Jak taktně pozvat kamarádky na svatbu bez rodiny?
Ahoj, ráda bych se zeptala na nápady, jak kulantne pozvat dvě kamarádky na svatbu, ale chtěli bychom, aby přišly samy(znají se, jsou to kamarádky). Obě mají manžele a dohromady 5 děti, což je pro nás +7lidi navíc a to už není kapacitně ani finančně zanedbatelné. Jak to podat taktně, máte zkušenosti? Díky 🙂
@somalicats A kdyby šlo např.o narozeniny, taky bys doma nechala svou rodinu a šla sama? Jednou je rodina rodinou a má se brát jako celek. Nebo v případě zakladatelky teda aspoň pozvat kamarádky s manželi, o dva lidi to už rozdíl snad není.
@slecnami Ja Ti Tvuj nazor taky neberu, jen ho nechapu, to je cele. Ja jsem porodila kupu deti, ale porad jsem zustala i sama sebou, nejsem jen mama. A pokud me pozve kamaradka na jakoukoli svou oslavu s tim, ze zve kvuli financim jen kamaradky bez rodin, tak ji kvuli tomu prece neposlu do haje, je to stale moje kamaradka.
@klokanka31 Ci narozeniny mas na mysli?
@klokanka31 Odmitaji deti a maji na to pravo. Nemaji tam misto na detsky koutek, nemaji tam prebalovaci pult, deti tam nechteji - fajn, ja s tim nemam problem. Svoje prachy za jidlo utratim jinde. Problem solved.
@klokanka31 coze? Takže když mám manžela, už nejsem já jako osoba, ale všude musím s ním a s detma?
Chápu, že jsi v domácnosti, tudíž si na něm závislá, prezentujes tu vzdy nazory ala 50.leta, uklizi jen zena, vari jen zena..
Ale já a moje okoli normálně bez manželů chodíme do práce, jezdíme na dovolené jen s detmi, nebo jdeme na večeři jen s kamarádkou, bez děti a manžela!!! A nikdo z toho nemá ujmu.. já jsem já, pak jsem matka, dcera, manželka, sestra atd..ale nejdřív jsem já, pak moje sociální role.
@kaml24 sjednala bych si s holkama schuzku, kafco.. 😊 A tam jim rekla jak to je.. 😊 Ze je na svatbe chces, ze to jsou nejlepsi kamaradky, ale ze bohuzel bez doprovodu..😊🙏 Ze proste kapacita, finance se neptaji... 🙏😊 Ja to treba naprosto chapu.😁😊A myslim si, ze by toto mel pochopit kazdy.. 😊 A pokud holky jsou a budou rozumne, tak to pochopi.. 😊 Mam kamaradku, taky moc dobrou.... A budeme pozvane pouze na obrad.😊 Protoze maj hodne pribuznych, hodne kamaradu.. 🤷😊 A my si pak muzes skocit jen na sklenicku a dobrou vecu.. 😊🤩 Kdyztak bych jim udelala maly balicek dobrot domu.. 😊🙏
@somalicats Dneska se to opravdu moc řeší. Za mého dětství dětské koutky neexistovaly, a taky jsme žili.
@klokanka31 za dob nasich prababicek se pralo na valse a taky jsme zili. Sorry, ale jak se co delalo driv me nezajima, me zajima soucasnost. A porad jsi mi neodpovedela, jakou oslavu narozenin, na kterou bych mela jit sama bez rodiny, mas na mysli.
Mě by pozvání na svatbu potěšilo a kdyby to bylo bez manžela a dětí, tak by potěšilo dvojnásob 🙂 Aspoň bych si tu svatbu užila a nemusela hlídat, co dělají děti.
Pozvala bych kámošky a jejich manžele. Ale bez dětí a to stačí říct narovinu. Bez manžela by mi tam samotné bylo divně, byť bych ty lidi znala. Manžel ke mě patří a nerada bych šla bez něj...
@barmil Tak u nás vaří z 99% manžel 😄 Jsem na něm závislá finančně, ale to nijak neovlivňuje jestli chci trávit čas s ním nebo bez něj. Ale předpokládám že ve volným čase chce člověk trávit čas s manželem/rodinou. A pokud někdo řekne že má radost že nemusí trávit čas s manželem/rodinou, pak asi na tom vztahu nebude vše úplně v pořádku. Ale to už jsme mimo hlavní téma diskuze.
@somalicats Tak si můžeš domyslet, třeba narozky kamarádek? Jasně že doba jde kupředu, ale je otázka jestli všechny moderní věci/názory jsou správné.
@klokanka31 A proč bych měla na narozky kamarádek táhnout celou rodinu?
@somalicats
protoze bys prece bez manzi a ploda par hodin nevydrzela :D
@somalicats Tak i ty kamarádky by měly na oslavě svoji rodinu ne?
Mme by to neurazilo,pokud bych mela male deti,ty na svatbu dle meho nazoru nepatri a kdyby byl doma manzel nebylo by treba hlidani....ale to pozvani bych udelala tak,ze bych pozvala obe kamosky nekam a zvala obe,ze tam mas misto jen pro 30 lidi a je tam moc chces,tak jestli by prisly i bez rodin,ktere tam uz nenarves. Horsi by bylo,kdyby tam misto bylo.
