem myslela, že to navýším na 9000 kj, jezdím dvakrát týdně na hodinu na kole a jednou týdně chodím plavat. Je to podle vás optimální příjem? Doufám,že jsem to napsala jakž takž srozumitelně,díky za odpověď a rady🙂

Pro představu přikládám svůj dnešní jídelníček, je to teda 8200 kj, zatím nevím, jak tam těch 9000 nacpu🙂
Snídaně
1 707 kJ
hruška 1x kus (140 g)
341 kJ
voda čistá 1x 0,5 l (500 ml)
0 kJ
ovesné vločky
969 kJ
mléko polotučné 1,5% tuku 1x 200ml
396 kJ

Dopolední svačina
738 kJ
knäck snack s mákem celozrnné žitné tyčinky Racio 2x 8g
264 kJ
okurka salátová 1x 50g
29 kJ
rajčata cherry 1x 50g
45 kJ
Flora original 1x 10 g
180 kJ
Eidam sýr 30 % tuku, plátkový 20x 1g
220 kJ

Oběd
2 064 kJ
voda čistá 1x 1000ml
0 kJ
brambory vařené bez slupky 1x 250 g
700 kJ
kuřecí prsa syrová 1x 50g
231 kJ
kuřecí stehno pečené 1x kus (150 g)
880 kJ
Salát z bílého zelí ve sladkokyselém nálevu 1x 100g
139 kJ
okurky sterilované 1x 100 g
114 kJ

Odpolední svačina
970 kJ
ořechy lískové 3x 5g
429 kJ
hroznové víno 1x 40 g
123 kJi
selský jogurt...
419 kJ

Večeře
2 214 kJ
zelenina čerstvá rajčata, okurka, ledový salát 1x 200g
177 kJ
voda čistá 1x 1000ml
0 kJ
kuřecí prsa syrová 1x 175g
807 kJ
Flora original 15x 1g
270 kJ
chléb celozrnný žitný Fit den Penam 2x 42g
698 kJ
olej olivový 1x polévková lžíce (7 g)
263 kJ

Druhá večeře
521 kJ
selský jogurt bílý 3,5% Hollandia 1x 100g
279 kJ
ovesné vločky 15x 1g
242 kJ

broskvicka6791
12. zář 2016

@mandarinkka tak to nevím, ale sama píšeš, ze jsi se začala přejídat a pak si trochu protiřečíš, že jsi jedla stejně a váha stála a pak jsi přibrala 6 kg...
3xtydně cvičení je tak 3xtýdně 1300KJ? Takže myslím, že jíš spíš moc. Ono taky jak se hubne, tak i klesá potřebný příjem...
Ale nejsem odborník, holky budou vědět spíš😉

mrkvicka88
12. zář 2016

@martina468 taky bych zacala hned. Stejně pokud chceš zhubnout, tak by to měla byt celková změna životního stylu.

martina468
12. zář 2016

No tak.hura do toho 😉,diky moc za podporu,opravdu,snad to vydrzim a hlavne snad to uz konecne pujde dolu

martina468
12. zář 2016

Holky jeste jedna vec,staci.k.hubnuti tech 20min na orbitreku denne?

mandarinkka
12. zář 2016

@broskvicka6791 já jsem to asi spíš blbě napsala - před hubnutím jsem jedla moc a nepravidelně,pak jsem začala počítat kj a jíst pravidelně,zhubla jsem,ale pak jsem k tomu přidala cvičení a už se mi nedařilo ten jídelníček dodržovat.. pár měsíců jsem ještě váhu držela (třeba jsem jedla dva dny dobře a pak dva dny blbě),ale pak už bylo víc těch dní,kdy jsem se přejídala a váha začala stoupat.. snad je to z toho jasnější☺ mě taky přijde,že jím hodně,ale zas když při 8000 kj hubnu,tak jsem myslela,že při těch 9000 by to mohlo být pozvolnější,ale právě taky nevim.. každopádně dík za reakci😉

