Test na těhotenskou cukrovku. Je možné, že strava změnila výsledky?

name6
5. srp 2019

Ahoj maminky.
Mám dotaz.
Dnes jsem byla na těhotenské cukrovce a po prvním odběru mi řekli ze to mám zvýšené ( 5,42).
Ze se to udela za par dni znova.
Na papíru bylo napsaný ze se vůbec nemám omezovat a na co mám chut tak si mám dat. Takže jsem den před cukrovkou měla kousek dortu, čokoládový sušenky, par čokoládových kuliček a večer pizzu.
Je možné ze mi toto změnilo ty výsledky?
Setkal se s tím už někdo?

kittyy17
5. srp 2019

@name6 mě doktor řekl, že den před testem mám radši omezit sladké, hlavně večer...

makronka222
5. srp 2019

A proc bys mela testy balamutit? Proste se neomezuj a uvidis priste. Pokud ti to telo nestiha, cukrovku budes mit, tak lepsi aby te sledovali a mela jsi pak dietu a dalsi opetreni. Cukrovku v tehu muze mit kdokoliv. Je to nebezpecny.

j.a.n.i
5. srp 2019

@kittyy17 A k cemu pak takovy test je, budes to sladke uplne stejne omezovat az do porodu?

jitule_hrachule
5. srp 2019

@name6 Ahoj mně sestra při objednání upozornila, že bych den pred odběrem neměla nic tučného a ovoce typu hroznové víno, protože u těhotných je povolený nižší ten index, oni pak hlavně sledují jak tělo umí cukr zpracovat po té sladké šťávě, ve finále je celý ten test k prdu, protože doma po jídle člověk taky tři hodiny nesedí a nekouká, ale normálně se hýbe. Kdybys mela tehotenskou cukrovku, tak by jí odhalil až ten další test, kdy berou krev po vypití té sladké vody a ne ta první hodnota. Takže před dalším odběrem si dej trochu lehčí oběd i večeři a je to. Ty co mají po testech horší odbourávání cukru chodí pak do nemocnice jednou za měsíc pokud nemají extra špatné hodnoty a jen zkontrolují jak to vypadá po všech jídlech s cukrem v krvi.

kittyy17
5. srp 2019

@j.a.n.i test zkoumá, jak tělo zpracovává cukr v čase. To omezení sladkého je jen proto, aby vůbec na test mohla.

babanci
5. srp 2019

Moje dcera měla zvýšenou hladinu cukru už před testem, to se opakovala 2 x, takže test nedělali a usoudili, že těhotenskou cukrovku má. Celé těhotenství šílela, držela takovou dietu, že i po malém jablku měla výčitky svědomí. Naštěstí už porodila. Má zdravou holčičku a matka je taky v pořádku.

j.a.n.i
5. srp 2019

@kittyy17 Pokud má její tělo problém zpracovat už běžnou dávku cukru, tak je zbytečné ten test dělat a rovnou bude sledovaná, nevidím důvod, proč v takovém případě zbytečně tělo zatěžovat testem.

katherine177
5. srp 2019

Den před testem se od 18h večer nemá už jíst ani ráno, a pít jen vodu ,ráno být nalačno a po celou dobu vyšetření nic najíst a napít, první odběr krve je nalačno, druhý hodinu po vypití roztoku a za další hodinu další odběr krve.

katherine177
5. srp 2019

@makronka222 pokud má cukrovku vyletí to i nalačno, měla jsem to tak ,ten odběr nalačno v pořádku, po hodině 11,normální je do 10,po dvou hodinách jsem měla 9,2 a normální je do 8,5.

vrabcak0007
5. srp 2019

Neměla bys jíst něco, co normálně běžně nejíš, takže když zrovna dostaneš vyjímečně chuť na tabulku čkolády, co dostáváš jednou za měsíc, tak si to zkus odpustit, bude to zkreslovat výsledky na lačno...ale jestli třeba běžně sprdneš k večeři 2housky a ještě sladkej čaj nebo kafe k tomu nebo něco podobnýho, tak to před testem jez..oni chtějí vidět i hodnoty nalačno při tvém běžném stravování...pokud už na lačno máš zvýšený hladiny, tak by ti ani neměli dělat test, protože bys s tím pak mohla mít problémy a třeba i zklabovat...při mírném zvýšení na lačno, se pak dělá test druhý - pokud budeš mít výsledky v normě, udělají ti test, pokud ne, tak pak už tě odešlou s cukrovkou na diabetologii....já měla teď 5,7 na lačno..ani mi nedali napít a vzhledem k tomu, že jsem měla těhu cukrovku i při posledním těhotenství mě poslali rovnou na diabetologii...

martt
5. srp 2019

@name6 Je to možné, že to bylo tím. Ja jsem tento test v jednom těhotenství podstupovala 3. Poprvé mi řekli že tu hodnotu mám vyšší a ze to budou opakovat. Když mi ho pak opakovali, tak jsem tu první hodnotu měla hraniční 5,1 ostatní hodnoty jsem měla v normě. Jenže z laboratoře přišlo k doktorovi doporučení že bych měla jít do diabelotogicke poradny. Tam vzali krev zjistili, že je vše ok, ale stejně že musím držet dietu( tu jsem nedržela, jen jsem se vyhybala sladkému). Každopádně mi dělali 3 test aby teda vedeli, který dopadl uplne prepychove. A chtěli ho pak dělat ještě po 4 ale ten už jsem odmítla.

katoosa
5. srp 2019

Ahoj taky jsem byla na těhotenské cukrovce, a mám ji už po druhé. Při prvním dítěti jsem rodila ve 36 týdnu a proto se bojím, abych nerodila zase brzy. Jinak musím držet dietu jeto hrozný žádný sladký nic jenže to tělo si samo řekne, o cukr ale ome nejde, zatěžuje to dítě.

tumida
6. zář 2019

Tak já jsem první test jedla taky sladkého dost a dopadl blbě ..u druhého jsem si dávala pozor a omezila to ale ne sladké nápoje ... Takže zase hraniční výsledek ... Hned me diagnostikovali jako Těhu diabeticku ... Dva měsíce si měřím cukr na glukometru a mám ho buď v normě nebo nízký ... Paní doktorka mi to stále neumí vysvětlit jak jsem mohla mít špatné oba výsledky ... Někdy to hold asi špatně naměří

hankaviki
6. zář 2019

Tak tentokrát před testem jez podle rad holek, co ti napsaly a uvidí se podle nového vysledku jestli cukrovku máš nebo to bylo zvýšené těmi dorty.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru