icon

Těhotná žena na svatbě: Je obava z porodu oprávněná?

13. lis 2024

Dobrý den, posledný listopadový pátek máme svatbu a postupně finišujeme.
Problém je v hostech. Snoubenec má tetu, která je sestra jeho táty a na všechny rodinné sešlosti se pozývá ona a její rodina, je to tak zaužívané. Taky je to jeho jediná příbuzná, co mu zbyla. Ale ona je fajn, já ji mám ráda a je s ní zábava. Akorát její syn by přišel se svojí ženou, co je těhotná. My jim byli na svatbě (brali se v srpnu). A moje máma má velkou starost o to, že co když tam bude rodit. Termín bude mít 21.12. Což je tři týdny a něco. Taky budou cestovat z dálky (120 km), máma hned že otrasy v autě, vyvolá ji to, ať s břichem radši leží doma, bude ji tam líp, začne rodit a všude bude plno krve, naruší se chod svatby, nevěsta a ženich budou upozaděni. Myslím, že dramatizuje. Oni se jí ptali, jak se cítí a své první těhotesntví snáší nad očekávání dobře, nic jí není, z práce ji museli vyhnat, protože by tam šla snad i v den porodu, opravud je to takový horor? Vždyť i v mistě konání svatby je ulici dál vynovená hezká porodnice a určitě nebude volat na celý sál ,,Lidi, já rodím", ale řekne manželovi a on se o ni postará. Taky tam bude mít tchyni a tchána. Co myslíte? Ona si na svatbu troufá, těší se, že si před kolotočem budoucí maminky ještě trochu ,,vyhodí z kopýtka" s ohledem na svůj stav, nic divokého, můj budoucí tchán si vztahy se svou sestrou rozhodně nechce ničit, mně tam těhotná žena určitě vadit nebude, vždyť je to hezké, ale moje matka nemá nic jiného, než že tam začne rodit a potok krve a tak dále.

Strana
z2
autor
14. lis 2024

@mourovatakocka no, moje máma si myslí asi, že hned po zjištění těhotenství musí žena ulehnout do postele a tak být až do porodu. Co na tom, že se cítí plná energie a o těhotenství pomalu ani neví, musí ulehnout. Já sama dítě zatím nemám, s partnerem plánujeme, ale až tak za 2-3 roky, zatím si chceme užívat jeden druhýho, pak třeba přijde prcek. Jen pamatuju, jak byla těhotná dcera její nejlepší kamarádky, byla na začátku 8.měsíce a moje máma hned radila, ať nikam nechodí, ať se motá jen doma po baráku. A když řekla, že byla na výletě 4 km, máti div nevyletěla z kůže, ona chce jako potratit?
barulina - ano, je to moje svatba, teda svatba moje a snoubence, rodiče platí, což zjišťuju, že není výhra, protože do toho kecají víc, než je zdrávo. Kdyby tam holčina i začala rodit, no tak začne rodit. Děti se rodí, co je svět světem, budu ochotná pomoct, bude tam mít manžela, auto, porodnici za rohem doslova. Doufám jen, že nebude po ní vrhat pohledy a čekat na chvíli, že už.

mourovatakocka
14. lis 2024

Tak to budeš mít těžké, já takové řeči vždycky nesnášela a to mám něco za sebou, navíc každé těhotenství je jiné. To pak budeš za dva za tři roky zakládat diskuzi Jak zajít těhotenství před rodinou co nejdéle, aby mě matinka nezamkla v bytě :D

autor
14. lis 2024

@mourovatakocka tak nebudeme bydlet zrovna blízko sebe, taky maminku nemusím pustit do baráku 🙂, k tomu snad nedojde. Spíš mi bude po telefonu udělovat rady, pomalu nezvedat ani kapesník, z toho si vyberu, co uznám za vhodné, nedá se paušalizovat. Spíš se budu bát toho co nastane, až porodím. To bude teprve tóčo.

mourovatakocka
14. lis 2024

Ufinky uf, občas je prostě sranda. Hlavně ať se svatba vydaří, kamarádka ať si rovnou vezme tašku do porodnice :D jestli jí to těmahle řečma přivoláme :D

autor
14. lis 2024

Děkuji, snad svatba proběhne ke spokojnosti všech a věřím, že si vezme pro všechny případy i tašku do porodnice, jeden nikdy neví. Ale to bude mlýn na vodou pro mojí mámu ,,Já to všem říkala, bylo jí třeba někam chodit. Doma v posteli by jí bylo líp."

