Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
@ababunk podstatný je, že sis uvědomila, že máš problém a ten řešíš...dost jsem se bála,že si to nepřipustíš...Hranice je určitě tenká - to ostatně potvrzuje mnoho žen,co má nějakou PPP, takže se drž a když si nebudeš jistá, tak vyhledej odborníka-stejně si myslím, že by to bylo na místě...Ale zkus se do uzdravení zakousnout stejně tak,jako jsi se zakousla do hubnutí a určitě to půjde! Neboj se, zvládneš to a bude ti den za dnem líp a líp 😉 moc ti držím pěsti!!! ♥
@ababunk držím palce!!!
Ja zas bojuji s emocnim prejidanim se. Ted jsem nedavno o to cetla clanek a je to o mne. Neni to, ze bych jedla sladke na kila a cpala se. Ale ve slabe chvilce jim, co nechci.
Ale snažím se delat si svacinky, kdyz jdu mimo domov. Driv jsem delala jen detem 🙂
@gabinat Stejně, vezmi si, že před otěhotněním jsme jedla co jsem chtěla, občas smažené, hramolky, smažák, margotka, jogurty, kefíry, pečivo a váha byla 63 kg takřka pořád...a po porodu tohle.....Ale myslím si, že hodně pálím i v práci, takže bych klidně mohla občas i zahřešit.Zkrátka bojuju a Tobě držím palce.
Copak baštíš Ty, když to na Tebe přijde a je to večer, že.
@lenkas1982 Ahoj a předem se omlouvám, nějak mi nejde sem psát a tak zkouším teď z telefonu. Díky za radu, vše jsem si procetla 🙂 já s vážením začala minuly rok v září, kdy jsem ale dodržovala i pitný rezim a zhubla za 2 měsíce 6kg. Jídelníček teď už nedodrzuji, ale snažím se jist zdravé, nejim pečivo, mám 5 jídel denně, většinou jsou to jídla z jídelníčku, nejim moc maso max rybu nebo kuřecí, hodně tofu a sójové, granát opět dodrzuji dle jídelníčku. Piju teda obr málo 😳 Max 1 litr denně, moc je stále sytě žlutá. Od včerejška zkouším pít hodně, dělám si čárky 🙂 od ledna chodím do posilky, teď za poslední 2 měsíce makam, zhubly mi boky, ale nabrala jsem zpátky 3kg a to se mi nelíbí 😭 Mám 170cm a 73kg, nejde to proste dolu, něco dělám špatně 😒 Jídelníček jsem měla napsaný na 5000kj, holky psaly ze je to málo, takže jim víc a nic to nedělá! Občas zhresim, ale stylem ze si radši koupím raw tyčinku a dam si ji místo svačiny....
Samozřejmě to ještě muže být mými hormonálními výkyvy, přestala jsem vloni brát antikoncepci a je to teprve půl roku, co jsem začala ovulovat.... teď jsem poslední půl rok jak puberták, mám akné, potim se.. minuly měsíc jsem měla hormonální kolaps, menstruovala jsem přes týden tak silné, ze jsem skončila malém na kapackach.. ale chápu ababunk, sice se cítím fajn, ale jak to nejde, pochybuju, utapim se...
@mimiveru říkám si, že je to fajn být "hubená"...ale už nevěřím, že jsou hubené holky spokojené.Jsou hladové a s tím je spojená únava, nespokojenost, nevrlost, špatná nálada. A nebo jsou to kuřačky a nejí skoro nic. Tak to vidím ve svém okolí. A rozhodně nechci pokračovat v počítání a trápení....prostě opravdu selským rozumem, 5 x denně a hlavně pít a 2 až 3 týdně pocvičit.....Chci být spokojená....
@mimiveru
@gabinat taky moc nepiju, ale vzdy mam lepsi pitny rezim kdyz mam nejakou cinnost a kdyz je ta sklinka velka 😀 mala mi asi pripada moc mala a tudiz me nenuti ji furt plnit, mam pocit, ze se jako nenapiju, kdyz je mala 😀
@ababunk ja vim, ze nejsem uplne stihla, ale tak akorat a to mi staci. Mym cilem bylo hlavne uz nepribirat. Takze vlastne ta meta je pokorena a je to super 🙂 Zalezi z jakeho pohledu se na to clovek diva 🙂
@mimiveru Ahoj, jen pár postřehů.
Jídelníček na 5000 kJ je fakt málo, ať ti ho udělal kdo udělal, nebyl to dobrý výživový poradce.
