Začínám zítra. Přidejte se a povzbuzujme se navzájem!
Ahoj 🙂 od zítra už chci opravdu začít. Tak mě napadlo jestli se některá nechcete přidat a navzájem se povzbuzovat 😊.
Nechci ti kazit iluze, ale hubne se úpravou jídelníčku. Sportem maximálně zpevníš postavu. Mě se podařilo zhubnout 8 kg, držela jsrm si to cca 3 měsíce a pak jsem začala prasit. Víno, chipsy, sladké... Tak se opět pouštím do hubnutí. Zkus si týden zadávat svůj příjem do těch kalorickych tabukek, možná budeš překvapená. U mě klasika, nadbytek sacharidů a nedostatek bilkovin. Příjem jsem si spočítalana kalkulacce Michala Josefa Totha.
A nedržím dietu, že bych nejedla. Mám spocitany prijem cca 1.800 kcal na hubnutí, což je celkem dost jídla. A kdyz si dám k obědu menší přílohu a víc zeleniny, můžu si po obědě klidně dopřát i to sladké.
Zabrousila jsem náhodou . Ale nestačím zírat 🤔 . Jako fakt je sušenka nebo sklenka vína na hodinu běhání? 😳 Nikdy jsem diety nedržela, jsem tím absolutně nepolíbená. Ale teď jsem si říkala, že jsem jak rosol a že bych se sebou měla něco dělat - tím jsem myslela pohyb. Ale dost mě tu vyvadite z omylu 🤦. Můžete mi zkusit někdo odhadnout (stačí cca) kolik bych musela nasportovat za dnešní jídlo a pití? Snídaně - dva chleby s rybí pomazánkou (takové ty v konzervě smíchané s ramou), pak jsem měla myslím marsku, chlebíček s vajíčkem na chuť, oběd jsem dnes nedělala, takže jen hovězí vývar cca 0,8 l - máme ty velké misky z Kauflandu, chlebíček šunkový, Merci 😁, banán, mandarinku, misku bohemek paprikovych, dvě koly s rumem k tomu dvě housky s kuřecím hamburgerem a další polévku . Vypila jsem asi 4 kafe - Velvet s mlékem a lžičkou cukru, asi 4 dcl vody. Ne že bych se tak stravovala denně, ale jsem s malou doma a furt jen prasim... V práci snídám ovoce (jablko, mandarinky, banán) a nějakou sušenku, oběd polévka (nejradši vývar) guláš, výpečky, steak nebo něco podobného (obědy si objednávame) odpoledne většinou sem tam něco zobnu - ovoce, zelenina, pečivo, večeře jíme teplé - jak kdy - smažené, polévku, nebo jen pečivo a pak nějaké prasárny - chips, gumový bonbóny, čoko tyčinky. 🤦 Když to čtu, jsem prase 🤣
@avestsikova popravdě? Na tohle bys musela trénovat na olympiádu, a asi tak za týden by se ten jeden den srovnal 😁 ne, fakt, ten udaný jídelníček je hodně blbě. Schválně si to zadej do kalorických tabulek.
Taky jsem se synem doma ( ale já furt, třetí rok RD) a prasit jsem přestala. Takový jídelníček je cesta do pekla.
2dcl červeného vína je v podstatě na kJ totéž jako tři kolečka Oreo. 600 kJ. Co do maker na tom bude ale víno líp. Takže já si dám radši občas vínko než sušenku.
@andelka dík, tak nějak jsem to předpokládala 🤣
Raději si odpustim sladké než třeba langoše 🤷 to mi asi moc nepomůže co? 🤔🤣
Jestli je priorita jídlo, jsem v kýblu ...
@avestsikova ano, priorita je jídlo. To zásadní pro zdraví, fungování, všechno. Pohyb je plus a taky důležitý,ale hubne se hlavně stravou.
Sladké nebo langoš je stejná blbost. Jakože jo, jednou za rok neodolam a někde venku si ho dám ( ale lepší když už tak udělat si ho sama). Když potom následuje třeba sport a ten den jinak jim dobře..Stejně jako si příležitostně dám dortík ke kafi, když je nějaká oslava nebo jdu 2x za rok s kamarádkou na nákupy. Zas úplně se držet není dobré. Že by člověk nikdy nic nemohl zprasit. Z jednoho špatného jídla nepriberes,stejně jako z jednoho správného jídla nezhubnes. Je důležité brát to kontinuálně. Ale musí se u toho myslet,a nastavit si jídlo tak, aby to člověk mohl dodržovat dlouhodobě. Ne se týden držet a v neděli sežrat kde co a zprasit celý den.
Já teda prasím na návštěvě u rodičů. Jednak se tam smaží, peče, vaří klasicky, jednak tam nevážím porce jako doma, je mi to blbý, jen to odhaduju. A taky bývá ke kafi něco sladkého. A to prostě neodmítám. Ale nenechávám se strhnout, a hlavně si to nevyčítám. Počítám s tím. V týdnu pak většinou ujedu jen málo, a daří se mi jíst vyváženě. Mám ráda sladké, ale radši si něco udělám, upeču, připravím sama, než abych si koupila v obchodě sladkost plnou tuku, cukru a kdoví čeho. Radši si doma udělám pudink s ovocem, tvaroh osladím sirupem, udělám banánové lívanečky.. a vím co tam mám. Nebo kostičku 70% čokolády,v pohodě.
@andelka Dřív to šlo, aniž bych se nějak omezovala, prostě jsem se cpala jak bezedná a stejně na tom byla furt stejně, stačilo běhání kolem malé a procházky s kocarem. Ale teď mi tento přirozený pohyb chybí 🤷 hupsnu do auta, u práce vylezu, sednu ke stolu, pak se zvednu a hupsnu do auta, jedu domů. Tak jsem myslela že trocha pohybu to zas spraví. 5 kg za 2 roky není tolik 🤦.
Ale asi stárnu a měla bych se zamyslet 🤔
Ale představa, že langoš si dám 1x za rok, dortík 2x, mě teda děsí!
Já zas koláče, bábovky a pudinky moc nemusím, to klidně odmítnu... Ale kinder Bueno, Mars,deli nebo 3bit mi chutná .. ovoce zas mám ráda, ale ideálně samotné, hlavně ne nějaký salát, nemám ráda míchání chuti 🤷. A mléčné výrobky mám asi tak jako ty zákusky - tvaroh vůbec, jogurt 1x, 2x za rok .
No vzdávám to předem, na tohle ještě nejsem psychicky připravena
@avestsikova jo no, já jsem vkládala naděje jako obvykle v dlouhé procházky s kočárkem (se staršími jsem toho nachodila hodně, v rychlém tempu), jenže toho tolik nebylo, a od 1 roku ještě míň, bo covid a seděli jsme doma kvůli výuce a chodit s kočárkem několik hodin v náhubku bylo na budku (tehdy musela být ochrana i venku)..A už to jelo..nahoru. Taky jsem přibrala v podstatě 5 kg za 2 roky, nad těch 5 co mi zůstaly po porodu.
Já obecně tučné mastné nemusím. Takže langoš jsem neměla ani nepamatuju, a podobné věci. K dortíku v kavárně připočti ještě dorty na oslavách, které jsou pravidelně že jo. Nicméně není to každý týden.
Jo tak sladkosti jsou prázdné kalorie. Dáš si jednu Snickers a máš tolik kalorií jako má oběd, ale živiny žádné.
Já mléčné můžu. Tvaroh, jogurt, skyr, žervé, cottage, sýry, kefír..mňam.
Třeba si řekni, odkud získáváš bílkoviny? Protože ty jsou důležité, i pro svaly, i pro ten pohyb..
A kolik máš sacharidů? Já jsem teda koukala. Ve své předchozí stravě jsem je musela překračovat několikrát. Tuky asi taky, ale ne tak snadno a hodně jako sacharidy (hlavně cukry).
Hele, ono líp už to nepůjde. S věkem se mění životospráva a hubne čím dál hůř. Mně táhne na 40, a chci být zdravá, fit a líbit se (sobě i manželovi), nejíst blbě, starat se o sebe. Přijde přechod a co pak? To budu řešit úplně jiné věci.
@avestsikova ahoj, tak já to vše, co jsi vypsala, zadala do tabulek a celkový příjem je cca 15000 kj, což je opravdu moc. A reálně to je spíše vždy ještě více, protože jsem např. nezadala žádný dresink, kečup k těm hamburgrum. Občas něco zadat úplně zapomeneme. Jak jsem psala, hodina běhu v náročnějším terénu může být cca 2200 kj. Těžko odhadnout, kolik bys měla mít příjem, to doporučuji nějakou kalkulačku na to, já mám třeba na hubnutí 5000 kj denně, takže bych měla sníst max. třetinu toho, co jsi vypsala. Zkusím sem dát foto z těch tabulek, ať vidíš, co je jak kaloricke.
@andelka budu se muset zastavit a popřemýšlet nad tím 🤔
@marketa_sob Ahoj, tak to jsi mě tedy moc nepotěšila! Vývar a kafe je nejvíc? 😤 Život je nespravedlivý ! Jak se zjišťuje ten příjem na "osobu"?
@marketa_sob ty jsi dobrá..Jak dopadly terčíky?
Obecně co jsem kde vyčetla, tak průměrně by žena, která má sedavé zaměstnání, cvičí 3x týdně měla mít 7 tis kJ. Já mám spočítáno 5 800, ale já fakt nesportuju. Takže jíst 2x tolik je fakt hodně no. A ty makra asi zapláčou..
@avestsikova jinak, jestli můžu poradit, začni jen malými změnami, ať z toho nejsi ve stresu. Dám příklad, pokud se neumíš zatím vzdát coly (to ani já ně, pomáhám si tím zahanet chuť na sladké), piju ale už jen zero. Sladidla nejsou žádná hitparáda, ale osobne mi to funguje, nemám tím žádný příjem a psychicky mě to nakopne. Dál bych třeba zkusila rybickovou pomazanku delat z nizkotucneho tvarohu, ne z ramy. A tak dál, prostě malé kroky a vždycky zkusit nějakou menší změnu. A hlavně to nebrat jako dietu na přechodnou dobu, musíš si být jistá tím, že takhle bys zvládla jíst už pořád. Ja tedy ještě když vím, že mě čeká nějaký rodinný oběd, s dortem apod., tak si jdu ráno zaběhat, abych měla trochu rezervu a nemusela se úplně omezovat.
@avestsikova Musíš to zadat do dobré kalkulačky. Vyjde ti kolik máš bazál, a kolik bys měla mít příjem, abys hubla (pod bazál se nesmí, a kolik je nad záleží na různých faktorech, hodně i na pohybové pravidelné aktivitě) a jak mají být rozložené živiny (bílkoviny, sacharidy,tuky).
Já třeba piju kafe 2x denně, to prostě nezměním, ale nesladím. Ani čaj. Džusy piju výjimečně, a hodně je ředím. Jinak je to taky spousta kalorií a cukrů navíc.
A taky si myslím,že pokud jíš takhle blbě, tak bude fajn změnit postupně jídlo. Aby to bylo schůdné. Rybičkovou pomazánku dělám taky, ale rozhodně ne z Ramy. Dávám tam tvaroh nebo ne moc tučné žervé. Jogurty jsem dřív jedla i smetanové, a slazené..teď spíše bílé, Jogobella má ovocné bez cukru, nebo jen občas si dám nějaký ochucený. Taky jsem nezměnila do mrtě úplně všechno.
