Jak bojovat s plísní v bytě?
ahoj holky, máme jeden pro byty s plastovými okny typický problém. Je zima, topíme, okna navlhají, jsou orosená, voda se odpařuje a na stropě nad okny se nám opakovaně vytváří plíseň. Vždycky to vystříkáme savem proti plísním a zmízí to, jenže pár dní na to se začne tvořit znova. Každý říká ať prý větráme, což dělám pokud jsme pryč a nebo po ránu tak na půl hodinky. Déle ale větrat nemůžeme, protože by tady byla zima a máme malou holčičku co nemůže nastydnout. Takže většinu dne se topí a nevětrá. Máte někdo taky takový problém? Dá s tím dělat ještě něco jiného než to jen opakovaně vystříkávat savem (navíc to savo je tady pak docela dost cejtit a nevím jestli to taky nemůže být zdraví škodlivé, zvlášť pro naši holčičku. Nadruhou stranu o plísních jsem zase slyšela že mohou způsobit astma). Děkuju za jakoukoli radu, už jsme z toho docela zoufalí. V létě je to uplně v pohodě, děje se nám to pouze přes zimu
plíseň vzniká tam kde je vlhko. taky máme bohužel ☹ jestli to chcete opravdu řešit, kupte měřič teploty a vlhkosti, musí být pod 70. Nejlépe kolem 40-50. Udržovat to takhle pořádným větráním.....všechny okna dveře a jednou dvakrát denně takhle pořádně vyvětrat...... vlhkost i plíseň je sviňa.... ☹ máme sice domek ale je starší a taky vlhký, dokud tu byl krb tak to šlo, ale dali jsme ho pryč máme teď plynové topení, které tak nevytopí tu jednu místnost, kde je teď moc vlhko. Další možností je tedy dát odstraňovač vlhkosti, je to ale dosti nákladné, nebo dát ten krb to bytu (což si myslím že je dost nereálné a taky já bych krb už nechtěla - hodí se pouze do velkých domů a to pořádné už pořádné krby s výměníkem). Taky se nemá věšet mokré prádlo v bytě, nejlépe venku. nebo koupit sušičku, tu ale já zatím nechci.
Nám se začal dělat plísen po výměně oken za plastová. Mohla jsem větrat jak jsem chtěla a nic. Zkusila jsem i chytrou houbu, ale bylo to k ničemu.
Jediné co opravdu funguje je odvlhčovač a pak určitě pořídit sušičku na prádlo. Doufám, že si jí do podzimu pořídím. 😉
Teda my jsme zkusili snad vse. A pomohlo jen jedno. Byt prodat a odstěhovat se :-/
@partyzanka91 s tou vlhkostí to je fakt, dá se proti tomu odvlhčovačem nebo savem ale to je jen dokola to samé, nekonečný kolotoč a hlavně jak plísně zmizí, tak máš doma zas jiný problém a to chlor ze sava a podobných výrobku což taky není žádná výhra a když se to dost nevyvětrá škodí to. Já jsem taky bojovala hodně, pak jsem zkusila čištění ozonem, ten ničí plísně, roztoče, bakterie i pachy nebo třeba cigaretový kouř a plísně nejsou, protože se vlastne zničili i zárodky a tak se dál nemnoží, mám jen telefonický kontakt na pána, co byl u nás - 704 104 277 a moc doporučuji - moc příjemný, ochotný a i ten efekt stojí zato 🙂
Také jsme měli doma plíseň po výměně oken. Likvidovali jsme to SAVEM, Manzel to pak přetřel, ale po par tydnech se to udělalo znovu. Známí nám pak doporučili toto napouštědlo http://www.moset.cz/produkty/deron-sp.html a už se plíseň znovu neobjevila. Zatím je to jen rok, tak doufám, že to nebudeme muset znovu řešit ani letos, ale píšou, že by to mělo vydžet několik let. Tak snad 🙂
Dobry den, my resime plisen v cihlovem dome jiz 8 let.Nejlepsi je vetrat cely byt 3x denne na 10 minut,aby se poradne otocil vzduch a pradlo susime v susarne.Stejne se nam jednou za cas plisen objevi (take u okna),tak nam nezbyva nic jineho nez savovani...Hodne stesti
SAVO plíseň sice zničí, ale hned vyprchá a může se tvořit další. Chce to něco co působí i preventivně.