Z toho co jsi napsala si nejsem jistá, jestli máš dost bílkovin, když nejíš moc masa. Doplňuješ je i z jiných zdrojů?
Sójové maso se dnes už moc nedoporučuje, zdravotně to nic extra není. Tofu je fajn.
Jestli makáš v posilovně, tak můžou být kila navíc svaly, zvlášť když máš míň přes boky. To by bylo to nejlepší, co by mohlo být a v tom případě bych váhu už vůbec neřešila. Doporučuju, úplně se na vážení vykašli a orientuj se výhradně podle měr nebo toho, jak ti sedí oblečení.
Zeny, dnes jsem nejakym zazrakem ozivila osobni vahu a rano jsem mela 63,5. Takze pro me pekny vysledek, uz temer rok si drzim vahu po zhubnuti, zadny jojo efekt. A bez nejakeho vetsiho snazeni, bez zapisovani do tabulek. Jupi! Ale chtela bych jeste do zimy dorazit posledni treba 3 kg. 3 - 5, ale tech 5 nevim, jestli je realne. Po decku mi zustala velka prsa, urcite i to ma na tu vahu vliv. Mam o 3 cisla vetsi. A taky jsem starsi.
@ababunk To je mi líto co tě potkalo, kalorické tabulky jsou asi návykové. Já se potýkala se všemi třemi PPP v pubertě, mezi 14-16 rokem. Je to už 15 let zpátky, ale některé věci mám v živé paměti, hlavně ta neschopnost kontrolovat své myšlení a jednání ve vztahu k jídlu. Fuj. Byl to začarovaný kruh. Pak jsem se dostala do nové party s prima lidmi a já nějakým zázrakem přestala dávat jídlu a postavě tu důležitost, přestala jsem držet diety a během 2 měsíců ze mě opadalo 20kg, dodnes nevím jak (z 80 na 60). Takže psychika je opravdu všemocná. I po té dlouhé době ve mě něco z těch poruch zůstalo. Hodně to teď cítím, když chci zhubnout po porodu. Večerní přejídání, absence záklopky, nutkání hned další pak hodně omezit jídlo, i když vím, že to právě nesmím udělat. Dieta to může spustit znovu. Ideální je nezažít v životě žádné veliké výkyvy váhy, trvale to podle mě poškodí metabolismus, žaludek atd. Ráda bych, aby moje dcery tohle nemusely podstupovat.
Nemám pro tebe radu jak s tím skončit, snad leda najít si nějaký nový koníček, připomenout si co je v životě důležité. Držím palce ať je brzy lépe.
@koolombina je to začarovaný kruh. Děkuju, moc.
@veverka83 ahoj, nejsem odbornik na KT, ale zkusim to.
Prvni hodnota vlevo nahore je tvuj prijem, tedy energie, kterou prijimas.
Ta hodnota Aktivity - tam se ti nacita energie spotrebovana na traveni prijatych potravin. Někdo říká, že se to ma vypnout. Ale to nevim. A pokud zadavas aktivitu, tak ta bude taky tady.
No a ta hodnota Celkem, to je vysledek po odecteni Aktivit od Prijmu. A vidis, kolik ti zbyva...
Ahojky, řešila jste některá hubnutí u dětí? Mám děti 6 a 8,5 roku.
@rozarka65 u dětí jen motivovat a vést k pohybu a vynechat průmyslová jídla-jinak klidně plnotučné věci, ale maximum domácí -tzn.nekupovat pribináčky, ale raději jim ušlehat tvaroh s marmeládou atpod. Dávat ovoce a zeleninu ke každému jídlu, nekupovat sladká pití a různé "ptákoviny"...a opět pohyb a pohyb 🙂
mají tvé děti nadváhu?
@rozarka65 prvně asi důležité vědět, čím to, že mají takovou nadváhu (chipsy?, limonády?nulový pohyb? jídlo večer u tv? atd.) a tohle postupně odbourat. zavést každopádně povinnou snídani - pokud nejsou zvyklé, tak po trošinkách...a celkově zavádět jednotlivé změny- jít po menších krůčkách - nedělat žádné radikální změny a hlavně motivovat k pohybu - ideál by byl,kdyby si nějaký druh sportu vyloženě zamilovaly...A samozřejmě JÍT PŘÍKLADEM 🙂 Děti by hlavně v žádném případě neměly hubnout deficitně- jsou ve vývinu, takže by měly být dostatek kvalitního jídla, žádný hlad!
