Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Ahoj holky, dlouho vás tady potichu sleduju, chtěla bych se teď připojit mj. i s jedním tipem. S váhou mám problém od dětství, z domova jsem si odnesla mizerný stravovacích návyky, v dospělosti jsem měla několik výkyvů jak se mi povedlo zhubnout (i přes 20 kg) a zase přibrat. Jsem teď doma s 13 měsíční holčičkou a to mě dost motivovalo najet zase na zdravé stravování, chci jí dát do života lepší základ. Od léta se k tomu vnitřně dokopávám s větším či menším úspěchem. Objevila jsem teď nedávno ale knížku "Co vám výživoví poradci neříkají" a musím ji vřele doporučit. Je výborně napsaná a nabitá zásadní ma informacema o zdravé životosprávě a hubnutí. Nakoplo mě to, stáhla jsem si do mobilu aplikaci kalorických tabulek a přes týden poctivě zapisuju. Zatím ještě vychytávám, jak se dostat na správné poměry makroživin, ale to se vyladí.
A k tomu bazálu, co teď píšete - v knize jsou uvedeny dva způsoby výpočtu - jeden podle výšky, váhy a věku, ten podle mě používají KT, je ale prý dost nepřesný, resp. je relativně přesný jen u osob s normální váhou, u osob s nadváhou je dost nadhodnocený. Přesnější je proto v těchto případech druhý, pro který je ale potřeba znát množství tělesného tuku. Vzorec je pak 370+(21,6 x tělesná hmotnost bez tuku).
Ahoj holky....dneska mě čeká první vyběhnutí do terénu. Večer napíšu.....i nový poznatek z Vánoc:o)
Já zítra můj oblíbený h e a t 🙂
Tak, mám za sebou první vyběhnutí. A naprosto naprosto jsem tomu propadla. Díky Jillian mám asi dobrou kondičku(díky cardiu). Jela jsem na tepovku a trochu více, spálila jsem za 50 minut běhu 1800 kJ, ale......příroda, čerstvý vzduch udělali své, pánč jsem se smála jak idiot, vyplavily se mi endorfiny a snad vše co mohlo.
A vyběhnout z města do lesa, k rybníkům, je prostě paráda. Takže ve mně má běhání velkého fanouška:o)
A Vánoce? na štědrý den jsem hřešila a valila jsem do sebe cukroví. Ani jsem ho nesnědla moc, ale bylo mi zle od žaludku. Musela jsem pořád jíst, jakobych se chtěla přecpat sacharidama. Nakonec jsem si pokazila pozdní večer. No a tím jsem vlastně přišla na to, že mi můj režim s hořkou čokoládou, jídlem do 7000 Kj a cvičení stačí a vyhovuje. Cukry v podobě cukroví a nezdravého mlsání je uzavřená kapitola. Už semnou ani nehne mísa plná sladkostí. Manžel se cpe horem dolem a mě to nechává chladnou. Asi jsem fakt odvykla.
V únoru to bude rok, co se mi podařilo shodit 23 kg a žít zdravěji. A aktuální váha je 53 kg.
Toš tak:o)
A jak VY?
@ababunk 53kg,to bych byla průsvitná! Ale krása gratuluju. Já mám v plánu 10-12 kg. Měla jsem takovou váhu před cca 4 lety - bohužel druhé dítě,totální změna životního stylu se podepsala na váze:( ale vzhledem k tomu,že jsem byla vždycky zvyklá hodně cvičit VERIM že to půjde. A co se týče h e a t u dělám h e a t to je chůze na pase,ty myslíš asi to jiné cviceni🙂 takové brutální🙂 na to už se mě kosti necítí🙂
Mne se asi vypravily endorfiny poprvé po 3 letech v práci dnes. 😂 já běhat nemůžu kvůli pánevní mu dnu. A taky obřím prsou po kojení. Nezmensily se mi ani po z hubnutí 😬
@ababunk jo behani, to je vec 🙂
Ja zacala behat rok pred otehotnenim s nejmensim.
Ale nemohu se k tomu uz nejak dostat. Hlavne bez deti. A behej s dvouletym, ktery nechce do kocaru. Snad na jare s motorkou.
Ale ja kdyz jdu behat, tak mam problem, ze se nemuzu pak dojist, mam strasny hlad.
To jsem driv nemela. Dala jsem si pul bananu, půl hodiny behu a normalni snidani. A ted to nestaci.
@lenkas1982 knizku taky mam, je dobra. Ale ja uz tech informaci mam tolik. A stejne bych potřebovala, aby me nekdo hlidal, asi.
Vcera se deti pohadaly (vsichni kaslou a jsme doma, maji ponorku) a ja se nacpala cukrovim...
Mam ted novou knizku od Kristiny Čechové. Kdysi jsem podle ní zhubla a hlavne zacala cvicit.
