Snažíme se zdravě a vyváženě jíst - jídelníčky
Ahoj holky,
od března se snažím shodit kila nabraná v těhotenstvích a následným obdobím, kdy jsem neřešila vůbec sebe, ale jen děti, práci a domácnost. Sebe jsem odbývala a výsledek byl 15kg nadváhy. Od března už mám nějaké to kilo dole, ale ráda bych, kdybychom se tady v diskuzi mohly navzájem inspirovat stravou - moc mne nebaví vymýšlet jídla, abych to měla pestré.
Hubnout se snažím vyváženým stravováním + pohybem. Tak pokud chcete, přidejte se a budu ráda i za "hodnocení" - resp, co se vám třeba v jídelníčku nezdá? Co jak upravit? Předělat?atd.🙂
Holky, mam takovou intimni otazku 😀 sledujete jak casto chodite na wc? Co jsem si psala do tabulek a byla jsem doma, tak jsem chodila denne, jednou, nebo nekdy i dvakrat. Ale ted, jak na to nemam klid a musim do prace rano, tak nekdy i jen jednou za dva dny. A prave v dobe, kdy jsem jeste byla takova krev a mliko (to jsem vlastne porad, ale jako mlada) a vaha sla spis pomalu nahoru (ale porad teda to bylo do 60 kg tehdy, coz mam ted vic), tak jsem chodila taky jednou za dva dny a v cizim prostredi, treba na dovolene, jsem nesla za tyden ani jednou treba... Mate pocit, ze to ma na vas metabolismus vliv? Nebo spis naopak, ze vas metabolismus je pomaly/rychly?
a vubec mi nepomaha dostatek vlakniny, ze bych sla kazdy den
Dobrý večer ženy, mám dotaz - koupily jste si některá přípravek H2Out na odvodnění organismu? Přemýšlím, že ho pořídím, protože jsem zhubla pouze v měsíci, kdy jsem mega pila, od té doby držím sem tam jídelníček, ale KJ počítám, pití nedodržuju, a nezhubla jsem ani deko, navíc jsem po chození do posilovny zase 1 kg přibrala.... takže by mi to třeba mohlo pomoct zhubnout zase něco málo, co myslíte?
@mimiveru a není lepší dodržovat spíše ten pitný režim? pít pravidelně po troškách?Nevím, poradila bych se lékařem,ale vždy je lepší přirozeně než léky nebo doplňky stravy. Co se týče přibrání v posilovně -to budou svaly a za ty buď neskonale ráda - o to víc ti tělo pálí i v klidu přesně o to jde-nabírat svaly na úkor tuku😉
@dokument děkuju za odkaz♥ já zpívala chorály a gospely a klasiku mám ráda♥ Ta jablka říkal Havlíček ve jste to,co jíte (starý díl, viděla jsem na youtube),když měla právě paní problém...ale nevím,a to, co popisuješ ty není čistě jen o psychice, že kdybys měla doma ten svůj klid, tak bys třeba bez problému šla 😉
@crawler Snažím se pít, ale nejde mi to... ale vypiju min. litr, to už jsem si nakázala 🙂 Četla jsem nakonec recenze a je to nějaký šmejd, takže zkusím najít třeba nějaký čaj, to bude lepší. Chodím 2x týdně do posilovny, tělo mám sice zpevněné a lepší, než dříve, bohužel se mi ale stále drží "špek" na břiše a nejde dolů ničím ☹
@mimiveru vidíš,to je dobrý nápad,zkus si dělat různé čaje,prokládej třeba vodou s citronem atd. a za mě lepší i oslazené pití než žádné...aby ti to chutnalo...a když už budeš mít návyk v pití,tak není tak těžké slazení odnaučit...jinak 1l je celkem ok...tedy dle mého je absolutní blbost pít třeba 3l denně - zatěžují se ledviny, vyplavují se z těla minerály a tělo je unavené...já se cítím dobře,když piji kolem 1,2-1,5l, v létě o něco víc
Ahoj, tak ja hlasim uspech, jsem v prvnim cili 72kg, dalsi je 65kg🙂 Plne kojim, kdyz se cpu, tak vaha stoji, kdyz se trochu kontroluju, tak to jde dolu samo. Hodne pit pomaha. A jak bylo zmineno, nedojidat po detech, i kdyz je to tezke. Mam dve nedojidavky, co by potrebovaly pribrat. A manzel dojidat nechce, pritim je hodne hubeny, ji stridme 3x denne. Jak vykrmit manzela a sama zhubnout, tot otazka😀
ja dojidam 😀 ale veci, ktere nevadi 🙂 treba ovoce, zeleninu, maso s ryzi a tak 🙂, to , co bych si dala i tak, akorat to dojim po synovi a trosku si pridam (toho sameho), nebo kousky ovoce si rozmixuju, nebo pulku jabka si dam do jogurtu, do kase a tak 🙂
Ahoj ve spolek, jdu si ale teď už vážně pro radu.. holky, zase tloustnu, začíná mě z toho šibat. Jím stále zdravě, tohle už jsem přepla v září, snažím se cca 5-6tis. KJ denně, ale přibírám, už jsem přibrala další kilo, přijdu si hnusná ☹ Předevčírem jsem byla na tepfaktoru, kde jsem se úplně zničila a vypjala své síly, včera jídelníček ok, dneska též, ale dostala jsem MS a zase mám o kg víc. Zhubla jsem od září 6kg a už mám 3 zase nahoře. Lektorka řekla, že málo piju a je fakt, že těch 6 kg jsem prostě zhubla vodu, vypiju max 1 litr denně.. Dneska už jsem si řekla, že fakt zkusím zase hodně pít, myslíte, že by mi to mohlo pomoci?