Jo a ani by me neurazilo,kdyby mel jit na svatbu manzel beze me a deti.
Asi jsem v tomto tolerantni a vedu z toho nedelam.
@klokanka31 Tak nevím, v mojí sociální bublině se oslavy narozenin dělají tak, že se slaví narozeniny v rodinném kruhu a pak případně jen oslavenec s přáteli +/- s jejich partnery. Já pokud jsem někam pozvaná na jakoukoli oslavu, tak jsem pozvaná buď s celou rodinou, nebo sama. Ani v jednom případě z toho nedělám drama - jsem-li pozvaná s rodinou, jdu s rodinou, jsem-li pozvaná sama, jdu sama. Nevím, proč kolem toho dělat vlny.
@zelenaesmolda Jo kdyby jednoho ploda, já s sebou musím táhnout plody čtyři (nejstarší plodka už chodí pařit sama 😀 )
@klokanka31 Neodmítají děti. Pokud nebudou lítat obsluze pod nohama, vřískat na celou restauraci a házet po sobě hranolkami, tak nemají s dětma problém a rádi je obslouží. Prostě rodič musí odhadnout jestli to zvládne a nebo najít podnik uzpůsobený pro děti. A těch je pořád velká většina.
Chodíme na svatby odděleně naprosto běžně a nic špatného na tom nevidím. On je velký rozdíl v penězích a hlavně kapacitě pozvat 5 kamarádů a nebo 5 rodin. Navíc já tedy ani nevím co bych na svatbě, kde nikoho krom vlastního manžela neznám dělala.
@michaela666 Zrovna v tom podniku, na který @klokanka31 patrně naráží, děti moc rádi nevidí - přijde mi, že tam celkově hosty moc rádi nevidí, alespoň podle chování obsluhy. Navíc to jídlo tam zas za tolik nestojí, abych byla ochotná tam stát hodinu frontu na to, než si tam budu moct sednout.
@somalicats Já se dívala jen na stránky, když se nafoukla bublina kolem jejich pravidel.
Jako člověk z oboru s tím, ale naprosto souhlasím, protože to co jsem zažila v práci bylo sakra za hranou a o nebezpečí pro obě strany ani nemluvím.
Společensky je to naprosto v pořádku - proto existuje rozlišení osobní pozvánky a pozvání včetně doprovodu - pokud děláte písemné pozvání, píše se to tam. Nějak nechápu, co by to komu mělo způsobovat šrámy na duši a proč by lidi měli pátrat po důvodech - prostě někam jsem pozvána jako osoba a jinam i s doprovodem. Je to prostě úplně běžná praxe při pořádání společenských akcí.
@michaela666 Tak hlavně to jsou pravidla, která by se měla dodržovat automaticky. O tom žádná. Na druhou stranu, jestliže to bistro/kavárna/restaurace není uzpůsobena dětem i třeba ve smyslu jídelní židličky, je tam málo místa, děcka nedostanou ani pastelky, tak tam prostě nelezu - kafe si počítám ještě hodně dlouho v klidu vypiju jen doma, do restaurací se chodíme hlavně během léta celkem často najíst, když výletujeme (a to jsou občas pohledy od obsluhy, když tam vpadnem) - ty děti nějak zabavit musím, zatímco se čeká na jídlo a pokud tam není vůbec nic, tak mi to situaci moc neusnadní 😀. Ideální restaurace jsou pro nás ty, kde donesou rychle jídlo, děcka se nafutrují a my vypadnem zase ven 😀
@somalicats Mě vlastně na celé téhle vyhajpované kauze nejvíc zaujalo to, že se pravidly sveřepě ohání podnik, který podle všeho s tehdejšími platnými covidovými pravidly nakládal poněkud svévolně. (ale to vím z doslechu, já u nich nikdy nebyla a ani k nim už jako samostatný dospělák nepůjdu, na to mají hodnocení nic moc).
@bramarfi Oni si nastavují pravidla tak, jak jim to aktuálně vyhovuje 😀. I když dokážu pochopit, že tam asi měli nějaké vypjaté situace a ruply jim nervy, tak styl, jakým to prezentovali, je mírně řečeno urážlivý. Už jen proto, že se na základě těch jejich pravidel spustila lavina hejtů dětí a rodičů a člověk teď aby se bál dvojnásob někam s těmi dětmi jít. Tohle bistro nestojí za moc, za ty prachy se tam člověk moc dobře nenají.
@somalicats Naprosto souhlasím.
Tak ak by som nemala dostatok by rozpočet ,tak kamarádky by som nepotyvala.Max na obrad alebo až večer. A či prídu s deťmi lebo bez,to by som nechala na nich .Mne príde drze niekomu poručit,že nesmie zobrat deti. Ale zrejme som už na túto dobu stará a nerozumiem týmto vymyslom
@kaml24 já na takové svatbě byla, pozvána jsem byla jen já s kamarádkou, bez partnerů a dětí, nic divného se mi na tom nezdálo a naopak ani by mě nenapadlo vyžadovat účast partnera a rodiny.

@slecnami
Oslava rodiny ale snoubencu.Ne oslava rodiny vsech zucastnenych proboha.