Hygiena rukou, hraček, jídla u dětí

pekluska88
18. pro 2016

Ahoj. Zakládám tohle téma,abych si udělala jasno co podle jiných normální a co už ne,protože kvůli me choulistivosti ohledně hygieny máme s manželem docela rozepře a tak by mě zajímalo,jak to chodí jinde. Jak často si vase děti umývají za den ruce? Když přijdou z venku,to je jasný,ale umývají si je třeba ikdyž mají jen svacinku a hrají si před tím v pokoji? Když spadne miminku hračka doma na zem omyvate ji/perete? Před pár dny spadlo naší třílete ve městě (Brno) na zem pití,co jsem ji zrovna koupila,vršek se rozlomil a pítko se dotklo země. Po pravdě,kdyby u toho nebyl manžel,nedala bych ji to. Takhle jsem ji to vratila... Zajímá mě názor ostatních,třeba i konkrétně na situaci s tím pitím. Docela bojuju s tím,ze bych nechtěla nic podcenit,ale sterilita taky asi nebude to nejlepší...

achjonetusim
18. pro 2016

Tříletá už má svojí imunitu (teda pokud jí všechno hned neomýváš...), osobně bych lahev zvedla, otřela maximálně rukou pítko a podala. Samozřejmě záleží kam jí spadlo, řídím se selskym rozumem (kaluž, pískoviště v parku, čekárna u doktora atd bych řešila třebas jinak).

Na další dotazy: Když si hrajou doma v pokoji tak si pak ruce nemyjou, doma je doma. Umyjou si ruce po příchodu z venku, po WC, po jídle. Když spadne miminku hračka jestli omývám peru hračku - jak starý je miminko? kam/kde na zem hračka spadla?

mafeska
18. pro 2016

@pekluska88 no popravdě, moc to řešíš bych řekla. jako po příchodu z venku je to automaticky, stejně tak po wc, ale doma mám čisto, pravidelně vytírám, utírám prach, prostě uklízím, tak ji neženu aby si po hraní s hračkama v pokoji doma umyla před jídlem ruce. a s tím pitím, pítko bych normálně otřela vlhkým kapesníkem nebo suchým (dle stavu znečištění) a dala jí to.

lv
18. pro 2016

Hračky jsem nedávala spadlé na zem snad jen do 3měs. Když lozily po bytě, ožužlaly snad komplet vše. Vytřela jsem a zbytek prostě brala/beru, že jsou to ty domácí bakterie 🙂. Umyju/vyperu nové, pak jen když jsou špinavé.
Ruce si myjí z venku, před obědem a když se ušpiní - od vodovek, jídla, čehokoliv, jsou to čuňátka, takže 3-5x denně určitě, u mladší.
S tím pitím, já bych asi v pádu/letu pití nezaznamenala, jestli se dotklo pitko země. Pokud by nebylo viditelně špinavé, dala bych ho dítěti.

shine2015
18. pro 2016

Kdyz neco spadne na zem doma nebo na zahrade nebo na balkone tak venku to oplachnu doma ale ne...
Jinak ruce si myji po wc a kdyz jdou z venku...ted byly dost virozy tak jsem koupila i desinfekcni gel na ruce z dm za 49kc a jestr krasne voni..ale nehrotim to.

pekluska88
autor
18. pro 2016

Pítko viditelné špinavé nebylo,spadlo na dlažbu na náměstí,takže písek nebo tak tam samozřejmě nebyl. Po pravdě mám sama ze sebe dojem,ze mne trochu hrabě. Miminko má půl roku a umývám mu právě všechno co spadne na zem,každý den vyvareny dudlik... Nerada bych mým jednáním dětem spis neškodila.

muhehehe
18. pro 2016

@pekluska88 osobně bych pítko otřela a vrátila. Dudlíky jsem pravidelně nevyvařovala prakticky nikdy, ani když bylo mimi úplně malé... jednou za měsíc, když si vzpomenu. Jinak opláchnu vodou (ne po každém spadnutí, ale když je na něm nalepený nějaký bordel 🙂. Ale jasný, taky záleží kde... kdyby nám spadl dudlík na zem v Brně na hlavnim nádraží tak ho miminu už taky nedám, to bych i vyvařila. Ale při našem běžném provozu- doma, vycházky v přírodě, po vesnici a v menším městě, v mateřském centru, do kavárny, na plavčo... tu potřebu nemám. Malá je zdravá, rok a čtvrt, nemocná nikdy nebyla.