Super den. Kolega se me zeptal, jestli čekám miminko. 😬
Jinak zrovna jsem byla nakoupit a dívám se co lidi kupují k jídlu. Tlusti mnoho nezdravých pochutin, hubení zeleninu a zdravé věci. Něco na tom jídle bude.
@dokument No mně teda přijde, když mi občas na ty nákupy ostatních padne oko, že ty nezdravé věci kupují všichni napříč. 🙂
@lenkas1982 jsem v Německu, byla jsem v lidlu před chvili
@dokument kolega je nouma ;)
@terezapetrova idiot! 😂
@crawler vím, že snídaně je základ...já sama snídám,ale holky mi odmítají dřív vstát..budím je asi v 5,45, dostanou prášek na štítku, po kterém se nesmí chvíli jíst...a v 6,20 už odcházíme z domu...starší dceři dávám větší svačinu, aby se mohla nasnídat v družině a mladší ve školce svačí až v 8,30..to se srovná od září, kdy jde taky do školy...Ke svačině dávám třeba smoothie, pečivo se šunkou, sýrem nebo s pomazánkou nebo müsli tyčku nebo koláč, vánočku nebo něco z listového těsta (šneky, jablíčka) a k tomu ovoce a zeleninu a pije vodu...Když přijdu domů, to je kolem čtvrté a jdeme na hřiště, tak svačí ovoce, což je také špatně - to jsem četla, že by se mělo jíst jen dopoledne...a k večeři se snažím najet na ryby, saláty nebo polévky, ne vždy se podaří, ale když mají ještě hlad, tak se dojedí zeleninou...O víkendu máme většinou nějakou klasiku...nějakou omáčku, špagety, řízek s brkaší apod. Sladké se omezilo na minumum... U nás je problém ve špatné výživě hned od začátku...když jsem byla s dětmi doma, tak nebyly moc peníze, takže podle toho vypadalo i stravování...A sportování - na to v týdnu není čas vůbec...Od září A. chodila na tancování, ale vydržela jen půl roku - byl to stres pro všechny...honem z práce, vyvenčit psy, vyzvednout děti a honem na autobus a měly jsme to tak tak...navíc A. nestíhala ostatní děti, tancování bylo celkem "rychlé" a tu hodinu fakt makaly...takže jsme na hřišti, kde běhají, jezdí na kole, hrají si s míčem, skákají na trampolíně...o víkendu s tatínkem občas někam dál na kolo, teď se snažím alespoň 1x za měsíc do bazénu, kde jsme téměř celý den....Takže o změny se snažím, ale jde to pomalu a nevidím, žádné výsledky...Musím jít vzbudit děti, za chvilku nám jede vlak k babičce...
@rozarka65 Ahoj, co mě napadá, že by se v tom dalo ještě zlepšit - na ty dopolední svačiny bych odbourala ty musli tyčky (i když jestli to dobře chápu, jsou jen občas), ony se berou jako zdravé, ale jsou plné cukru. Koláč nebo vánočka jsou domácí nebo kupované? Kupované bych odbourala a snažila se když už něco sladkého, tak dávat domácí, kde si člověk může pohlídat množství cukru, snižovat množství cukru v receptech. To bych řekla, že je dobrá cesta, jak zároveň si dopřát něco sladkého a zároveň si odvyknout od přeslazených chutí kupovaných výrobků. Postupně jsem se dopracovala k tomu, že když už něco doma peču, dávám ve srovnání s receptem třeba jen 30 % cukru i míň a přijde mi to úplně akorát. Kupovanému listovému těstu bych se taky radši vyhýbala, to taky neni žádný zázrak, takže spíš výjimečně. Všechno je to samozřejmě otázka míry. Zkus spočítat, kolik mají za den ovoce, když mají smoothie, k tomu ovoce, odpo ovoce. Neřešila bych ani tak to, že jí ovoce odpo, ale kolik ho sní za den celkem. Ono ovoce je fajn, ale ty cukry v něm jsou zase jenom cukry a po přemíře ovoce taky hubnout nebudou. Úplně stačí za den tak 2 kusy ovoce. Teď v létě taky pozor na zmrzlinu. Večer bych se nebála normálního jídla, nemusí mít jen salát, toho se nenají. Klidně můžou mít brambory nebo rýži nebo něco jiného.
Taky pozor, jestli si někde nekupujou nějaký mlsky, sušenky nebo tyčky se dají bohužel koupit za pár kaček. To už je radši nafutruj normálním jídlem.

Crawler:...už nejsem ženská....