klokanka31
14. lis 2024

Byla tvoje máma někdy těhotná? 😃 Nevím jak to mají ostatní, ale já před porodem potřebovala furt někam chodit/jezdit, abych se nezbláznila 😄

lenerka1
14. lis 2024

Hm, mě tak štvalo, když ze mě je konci těhotenství dělali časovanou bombu. Jo všechny tři porody byly sice fofrovní, ale do porodnice jsme to vždy stihli a potoky krve po podlahách se nikdy nekonaly. Nechala bych to na těhotné paní a jejím gynekologovi, zda cestu doporučí, a maminku uklidnila, že většina porodů nevypadá jako v amerických filmech a obzvláště prvorodičky mají fůru času dojet do porodnice 😉

autor
14. lis 2024

@klokanka31 No byla těhotná 2x. První těhotenství přišlo hoodně předčasně, možná je to tím, druhé zase naopak se mnou se táhlo a moc se mi ven nechtělo🙂, ale znám případy, že ženy poslední dny před porodem normálně fungovaly, žádné vylihování. Vždyt s tím břichem to asi musí být vopruz.

autor
14. lis 2024

@lenerka1 Moje budoucí tchyně má za sebou tři porody, je to taková menší hubená paní a říká, že ty porody ve filmech jsou teda ale pořádne dramatické, opravdu dráma nad drámu, ale vůbec to tak není. Bolet si bolí a dost, ale žádný horor, to prý zubař je horší. Protože má dceru, která by chtěla mít v dohledné době dítě a ta je trochu poseroutka, ta u zubaře odpadla už 2x a to jen vešla do ordinace. Jen vešla a poroučela se k zemi. A říkala mi, že na děti se těší a moc chce, klidně i tři, ale na porody se netěší.

lenerka1
14. lis 2024

Souhlasím s tchýni, rodit půjdu klidně každý týden (bezbolestný porod fakt existuje), ale bolavý zub je moje smrt 😁

klokanka31
14. lis 2024

Já jsem ještě v den kdy mi začaly porodní bolesti lítala po ZOO 😄 Fakt až do poslední chvíle jsem furt někde lítala, všichni z toho na mrtvici 😁

klokanka31
14. lis 2024

@lenerka1 Taky bych stokrát radši rodila, než jednou zubaře.

michaela666
15. lis 2024

Baví mě ty zmiňované otřesy auta. To jako přijedou traktorem po polňačce, který z ní po cestě miminko vytřepe? 😀 Ať si mamka dá prášek na nervy nebo pořádného panáka v den svatby a užívá si svatbu bez efektů z TV Nova.

patypresdevaty
15. lis 2024

Víš koho lituju? Tvého nastavajiciho.... protože mít tohle za tchyni, to bude něco...
Tedy doporucuju řešit spíš svůj vztah s mámou než těhotnou na svatbě. Protože takhle vám bude krafat do všeho a zda se, že budeš mít těžké se oproti ní opravdu důrazně vymezit. Ale bude to třeba

autor
15. lis 2024

@patypresdevaty no ona je tak trochu generál. Třeba jen zařizovat sálu na svatbu, objednala nám sálu, na kterou jsem jí předem důrazně řekla, že tohle tedy ne. Ona se podívala na fotky z netu, dcera či dokonce vnučka nějaký známý tam kdysi dávno svatbu měla a prý jo, hezký, tak zaplatila 1500 korun zálohu a objednala si z půjčovny nějaké společenské šaty a už se tam musí jít, protože ona si půjčuje šaty. To jako půjčení jejích šatů je smysl té svatby?
Pak nás vzala - nás a snoubence sebou do té slavné sály, právě tam chystali oslavu zlaté svatby, takže jen oběd a vůbec se nám to nelíbilo, hned jako že to tohle ne. Takže záloha propadla, nic nevrátili. pak vybírala teda s námi a už se vybralo. Ale zas bylo špatně. Ale je to jednou moje svatba a můžu jí mít, kde chceme. Třeba i na smeťáku.