sara84
18. pro 2016

@pekluska88 za chvili vam bude lozit po zemi, ozuzlavat co se da..takze bych se byt vami uz trochu obrnila 🙂 deti daji do tlamicek co se da a prezijou to 🙂 ruce myjem.pred jidlem a po wc,.prichodu z venku. Vytiram/ vysavam.pravidelne. V lezoucim veku i savem.obcas. Nez lahvicka venku spadla me vice vadi sahat na nakupni vozik/ kliky...to jsem z kraje klukum vozik vzdy obetrela vlkym kapesnikrm. Ted uz to neresim- nestiham resit...

zaneta238
18. pro 2016

Ruce si myjeme po použití WC a když přijdeme z venku,doma dle potřeby,syn je každou chvíli upatlaný.Dezinfekci na ruce rozhodně nepoužívám,přijde mi horší olizovat dezinfekci... Pítko bych otřela a vrátila,pokud by např nespadlo do louže .Řešila jsem hračky cca do půl roku syna,pak začal vymetat podlahu a k tomu ještě máme psa.To bych nedělala nic jiného ,než dezinfikovala 🙂 Do toho samozřejmě nějaké psí olíznutí,granule v puse atd,raději se nebudu rozepisovat 🙂 Nicméně syn mi marodí minimálně

mialagia
18. pro 2016

@pekluska88 tak vzhledem k aktuální epidemii žloutenky v Brně bych to vyhodila radši😉

Jinak hračky občas opláchnu horkou vodou doma ze země, venku už bych jí to nedala..ale je to teď už taky trochu rezignace ptž to je marný.. furt všechno i sebe válí po zemi a vše kouše a olizuje.. pravidelně vytíram a luxuju..ručičky umyjem tak 1x denně-večer..

pekluska88
autor
18. pro 2016

@zaneta238 já mám právě taky docela problém s tím,používat takové ty vlhcene ubrousky,gely... Když malé spadlo to pití na zem,tak jsem měla jenom papírový kapesník,tím kdybych to otřela tak maximálně jen pro dobrý pocit,ale efekt asi žádný... Opláchnout to je samozřejmě ideál,ale přiznám se,ze utrit ji to takovými těmi vlhcenymi ubrousky a dát jí to do pusy... Vlhčené ubrousky jsou podle mě dobře na utírání zadečku,když se stane nehoda mimo domov,ale ruce jsem jimi dětem nikdy "neumyvala"... Nikdy jsem teda ani ten pocit,ze by ruce umyly neměla.

mysicka_lb
18. pro 2016

Mám syna necelé tři roky. Ruce si myjeme po WC, po příchodu domů z venku a pokud si je ušpiní např. od jídla. Když je doma, hraje si a pak jde jíst, ruce si nemyje. Já sama mám ruce úplně rozpraskané od častého mytí a nerada bych, aby syn dopadl stejně.

Když něco spadne na zem doma, nemyju to. Syn si běžně jezdí s autíčky po zemi, vnímáme ji jako hrací plochu. Samozřejmě vytíráme a vysáváme. Pokud ale spadne na zem doma jídlo, vyhazuju ho a dávám nové, a pokud spadne příbor, jde hned do myčky. Co spadne na zem venku, myju a peru! Samozřejmě, že pokud mu venku upadne čepice a je nula stupňů, tak mu ji na tu hlavu nasadím, ale trošku u toho skřípu zubama. Špinavé pítko bych dítěti rozhodně nedala, buď bych ho umyla, pokud je někde poblíž umyvadlo, nebo bych koupila jinou lahvičku s vodou. Do míst bez civilizace zatím nechodíme, ale určitě bych to vždy vyřešila tak, aby mohl pít a nemusel strčit to pítko do pusy.

Dokud byl syn miminko, tak jsem se řídila jeho pohybovými schopnostmi. Brala jsem to tak, že když je schopný dostat se ze svého čistého ležení na zemi, už nepotřebuje umývat věci, co spadly (doma) na zem. Nepamatuju si, kolik měsíců mu přesně bylo.

