Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
@lenkas1982 jj vím, máme doma, manžel je mimo jiné výživový poradce.. 🙂
@dokument poslala jsem do IP 🙂
@lenkas1982 presne to jsem chtela napsat @ababunk FM je docela dobra skupina a hlavne se tam porad omila jist, jist jist. Ja mam i jidelnicek od pana Totha a je fakt ze s tim se da v ramci nejakych mezi dobre fungovat a hlaven kdyz si uvarim, tak vim ze to muzu cele snist a to je tedy pro me dost zasadni, protoze fazi bojim se jist, znam taky. Vzdycky mi rika tchyne: ty se mas, tobe nechutna nebo ty to mas geneticky. To bych ji nejradsi zabila.
@terezapetrova diky moc, uz to studuju 🙂)
@dokument není zač 🙂
@ababunk Tak jsem objevila třeba https://www.fitnessblender.com/videos. Teda "objevila", určitě to tady budete holky znát. Já to neznala a moc se mi to líbí. 🙂 Ještě se tak doma k něčemu dokopat, s tím mám trochu potíž.
Dobrý den. Neměl by někdo zájem o knižní kuchařky - Lahodně s Ellou, Lahodně s Ellou každý den, Vegmňamky nejen pro vegan(k)y, Život bez pšenice: 30minutová kuchařka, Život bez pšenice: 10denní detox, Co vám výživoví poradci neříkají? (Protože to nevědí), Vařte zdravě jako my aneb Nejoblíbenější dietní recepty, Hravě, zdravě, bezlepkově - Jednoduché bezlepkové recepty, po kterých se budete moci utlouct.
Když tak smažu..
Holky, na co vsechno pouzivate tvrdy tvaroh? Potrebuji nejake tipy. Ja ho znam jen na ovocne knedliky 🙂)) Ted ho jim s cervenou repou a je to dobry. Chtela bych ho zaradit do jidelnicku ve vetsi mire.
@dokument Taky moc nevim, tak ho jim v ramci svačiny proste samotný, resp. třeba s plátkem šunky, s knackbrotem nebo mi chutná s hroznovým vínem. Proste to tak nějak ukusuju společně. Kupuju si hlavne olesnicky, ten je takový vlhčí.
Ahoj. Ještě jsem těhotná (16tt). Do těhu jsem se stravovala zdravě, vyváženě. Věnovala jsem se fitness. Žádné rychlé cukry či pečivo. A sport byl na denním pořádku. Pak přišlo období nechutenství a polevila jsem - pečivo, sladkosti a navíc brz pohybu. Ale ted je ještě důležitější než dříve jíst zdravě. Máte prosím rady či zkušenosti, jak se stravovat v těhotenství? Kolik a čeho jíst? 🙂
@terezzza ahoj 😉 Pokud máš chutě a nechutě, tak bych si hlídala především snězené množství. Určitě bych se nenutila do něčeho,co se mi příčí. Já třeba v těhotenství měla strašné chutě na ovoce a celkově sladké a neovládala jsem se - neřešila jsem množství a taky jsem přibrala víc než bylo nutné.Na druhou stranu - přišlo by mi zbytečné se nutit do něčeho,co mi navalovalo - především ta 1.půlka těhotenství byla v tomto náročná. Poslední trimestr se obecně jí míň - není taková kapacita, ale zase je i méně pohybu. Zkusila bych prostě jen selským rozumem - jíst v akorátním množství to, co mi bude dělat dobře (z čeho nepálí žáha, co mě nenadýmá, to, co mi dělá psychicky dobře,...) no a maximum procházek, co ti tělo dovolí ať je pohyb🙂
Ahoj, moc se mi líbí vaše podpůrná skupinka, přečetla jsem skoro celou diskusi🙂 Také bych se ráda přidala. Jsem 14 dní po porodu, je to třetí dítě během 4 let. Přibrala jsem postupně 23, 16 a teď 24 kg. Po obou jsem dětech jsem do roka zhubla na svou váhu, teď mě to čeká naposled, cca 15 kg. Bohužel v posledním těhotenství jsem se přejídala, a to tak, že jsem po uspání dětí skočila k vietnamci pro dvě studentské pečetě a ty jsem zbodla během 20 minut☹ Nebo jsem si po běžné večeři ještě udělala ještě 5 misek cornflakes s mlékem atd. Úplný vlčí hlad. Mám strach, jak zvládnu dietní režim, ten tomuhle přejídání nahrává... nicméně od porodu se držím zdravé stravy a hlídám si poměr živin v KT. Tápu jak nastavit kalorickou hodnotu, zatím tam mám 1600 kcal, kojím, aktivitu nemám zatím vůbec žádnou, ani ty procházky. Máte také někdo zkušenost s přejídáním?
@koolombina ja znam jedeni z nervu. Jak deti zacnou hádanice, uz lovim. A nebo ve stresu.
Ale ty zkus jist jen zdrave, zadnou dietu. Treba po tom prejidani to pujde rychle dolu.