ababunk
12. zář 2016

@martina468 já už jsem to psala, ale ještě jednou...kila mi šla dolů až skoro rok po ukončen kojení....písni jídelníček a uvidíš....holky jsou tu fajn, i mě pomohly 😀

ababunk
12. zář 2016

@broskvicka6791 taky si myslím že
@mandarinkka baští hodně. Třeba večeře jídlo vůbec mi přijde hodně bílkovinové(jo ty bílkoviny) 😀
Mandarinko, zkus ty KT, krásně ti to spočítají. Ale myslím, že jíst 9000 kJ je hodně i se cvičením.Já mám nastavený režim na lehce aktivní den, je to cca 5700 kj a toho se + - držím i když cvičím. Takže se dá říct, že jím do 6000 kj se cvičením. Možná bych zkusila ubrat a uvidíš. 🙂

martina468
12. zář 2016

@ababunk jjj ano vlastne,no to mi ani nerikej 😀takhle dalsi rok nevydrzim😀a kde byl problem,ze si zacla hubnout az takhle dyl?

ababunk
12. zář 2016

@mandarinkka jo a taky čím víc hubneš, tím se ti snižují kJ. Já to ze začátku drtila a byla jsem hladová, bála jsem se, že to naberu. Ale jde to ikdyž plníš jídelníček na 95%....

ababunk
12. zář 2016

@martina468 byla jsem rozežraná jako to prasátko))))))a nechtělo se mi....měla jsem 76 kg. Pak jsem nemohla sundat snubák a říkám si "ty jo, to je v pytli" a začalo to. 😀

broskvicka6791
12. zář 2016

@mandarinkka jo taky mám takový dny, kdy tláskám pátý přes devátý, ale 9000 KJ to mi přijde příjem pro chlapa. Taky bych to viděla max. 7,5 až 8 000 KJ s kojením a cvičením. Nechce si zkusit dojit někam se převážet na tu chytrou váhu? Ta Ti spočítá bazál a hned budeš vědět, jak moc můžeš jíst. Nebo aspoň Tvojí optimální váhu a podle toho si pak napočítej bazál. Jak velkého broučka kojíš?

broskvicka6791
12. zář 2016

Jo holky v rámci mýto hubnutí měníme pomalicku jídelníček i rodině( ono jim tedy nic jinýho nezbývá, protože vařím jen jídlo jako pro sebe a žádný nezdravý alternativy nedělám). Začala jsem i domácí jogurt a sýr. Děti jogurt milují a sýr chutná manželovi🙂. Jen Škoda, že nemáme kam dát krávu, už by u nás bydlela🙂))

ababunk
12. zář 2016

@broskvicka6791 a mohla by jsi mi písnout recepty? a neznáte třeba něco jako domácí pribináček?

crawler
autor
12. zář 2016

@mandarinkka Ahoj!Moc Tě vítám! Ten příjem - to se nedá takhle naslepo říct. Počítalasis někdy bazální metabolismus na nějaké online kalkulačce? - i ty jsou samozřejmě jen orientační, ale dá se od toho odpíchnout. My nevíme,kolik ti je, zda máš za sebou nějaké drastické hladovění,jak sportuješ a ani kolik vážíš a měříš,jaký máš životní styl atd. Jídelníček se mi líbí složením - jen je tam tedy na mě hodně masa, ale chválím zeleninu i vodu. Každý hubne při jiných hodnotách, každému nám to pálí jinak...já abych hubla mám přijem kolem 6500kj ...takže těch 9000kj je mi na hony vzdálených (no jedla jsem je možná teď na dovče a taky jsem pěkně přibrala 😀 )
@martina468 nestačí Marti... údajně se začínají pálit tuky po cca 40minutách pohybu v aerobním pásmu - takže orbitrek ano,ale zvyš to na 3*týdně aspoň 40minut a víc...Jako samozřejmě lepší 20minut než nic, ale...

