icon

Porodnice Kolín. Máte aktuální zkušenost?

21. črc 2026

Ahoj, ráda bych slyšela nějakou novou recenzi na porodnici Kolín.
Moc jsem chtěla rodit v Nymburce ale vypadá to, že kvůli těhotenské cukrovce nebudu moci.
Hledala jsem nejnovější příspěvky ale nemohu nic najít. Příspěvky na oficiálních stránkách, ty ani neberu v potaz, špatnou reklamu si dělat nebudou. Když jsem docházela do předporodní poradny v Kolíně v prvním těhotenství, všechen personál na tomto oddělení byl otrávený životem (první těhotenství jsem měla také těhotenskou cukrovku, nakonec mi praskla voda a zvolila jsem kratší cestu do blíže vzdáleného Nymburka protože jsem jela sama).
Nikde jsem nenašla, jestli se dá připlatit za nadstandardní stravu.
Když jsem byla naposledy hospitalizována v Kolíně, byla to neuvěřitelná katastrofa, umírala jsem hlady, věděli že mám těhotenskou cukrovku a přesto poslední večeře kolem páté byl toust s máslem, večer jsem měla hypoglykémie pod 3mol (cukrovkáři pochopí), prosila jsem ale na druhou večeři prý mají nárok jen cukrovkáři na inzulínu a děti.
Večeře na fotografii..

Předem děkuji za každý postřeh.❤️

Porodnice Kolín. Máte aktuální zkušenost?
drep
Autor odpověď smazal
autor
21. črc 2026
@drep
Odpověď byla smazaná

@drep nevím jestli dát smějícího se smajlíka nebo brečícího 🤔😄 když jsem se snažila vysvětlit že tohle jídlo není vhodné pro těhotnou s cukrovkou, další den mně navštívila "nutriční terapeutka" vysvětlila mi právě, že nemám nárok, přidala spoustu dalších nepodstatných keců a nechala mě v tom.
Bližší popis osoby, za to by mě nemocnice snad i zažalovala..
Doopravdy se bojím, vím že když se nenajím, je mi špatně a do toho se starat o novorozence..
Nějaké rychlé snacky na můj žaludek neplatí 🤷🏼‍♀️

autor
21. črc 2026
@drep
Odpověď byla smazaná

@drep takhle to vypadá, že v českých věznicích se vězni stravují lépe než v nemocnicích

drep
21. črc 2026
@anonym_autor

@drep takhle to vypadá, že v českých věznicích se vězni stravují lépe než v nemocnicích

@anonym_autor promiň, já jsem ten svůj příspěvek smazala, nevšimla jsem si, že tam je i s mojí identifikací🙈
Naprosto souhlasím, zkusila jsem tu mou snídaní zadat do kalorických tabulek (bez toho kakaa): 52g sacharidů, 15g cukru, 6g bílkovin🤣🤣🤣
Nicméně je teda pravda, že po prvním porodu mi manžel taky nosil jídlo, protože v té nemocnici oba děláme a víme, jak blbé je a dieta na GDM se po porodu může ukončit.

autor
21. črc 2026
@drep

@anonym_autor promiň, já jsem ten svůj příspěvek smazala, nevšimla jsem si, že tam je i s mojí identifikací🙈
Naprosto souhlasím, zkusila jsem tu mou snídaní zadat do kalorických tabulek (bez toho kakaa): 52g sacharidů, 15g cukru, 6g bílkovin🤣🤣🤣
Nicméně je teda pravda, že po prvním porodu mi manžel taky nosil jídlo, protože v té nemocnici oba děláme a víme, jak blbé je a dieta na GDM se po porodu může ukončit.