@koolombina prosím jen ne DIETU-tzn. omezení. Jsi šestinedělka, potřebuješ energii na to,aby jsi to všechno zvládla včetně mléka atd. Stačí, aby jsi se snažila volit zdravé potraviny, ale jez všechno-přílohy také! Jako 1.krok v hubnutí bych si stanovila pravidelnost - což bude možná s miminkem těžší než se zdá, tak si stanov,abys jedla pravidelně co 2-3hodiny. To je základ a víc bych zatím vůbec ale vůbec neřešila 😉 Těch 15kg jsi nabrala za 9měsíců, tak bych si dala za cíl je mít dole do 18měsíců...😉
@koolombina Přejídání znám. Vždy jsem byla hubená a zvyklá zdravě jíst a měla pohyb. Pak přišly státnice, nová práce a já najednou přibrala 10 Kg. Nezdravé jídlo bylo vždy po ruce, čokoška na nervy. No a když jsem chtěla zhubnout, tak jsem se dlouho hledala, přišly stresy, chyběla energie, byla jsem nervová. Večerní žranice jsem občas nezvládala... Časem ale nebylo co jíst než špenát či brokolici. Prostě nekupujeme domů nic nezdravého. Jedeme v tom s manželem oba - vážení stravy, krabičky do práce. Nechala jsem tomu čas...Jenže to vše bez dětí. Už jen to těhotenství mi dává zabrat. Takže klobouk dolů, že do toho jdete hned po porodu a ještě se 3 prcky. 🙂 Vždyť na to je potřeba kopec energie! Určitě nedělejte nic razantního a neodepírejte si vše hned 🙂
@crawler Ahoj Crawler:o) děkuji za optání, daří se, docela to jde. Udržuju 54-55 kg, začala jsem chodit do práce, kde myslím i dost pálím(učím v mš).Cvičím 2-3 x týdně, jím pravidelně, Ale někdy mám takové záchvaty, kdy mám pocit, že musím sežrat i vola......
Je to náročné období....
zeny, vcera byl Valentyn, my to neslavime, ja i manzel k tomu mame takovy postoj, ze to ignorujeme. Shodou okolnosti jsme meli rande, hlidala babicka. My si sami moc casto nevyjdeme, mozna i proto nam to drhne... tak to bylo super, to musime casteji. Asi jsme vypadali, ze toho Valentyna silene prozivame 😅 Sedli jsme si do kavarny mimo jine a dala jsem si obri tiramisu, bylo vynikajici, a svarak. Na obed jsem mela bramborove knedle se svestkama a jeste jsem si koupila velkou cokoladovou susenku (ta cokolada mi tam vadi, takove kousky, ale to testo je dobry 😀 ), takovou domaci, prodavaji ji tady ve vecerce. Takze asi vse kaloricke bomby. A dnes si pripadam nejaka stihlejsi 😅
😀
@koolombina
@koolombina prejidani vylozene neznam, to jsem nikdy nedelala, ale ten vlci hlad a chute, to jsem mela prave pri kojeni. Mozna jsi vycerpana, telo potrebuje ziviny, zkusila bych si to sledovat na nejakem webu, my tady propagujeme ty kaloricke tabulky, ale je vic takovych webu (pry, ja to nesleduju, mne staci KT). Abys mela vseho dostatek. A jestli snis neco navic?...no boze, tak jsi proste tehotna, to neni trvaly stav. Ja jsem to tak taky vzdy brala, ze telo si o neco rika, ale nevedela jsem o co. Nekdo mi napsal, jez vic bilkovin. Ale co jsou ty bilkoviny? Vubec jsem nevedela, byla jsem v koncich. To byla rada "nad zlato". Takhle kdyz si to sepises a zjistis co ti chybi, snad by to mohlo ty stavy umirnit a jedla bys vyvazeneji. Aspon takto bych zacala 🙂
@koolombina jo ted to ctu, ty to sledujes uz. No tak treba to porad nestaci. Jaky tam mas nastaveny prijem?
@ababunk ja cely tehotnstvi skoro nejedla. Nebylo mi zle, nezvracela jsem, ale nemela jsem na nic chut. Bylo mi pak akorat soufl z hladu. Nic mi nesmrdelo, jen jsem nemela potrebu jist, vubec jsem nemela hlad najednou. A pak se mi to vratilo pri tom kojeni. Zrejme jsem byla podvyzivena.
@ababunk jako po pul dni jsem si neco k jidlu dat musela, vetsinou nejakej suchej rohlik, proste jidlo mi nic nerikalo v tu dobu. Jediny na co jsem mela chut byla kureci jatra a hodne sezonniho ovoce, snedla jsem kila jahod. Ale jako nic zvlastniho, ani takovy to, ze tehotna ma jist za dva (to se ji vymsti... to taky neni normalni, ma jist tak akorat pro ni a trosku vic, ale ne za dva). Pak z hladu se mi teda delalo trochu zle, doktor mi rekl, at si dam piskot a ono to preslo. Takovy mirny soufl pocit, normalne ho taky nemam. Jen v tom tehotenstvi. Spis na omdleni, nez na zvraceni. Takova divna nevolnost.

@terezapetrova Na měření tělesného tuku je prý nejpřesnější "kaliper". Je to taková jakoby šuplera, chytne se kůže i s podkožním tukem na čtyřech přesných místech na těle (břicho, lopatky, paže zepředu a zezadu) a změří se tloušťka té kůže s tukem. Stojí to asi kolem 300, takže o hodně levnější než různé chytré váhy, které jsou na tohle extra nepřesné. Ještě InBody by mělo být jakž takž přesné.