ababunk
12. zář 2016

@crawler a co tedy 30 minutovky od Jill? tam pálíš hodně i u cardia...

crawler
autor
12. zář 2016

@ababunk ad.domácí pribinák, termix apod. Vyzkoušej,co ti bude víc chutnat...pohraj si s různými poměry odtučněného tvarohu a zakysanky, vyšlehat a dochutit 😉

crawler
autor
12. zář 2016

@ababunk mě přijde jill a podobné workouty spíš na formování - cardia je tam kolik?15minut? a zbytek posilování...a samozřejmě, že pálíš - pohybem vždy pálíš, ale ze začátku se pálí cukry a ke spalování tuků dochází až po vyčerpání oněch cukrů a ještě je navíc třeba hlídat +-aerobní zonu - tedy, že se pohybuješ ve fat burn zoně - laicky řečeno - nehnat to na tom orbitreku až na kost,ale zvládat to udýchávat @martina468
a vždy je lepší těch 20minut sportu než žádný pohyb,ale vždy si vzpomenu na Havlíčka s Cajthamlovou - v jednom díle to několikrát zdůrazňovali, že nestačí 3*týdně 30minut...

anazuzzuzana
12. zář 2016

já jsem teda někde četla, že to s těmi min. 40-ti minutami je spíš taková pověra, ale jde spíš o to, že aby jsi pálila tuky, tak musíš být v určitém pásmu... jenomže v tom pásmu obecně pálíš méně než v tom vyšším (se mi pletou ty názvy), takže aby to mělo nějaký smysl, tak je nutné dělat tu aktivitu déle... např. kdybych šlapala 20min na orbitreku v tom spalovacím pásmu, tak spálím třeba tak max. 500kj... což je třeba velkej pomeranč.... takže žadné terno 🙂
K té Jill.... taky jsem jí začala cvičit, teď jsem u druhého levelu a dává mi to docela zabrat... ale za těch 30min podle tepometru spálím třeba tak max. 200kcal...ale když si zadám Jill 30min do KT, tak mi to ukáže třeba 400kcal 🙂
Jinak já jsem po dvou měsících zhubla 5kg, ale ukázkově jsem jedla max. polovinu dnů a poslední dva týdny to teda strašně flákám... tak snad se zase dokopu než začnu nabírat 🙂

martina468
13. zář 2016

@crawler moc si me nepotesila,coz to,dokopu se k tomu,ale.nevim jak to zvladnu s detma,s tim rocnim je to na palici :-/ jedine kdyz usne,ale popravde to uz jsem vystavena.
Ale budu se snazit nejak to udelat

crawler
autor
13. zář 2016

@martina468 Já bych to nehrotila! Základem (prý ze 70%) je strava. A další věc je, že tělo ve stresu a unavené prostě nebude hubnout i kdyby ses rozkrájela! Takže dle mého - když jsi vyšťavená, tak absolutně nemá cenu řešit sport. Za prvé - zkusit hlídat příjem ve smyslu vyváženosti sacharidů, bílkovin, tuků,dostatek vlákniny a vody. A za druhé - nechat tělo odpočívat - až přestaneš být vyčerpaná, tak budeš mít na pohyb i chuť. Možná to bude chvíli trvat - malé dítě prostě dává zabrat. Já taky začala hubnout až když byly malé 3 roky - do té doby jsem byla vyčerpaná - souběžně jsem pracovala den co den, málo spala i málo jedla a neměla sílu na nic...Takže podle mě bys měla mít prioritu hodit se do klidu a regenerovat a jen zkusit hlídat to jídlo. Hubnutí začíná v hlavě 😉

zuhur
13. zář 2016

@martina468 souhlasím s @crawler - ta pohoda je nejdůležitější. A i já hubnu až do doby co jsou dceři 3 roky a to stále kojím 😉

dokument
13. zář 2016

@martina468 co si ted nehlidam stravu pres tabulky, tak je stabilni, jim mnozstevne stejne (odhadem), ale asi to neni tak vyvazene co do slozeni a nehubnu. Stejne tak jsem to mela po odstaveni. Uz jsem nepribirala, ale taky jsem nehubla. To trvalo necely rok a pak jsem si to zacala psat a najednou jsem hubla. Hlidej si hlavne to vyvazene slozeni. Ale jak pisi holky, chce to cas, telo se musi zregenerovat.

