Výživové poradenství - začínám

tinkamab
30. črc 2019

Ahoj kolegyně maminky,
Nabízím a zároveň hledám pomoc... O co jde: během mateřské jsem zjistila, že mě tak úplně neuspokojuje práce, kterou jsem dělala před tím, a že bych se chtěla věnovat výživovému poradenství (zejména po vlastních zkušenostech s těhotenskou cukrovkou a potravinovými alergiemi syna). Za těch 5 let na mateřské jsem toho nastudovala strašnou spoustu (mimo jiné jsem absolvovala kurz Mgr. Martina Jelínka, sleduju nejnovější výzkumy, ale inspiruju se i u mojí 98-leté babičky), ale nechci se tím začít živit dřív, než k těm teoretickým znalostem přidám i praktické zkušenosti a reálné výsledky. Takže bych vám ráda nabídla zdarma asi podobné služby jako od placených poradců, individuální práci s každou zájemkyní podle jejích potřeb, ale samozřejmě s tím, že může být potřeba trochu vaší shovívavosti - mám zatím málo praktických zkušeností a dvě malé děti, takže to může déle trvat, ale o úspěchu jsem stoprocentně přesvědčená. Pokud tedy máte někdo zájem zhubnout, nebo potřebujete pomoct s jídelníčkem při těhotenské cukrovce, alergiích apod (anebo znáte někoho, kdo by to ocenil) a zároveň mi chcete pomoct se sbíráním praktických zkušeností, tak se prosím ozvěte.
Díky a přeju hezký den.
Martina

anakolut
30. črc 2019

@tinkamab dobrý den, měla bych zájem. Jen jsem z Prahy. Ráda bych zhubla, ale hlavně si váhu udržela. Taky bych se chtěla stravovat zdravě a přivést k tomu i děti. Děkuji
Ivana

nafreya
Autor odpověď smazal
Zobraz
vikinkav
30. črc 2019

@tinkamab ja bych to take rada s vami zkusila. Mam dve male deticky takze by mi i vyhovovala forma online 🙂 snazim se o zdrave stravovabi ale stale znovu a znovu selhavam, nemam cas, sklouznu ke sladkemu... takze asi tak 🙂

zzzzuuuuzzzziiii
30. črc 2019

@tinkamab forma online super!!!hned bych vyzkousela a strasne rada. Hrozne v tom plavu

talinka1990
30. črc 2019

@tinkamab to by bylo baaaaajo 😊🤭

zuzkabrhelova
30. črc 2019

@tinkamab Dobrý den taky bych ráda bližší informace. Mam tři dětičky a bylo.by fajn to resit online. Jsem hrozna nikdy to nevydržím dostatecne dlouho a vrátím se k ne zdravému jídlu a sladkostmi. 😠😠

tinkamab
autor
30. črc 2019

Dobrý den, moc vám všem děkuju za zájem. Vypadá to, že jsme na tom všechny podobně, a že forma online bude nejlepší pro všechy, tak snad se nám to bude dařit tak, jak si to představujeme 🙂 Kdyby někomu nevyhovovalo online, tak bydlím kousek jižně od Brna, tak jestli je tady někdo poblíž, tak by třeba i šlo se scházet, třeba by se i děti spolu zabavily 😀 Napíšu vám postupně soukromé zprávy a domluvíme se co dál...

veruska007
30. črc 2019

@tinkamab prosím prosím o pomoc s jídelníčkem. Jsem z Brna, ale momentálně bez auta. Budu moc rada.

zuzkabrhelova
31. črc 2019
mates133
31. črc 2019

Dobrý den,ráda bych to také zkusila,něco málo zhubla,ale spíše našla vyvazenejsí složení stravy,které by mi vyhovovalo.Ideálně mě i zbytku rodiny.

eskal
31. črc 2019

@tinkamab Dobrý den, doufám, že si uvědomujete, že bez zdravotního vzdělání nemůžete poskytovat poradenství v oblasti léčebné výživy nikomu s jakoukoli nemocí/diagnózou. Představte si, že i obezita je klasifikována jako nemoc, tudíž ani s klasickou redukční dietou to není tak snadné. Chápu, že Vás třeba výživa baví, ale 1 kurz odborníka skutečně nedělá, zkušenosti v rodině jsou také jistě fajn, ale to Vás rozhodně neopravňuje na tomto základě postavit poradenství. To je jako bych řekla, že mě zaujala chirurgie, absolvovala jsem nonstop sledování Dr.Hause a navíc můj strýc byl na operaci kýly. Asi byste za mnou taky nešla, že? A ještě bych Vám poradila co se zlomenou nohou online, bez toho abych Vás viděla a důkladně vyšetřila. Stále nechápu, jak se mohou lidé tak slepě odevzdávat do rukou někoho, kdo k tomu nemá kvalifikaci... Vždyť jde jen o jídelníček! Ne, nejde. Jde o zdraví, výživa není tak jednoduchá, aby se dala dělat jen a pouze na základě zájmu o obor, můžete způsobit opravdu vážné zdravotní problémy... Pokud Vás snad obor zaujal a nechcete se pohybovat na hranici zákona, doporučuji začít studiem a získáním kvalifikace, nemusíte mít nutně VŠ, stačí vyšší odborná škola.

