icon

Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky

crawler
1. kvě 2016

Ahoj holky,

od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂

terezapetrova
11. únor 2017

Dikes, jsi dobra 🙂 kvalitní spánek všem! 🙂

radka8888
11. únor 2017

@ababunk mám úplně to samé. Ale jelikož už to takhle mám léta, tak když citim, že mi celý.to hlídání leze na mozek, tak si to zákazu. Třeba týden jedu bez, nebo i déle, nevážim se. A až když cítím, že jim normlane a nemyslím na tabulky, tak se k nim vrátím. Přiberu třeba kilo, pak to jde hned dolů. Nerikam, že se přežírám, ale nic nepočítám.

dokument
12. únor 2017

@terezapetrova spis ne

ababunk
12. únor 2017

@radka8888 to je dobrý tip, děkuju. Potřebuju prostě někdy na tohle celé nemyslet, nepočítat a třeba se i s chutí, více najíst, ale nepřibrat.Taky si říkám, že místo těch chuťových přejídaček přidám na obědě a snídani a nebude mě večer honit mlsná.
Mám sice 20 kg dole, ale za jakou cenu......někdy to stojí fakt za prd....
P.S. ale dokážu říct ne , když všichni kolem mě baští zákusky a slaví......
NAvíc nemám moc podporu v okolí...v práci s myslí, že jsem nemocná a doma už tím vším nikoho otravovat nechci. A taky když jdu nakupovat do zdravé výživy, někdy tam jsou věci narvané sacharidama, že si raději dám ty naše klasické, méně "zdravé"...

zuhur
12. únor 2017

@ababunk já ti s těmi chutěmi rozumím. Pracuji bohužel celý den "v sedě" ale tím, že máme teď hodně přesčasů, tak jsem hodně unavená a opravdu cítím potřebu sníst něco sladkého. Bohužel v práci toho spálím málo, takže navyšovat si příjem moc nemůžu a díky těm přesčasům fakt nemám sílu cvičit. Už se těším na jaro - to mně vždycky nakopne 🙂
Jinak moje váha se teď zastavila a lítá si + - 1 kg. Tak se snažím to příliš neřešit a říkám si, že tělo třeba potřebuje malou pauzu od toho hubnutí.
Já navíc potřebuju co nejvíc začít zpevňovat, protože teď už by byla váha relativně v pohodě, ale zatím to nevypadá moc pěkně a to jsou mi přitom volné už i kalhoty do kterých jsem hubnula.

dokument
12. únor 2017

@zuhur taky se tesim na jaro, jako loni, kdyz jsem s hubnutim zacala. Slo to vsechno nejak lip nez v te zime 🙂

dokument
12. únor 2017

tak moje aktualni miry jsou 99 - 78 - 108. Kdyz jsem byla stihlounka, tak jsem mela v pase 76 a to jsem teda byla takova az moc drobna, pri vysce 166 cm. Tak neblbnete, kdyz je nekdo vysoky, tak s pasem 60 ....to prece neodpovida , to maji ty modelky anorekticky. Prece nejake svalstvo je taky potreba. Mne trapi spis ten vrsek, po kojeni mam ze 75 C podprsenky najednou 75 F. Uz rok a trictvrte nekojim a kojila jsem rok a pul. Takze to uz se asi nevrati zpet. V pase mam nejake jeste trochu speky, ale neni to tak hrozne, chce to spis vytvarovat a s tim urcite odejde i trochu sadla 😀 Ale v zasade to jde. Jenze jak jsem nahore velka, tak pusobim mohutneji nez driv. Tudiz i mene stihle.

dokument
12. únor 2017

ted me napada...muj trilety syn ma v pase 50 cm... a to je hodne stihly proti jinym detem jeho veku. Tak je normalni, aby zdrava zenska mela jen o trosku vic?

zuhur
12. únor 2017

@dokument však ono těch 90 - 60 - 90 je myšleno spíš na menší výšku, ale to si už nikdo nechce připustit ☹ Mimochodem - já už nebudu mít ani tu první míru - protože po kojení mám naopak podprsenku 70A (přes prsa mám momentálně 85cm) a teď jsem měla velký problém vůbec nějakou opravdu padnoucí koupit.............