Jinak k tomu silenstvi nepribrat po diteti. Moje mamka mi nekdy chodi hlidat malyho a chodi s nim treba do parku, co je u naseho. Vcera zrovna tam byli a kdyz se vratili, tak mati kroutila hlavou, ze tam byly maminky a nonstop se bavily o jidle, co smi a nesmi jist. A ze porad dokola vykladala jedna pres druhou, ze nesmi normalne jist, az zacne normalne jist, ze kila pujdou nahoru, tak radsi neji. No.... mne to prijde fakt uz na hlavu. Ta doba dnesni. Radsi se nenaji, aby nemely deko navic, aby po decku nebyly tluste... takove uvazovani detske trochu. Samozrejme clovek nechce byt jak koule, ale proste telo se zmeni, hormonalne, porodilo dite nebo vic deti a uz nikdy to nebude jako pred detmi, i kdybychom nepribraly. To je zase vymyvani mozku, v casopisech jsou zname maminky, vypadaji tak stastne a upravene a stihle... a tak lidi chteji zit to same. Ale i tyto zenske nekdo dve hodiny licil a cesal a oblekal a dalsi dve hodiny fotil a retusoval, nez se na te obalce objevily. Znam treba jednu, ktera byla tak strasne vyrizena, ze to naprosto nekorespondovalo s tim, co se o ni psalo a jake fotky byly zverejnovany. Z ditete byla uplne vyrizena, rozcarovana (ted ma druhe).

linetka
13. zář 2016

@crawler tak já jsem navštívila dietologa a konečně chci hubnout. Hlavně jídelníček si hlídám a zatím teda 2kg dole za 14 dní. Jsem zvědavá jak to bude pokračovat🙂
Holky já se doma vůbec nepřinutím cvičit☹ tak jsem na radu toho dietologa začla chodit do centra Omega na cvičení MILON je to kruhový tréning na strojích které se ovládají čipem, prostě vložím kartičku, stroj se nastaví na moje proporce a cvičím ...pak jdu na druhý stroj a zase vložím kartičku a cvičím. Je to vymakaný cvičí sse v kruhu a na nic se nečeká za 40 minut mám odcvičeno a leje ze mě teda. Chodím 2krát týdně zatím.
Chtěla bych ale parťačku na tyto tréningy kdyžtak mi napište do zpráv a domluvíme se.

linetka
13. zář 2016

Můj včerejší jídelníček

jitulka23
13. zář 2016

holky,vajíčka jíte?a co vlastně cvičíte?všechno jsem to tady nepročítala.nějaké odkazy a tak...nesmím přepalit tepovku kvůli srdíčku.

linetka
13. zář 2016

@jitulka23 Vajíčka jím máme domácí tak to si vždy pochutnám.

ababunk
13. zář 2016

@dokument to já jsem nabrala skoro 30 kg a nevadilo mi to a hlavně jsem to neřešila)

ababunk
13. zář 2016

@jitulka23 vajíčka jím.....doplňují mi nedostatek tuků....tak jednou - dvakrát do týdne...

všechny ukazatele na Kt skoro na 100% 😀 😀
Snídaně
1 508 kJ

Florian jogurt jahoda méně tuku Olma
1x kelímek (150 g)
572 kJ
Dobré z ovsa natural Bonavita
30x 1g
464 kJ
banán
1x kus (120 g)
472 kJ