@gabinat S tim mam taky problém, uhlídat se. :( Teď mě to nakoplo, tak uvidíme, jak dlouho mi to vydrží. Autor té knížky (Michal Josef Tóth) dělá i jídelníčky na míru, ale zatim se mi do toho nechce, zkouším to sama. Co mem zaujalo, že v porovnání s tím, jak je příjem makroživin nastavený v KT, v knize ho doporučujou dost odlišně - o dost víc bílkovin a méně sacharidů. Ty bílkoviny teda honím horko těžko. Taky jsem si domluvila osobního trenéra ve fitku, v pátek jdu poprvé. Snad mi sedne a bude mě to taky motivovat. 🙂
Ahoj spolubojovnice,dlouho jsem.sem nepsala,ale to neznamena,ze jsem vas nesledovala 😉 Dala.jsem si oraz z hubnutim a az ted 3 tydny se snazim,zhubla jsem 3 kg,ale.bohuzel pres vanoce jsem hresila a mam +1kg,ale.nevadi jedu dal..Jinak.mam jidelnicek.na miru,a jsem.za nej rada,protoze konecne se mam ceho chytnout.Myslela jsem si,jak.to zvladnu sama a jak dobre jim,a ono prdlajs,jedla.jsem.uplne blbe a jak to tak.byva malo...alr doufam,ze uz jsem na dobre ceste a ze muj cil -15kg zvladnu do leta 😉
@martina468 No právě, jakmile člověk nejí kalorický bomby, ale hodnotný potraviny, tak by vlastně toho jídla měl sníst hrozně moc. Prý je optimální začínat s příjmem jen o cca 15 % nižším než výdej, aby pak člověk měl kam ubírat, když se hubnutí zastaví. Vzhledem k tomu, že ještě kojím, tak se mi to nějak nedaří se na to dostat. Na druhou stranu tuším, že mám bazál výrazně nižší, než mi ho počítají KT (viz co jsem psala), protože mám dost velkou nadváhu.
@martina468 můžu se zeptat, co jsi dělala špatně?
@lenkas1982 bílkoviny ani moc problém nejsou, stačí si dat kefír nebo tvaroh.
@ababunk Jsi fakt dobra!!! 🙂
@terezapetrova
ale někdy....někdy bych se na to nejraději vyprdla......naštestí mě to napadne jen málokdy:o))
Snažím se udržovat a docela to jde....Jsem zvědavá, jaké budou výsledky,když upustím od Jill a budu "jen" běhat":o)
Mne to neprijde, ze by toho hodnotnyho jidla mela moc. Pri hubnuti urcite ne. Ale proto se ma taky clovek hybat, aby se normalne najedl. Neprijde o svaly a jeste se vic naji. @lenkas1982 já bych se teda rada najedla o trochu víc, než je doporučeno kt při hubnutí, když nemám aktivity. Je to jen tak do polosyta.
@ababunk ano...docela dost cukru(samozrejme sem si myslela,ze to mam pod kontrolou 😀) a dost sacharidu,KT mi to vypocitali blbe...a taky jsem si myslela,ze zhubnu klasickymi obedy...a samozrejme.ne...jedu podle jidelaku a brichace...
@ababunk
@dokument Můžu se zeptat, kolik bílkovin vám KT doporučujou? Mně tak zhruba mezi 130g a 145g, pokud nemám další fyzickou aktivitu, jen kojení, a při váze necelého metráku 😒 Já se zpravidla dostanu tak na 100-115g. Jenže příjem bílkovin by prý pro ženu v redukci měl být min. 1,7 g / kg. A to teda při těch mých kilech nedávám.
@martina468 To mi taky přijde, že KT těch sacharidů doporučujou hrozně moc - mně cca 60 % z makroživin, ale mělo by být jen 30-40 %.
@lenkas1982 jjj presne a jinak jsem ti chtela rict,ja byt tebou,dokud bych kojila tak.bych nehubla,znam to z vlastni zkusenosti,akorat sem se pul roku trapila...ale nerikam,ze nezhubnes i kdyz kojis
@martina468 Vím, že se moc hubnout při kojení nemá, ale já už kojím v podstatě jen v noci, malé je 13 měsíců. A myslím, že jsem ten případ, že mi kojení docela pomáhá, problém byl v tom, že jsem nedokázala uhlídat chutě a zajídala únavu a nepohodu. Povedlo se mi bez nějakého velkého úsilí dostat na váhu před otěhotněním a teď mám ještě asi o 3-4 kg míň. A říkám si, že když teď najedu na zdravé stravování a cvičení, tak pak až přestanu kojit a budu mít o to menší výdej, mohlo by mi to váhově líp projít.
@lenkas1982 já už jsem tam dlouho nebyla, ale všechno mi pokrylo veškeré potřeby,chutě, fungovalo to, nedojidala jsem se. Podivem se a nwapisu
@lenkas1982 me to.proste neslo zhubnout pri kojeni.a je dobry,ze ses dostala na vahu pred tehu.Ja bohuzel to stesti.nemam,zustalo mi 15kg :-/ ale chci to dat dolu
@martina468 mě tabulky pomohly, lae je pravda, že cukry jsem neplnila na 100%Jen když jsem měla větší aktivitu, měla jsem i potřebu přijímat více sacharidů. Jinak se stravuju celkem na pohodu, už to mám vychytané.
@lenkas1982 já jsem hubnutí při kojení vůůůbec neřešila...pak to šlo samo se cvičením a úpravou jídelníčku(hodně podle Havlíčka) a hlavně pravidelně.
Tak bílkovin mám vypočítáno 104 g, sacharidy 253 g, tuky 57 g a vlákninu 28 g při příjmu7582 kJ

@nnnadja bazál ti spočítají také tabulky...je to orientační, ale většinou to sedí