@marketa_sob já třeba colu piju jen s rumem (jedině Pepsi, Coca je min sladká 🤦 )samotnou si ji nedám 🙂
Jako bod 1.si spíš budu muset dát, nezajidat nudu a stres 🙂
A psychicky jako dobrý? Já se vidím, jak koukám na někoho, kdo debužíruje a buď mu budu chtít vyškrábat oči, nebo se rozpláču 😁
@andelka nějaký tip na kalkulačky? A nějaký link na obecné informace ?
Já bych se ráda přidala. Chtěla bych dát dolů tak 7kg. Mám strašný problém s jídlem. Nevím jak to změnit. Jak se donutit k té změně. Vždy si řeknu od zítra ale to si říkám už tak rok. Třeba dneska, ráno toust a čaj k obědu rýží s kari omáčkou a k večeři krajíc chleba s nivou a rajče. No šílený já vím. Jenže já nemám na nic chuť. Nejím maso. Jak se namotivovat ke změně. Děkuji za každou radu
@andelka terciky jsem sem nedávala, protože to je na můj příjem, tak jsem nechtěla dávat zkreslené údaje, ale kromě vlákniny vše červené...
@avestsikova no, psychicky v pohodě, protože já si dám to, co ostatní většinou, jen toho nemám obří porci a taky tomu přizpůsobím zbytek dne. Když vím, že mám kaloricky vydatnejsi oběd, dám si lehčí večeři. Takže např. ten vývar v jídelníčku je super, ale nesmí ho být skoro litr na porci...
@avestsikova A třeba k té kávě, já tedy piju neslazene caro s mlékem, ale mám ho jako odměnu skoro. Fakt si ho vychutnam, mléko si nasleham, pak mi přijde i sladsi, než nenaslehane. Ale myslím, že problém by nebyla ani ta lžička cukru, ale spíš to, že byly kávy 4 za den..
@marketa_sob
@andelka děkuji ženy, já si to v sobě nějak přeberu, něco si o tom přečtu a zamyslím se nad sebou 🙂
@marketa_sob na Coca Cole zero taky ujíždím 😁 a k těm Snickerskám... Existují i proteinové ☺️
@avestsikova Já jsem se přidala na fb do skupiny od Josef Michal Toth, on tam má ten základ, jak začít,co jíst, a tu kalkulačku.
@marketa_sob no to je mi jasné,že červeno. Spis mě zajímalo o kolik. Ale každopádně jestli je to o víc jak jednou tolik kJ než by aktivní žena měla mít,tak to je jasné asi dost.
@avestsikova myslím, že nez se psychicky připravovat na to, že si dáš dortík a langose jenom 2x ročně, nebo sachovat s mnozstvim kávy, by úplně stacilo stáhnout to třeba na jednu "prasarnu" denne. Protože Merci, Mars, Cola s rumem, brambůrky a hamburger v jeden den je docela nálož. Když si dáš jedno z toho, pořád budeš mít nějakou svoji "odmenu" nebo "sladkou tecku" nebo jak to pojmes a bude to docela velká změna. Kdybys měla všechny tyhle prázdné kalorie nahradit stejným množstvím kcal z "normalniho" jidla, podle mě bys ti ani nezvládla sníst, takže musíš zákonitě zhubnout...Nevím, ale přijde mi to daleko jednodussi než přemýšlet nad kávou a nad vývarem. Ale jinak Kalorické tabulky jdou nejlepší pomocník.

@jjasmina ahoj 🙂 já opravdu jídelníček nějak nezvládám ale snažím se zařadit trosku více ovoce a zeleniny 😊. Nemám dost pevnou vůli na to, abych odolala dobrůtkam 😀. Ale zase čokoládu na posezení taky nezvládnu 🙂.
@petralp A tvůj muž jí stejná jídla jako ty? 🙂
Jinak jsem radá, že v tom nejsem sama 🙂.