@mimiveru Podle mě jíš málo. 5 tis. KJ je rozhodně pod tvým bazálním metabolismem, 6 tis. nejspíš taky, pokud nejsi úplný prcek bez fyzické aktivity. Přikládám návod pro výpočet příjmu. Další věc je, jestli máš přiměřeně rozvržené bílkoviny, sacharidy a tuky. Pitný režim je taky důležitý. A vážit se při MS silně nedoporučuju, to má snad každá z nás min. o to kilo víc. Vážila bych se max. 1x za 14 dní, někdo doporučuje se vůbec nevážit a orientovat se podle cm.
@mimiveru ahoj, pokud cvičíš a hýbeš se, navyš si jídlo. Asi tělo hladoví, tak ukládá. Úplně tě chápu, jak ti je.Ale taky je třeba začít v hlavě, opravdu.Za sebe ti můžu říct, že mi kt a počítání zničilo rok a půl života.O trápení ani nemluvím.Netrap se!!!
Zvyš pitný režim, 3 x do týdne si zacvič, jez pravidelně, občas si zamlsej a půjde to.
@mimiveru Ještě abych upřesnila, taky nejsem žádný velký fanda zapisování do tabulek, rozhodně ne dlouhodobě. Osobně jsem zapisovala v prosinci/lednu jen asi měsíc zpočátku, pak jsem začala jíst intuitivně orientačně dle svého odhadu a nejlepšího svědomí a jak mi vyhovuje. Myslím, že jím poměrně dost tuků, protože mám většinu masa z domácích zdrojů, nehodlám konzumovat jen kuřecí a krůtí prsa a vepřovou kotletu, a taky jím poměrně dost ořechů. Hodně se ale vyhýbám cukru, ne 100%, ráno do ovesné kaše si dám lžičku medu, v rozumné míře jím ovoce. Jen výjimečně něco víc, sladkému jsem odvykla. A i tak zatím pomalinku hubnu.
Vzhledem k tomu, že (aspoň předpokládám, když píšeš jaký máš příjem) už v zapisování jsi, tak bych ti za sebe doporučovala následující. Spočítej si dle výše uvedeného návodu, kolik bys měla jíst. Ta hodnota je konečná, žádné další aktivity nebo trávení, které ti budou kalorické tabulky nabízet, nezapočítávej, dá se to tam vypnout. A zkus třeba 2 měsíce jíst zhruba v udržovací hladině, ať se ti rozjede metabolismus. Tak 1-2 týdny si zpočátku zapisuj, ale nehroť to, stejně je to vše orientační. Poměr bílkovin, sacharidů a tuků taky nehroť, podstatný je, abys měla všeho dost a ne moc a hlavně aby ti to sedělo, nebyla jsi unavená, nehonily tě chutě. Až to dostaneš do oka, přestaň zapisovat a jez dál intuitivně, ať tomu nepropadneš. A pozoruj se, jestli ti to vyhovuje. Ale zvaž se až tak za měsíc a hlavně se neděs, kdybys měla o nějaké kilo víc, to se může stát. Po těch 2 měsících si zkus snížit příjem o těch 15 %. A uvidíš.