@drep v pořádku, všimla jsem si a čekala jsem smazání 😄

eternitka
21. črc 2026

Já jsem tam rodila v roce 2024 a předtím tam chodila do rizikové poradny. Personál mi přišel docela profesionální, co se týče přístupu. Nahlašovala jsem bezlaktózovou dietu, ale nějak to zprvu asi zapadlo. Když jsem se ráno dostavila k porodu (na vyvolávání), neměli tam pro mě nic bezlaktózového, ale sestřička se snažila mi sehnat na snídani alespoň něco, tak jsem dostala jablko, ovocné pyré a nějaký chleba 🙂
Vyvolávání se nepovedlo a kolem půlnoci se lékařka rozhodla pro akutního císaře kvůli ozvům. Nebylo to ale tak kritické, takže měli čas dát mi spinální anestezii a ne celkovou. Nicméně páteř mi napichovali natřikrát. Dvakrát se nepovedlo (asi to bylo způsobeno tím, jak jsem byla v bolestech zaťatá a nedokázala se uvolnit - vyvolávačka "zničehonic" rozběhla příšerné kontrakce). Napotřetí se už vpich povedl a začali s císařem. Během operace jsem si stěžovala na to, že přestávám cítit bránici a umrtvení se mi jakoby "šplhalo" po těle nahoru. K tomu jsem se celá neovladatelně klepala zimou. Ujistili mě, že to je normální a vše je ok. Klepala jsem se nicméně ještě asi 2-3 hodiny na pooperačním. Sestra mi tam nakonec přinesla elektrickou výhřevnou deku, kterou mi přehodila přes přikrývku, a nakonec jsem "roztála" 😀
Sekce samotná byla bez problémů, pouze si matně pamatuji, že jedna lékařka utrousila k druhé (byly u toho dvě lékařky) něco v tom smyslu, proč řeže tak moc nalevo. Později, až jsem se mohla podívat na břicho, jsem zjistila, že jizvu mám protáhlou směrem doleva snad o polovinu celkové délky. Asi šlo jen o vnější vrstvu kůže, protože jinak se mi jizva hojila dobře a kromě prvního dne po operaci, kdy jsem se bolestí ani nemohla pohnout, to bylo brzy v pohodě. Za pár dní už bych ani nevěděla, že mě "řezali". Dnes už jizva skoro není vidět.
Druhého dne mi nicméně začaly stupňující se bolesti hlavy, které se rozvinuly v tu nejhorší migrénu, jakou jsem kdy zažila. Měla jsem mžitky před očima, nevolnost, nemohla jsem sklonit hlavu, abych přebalila dceru, nemohla jsem se najíst a nakonec jsem musela požádat sestřičky z novorozeneckého, aby si dceru vzaly k sobě a nosily mi ji jen na kojení 😢 Tato specifická bolest hlavy je v důsledku odtoku přílišného množství mozkomíšního moku a poklesnutí mozku. (protože je to časté po lumbální punkci, říká se to mu "postpunkční cefalea" nebo tak nějak) Takže to bylo nejspíše způsobeno nebo minimálně zhoršeno tím trojitým vpichem po spinální anestezii. První den mi jen poradili více ležet (vleže to bylo o něco málo lepší) a pít kofeinové nápoje, ale druhého dne, kdy jsem byla úplně KO a neschopná se postarat o dceru, mi ještě narychlo, v pátek pozdě večer, sehnali anesteziologa, který mi dal tzv. "krevní zátku", což mělo skoro zázračné účinky a během pár desítek minut bylo po bolesti 🙂 Za to jim velmi vděčím. Potom už si nevybavuji nic nestandartního.
Jinak co se týče stravy, na šestinedělí mi už důsledně dávali bezlaktózovou stravu (např. vaničku bezlaktózové lučiny k snídani, což považuji za luxus 😀 ) a v ledničce na oddělení byly i různé šunky atd. Obědy byly takové fádní, ale já jsem nenáročný strávník, takže jsem zblajzla vše (pokud mě zrovna nebolela hlava).
Jinak přístup personálu na šestinedělí obecně hodnotím spíše kladně . Ty dva dny, kdy mě bolela hlava, jsem byla psychicky docela na dně, a většina personálu neměla blbé poznámky a chovala se buďto profesionálně nebo i projevila soucit.
Nepříjemnou zkušenost mám jen s jednou dětskou sestrou, která měla blbé kecy, zavracela oči na mé otázky (byla jsem prvorodička) a když mi ukazovala, jak kojit, tak mi lomcovala a kroutila prsem. Prostě z ní čišela netrpělivost, podrážděnost. Ale třeba měla sama nějaké špatné období.
Jinak jsem tam musela pokaždé opakovat své osobní údaje, přestože jsem přišla ještě před porodem na jakousi předregistraci, abych se toho ušetřila 😀
Jo a dcera měla 52 cm a všichni se podivovali tomu, jak je dlouhá a na novorozeneckém pro ni neměli dostatečně velké oblečky. To dodnes nechápu 😂
Jo a ještě: zaplatila jsem si nadstandartní pokoj, ale zrovna to vyšlo tak, že maminek tam bylo tak akorát, aby každá byla na pokoji sama. Řekli mi, že pokud místo je, vždy je dávají po jedné.
Do porodnice jsem si také přinesla spoustu vlastních hygienických potřeb a většinu jsem nevyužila, protože tam měli vlastní.

simonastryhalova
21. črc 2026

Rodila sem v roce 2023, s těhotenskou cukrovkou na výběr jsme měla Nymburk, Kolín. Zvolila sem Jičín. Teď kvůli komplikacím 2026 jsem jela do Hradce 😀 Nymburk ani Kolín nikdo nedoporučuje, pokud nemá plánovaný císař, klasicky rodit tam nikdo nejde z mého okolí. 😀

autor
22. črc 2026
@simonastryhalova

Rodila sem v roce 2023, s těhotenskou cukrovkou na výběr jsme měla Nymburk, Kolín. Zvolila sem Jičín. Teď kvůli komplikacím 2026 jsem jela do Hradce 😀 Nymburk ani Kolín nikdo nedoporučuje, pokud nemá plánovaný císař, klasicky rodit tam nikdo nejde z mého okolí. 😀

@simonastryhalova tyjo to je hrozná škoda, až na jednu nebo dvě sestry z dětského byli všichni tak milí, že už to víc ani nešlo ☺️ naopak na Kolín a Mladou Boleslav slyším hrozné věci

autor
22. črc 2026

První porod ani nebyl porod, všechny jste tu oproti mě zkušené rodičky 😄
Když mi praskla voda, ani jsem si nebyla jistá, že je to plodovka, jen to kapalo, myslela jsem si, že si snad učůrávám😏 žádné kontrakce,nic..
Musela jsem ale do porodnice sama a bála jsem se jet do vzdálenějšího Kolína,tak jsem jela do Nymburka.
Bála jsem se, že se po cestě něco stane nebo že tam netrefím (bez dat,bez navigace). Jediná jedna sestra z dětského mi vynadala, proč jsem nejela do Kolína, že jsem sobec a nemyslím na dítě (měla jsem těhotenskou cukrovku) tak jsem se asi hormonama rozbrečela 😄 a váhala jestli ještě nesednout do auta a nezkusit dojet do Kolína ale jsem děsný tele na cestování tam kde to neznám, ztatila bych se tutově..
Dítě bylo zdravé, žádná hypoglykémie, nikam ho nepřeváželi🥹

To mě dostává k otázce - Budu mít v Kolíně na výběr mezi sekcí a přirozeným porodem? V Nymburce dávají na výběr, nevím jestli je ta možnost i v Kolíně, nevíte?