zaneta238
18. pro 2016

@pekluska88 ubrousky jsem použivala občas,ale lepší je voda,to je jasný.Ale jinak jsou super na úklid,pustí s nima téměř vše i z nábytku,takže nic šetrného to nebude 😉

terezapetrova
18. pro 2016

@zaneta238 to nee umyje to i zaschlej asfalt 🙂)

zaneta238
18. pro 2016

@terezapetrova to je super vědět 🙂

terezapetrova
18. pro 2016

@zaneta238 my uz to vyuzili několikrát hlavne v lete v horcich )

mialagia
18. pro 2016

Já vlhčený ubrousky používám doma regulérně na úklid - prach, sporák i umyvadlo atd..kupuju vždy linteo v akci za 20kč..a potvrzuju i vodní kámen např. to rozpouští🙂

zaneta238
18. pro 2016

@mialagia tak na vodní kámen jsem také nezkoušela,akorát jsme trochu mimo téma 🙂)

pekluska88
autor
18. pro 2016

Tak jste mi moc nepomohli🙂 podle některých to moc reším,podle jiných jsem pr*se,ze jsem dala malé pití,co spadlo na zem,abych měla pokoj od manzela...🙂 Jinak ty ubrousky jsou fakt hnus,když mám doma problém,že nemůžu něco vydrhnout třeba z gauče,vytahnu je a je to raz dva😀

zaneta238
18. pro 2016

@pekluska88 🙂) teď mám také pocit,že jsem prase 😀 Ale já pokaždé v těchto diskuzích o sobě zjistím něco nového 😀

janulik2008
18. pro 2016

jáááj keby si našu videla :D má rok a 5 mesiacov hračky bežne na zemi a nie neumývame ani nedezinfikujeme :D dokonca máme 4 mačky aj malej v postieľke spali keĎ bola menšia :D čo sa týka pitia, malá má fľašku vždy poruke ako sa hovorí a neraz hodí na zem

mialagia
18. pro 2016

@pekluska88 ale jdi ty..hele v principu bych se toho nebála (až na tu žloutenku), viděla jsem kdysi rozhovor s nějakou kapacitou - imunologem a říkal, že vpodst.děti ať se válí v uvozovkách v loužích, že je to pro rozvoj správné imunity to nejlepší..😀

j.a.n.i
19. pro 2016

@mialagia Tak ono i u te zloutenky je na miste spis obava z madla u tramvaje, nalzpniho voziku nez dlazby nekde na chodniku.

ladylass
19. pro 2016

Můj názor je že to moc řešíš... Já vyvařuju dudlík a láhve 2x týdně, jinak opláchnu omyju když spadne na zem a mám 4 měsíční dítě, hračky jsem omyla, prala než se malá narodila, teď občas nějakého plyšáka hodím do pračky když vidím že je hodně ušmudlaný, jinak ne. Doma je doma, když něco spadne tak to seberu. Pak mám ještě 3leťáka , myje si ruce když jse z wc, z venku, a pak po jídle když je špinavý jinak ne, když spadne pití venku na zem, max otřu ubrouskem jinak normálně pije když doma spadne sušenka na zem tak normálně sní, tohle fak nehrotím, ale já jsem vychovaná na vesnici, tam se jedla i mrkev s hlínou nebo omytá dešťovkou takže to tak beru...

marketa2016
19. pro 2016

Taky o mně manžel říká, že to přehráním s hygienou (malému je 6 měsíců). Dudlík vyvařuji každý den, když spadne na zem doma, už ho nedávám, máme jich několik, tak jde rovnou na vyvaření, hračky peru nové, když mu spadla na zem kousatka a plastové hračky, tak jdou umýt, plus jednou tak za měsíc peru plyšové hračky, protože vše ožužlava (občas s trochou mléka v puse apod.). Jinak, co spadne venku mu v žádném případě nedám zpět (copak mužů vědět, zda se tam předtím nevyčůral pes apod.). Doma už tedy poslední týden polevuji, protože se sám dostane na zem z podložky, takže už se podlahy dotkne sám, tak mu hračku někdy i podám bez umytí a třeba pítko opláchnu vodou,pokud spadne doma. Ale věci, co hodně strká do pusy ještě umývám. Jinak mám stále u sebe dezinfekční ubrousky nebo sprej (co je určen přímo k dezinfekci dětských věci a nemusí se oplachovat), tak tím si ruce otřu, když venku chytám na kliku v obchodě a pak mám třeba malýmu podat dudlík (ale malýmu jsem ještě neměla odvahu tím něco čistit, ikdyž je určen i třeba na dudlík, když spadne venku, to ho raději schovám a dám druhý). Já klidně přiznám, že mám na tohle jiný pohled, ale zároveň vím, že je potřeba i budovat přirozená imunita, takže až začne lézt, tak domácí prostředí řešit nebudu (když se pravidelně uklízí), jen venek. Ono časem prostě nepůjde to tak řešit...