Plíseň se nám dělala u oken a v rozích místnosti, bylo to nepříjemné. Kupovala jsem savo proti plísni, ale to asi nezabírá úplně do hloubky, ale na nějaký čas byl celkem pokoj. Jinak ještě pomáhá ceresit stop, ale říkám to bylo jen na menší plísen 🙂
také doporučuji odvlhčovač, nejhorší je ale to prádlo takže rozhodně sušičku.. kromě toho že není vlhkost z prádla, tak sušička vydává teplo, a sucho a teplo nemají plísně rády 😉
My plíseň zlikvidovali. Dělala se v kuchyni v rohu, pod oknem, u stropu apod. Máme starý vlhký domek. Trochu pomohla meliorace z venku, plastové okna máme taky. Savo nepomohlo na delší dobu, jen vybělilo fleky. Teď v pohodě, ale vařím zásadně s digestoří. V koupelně mám odvlhčovač (elektrický, nic jiného nemá smysl), za chvíli odpaří klidně litr vody, musím tam sušit prádlo. Používám látkové pleny, takže fakt hodně vlhko a okno z koupelny je do předsíně. Na odvlhčovači je i vlhkoměr. A za linkou v kuchyni je natažená obrátka podlahového topení ve zdi, tak ji to vysušuje. Asi moc lidí nepoťeším, ale stavební úpravy to řeší fakt líp než savo. Nebo elektrický odvlhčovač, za hodinu to pochytá tolik vody, že jen čumím.
Odvlhčovač mám Fral MiniDry 160. Doporučuju MOC!!!
Určitě bych doporučila nějaké ty odsávače vlhkosti a pak klasika - přípravky proti plísni, třeba i nějaké ochranné 🙂
Ahoj - určitě pokud vám plesniví pouze kolem oken bych si nechala spočítat, jak vám vychází rosný bod - předpokládám, že máte okna špatně daná, proto vám okna plesniví. Pokud je to z tohoto důvodu, doporučila bych buď okna vyměnit a pohlídat si to. My s tímhle bojovali v podnájmu, pořád plíseň kolem oken, v rohu.... stále savo, smrad po bytě. Nakonec jsme koupili ceresit, dali ho do kuchyně s obývákem a opravdu to vytáhle hodně vody. Pokud je to jednorázová záležitost, zkusila bych v půjčovně s nářadím profesionální odvlhčovač - ceny pronájmu jsou kolem 200 za den - my ho měli týden, když jsme vysoušeli po rekonstrukci podlahy a super! musím zaklepat, ani kapka. Teď máme v pracovně pouze jako prevenci nechaný ceresit, protože je to severní pokoj návětrné strany a moc ho nepoužíváme. Stěhovali jsme se v únoru a nemáme problém. A to ani s okny - máme trojskla, opravdu jsme se zedníkem atd... řešili rosný bod a máme klid.
Já musím doporučit chytrou houbu Biorepel. Měli jsme problémy s plísní ve starém dosti vlhkém bytě a po natření tou chytrou houbou máme zatím pokoj. Moc jsem tomu nevěřila, prý je to "hodná" houba, která požírá ty špatné, ale vypadá to dobře a snad jsme se tak zbavili plísní nadobro.

@radka35 A jak to vypadá za těma čtvercema?
V některých místech je nějaká podivná cirkulace vzduchu, že by se tam logicky žádná plíseň dělat neměla, a dělá...