Zásadní je, abys byla schopná takhle jíst dlouhodobě a neměla jsi pocit, že se nějak ochuzuješ, trpíš, strádáš. Když budeš mít na něco extra chuť, dej si to, pokud to nebude balení sušenek obden. Čas od času si můžeš třeba týden jídlo zapisovat, pokud by sis nebyla jistá, jestli jíš přiměřeně. Ale ne trvale. Kdybys byla unavená, honily tě chutě nebo se jinak necítila dobře, můžeš si zkusit pohrát s poměrem živin, třeba jíst trochu víc bílkovin nebo tuků, prostě aby ti to vyhovovalo, každému sedí něco jiného. Ty poměry si do kalorického příjmu spočítáš snadno - 1g bílkovin i sacharidů má 4 kcal a 1g tuků má 9 kcal. Ber to všechno ale fakt orientačně, neřeš, jestli jsi splnila něco na 90 % nebo 110 %, nemá smysl bazírovat přesně na něčem, co od základu přesné prostě není.
Držím moc palce 😉
To je přesně ono, nepropadnout počítání!!!!Zapojit selský rozum a intuici.
@lenkas1982 Napsala jsi to moc hezky a myslím, že lepší návod by ani nikdo nemohl chtít- takže @mimiveru do toho! A nebud naštvaná- mít vyšší váhu při ms je zcela normální - já mívám i +2kg...Základ spokojenosti je přeci stejně úplně někde jinde, takže být tebou - řídila bych se tím,co napsala @lenkas1982 a hlavně - povznést se nad váhu a uvidíš, že to ovoce přinese 😉
A když už jsem tu, tak přidám nějaké své další poznatky, ale samozřejmě,neznamená to,že to bude vyhovovat každému,ale mě ano...Začala jsem jít o hodně více tuků - hodně semen a ořechů a dělá mi to dobře - cítím se po nich lehčeji, spokojeně a přitom,kdybych dané množství,co denně zkonzumuju zapsala právě do zmiňovaných tabulek, tak bych měla tuky překročené opravdu o moc...nicméně -mě to vyhovuje, nemám chutě na sladké, cítím se dobře a navíc i hubnu...Třeba před rokem, bych si tolik tuků nedopřála-říkala bych si, že to je přeci špatně-nevyváženě...ale kašlu na to a dokud mi to bude vyhovovat, tak to neřeším...třeba za čas bude mít tělo zase jiné potřeby-netuším...
Takže tak- poslouchat se a používat selský rozum🙂
@crawler bojuju, moc. Je to skoro ěsíc, co nepíšu, nepočítám. Můžu říct, že váha je +- kg,dvě.Ale co je nejdůležitější, vrací se mi "selský rozum", jím intuitivně. Občas jsem z toho všeho nervózní a nejistá, občas se bojím, že když nebudu dřít tělo do úmoru okamžitě naberu 5 kg....Ale..jsem veselejší, nemyslím pořád na kt, nejsem už tak hrozně unavená, raduju se z pohybu. Myslím však, že mi bude trvat nějaký čas, abych se z této závislosti dostala. I okolí říká, že pokud přiberu, budu hezká. Teď jsem jen kost, kůže a šlachy. Žádná prsa, nic.....
Takže bojuju....ale hlava se začíná vzpamatovávat.
@crawler Nikdy bych nevěřila, kam až tohle může sklouznout.Touha po tom, být štíhlá.Zjistila jsem, že je velmi tenká hranice mezi zdravým hubnutím a problémem.Já se do toho tak zakousla a tak jsem vše striktně a přísně dodržovala, že jsem byla na pokraji všech sil. Opravdu.Tělo křičí dost, ale hlava to nedovolí.
Bylo hrozné nezapisovat a do detailu nevážit.Potrvá to, vím.
Foto:

@crawler zpivam v profesionalnim sboru. Klasiku. Ale je zajimave, ze kdyz jsem prijela domu a mam dostupnost vseho, tak zase sahnu spis po tucnejsich vecech. No, opravdu nejlepsi je nebyt doma a mit sice pristup k poradnemu jidlu, ale taky mit nejaky program a pohyb. Povinnosti. Ted zrovna jak me chvalis, tak mi uplne zaskocilo, piju caj dost oslazeny... Na zajezde si nic takoveho nedam (jako caj nevadi, ze, ale proste celkove toho sladkeho a tucneho mam doma vic, o to jde, to pohodli svadi k takovemu "prezirani" - vyuzivani blahobytu po v sech strankach.