pekluska88
autor
19. pro 2016

@j.a.n.i To si myslím taky. Jak jsem psala jsem tak trochu mýval a když jsem malé to piti vrátila s odporem bylo to spíš z principu dodržování nějakých zásad hygieny a po pravdě mě ani nenapadla souvislost se žloutenkou... To jste mi později nasadili brouka do hlavy🙂 Ale v tomhle mi opravdu nepřipadá ta zem riziková, ale například když vycházíme z obchodu a malá sahala na vozik,tak ji ruce dezinfekčním gelem radši otru...

blahova_andrea
19. pro 2016

no koukám, že my jsme teda pěkný prasátka celá rodinka 😅 ať žije přirozená imunita! 😀
já teda řeším opravdu jen do očí bijící záležitosti, jako je zvednutí sušenky z kaluže, ze země v nemocnici, braní pitíček cizím dětem apod. já jsem ale celkově spíše docela laxní rodiče 😅

krystalka
19. pro 2016

@marketa2016 - tak třeba my jsme lahvičky a dudlíky pokaždé nevyvařovali, jen jsem je vypláchla horkou vodou z konvice, klasické dudlíky jsem opláchla pod vodou, venku je měl připnuté na řetízku na oblečení, takže mu nikam nepadaly, nové hračky - ty, co šly omýt, jsem opláchla teplou vodou, nové plyšové jsem neprala....ty starší podle toho, jak vypadaly, ale nějak pravidelně taky ne...pokud mu upadly doma, tak jsem je hned neumývala, však máme doma čisto....ruce jsem mu myla tak nějak normálně, venku jsme používali vlhčené ubrousky, ale normální, ne žádné dezinfekční....doma jsme uklízeli tak nějak normálně, občas vytřít, vyluxovat....ale třeba Savo jsem na podlahy nikdy nepoužila, takové věci maximálně tak na záchod....ta imunita se opravdu musí trochu budovat....za chvíli poleze po zemi i venku, osahá všechno a neuhlídáš to, aby si nedal pak hned ruce do pusy, občas tam dá nějaký kamínek nebo něco, co najde 🙂, bude si hrát venku na hřišti, tam to taky nikdo neumývá....nebo v nějaké herničce, u kamarádů na návštěvě.....není dobré být moc úzkostlivá......já jsem to zase až tak moc neřešila a možná i proto je syn zdravý jak řípa - je mu skoro 9 a doteď měl za celý svůj život 2 angíny a jednou neštovice....jinak sem tam jen běžné nachlazení, tomu se člověk nevyhne....nikdy netrpěl ani na průjmy nebo blinkání, to jsme zažili jen párkrát za celé ty roky....a to má jen to základní povinné očkování - žádné pneumokoky ani rotaviry......a navíc nebyl prakticky kojený....

petradova
19. pro 2016

Myslím že to opravdu přeháníš🙂. Bakterií je všude mraky, a čím víc před nimi budeš své dítě chránit, tím hůře se jeho tělo při kontaktu s bakteriemi bude vyrovnávat, protože to pro něj bude "šok". Na bakterie si tělo zvyká postupně, a u tříletého prcka bych to, co popisuješ, absolutně neřešila. Teda kdyby pítko padlo přímo do psího h..a, tak jo😀, ale vše je o selském rozumu. Nikdo neříká, že má tvoje dcerka zrovna pusinkovat žížaly a nebo olizovat boty od bláta (třeba)🙂, ale myslím, že v tomto musím dát za pravdu tvému muži😉. Hračku bych vyprala pouze v případě, že by plyšák spadl do bahna, bláta, louže. I když...i na to by asi stačil již zmiňovaný vlhčený ubrousek, ten fakt zvládne věcí....😅

medulinek
19. pro 2016

nečetla jsem příspěvky,hygiena je dobrá věc,ale nic se nemá přehánět.Ruce si kolikrát neumyje když dojde ze školky,zdrhne za hrou,dulezity je myt ruce po toaletě,spadlou hračku bych vůbec neřešila - předpokládám li,že občas vysaješ,vytřeš. To pití - otřela bych kapesníčkem a nazdar. Nedělej z ní skleníkovou kytičku at na to nedojede.

lenkaro
19. pro 2016

moje malá má taky skoro půl roku,lahve a dudlíky vyvařuju tak jednou za měsíc většinou když už ty lahvičky nejdou dobře umýt pod vodou když jí spadne hračka na zem tak jí otřu plenou a hyg.sprej znám jen protože chodíme na rehabilitace kde paní terapeutka co s ní cvičí má hromadu hraček se kterýma zkouší jak zvládá otáčení a tak a samozřejmně si to malá vezme a strčí do pusy (což už mi až tak jedno neni,nevim kolik dětí to do pusy strkalo před ní) ale na toto se používá ten sprej tam 🙂