ababunk
12. únor 2017

@zuhur no tak to moje prsa, už nejsou ani prsa, ale dvě uschlé švestky. Rozhodně si nepřipadám jako ženská, to mi vadí hodně. V pase mám 68 cm na výšku 160 cm.
Ráda bych měla zase ženské tvary, ale nechcí být tlustá....ráda bych zase prsa, ráda bych zase trochu boky a ne kosti a ráda bych se zase víc smála a radovala, než abych pořád musela myslet na jídlo....
Kdysi jsem jedla co jsem chtěla, relativně pravidelně, pracovala jsem v mš, jezdila na kole a měla jsem 63 kg. To jsem byla nejspokojenější....
Na těch 54 - 55 kg se někdy hodně trápím, bývám unavenější.....
A taky se mi nechce věřit, že kdo chce hubnout musí jíst.....prostě výdej musí být...

zuhur
12. únor 2017

@ababunk a nebylo by tedy lepší klidně trošku přibrat a být spokojená? Jinak já jím docela dost, ale přesně jak říkáš - musím cvičit. Pokud necvičím tak o tom musím mnohem víc přemýšlet.

ababunk
12. únor 2017

@zuhur no a to je můj problém..přibrat chci....ale hlava nechce...myslím, že už to zašlo někam, kam by to zajít nemělo.....

lenkas1982
12. únor 2017

@ababunk A nechceš zkusit místo běhání (tuším že jsi psala, že běháš) silový trénink a nabrat trochu svaly? Jednak by sis postavu vytvarovala a jednak by sis díky tomu mohla dovolit víc jíst. Co jsem tady viděla Tvé fotky, tak si myslím, že by Ti ani třeba 2-3 kila tuku navíc neuškodily. Jestli míváš hlad a chutě, zvážila bych taky přidat v jídelníčku bílkoviny a ubrat sacharidy (tak na 30 % příjmu bílkovin). Ony totiž bílkoviny mají vyšší sytící efekt. Vím, že tady většina z vás vycházíte z kalorických tabulek, ale to není přece dogma, jak vám to nastaví. Právě naopak. Každému může vyhovovat trochu jiný poměr a obecně KT těch bílkovin počítají dost málo. Dá se to přenastavit, zadat si vlastní poměry a vypnout započítávání aktivit, není to nic těžkého. Spočítat příjem B, S a T podle svého je taky jednoduchý - svůj kalorický výdej vydělit dle požadovaných poměrů (tj. např 30 % B, 40 % S a 30 % T) a pak z kcal přepočítat na g - B a S 4kcal a T 9kcal za g).

lenkas1982
12. únor 2017

@ababunk To bych asi zkusila probrat někde u psychologa.
Já mám před sebou teda ještě dlouhou cestu, ale při mých 172cm mám cíl tak 75kg, míň bych asi nechtěla. Nejmíň v životě (dospělém) jsem měla 78kg před 7 lety, to jsem zhubla asi ze 104kg, bohužel jsem to neudržela, šlo to zase zpátky nahoru. Před rokem a čtvrt jsem rodila s 120kg, to už bych teda nechtěla zažít. Teď jsem na 93,5kg. Ale do tabulek jsem zapisovala jen asi měsíc, už mi právě pak přišlo, že se stávám otrokem toho věčného vážení jídla a propočítávání a jídlo si neužívám. Ale i ten měsíc stačil, abych to orientačně dostala do oka a zatím mi to jde naštěstí dolů i bez toho.
Takže si dokážu představit, že člověk může hodně snadno sklouznout do stavu, když mu to přeroste přes hlavu.

uzivatelkapetra
12. únor 2017

Holky inspirujte mě jak si připravit pohanku. Děkuji

ababunk
12. únor 2017

@lenkas1982 Ano, taky mám dojem, že chybí tuk. Silový trénink by neměl být problém a zkusím prostě přidat více jídla obecně.
Pracuju hlavně na tom, abych neotročila u KT, to zvládnu, ale chce to čas.
Taky si říkám, že pokud by někdo bral Kt jako dogma, mohl by klidně sjet do anorexie a hladovění...
No nic, zapojit selský rozum a chci se stát znovu ženskou:o)
Děkuju

ababunk
12. únor 2017

@lenkas1982 máš nějaký tip na cvičení silového tréninku doma?byla bych ráda...