sways
31. črc 2019

I já bych to ráda zkusila!

tinkamab
autor
31. črc 2019

@eskal Dobrý den, děkuji Vám za komentář, který je pro mě potřebným pohledem z jiného úhlu. Souhlasím se začátkem Vašeho komentáře, ale myslím, že léčbu jsem ve svém příspěvku neslibovala, takže na hranici zákona bych se snad dostat nemusela. Zřejmě Vás "píchla do oka" zmínka o pomoci s jídelníčkem při těhotenské cukrovce a alergiích, ale ani tady jsem neslibovala vyléčení, spíš pomoc pro ty, koho tohle zasáhlo jako blesk z čistého nebe - co já bych tenkrát za takovou pomoc dala. To, že jsem si cukrovkou i alergiemi prošla, neberu jako vzdělání, byl to pro mě impuls pro to, abych se vzdělávat začala. Vím, že takových "odborníků", jaké zmiňujete, s jedním kurzem, je spousta, a necítí se z toho nijak špatně a ještě si za to nechají i platit; samozřejmě se nechci obhajovat tím, že jsem to tady nabídla zdarma, ale v žádném případě nechci nikomu ublížit a kdybych viděla, že pomoc není v mých silách, tak bych dotyčnou odkázala na patřičného specialistu.
Srovnání se sledováním Dr. Hause a strýcem na operaci bylo, předpokládám, nadnesené, a toto už je část Vašeho komentáře, s kterou nesouhlasím. Pravda, kvůli stručnosti svého příspěvku jsem nevypsala veškeré své vzdělání, ale můžu Vás ujistit, že nejsem ten typ, který by si někde něco přečetl a hned o tom rozdával rady a moudra. Když jsem se rozhodovala, jaké vzdělání bych si měla doplnit, abych byla schopná vytvořit jídelníček pro svého syna (o kterého se dennodenně starám a tvořím tedy jeho jídelníček, vpodstatě v rámci praxe v oboru, takže srovnávání se strýcem, se kterým nežiju a operaci mu udělal někdo jiný, tady úplně neodpovídá), procházela jsem i studijní programy středních, vyšších odborných i vysokých škol, a zjistila jsem, že většinu z toho, co nabízejí, už znám. Jediné, co jsem nestudovala do hloubky, je ta lékařská část, tedy anatomie, ale její základy samozřejmě mám a postupně si znalosti doplňuju dalším sebevzděláním. Nechci se stát lékařem, jen bych ráda pomáhala něčím, co jsem se sama postupně naučila. Můj původní obor, který jsem vystudovala na vysoké škole (VUT) zakončené státní zkouškou a titulem Ing., je potravinářské chemie a biotechnologie, kde se všechny okruhy, které se na vyšších odborných školách s nutričním zaměřením učí, probíraly opravdu do hloubky, včetně potravinářských technologií, uchovávání potravin, mikrobiologie a ruzných analýz potravin. Kurz, pro který jsem se rozhodla, a který jsem brala jako nadstavbu k tomuto vzdělání, byl velice komplexní "Poradce pro výživu a suplementaci" od Mgr. Martina Jelínka, trval půl roku, mimo jiné obsahoval spoustu informací o potravinách a o veškerých nutrientech i shrnutí anatomie a byl zakončený seminární prací a testem (a opět mi to nepřijde zrovna podobné sledování seriálu, který s odborností nemá co dělat). Nemluvě o tom, že výživových poradců, kteří mají tento kurs bez vysoké školy, je taky mraky.
A poslední věc, online forma, kterou jsem zvolila, samozřejmě není ideální řešení, ale nějak se začít musí a otvírat si hned kancelář jsem nechtěla. Spoléhala jsem na to, že rozumný člověk chápe, že se v takovém případě spoléhám na informace, které mi poskytne, ale vzhledem k tomu, co píšete, bude možná rozumné na to každého upozornit.
Doufám, že jsem Vás svou odpovědí aspoň trochu uklidnila ohledně své kvalifikace a toho, že by se někdo vydával napospas znuděné mamince na mateřské a jejímu rozmaru.

nafreya
Autor odpověď smazal
Zobraz
nafreya
31. črc 2019

Já bych to taky rada zkusila 🙂

billythekid
Autor odpověď smazal
Zobraz
luc94
6. srp 2019

Dobrý den, ráda bych to taky zkusila. Můžu požádat o více info?

tinkamab
autor
8. srp 2019

Dobrý den všem, tak se nás sešlo krásných 13 🍀 a aby mi to nepřerostlo přes hlavu, tak musím nabídku prozatím pozastavit. Děkuji všem, kdo jste se přihlásily 🙂

marketanova
25. únor 2021

Dobrý večer, také bych měla zájem. A také mě zajímá, cvičíte doma? Máte nějaké tipy? Jaké cviky na zadek? A co cvičící pomůcky? Vím, že jen zdravá strava nestačí.