vendes
15. lis 2024

Pardon, ale tohle je snad míněno jako vtip.
Byla jsem na svatbě 3 týdny před termínem. Jeli jsme 160 km a potom šli pěšky na místo obřadu. Ne, neporodila jsem uprostřed obřadu. Nicméně byla by to zajímá zkušenost, protože obřad byl na zřícenině uprostřed lesa vedle hřbitova. Koukli jsme se do map, kde je nejbližší porodnice a do kufru hodili sbalenou tašku. Kamarádka přijela na svatbu pár dní před termínem, zatancovala si, dobře se najedla, pobavila, dojeli domů a další den odpoledne přišla SMS, že mají dítě.
Doporučuji vymezit matce hranice, jinak budoucí dítě vychová za vás a k obrazu svému.

ada22
15. lis 2024

Účast na svatbě nech na těhotné, ale maminku bych si začala krotit 😀 i když je to většinou nereálné. Protože až si pořídíte dítě, tak ti nejspíš dobře míněnýma radama bude dostávat do kolen. A ve chvíli, kdy je člověk pod vlivem hormonů a nevyspalý, tak té trpělivosti tolik nemá (-:

autor
15. lis 2024

@ada22 Právě. Nedá si říct a nedá si říct - to je mantra mojí mámy. A ubrečený hlas a krokodílí slzy, proč si proboha nenechám říct, proč se mi nic nehodí.

merope
15. lis 2024

Ještě mě napadlo jedno - co mámě říct, že jste se dohodly, že to poladíte dle situace až těsně před svatbou? Stejně nebudete mít přesný seznam hostů do poslední chvíle (nemoci a podobně), tak prostě tohle nechat zcela cíleně úplně otevřené. A buď porodí - nebo už to stejně máma nestihne tak moc řešit.

levandule_k
15. lis 2024

Na příkladu tvojí mámy je krásně vidět, jak člověk dopadne, když si nezpracuje nějaké trauma. Tvoje máma zažila předčasný porod, děsí jí to a šíleně vyšiluje kvůli každé těhotné, která neleží doma. Stresuje, otravuje sebe i okolí.

Pokud je těhotenství normální, tak není důvod se vyhýbat pohybu. Přiměřený pohyb je dokonce žádoucí a prospěšný. Relaxace ve formě návštěvy stavby je fajn, člověk přijde na jiné myšlenky, pokecá s lidmi, pokochá se krásnými šaty nevěsty, dá si dobré jídlo 🙂 S tancem opatrně, asi to není na nějaké divoké otočky, ale takový ploužák ničemu nevadí, ale těhotná se nerovná úplně blbá a ví, kde má její tělo limit a co potřebuje. Pokud je těhotenství rizikové, tak člověk holt musí ležet. Preventivní ležení v případě normálního těhotenství je blbost.

Manželové sestřenici bych na férovku řekla, že se na ni těším na svatbě, ať dorazí, akorát teda, že neručím za svou mámu, která zažila předčasný porod a každou těhotnou by nejradši od prvního počůraného testu přikurtovala do postele. Řekla bych jí, že kdyby měla moje máti vůči ni nevhodné poznámky, ať se vymezí, nebo to pouští jedním uchem tam, druhým ven.

A jedna "malá" nevyžádaná rada. Nevím, co je horší, jestli porod nebo zubař. Já mám hodného zubaře, zuby čistím, tak návštěva pro mě není horor. Děti nemám, ale moje sestra je dula. Její první porod jsme hodně rozebíraly a mluvila o tom velmi hezky, byl to zajímavý zážitek a v jejím podání to bylo spíš dojemné než bolestivé, žádný krvák, stres a horor. Jednou až budeš těhotná, tak se nenech vystresovat svou mámou, to je její trauma, ne tvoje. Najdi si oporu, která tě provede těhotenstvím a porodem. Dobrá příprava dělá hodně, když jsi uvolněná, dobře připravená, máš slušnou šanci na hladký průběh.

michaela666
15. lis 2024

Trochu bych se bála, že na svatbě si vykonstruuje v hlavě další problém. Vypadá to na typ člověka, který musí svůj názor prosazovat i když se hot o vůbec netýká. Nemáš v rodině někoho, od koho si dá říct? Abys nemusela řešit případný problém ty, že by ses obrátila na dotyčného, který maminku trochu hodí do pohody.

levandule_k
15. lis 2024

@michaela666 Zatím to vypadá, že se hlavně máma snaží, aby ta svatba byla opravdu nezapomenutelná :D

michaela666
15. lis 2024

@levandule_k Jooo můj děda se taky snažil. 🤣 Naštěstí ho manžel hned dost dobře usadil a pak jsme pro případ na něj nasadili strýce. Ať ho klidně ožere, ale že bude klid. 😀 On je dost urýpaný a musí být středem pozornosti.