terezapetrova
12. únor 2017

@ababunk budu držet palce, z anorexie (tedy víc ma máma a sestra než já) jsem měla strach vloni v záři (61kg/182cm) tak strašně málo jsem tedy nevazila ale je fakt, ze třeba menstruaci jsem už neměla díky nízkému procentu tuku v tele. Máma mě uprosila abych trochu přibrala, ze se kvůli mě trápí a to bylo to poslední co bych chtěla trápit mámu, tak jsem váze dovolila ať jde trochu nahoru 🙂

ababunk
12. únor 2017

@terezapetrova tak proto nemám ms...tuky....no je třeba něco dělat

terezapetrova
12. únor 2017

@ababunk jj procento tuku v tele je pro menzes dulezite, jakmile klesne třeba jen o kilo pod nějakou hranici.. menstruace se už nespusti. Mě váha spočíta hned kolik tuku bych měla mít a kolik ve skutečnosti mám. Jaký mas BMI?

radka8888
12. únor 2017

@ababunk je to fakt strasne těžký držet nějakou rovnováhu. Jako lidi, co.rikaji že nemají chuť na sladký podle mě kecaji🙂)))) já hrozně závidím moji švagrové, která je proti mě tlustoucka a ona ji úplně co chce a nedělá si z toho hlavu. Ta bezstarostnost je úžasná. Ale pak si představím svoje tlusté období a to teda už nechci zažít....Fakt těžký. .

ababunk
12. únor 2017

@terezapetrova 21,36.....

ababunk
12. únor 2017

@radka8888 je to těžké. A taky si myslím, že jde fakt o odříkání. Naše sousedka je hubená a říkala mi, že celý život trpí a odříká si a že na staré roky na to kašle....něco na tom je.
Myslím, že výdej mám poměrně velký, podhodnoceně zapsanou aktivitu na Kt, záměrně, ale bojím se prostě jíst....

terezapetrova
12. únor 2017

@ababunk dekuju, držím palec, vím, ze to není jednoduché na psychiku ale uvidíš časem zase bude dobře. Co si zkusit jen malilinkato zvětšit porce?

lenkas1982
12. únor 2017

@radka8888 Ta bezstarostnost je podle mě u drtivé většiny lidí s nadváhou nebo obezitou jen zdánlivá. Popř. dočasná. Ono do člověka, co se v něm odehrává, nevidíme, zvlášť pokud to umí dobře skrývat. A to nacpávání se je často jen kompenzace něčeho. Já třeba zajídala skoro všechno...nudu, frustraci, jakékoliv špatné pocity, ale i prostě jen tak pro "radost". Můj problém je, že prostě mám jídlo hodně ráda, i ráda vařím, zkouším nové. Ale naštěstí nejen to nezdravé, ale i to zdravé. Je naprosté minimum potravin, které mi nechutnají nebo si k nim nejsem schopná najít cestu. Takže se z toho snažím těžit a prostě jím to zdravé a chutná mi to. Taky už asi nějak nemám žaludek jako zamlada a to nezdravé mi ve větším množství nějak přestává dělat dobře. 😀

dokument
12. únor 2017

@terezapetrova jakou mas vahu? To zni dobre!

lenkas1982
12. únor 2017

@ababunk No já to řeším posilovnou, kde jsem si nechala poradit od trenéra. Ale můžu doporučit na Facebooku skupinu Fitness Motivation CZ. Je to teda často dost slepičárna, protože jsou tam už tisíce lidí, ale dá se tam načerpat hodně informací a tipů. Hodně lidí tam cvičí i jen doma, tak Ti tam zkusím zítra pohledat nějaké tipy.

terezapetrova
12. únor 2017

@dokument prosím té zítra písnu, mám ji u spiciho syna v pokojicku, tak ti opisu značku 🙂 akorát jsem to pomotala, píše ideální váhu a pak kolik tuku mas. Ideální procento tuku v tele se snad dá najít na netu. Pak mi váha vyhodi údaje k svalové hmotě, kostní hmota a voda v tele tuším 🙂 já koukám hlavně na tu celkovou vahu 🙂

gabinat
13. únor 2017

@uzivatelkapetra pohanku si davam misto ryze. K masu, omacce. Do vrouci vody nasypu pohanku, osolim necham asi 2 minuty varit. Vypnu a necham dojit. Potom sliju vodu, kdyz ji dam moc 🙂
Zbytek si pridam do ovesne kase, do jogurtu, do chleboveho testa.
Zkus nejprve male mnozstvi, pul hrsti. Rodina si taky zvyka postupne 🙂

Strana