hennrietta
15. lis 2024

@levandule_k Je mi líto zakladatelky, že má takovou mámu a ještě si užije. Myslím, že by měla vyhledat klidně i nějakého terapeuta...
Mám zkušenost s předčasným porodem, poležela jsem si 2x v nemocnici, brala tolik léků a stejně by mě nenapadlo, že by každá těhotná měla být doma a ležet.🤦‍♀️ Jako ze strachu a své zkušenosti bych já nejela a omluvila se, ale proč to jako její matka někomu zakazovat, když se cítí dobře? To fakt nechápu...
Hlavně podle jiných příspěvků zakladatelky, tak je rada, když se věci točí kolem ní. A názoru jiných jí moc nezáleží..
Jak píšeš, zakladatelky si ještě užije, pokud se důrazně nevymezí.😕

dashyyy
15. lis 2024

@lenerka1 u nás se trochu potoky konaly 🙈 manžel cestou do porodnice ať si pod sebe dám radši ručník 😀 😀 říkám na co jako na těch pár dcl plodovky? no když to pak ruplo (už naštěstí v porodnici), tak to byl fakt rachot, šlo s tím všechno z porodních cest, byl to celkem fičák, od prasknutí byla malá venku tak za 15 minut.. jen mi pak ten můj řekl, že mám štěstí, že to nebylo v autě, že by to ten ručník na vlasy fakt nezachránil 🤣🤣

autor
16. lis 2024

@hennrietta no, když nad tím tak přemýšlím, tak asi máš i kousek pravdy. Docela se bojím, jak bude na té svatbě. Ale kdyby tam i nebyla těhotná, tak by si našla neco jinýho, co by ji vadilo, co by nemuselo být
Třeba svatba je v pátek. Pracujícím lidem to neva, berou si dovolené, nikdo nebyl zásadně proti (snad jen tradicionalisté, ale ne kvůli dovoleným, ale že se to dělá v sobotu), největší problém mají důchodci, kteří jsou stejně pořád doma, takže jim to může být úplně u zadku, jestli pondělí, pátek, neděle.
Nám se líbí, že ten víkend není tak úplně rozbitý, ale ještě jeden den po svatbě tam má regeneraci je. A taky chceme jít v sobotu na večeři už jako manželé a noc strávit ve svatebním apartmánu. Bude to doufám jen jednou za život. A moje máma dokonce organizuje už i to.

klokanka31
16. lis 2024

Hele na tohle bacha. Jak kecá do svatby, bude kecat i do těhotenství a výchovy dětí...

hennrietta
16. lis 2024

Úplně bych ji od svých plánu odstřihla a zorganizovala to s manželem. Řekla jí, že až budu chtít pomoct, poradit, tak si ji ráda vyslechnu, ale čeho je moc toho je příliš...
Pokud ji necháš, opravdu to do budoucna bude dělat neplechu.

Byla jsem malá a souvislosti + to, co mi řekli rodiče, mi docházelo až později. Ale babička hodně kecala do domácnosti mojí mamky, i když byla "jen" na návštěvě. Fakt ji kecala do výchovy, bordelu, tohle by si udělala tak a tak. Mamka byla trošku taková uťáplá, přísná výchova otce a ten se musel poslouchat. Možná po jeho smrti chtěla babička jeho místo převzít, aby konečně poslouchat někdo ji... těžko říct. Ale k jádru. Začala to zkoušet i na tátu a nás. To už se můj táta s ní pohádal, že takhle to dál nejde a že ji kdykoli rádi přivítají, ale do jejich domácnosti a dětí nebude rozkazovat. Pár měsíců byla babička uražená a nebavili se. Nakonec se začali zase bavit a vztahy se zlepšily.

autor
25. led 2025

Obnovuju. Tak svatba se konala, těhotná dorazila, porod na svatbě se nekonal, ale pohotovostní taška v autě připravena byla, matka měla ráno ohledně toho průpovídky, ale táta ji řekl, ať to nechá tak, je to její tělo, její věc, ona ví nejlíp. Máma, že no jasně, ale stejně, ta si troufá, ona se ji diví.
Každý se bavil, i těhotná sestřenice, jen odešli s manželem trochu dřív, těsně po půlnoci, bývá už víc unavená, ale vůbec nám to nevadilo, já byla ráda, že dorazila, dokonce přenášela! Konec dobrý, všechno dobre.

Strana
z2